motoru tanımak gerekiyor ki ,tamam kalın yağ ince yağ fark eder ama motorun hangi yağ istediğide önemli
yataklar arasındaki boşluğa o yağ girebilecek mi?? ince yağ faydasız kalırsa? kalın yağ zararlı olursa??
Toyotanın 0w20 yağını incelemenizi tavsiye ederim 
Kaan kardeşim mühendis olarak sorgulayıcı bakmaya çalışıyorum.
Dediğin gibi aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık meselesi

ince olsa ya yağ yüksek devirlerde yeterli yağlama yapamazsa, film tabakası koparsa; yağ kalın olursa ya ince boşluklara giremezse...
Toyotanın 0w-20 yağını bilmem ama 0w-20 viskozitelerine çok yakın Mobil x3000 super formula fe 5w-30 kullandım. 5w-30 olması yanıltmasın, 5w-30 a göre çok ince bir yağ idi ve yakıt ekonomisi odaklıydı. 70bin km.deki aracımda hiç eksiltme yapmadı yazın sıcağında uzun yolda, şehiriçinde. Motor daha rahat çalışıyor gibi geliyor, yokuş aşağı motor kompresyonunda giderken hızlanma artıyor, ses ve yakıt tüketimi azalıyor. Ama ya zararı varsa ve Atilla abinin dediği gibi yatak sararsa.
Bu arada yağ konusunda da 0w-20 yi savunmuştum, çekingen kalıyorum her 2 görüşe de maksat güzel bir fikir alışverişi olsun.
Doktora tezi için güzel bir konu aslında, ince ve kalın yağ kullanılan motor pistonunun CFD analizi yapılarak film tabakasında kopma, bölgesel sıcaklıklardaki farklılıklar araştırabilirim.
Mesaj Birleştirildi: 20 Mar, 2015 02:16
Yağ çeşitlerinin ve piston sürtünmelerine ilişkin yapılan bir makale buldum.
http://www.iaeng.org/publication/WCE2009/WCE2009_pp1452-1457.pdfKısaca
Şekil 3: devir arttıkça piston hızının arttığını,
Şekil 4 ve 5: krank açısına göre film kalınlığını gösteriyor.
Şekil 6: motor yağı film kalınlığı
2 zamanlı motor yağı > SAE 30 > SAE 20Yani kalın yağ daha kalın bir film tabakası sağlıyor.
Şekil 7: devir arttıkça sürtünme kuvvetinin azaldığını,
Şekil 8: sıcaklık arttıkça sürtünme kuvvetinin arttığını göstermektedir.
Daha kalın yağ, film kalınlığını arttırırken, sürtünme kuvvetini de artırıyor, bu da enerji kaybı demek.
Bunun optimum noktası nedir? 0w-20 mi acaba?