Merhaba ;
Yakıt sorunu için aracınızın ayarlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Lpg varken benzine geçiş yapmasının nedeni geçiş ayarları ile ilgili olabilir.Ayarlar menüsünden geçiş bölümünden gelişmiş ayarlara girip benzine geçiş için minimum delta P değerinin 500 mbar olduğundan emin olun.Selamlar...
Mehmet Abi ,
Ayarlar için mükemmel diyorlar 2 kere gittim bunun içn başka bır neden aramalımıyım ?
Merhaba Bünyamin Bey ;
Araçtaki sesin kaynağı yine lpg ekipmanlarının motor bloğu üzerinde bazı parçalara temas etmesi neticesinde oluyor.Tüm parçaların vibrasyon yapmasını engellemek için diğer parçalar ile temasının kesilmesi gerekiyor.Lütfen serviste bunların kontrolünü yaptırın. Diğer sorununuzun bir çok nedeni olabilir bunun için montajı özellikle enjektör manifolt nipellerinin yerini görmem gerek.Montajı ayrıntılı fotograflayıp paylaşırsanız fikir beyan edebilirim.Selamlar...
Mehmet Bey ilginiz için teşekkür ederim.LPG taktırmak demenin ilgisiz LPG bayisi ve lpgli araçtan uzak duran araba servisi arasında kalmak demek olduğunu öğrendim.Rölantide titreme sorunum 5 ay sonunda çözüldü.Map sensörü ve kelebek boğazını temizletince titreme ve rölanti dengesizliği düzeldi.Herhalde bundan sonra tekrar bir kalibrasyon ayarına gerek yoktur?
Gazda regülatör civarından gazdan ayağı rölantide çekince belli bir devirde gelen aracı benzine alınca kesilen pırrrr diye hafiften gelen ses devam ediyor.Duymak için sesi dinlemek lazım.Umarım diyaframdan gelmiyordur. Rahatsız edecek boyutta değil.10000 bakımında regülatörden gelmediğini öğrenirsem gerisi sorun değil.
Merhaba ;
Ayarlar iyiyse montaj da iyidir .Bu durumda sadece gaz kaçağı olabilir ya da en başa dönüp ayarların bozuk olduğunu söyleyebiliriz. Ustaya gittiğinizde araçla yola çıkıp mı kontrol etti ayarları yoksa rolantide bilgisayarı bağlayıp bir iki değere bakıp bu şekilde mi söyledi ?
Mehmet Abi ,
Ayarlar için mükemmel diyorlar 2 kere gittim bunun içn başka bır neden aramalımıyım ?
Merhaba ;
Ayarlar iyiyse montaj da iyidir .Bu durumda sadece gaz kaçağı olabilir ya da en başa dönüp ayarların bozuk olduğunu söyleyebiliriz. Ustaya gittiğinizde araçla yola çıkıp mı kontrol etti ayarları yoksa rolantide bilgisayarı bağlayıp bir iki değere bakıp bu şekilde mi söyledi ?
dükkanın ıcınde rolantide baglayıp baktı.Sürüş esnasında bakmadı malesef...
Merhaba mehmet bey, eğer yazılarımın içinde bir hata olur ise şimdiden başta sizden ve tüm forum ahalisinden özür dilerim. Toyota arabaya sahip olamasam da benim lpg ile ilgili bir sorunum var ve bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. Arabam 2006 model 55KW(75Beygir) BKY motor kodlu POLO. Arabama 28 kasım 2012 tarihinde atiker fast marka sıralı lpg sistemi taktırdım. Fakat gerek yakıt, gerek arıza lambası nedeniyle malesef memnun değilim. Arabama lpg takıldıktan 1000km yol yapıldıktan sonra bakım için servislerine uğramam gerektiğini söylediler. Ve gittim, yakıtın fazla oluşu (litre 2.60TL ve şehir için km tüketim 38KR-sakin kullanım) canımı sıkıyordu. Yaptıkları kontrol sırasında belki bilinçli belki bilinçsiz olarak 2.0mmlik meme takıldığını farkettik. Usta bunun üzerine 1.5mm meme taktı ve rölantide otomatik kalibrasyon sonrası sadece 1-2 ayarı değiştirerek uzun yolda 110km sabit hızla 18KR'a indirdi ve şehir içi 23KR yakmaya başladım. 2.60Litre fiyatıyla 10TL LPG yakıtıyla 42-43 bazen 45km bile yol yapabiliyordum. Fakat bir süre sonra yakıt yükselmeye başladı ve arıza lambası yandı. Bu kiti Mersin'de taktırdım ve daha sonra bir takım nedenlerden iskenderun'a geldim, burada gidip arıza makinasına bağlattığımda fakir yakıt hatasını aldım. Ustayla konuştuğumuzda kötü yakıttan olup eğer söndürülürse arıza lambasının bir daha yanmayabileceğini söyledi. Ben de denemek istedim. Fakat 500-600km geçmeden tekrar yanınca yine bağlattım makinaya. Ve sonuç yine aynı. Bulunduğum ilçede bulunan resmi Atiker servisine uğradım. Sorunumu anlattım fakat sorunu meme çaplarını 1.8mm memeyle değiştirmekte ve rölantide otomatik kalibrasyon yapmakta buldu. Bir süre bu şekilde kullandım fakat yakıt yine yükseldi. Ve beni rahatsız eden şey aynı model aynı arabadan kullanan arkadaşlarımın yakıtı benden aynı şartlarda daha düşüktü. Tekrar gittiğimde memelerin iç kısmına döküm yapıldı ve 1.5mm matkap ucuyla delindi ve mersinde yapılan ayarları yeniden yüklemekle bir çözüm bulundu. Şuan araba 40-42 bazen 45km bile gidebiliyorum fakat arıza lambası yanıyor ve fakir karışım hatası alınıyor. Kısa vadede sorun olmamakla birlikte uzun vadede büyük problemlerle karşılaşabileceğimi önceki 97 sayfada gördüm, okudum. Mehmet Bey ne olur yardımcı olun, tecrübesiz ustaların oyuncağı oldum. İnternette bir renault forumunda arabanın benzin haritasının veya ECU'sunun LPGninkine benzediğini ve yakıtın yüksek oluşu arıza yakması bir takım çalışma problemlerinin arabayı bir süre 200-250km boyunca sadece benzinde kullanıp, benzin haritası ECUsu yerine geldikten sonra daha sonra lpg ECUsu silinip tekrar ayar yapılması çözüm olarak gösterilmiş. Bazı forumlarda meme çapı küçük denmiş. Lütfen bana yardımcı olun, maddi imkan olarak eğer şuan durumum olsaydı arabanın üzerindeki atiker sistemini söküp ÇÖPE atarak, bizzat yanınıza gelerek BRC kiti taktırıp sizden bir güzel ayar yapmanızı rica edeceğim. Fakat bir süre daha maddi imkanlardan dolayı ben bu şekilde kullanmak zorundayım arabamı. Eğer bana yardımcı olabilirseniz, bilgi verebilirseniz çok sevineceğim.
Merhaba ;
Rolantide yapılan gaz ayarı fala bakmak gibidir. Bir aracın gaz ayarının doğru olup olmadığı rolantide KESİNLİKLE anlaşılamaz.
dükkanın ıcınde rolantide baglayıp baktı.Sürüş esnasında bakmadı malesef...
Kaan Bey Merhaba
Yazdıklarınızı üzülerek okudum , yapılan işlemlerin tamamı malesef ezbere yapılmış işlemler.Kimisi büyük nozzle (meme) kimisi küçük nozzle takıp standart ayar yapıp aracınızı gönderiyor , bu iş böyle yapılmaz ki. Aslında yapılacak işlem emin olun 10 dakıka

Fazla değil. Öncelikle doğru nozzle ölçüsü için aracın ton benzin enj süresi ve ton gaz enjeksiyon sürelerine bakılıp buna göre nozzle seçimi yapılmalı.
Örneğin ton benzin süresi 3.00 ms , ton gaz süresi 6.00 ms ise takılan nozzllar küçük demek
ton benzin süresi 3.00 ms , ton gaz süresi 2.00 ms ise takılan nozzllar büyük demek
Usta bu sürelere bakarak aradaki farkın 1 ms olmasını sağlamalı ; yani ton benzin 3.00 ms ise ton gaz 4.00 ms olmalı.İdeal nozzle çapı bu şekilde bulunur. Fakat herşey nozzle çapına bağlı değil burda regulatör basıncı da etkendir. Sonuçta ideal fark 1 ms olmalı.Bu işlemden sonra oto kalibrasyon yapılacak ve yola çıkılıp aracın tüm enjeksiyon sürelerinde tek tek ayarı yapılacak. Bu ayarı yaparken kullanılacak OBD cihazı LFT ve SFT değerleri de işin içine katarlarsa ne yakıt şikayetiniz olacak ,ne performans ne de arıza lambası ama bu ayarın nasıl yapılacağını burdan yazarak anlatamam .Bu ayarı yapacak tecrübeli bir servis bulun diyeceğim ama bunu bulmak da gerçekten zor. Üzgünüm çok fazla yardımcı olamayacağım ,keşke yakın olsaydınız da gelseydiniz tüm sorunlarınızı çözebilseydik.Selamlar...
Merhaba mehmet bey, eğer yazılarımın içinde bir hata olur ise şimdiden başta sizden ve tüm forum ahalisinden özür dilerim. Toyota arabaya sahip olamasam da benim lpg ile ilgili bir sorunum var ve bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. Arabam 2006 model 55KW(75Beygir) BKY motor kodlu POLO. Arabama 28 kasım 2012 tarihinde atiker fast marka sıralı lpg sistemi taktırdım. Fakat gerek yakıt, gerek arıza lambası nedeniyle malesef memnun değilim. Arabama lpg takıldıktan 1000km yol yapıldıktan sonra bakım için servislerine uğramam gerektiğini söylediler. Ve gittim, yakıtın fazla oluşu (litre 2.60TL ve şehir için km tüketim 38KR-sakin kullanım) canımı sıkıyordu. Yaptıkları kontrol sırasında belki bilinçli belki bilinçsiz olarak 2.0mmlik meme takıldığını farkettik. Usta bunun üzerine 1.5mm meme taktı ve rölantide otomatik kalibrasyon sonrası sadece 1-2 ayarı değiştirerek uzun yolda 110km sabit hızla 18KR'a indirdi ve şehir içi 23KR yakmaya başladım. 2.60Litre fiyatıyla 10TL LPG yakıtıyla 42-43 bazen 45km bile yol yapabiliyordum. Fakat bir süre sonra yakıt yükselmeye başladı ve arıza lambası yandı. Bu kiti Mersin'de taktırdım ve daha sonra bir takım nedenlerden iskenderun'a geldim, burada gidip arıza makinasına bağlattığımda fakir yakıt hatasını aldım. Ustayla konuştuğumuzda kötü yakıttan olup eğer söndürülürse arıza lambasının bir daha yanmayabileceğini söyledi. Ben de denemek istedim. Fakat 500-600km geçmeden tekrar yanınca yine bağlattım makinaya. Ve sonuç yine aynı. Bulunduğum ilçede bulunan resmi Atiker servisine uğradım. Sorunumu anlattım fakat sorunu meme çaplarını 1.8mm memeyle değiştirmekte ve rölantide otomatik kalibrasyon yapmakta buldu. Bir süre bu şekilde kullandım fakat yakıt yine yükseldi. Ve beni rahatsız eden şey aynı model aynı arabadan kullanan arkadaşlarımın yakıtı benden aynı şartlarda daha düşüktü. Tekrar gittiğimde memelerin iç kısmına döküm yapıldı ve 1.5mm matkap ucuyla delindi ve mersinde yapılan ayarları yeniden yüklemekle bir çözüm bulundu. Şuan araba 40-42 bazen 45km bile gidebiliyorum fakat arıza lambası yanıyor ve fakir karışım hatası alınıyor. Kısa vadede sorun olmamakla birlikte uzun vadede büyük problemlerle karşılaşabileceğimi önceki 97 sayfada gördüm, okudum. Mehmet Bey ne olur yardımcı olun, tecrübesiz ustaların oyuncağı oldum. İnternette bir renault forumunda arabanın benzin haritasının veya ECU'sunun LPGninkine benzediğini ve yakıtın yüksek oluşu arıza yakması bir takım çalışma problemlerinin arabayı bir süre 200-250km boyunca sadece benzinde kullanıp, benzin haritası ECUsu yerine geldikten sonra daha sonra lpg ECUsu silinip tekrar ayar yapılması çözüm olarak gösterilmiş. Bazı forumlarda meme çapı küçük denmiş. Lütfen bana yardımcı olun, maddi imkan olarak eğer şuan durumum olsaydı arabanın üzerindeki atiker sistemini söküp ÇÖPE atarak, bizzat yanınıza gelerek BRC kiti taktırıp sizden bir güzel ayar yapmanızı rica edeceğim. Fakat bir süre daha maddi imkanlardan dolayı ben bu şekilde kullanmak zorundayım arabamı. Eğer bana yardımcı olabilirseniz, bilgi verebilirseniz çok sevineceğim.
Mehmet bey, verdiğiniz cevap için gerçekten teşekkür ederim. Bu uzun yazıyı sıkılmadan okuyup, cevap vermeniz sadece tüccar olmayıp bu işi gerçekten can-ı gönülden yaptığınızı anlamamıza yetiyor. Keşke sizin gibi bilinçli ustalar olsa etrafımızda. Dediğim gibi ustaların oyuncağı oldum. Verdiğiniz cevaptan sadece sürücü olduğum için açıkçası pek birşey anlayamadım. Fakat sizin verdiğiniz cevabı ustaya söylesem de sanırım yaptığı işlemi doğru çıkartmak için ve kanıtlamak için bilinçsiz olduğum bu konuda terimsel ifadeler kullanıp beni ikna edecektir. Gerçekten yardımınıza ihtiyacım var ve sizin için 10 dakikalık bir iş olduğuna da inanıyorum fakat mesafeler işte...
Saygılar, sevgiler...
Mehmet bey, mesajıma cevap verdiğiniz andan beri şu SFT ve LFT değerlerini araştırmaya koyuldum ve gözlerim ağrıyor şuan emin olun

öğrendiğim birşey var bütün arabalarda beraber olmamakla beraber VW grubu arabalarda akü kutup başlarını çıkartıp bir süre beklemek ecuyu resetlemek anlamına geliyormuş. Bunu deneyip SFT ve LFT değerlerini sıfıra veya sıfıra yakın bir değere indirdiğimde yeniden otomatik kalibrasyon yaptığımda en azından şuanki çalışmasından daha sağlıklı bir çalışma elde eder miyim?
mehmet bey merhaba...
benim daha önce çok yakma gibi problemim vardı ve rampada çekiş de düşmeye başlamıştı ve bunu serviste söylemişlerdi 40.000 bakımında..
defalarca zavolli lpg servisine yani taktırdığım servise gittiğimde çözüm bulunamadı ve en son enjeksiyonların temizliğinde buldular...
3. kere yakıt doldurdum ama hala 1 lt ile 8 km yol gidiyorum taktırdığım ilk 4 ay bu oran 1lt de 11 km dolaylarında idi...
lpg servisim enjektör temizliğini yaptı ve 15.000 bakımından filtre değişimi yaptılar.60 tl filtre değişimine verdim ancak baktım usta faturaya 120 tl daha ücret yazıyor hayırdır dedim bana enjektör temizleme ücreti ve içinde bazı parçaların değişim ücreti dedim.ee bunlar garanti kapsamında değil mi deyince kirli yakıttan kaynaklı garantiye girmez v.s dediler.
canım çok sıkıldı lpg işi benim için çok maliyetli olmaya başladı...
mehmet bey merhaba...
benim daha önce çok yakma gibi problemim vardı ve rampada çekiş de düşmeye başlamıştı ve bunu serviste söylemişlerdi 40.000 bakımında..
defalarca zavolli lpg servisine yani taktırdığım servise gittiğimde çözüm bulunamadı ve en son enjeksiyonların temizliğinde buldular...
3. kere yakıt doldurdum ama hala 1 lt ile 8 km yol gidiyorum taktırdığım ilk 4 ay bu oran 1lt de 11 km dolaylarında idi...
lpg servisim enjektör temizliğini yaptı ve 15.000 bakımından filtre değişimi yaptılar.60 tl filtre değişimine verdim ancak baktım usta faturaya 120 tl daha ücret yazıyor hayırdır dedim bana enjektör temizleme ücreti ve içinde bazı parçaların değişim ücreti dedim.ee bunlar garanti kapsamında değil mi deyince kirli yakıttan kaynaklı garantiye girmez v.s dediler.
Mehmet Bey, bu işin ustası şüphesiz Mehmet Özenç bey fakat sizin sorununuz da benim gibi SFT ve LFT değerleri olabilir. Çünkü dediğiniz gibi ben de ilk zamanlar ben arabamla şehir içi sakin kullanımda(o zamanlar lpg litre fiyatı 2.60TL) tam 12-13 km yol gidebiliyordum. Şuan 8 en fazla 9 km yol alabiliyorum(şuan lpg litre fiyatı 2.54). Bu soruna çözüm arabanın ECU'sunu resetleyip daha sonra lpg ayarı yaptırmayı düşünüyorum. Eğer işe yarar ise size de bilgi verebilirim. Tabi ki Mehmet Özenç beyin önerilerini dinlemek lazım. Ben de bu konuda kendisinden fikir istedim...
kaan bey cevap icin tesekkurler insallah dediginiz cozum olur. ama bu isi yapan yuzlerce montaj yapan usta nasil bilemez ciddiyede alinmiyorum pek ve topu taca atiyorlar pompa farki kirli yakit enjektor temizligi v.s 10 kere gittim adam daha gelmesindye sanirim enjektor temizliginden 120 tl yi vurdu gecirdi...
depoyu dolduruyorum 2-3 yere gidince bitiyor biktim bu isten
Mehmet KİBAR bey,
Sanırım Mehmet ustamız işlerin yoğunluğundan ve pazartesi meşgullüğünden uğrayamadı foruma ve henüz bizi aydınlatamadı sanıyorum...
Bu dediğim ECU reset olayını akü kutup başını çekerek ve ECUnun soketlerini söküp bir süre bekleyerek denedim. SFT ve LFT değerlerini sıfırladı mı bilemiyorum fakat. Litresi 2,39TL'den aldığım 10LİRA LPG ile tam 52 km yol kat ettim 80-85km/sa sürat ile ve yol hafif eğimli, bozuktu(neredeyse şehirdışı sayılabilir). Bu ECU resetleme olayını tam yapabildim mi bilemiyorum. Fakat yukarıda belirttiğim litre fiyatı ve sürat-yol durumu dikkate alınarak 1 litre lpg ile 12,4km yol gitmiş oldum. Fakat şehir içi KESİN OLARAK test etme şansım olamadı henüz. Önümüzdeki günlerde onu da test ederek size bilgi vereceğim, yalnız şöyle söyleyebilirim litresi yine 2,39'den aldığım 15LİRALIK LPG ile 63,5km tamamen ŞEHİR İÇİ, SERT KULLANIM ile hesaplarıma göre 5-6km daha gidip 68,5-69,5km yol kat ederek LPG deposunu tamamen bitirebilirim. Eğer depom 68,5kmde biterse km başına 21,8kuruş yakıt sarfiyatı, 69,5kmde biterse 21,5kuruş yakıt sarfiyatı yapmış olacağım. Bu da şehir içi ve sert kullanım ile süper bir değere karşılık geliyor...
Mehmet abicim benim aracımda zavoli sıralı otogaz sistemi mevcut geçen sene kasım aylarında enjektorlerden bırı arıza yaptı ve zavolı bayısıne gıdınce o serıde hata var dedı usta ve garantı kapsamında dort enjektorde degıstı bunun uzerıne yaklasık bı 25000 km yaptım gaz bakımlarını yaptırdım ancak son bır haftadır arac sogukken sabahları arac bıldıgın teklıyor ısınınca gecıyor , ustaya goturene kadarda ısındıgı ıcın derdımı anlatamıyorum ustaya enjektorlerde sorun vardır gıbı bırseyler dedı bılgısayara baglayıp baktı bı sorun gorunmuyor dedı ama dedıgım gıbı sogukken benzınden gaza gecınce bı 2-3 dakıka teklıyor arac resmen suremıyorum saga cekıp beklıyorum ısınmasını malum dort enjektorde 400 lıra cıvarına degısıyor galıba sence sorun ne olabılır enjektor degısımı sart mı yada baska bırseye baktırmalımıyım ? aracın gaz kelebegını falanda temızlettım hanı ısındıgında kaymak gıbı gıder oldu bu kadar ugrasınca ama arac sogukken bır haftadır ıstısnasıs teklıyor

?? sence nedır asıl sorun
Mehmet Bey yeni Auris 1,6 benzinli 132 beygir otomatik almak üzereyim, ileride lpg taktırabilir miyim bu araca? Araç yeni olduğu için pek bir şey bulamadım. Lpg uyumlu mu bu motor ve şanzımanla? Uyumluysa hangi marka uygundur araca?
SELAM mehmet bey aracıma enson yapmış olduğum lpg ayar grafiğini paylaşıyorum ayarı kendim yaptım yorumlarınızı bekliyorum bu arada aracımda bir sorun var hangi ustaya gittiysem çözemedi buna bursa toyota servis de dahil aracım zaman zaman aksları yerinden çıkaracak kadar silkeliyor bu arıza herzaman olmuyor ateşleme sistemimde sıkıntım yok sizce ne olabilir 1999 model toyota corolla terra
Merhaba Kaan Bey ;
LFT değerini sıfırlayıp otomatik kalibrasyon yapılmasının çok bir işe yarayacağını düşünmüyorum , sonuçta lpg takıldığında da LFT değeriniz normal düzeydeydi , yapılan yanlış gaz ayarı LFT nın bozulmasına neden olmuştu. LFT yi sıfırlamak hastalığı tedavi etmek anlamına gelmiyor sadece morgin verip acıyı dindiriyorsunuz , bir süre sonra yine hastalık baş gösterecektir, bu nedenle doğru bir ayaryapıp hastalığı tamamen tedavi etmek gerekir.
Mehmet bey, mesajıma cevap verdiğiniz andan beri şu SFT ve LFT değerlerini araştırmaya koyuldum ve gözlerim ağrıyor şuan emin olun 
öğrendiğim birşey var bütün arabalarda beraber olmamakla beraber VW grubu arabalarda akü kutup başlarını çıkartıp bir süre beklemek ecuyu resetlemek anlamına geliyormuş. Bunu deneyip SFT ve LFT değerlerini sıfıra veya sıfıra yakın bir değere indirdiğimde yeniden otomatik kalibrasyon yaptığımda en azından şuanki çalışmasından daha sağlıklı bir çalışma elde eder miyim?
Kirli yakıttan

Tesbit hemen yapılmış!!! Yorum yapamayacağım ,geçmiş olsun.
Kendini müşteri yerine koymadan hareket eden ticarethaneler eninde sonunda zarar eden hanelere dönecektir.
mehmet bey merhaba...
Merhaba ;
Malesef bana da sorunun nedeni gaz enjektörleri gibi geliyor. Regulatöründe kontrol edilmesinde fayda var. Sorun enjektörlerdeyse takım olarak değil arızalı olanını bulmak lazım. Bu arada zavolinin enjektörlerinin bir serisi sorunluydu , bayi de bunu belirtmiş ve enjektörlerinizi değiştirmiş , peki yine aynı model enjektörden mi takmış ? Durum böyleyse garantiden işlem yapmalarını isteyiniz.Geçmiş olsun...
Mehmet abicim benim aracımda zavoli sıralı otogaz sistemi mevcut geçen sene kasım aylarında enjektorlerden bırı arıza yaptı ve zavolı bayısıne gıdınce o serıde hata var dedı usta ve garantı kapsamında dort enjektorde degıstı bunun uzerıne yaklasık bı 25000 km yaptım gaz bakımlarını yaptırdım ancak son bır haftadır arac sogukken sabahları arac bıldıgın teklıyor ısınınca gecıyor , ustaya goturene kadarda ısındıgı ıcın derdımı anlatamıyorum ustaya enjektorlerde sorun vardır gıbı bırseyler dedı bılgısayara baglayıp baktı bı sorun gorunmuyor dedı ama dedıgım gıbı sogukken benzınden gaza gecınce bı 2-3 dakıka teklıyor arac resmen suremıyorum saga cekıp beklıyorum ısınmasını malum dort enjektorde 400 lıra cıvarına degısıyor galıba sence sorun ne olabılır enjektor degısımı sart mı yada baska bırseye baktırmalımıyım ? aracın gaz kelebegını falanda temızlettım hanı ısındıgında kaymak gıbı gıder oldu bu kadar ugrasınca ama arac sogukken bır haftadır ıstısnasıs teklıyor
?? sence nedır asıl sorun