merhabalar mehmet bey öncelikle forumdaki yazılarınız ve verdiğiniz hizmet için çok teşekkür ederim.benim sorum şöyle:
2005 sol vvt-i aracıma 2 gün önce atiker safe fast sistem takıldı ama işçilik hiç hoşuma gitmedi.azçok benimde bilgim var ama ustalara bişey söylnmiyor.ilgilenirseniz sorularım şöyle:
1.malum bizim araçlar bobinli ve devir sinyali için en baştaki bobinden bir kabloyu arayarak buldu ve öylesine sarıp bantladı.bu doğrumu ?bobin bu durumdan zarar görürü mü?
2.lpg map sensörü için vakum borusunu gaz kelebeğinin arkasından alması gerekirken emme manifoldunun 4. silindir girişine yakın bir yerden aldı.hatta kalirasyon yaparken sanki vakum sorunu oldu.bir iki kere lpg map vakum hortumunu söküp emiş varmı diye baktı.
budurum sıkıntılı depil mi?
3. bezinde kullandığımda sorun olmayan araç daha ilk günden durup frene bastığımda lpgde iken nerdeyse stop edecek gibi olup 1 2 sn sonra zor toparlıyor.
ben şehirden çok uzak olduğum için tlf ettim sorunu söylediğimde klasik cvp -abi ben bu kitten bin tane taktım sorun yokta sendemi oldu .getir bakalım vs vs.şimdi ben gitsem ne olur gitmesem neolur
beni biraz aydınlatabilirsen çok teşekkür ederim. önceki aracımda 96 xli fast sistem vardı .her ayarını kendim yapabiliyordum.programım ve kablom vardı.safefast içinde programım var ama montajda hata varsa ben ayar ve kaibrasyon yapsam ne olur?
verdiğiniz cevaplar benim için çok iyi oldu.emeğinize ve ilginize çok teşekkür ederim.maalesef forumda sizi geç tanıdım yoksa bu montaj işi daha sağlam bir bayiide yapılabilirdi.artık ustanın sallama yaptığı yerleri kendimiz toparlıycaz.
Aksi halde söylenecek o kadar çok şey var ki buraya yaz yaz bitmez .Ama bu başlığı dikkatli okursanız sorun yaşayan arkadaşlara verdiğim bir çok cevap var ,bunları dikkate almasını söyleyebilirsiniz.Merhaba benim de bir iki sorum olacak. 2012 1.33 comfort aurise önümüzdeki cumartesi için bartın brc bayiinden sıra aldık. Takılacak kit brc my 11.fiyatı 1550 tlye anlaştık.
1) Öncelikle fiyat nasıl iyi mi?
2)prinse 300 tl farkı var.bayide usta tek farkın enjektör olduğunu söyledi. Prinste khein enjektör brc de ise brcnin kendi enjektör. varmış. Bu enjektörlerin farkı nedir?
3) aracı en az 10 yıl kullanmayı düşünüyoruz bu yüzden çok titiz davranmaya çalışıyorum.forumda da bazı arkadaşların yaşadığı fakir yakıt karışımı hatası ile karşılaşmamak için ne yapılabilir? Diyelim ilerleyen zamanlarda böyle bir sorun çıkarsa ne yapacağız nasıl düzeltir?
4)montaj yapılırken ve yapıldıktan sonra ben ne yapmalıyım? Ustadan ne isteyeyim?mesala hareket halindeyken ayar vb.
5)geçenlerde Zafer abi lpgden dolayı seramid yapalım enjektörlerin eridiğini söyledi.bu e kadar sürede ortaya çıkabilir?bu olursa brc nin sağladığı lpgden kaynaklanan arızaları karşılama garantisi geçerli olur mu, olmazsa bize ne kadar bir getirisi olur?
6)benim ikamet ettiğim mahalle tepe bir bölgede olduğu için araç çıkarken yüksek devirli kullanmak gerekiyor yüksek devir veya hızda aracın lpg ile benzin de tükettidini biliyorum.her eve gelirken araç benzin tüketecek mi?
7) son olarak madem 10 sene kullanayım diyorsun biraz daha fazla ver brc yerine prins taktır der misiniz? Nedenlerle anlatırsınız sevinirim
Teşekkürler
Merhabalar Yasin Bey ;
1)Fiyat 100 TL uygun olmuş
2)Piyasada elektronik enjektör kullanan iki marka vardır ; 1. BRC ino3 enjektör 2.Prins Khein enjektör.
BRC MY11 montaj fiyatı 1.650 TL dir. Prins VSI 2 İSE 2.300 tl dir . Burda karıştırılan nokta tüketiciye Prins VSI2 diye Prins'in ucuz olan ürünü ve Kheın enjektör kullanılmayan ürünü Prins silverline dir.Prins Silverline 1.800 TL dir ve Kheın enjektör kullanmaz.
Bir enjektörü kaliteli yapan faktörler onun sesli yada sessiz çalışması, boyutları, üstten, yandan ya da alttan beslemeli olması değildir.
Kaliteli bir enjektörün özelliklerini şöyle sıralıyabiliriz:
1) Açma zamanı(milisaniye) vs akış oranı(debi) grafiğinin lineer karakterde olması.
2) Enjektörün kararsız akış bölgesinin ya da ters karakterli akış bölgesinin mümkün olduğunca kısa sürede bitmesi,mümkünse böyle bir bölgenin olmaması.
3) Açma ölü zamanının(tepki süresi) ve kapatma ölü zamanının birbirine eşit ve mümkün olduğunca kısa olması.
4) Akış oranının, enjektör sıcaklığından en az etkilenmesi.
5) Enjektörün akış oranının, çalışma hayatı boyunca en az değişmesi.
6) O markanın ürettiği aynı tipteki tüm enjektörlerin eş akış oranına sahip olması, yani enjektörlerin aynı akış karakterine sahip olması, farklılık olmaması.
7) Akış oranının, enjektör sürme voltajındaki değişimlerden en az etkilenmesi. Aynı açma süresinde, 11V akü voltajında da 14V akü voltajında da yakın akış oranları vermesi.
Akış oranının, enjektörün girişi ve çıkışı arasındaki fark basıncından en az etkilenmesi.
9) Enjektörün hareket eden parçalarının gazla en az teması.
10) Uzun ömürlü olması.
KEIHIN :
Pistonlu yapıdadır, çalışma toleransları düşüktür(piston ve gömlek arasındaki boşluk az), tüm hareketli parçalar gazla temas eder. Piston üzerinde gaz geçişini sağlayan küçük delikler bulunur. Kirli gaz hem pistonla gölek arasını doldurarak kirletmek suretiyle sıkışmalara hem de daha ağır durumlarda bu delikleri tıkayarak tıkanmalara sebep olabilir. Tamir kısmen mümkündür. Bunun dışındaki maddelerin tümünde çok iyidir. Pahalıdır.
BRC :
Tamiri mümkün değildir. Hareketli parçalar gazla temas etmez dolayısıyla kirli gazdan etkilenmez. Belirtilen maddelerin tümünde çok iyidir.
3) BRC Plug and Drive yazılımı ile aracın lpg kalibrasyonunu maksımum %5 hata ile yapar ,şayet hata oranı %5 ten fazla ise programı yarıda keser tekrar yapar ,bu sebeble BRC ile arıza lambasının yanma ihtimeli çok düşük seviyededir.Şayet yine de fakir yakıt karışım arızası ile karşılaşılırsa yapılacak ince ayarlar ile bu sorun düzelitilir.
4)Montajı yaptırdığınız servis tecrübeli bir servis ise zaten bir şey söylemenize gerek kalmayacaktırAksi halde söylenecek o kadar çok şey var ki buraya yaz yaz bitmez .Ama bu başlığı dikkatli okursanız sorun yaşayan arkadaşlara verdiğim bir çok cevap var ,bunları dikkate almasını söyleyebilirsiniz.
5)BRC 'de bu tip sorunlar olmaz , velevki oldu böyle durumlarda BRC'nin 3.şahıs Mali Mesuliyet Sigortası devreye girer ve lpg kaynaklı tüm masrafınızı 25.000 TL ye kadar karşılar.
6)BRC yüksek devirlerde de %100 LPG ile çalışır , sanırım anlatmak istediğiniz VSR programı.Sizin aracınızda VSR ye gerek yoktur.
7)İsterseniz 20 yıl bu aracı BRC ile kullanın. BRC bu sektördeki en kaliteli üründür ,X markası Y markası P markası dahil bu sektörün en kaliteli ürünüdür.BRC üretici firmadır X markası gibi tedarikçi değildir.A dan Z ye her ürününğ dev tesislerinde üretir.Bu sebeble üretim maliyetleri tedarikçi markalara göre düşüktür.BRC nın Türkiyeye sattığı ürün diğer X markalarının Dünyada sattığı ürün kadardır.Bu sebeble diğer ürünlerin fiyatı yüksek diye daha kaliteli anlamına gelmiyor.Gönül rahatlığıyla BRC yi tercih edebilirsiniz ,fazladan vermeyeceğiniz 700 TL ile de 3.000 KM öncesinden tasarrufa başlamış olursunuz.
Selamlar...
Merhaba Mehmet Bey. Lpg bakımının performansa etkisi ne düzeydedir acaba?
üzerindeki lpg sistemi atiker sıralı sistemMerhaba mehmet bey 1.6 corolla xei model aracım var malesefüzerindeki lpg sistemi atiker sıralı sistem
aracımı alalı 2 ay oldu ama yakıtını düşüremedim ateşleme sistemini komple değiştirdim subab ayarı ve tum
bakımlarını yaptırdım tam 7 kez 4 farklı lpg ustasına ayar yaptırdım aracı sehır ıcınde sıkıstırmadan kullanıyorum
ama aracım lpg de 350 krş yakıyor
antalyada yaşıyorum ve ustalar lpg de ve aracda mekanık bır sorun yok
350 krş yakıt yakması normal diyorlar anlamadım gitti sizce ortalama ne kadar yakması lazım km de yani kaç
krş ve bana ne yapmamı önerirsiniz
yada antalyada atiker sıralı sisteme ayar yapabilecek işinin ehli bir usta varmıdır yardımlarınız için şimdiden
teşekkür ederim

Mehmet Bey Merhabalar...
Dört ay önce 2004 Toyota Avensis 1.6 Comfort aldım. Aracı Samsun'dan aldım ama araç uzun yıllar Çorum'da kalmış ve Çorum Özençlerde 2012 Haziran Sonunda yani (8) ay kadar önce Atiker LPG sistemi takılmış... Ben daha önce kullandığım honda aracımda BRC taktırmış ve çokmemnun kalmıştım. Daha önce Atiker kullanmadığım ve özelliklerini tam olarak bilmediğim için bir kaç soru sormak istiyorum size....
1- ATİKER sistemle Toyota Avensis arasındaki uyum/uyumsuzluk konusundaki görüşleriniz?
2- ATİKER sistemde yaptırmam gereken periyodik bakımlar ve kullanım esnasında dikkat etmem gereken hassas noktaları _?
3- Şehir içi ölçüm yaptığımda 29 Litre Gaz ile 280 Km yol mesafesi katetmiş olduğumdan, Ortalama 9.6 / 100 Km yakıt tüketimi normalmidir_?
4- Göğüste sol kısma monte edilmiş ATİKER yakıt göstergesinde Full depoda (4) çizgi Yeşil renk gösterge var. Yakıt durumuna göre üç, iki ve bir çizgiye düşerek azalıyor. Yakıt bitiminde ise önceden herhangi bir yanıp sönme, yada ikaz olmadan direk sesli uyarıyı verip benzine geçiyor. (Bunda bir anormallik varmı)
5- Bu ikaz lambalarının ilk sırasında Kırmızı Renk ikaz lambası var. Bir başka atiker sistem takılı araçta bu kırmızı ikaz lambasının da yandığını görmüştüm. Ancak benim aracımda LPG durum göstergesinde sadece yeşil renkliler yanıyor. En baştaki kırmızı yanmıyor. Yakıt ful doluyken yada yakıtın tamamı tüketilmiş ve depo boşken de kırmızı ikaz lambası hiçbir şekilde yanmıyor. Bunun Sebebi ne olabilir ? Ne yaptırmalıyım? Bir anormallik varmıdır _?
Cevaplarınız ve ilginiz için şimdiden teşekkürler....
sevgili mehmet bey öncelikle bizlere lpg konusundaki bilgi ve deneyiminizi aktardığınız içic teşekkürler ediyorum sorunum şu aracımın lpgye geçiş sıcaklık değerini düşüttürdüm yani 25 c fakat aracım normal sıcaklığına ulaşmış olsa dahi zaman zaman silkeleme yapıyor.mmss degerlerini 5 e kadar düşürdüler aracımın yakıtı gayet iyileşti 25 lt lpg ile yaklaşik 315 km uzun yol gidiyo ama aracımda bu arıza meydana çıktı he birde gaza bastığımda gazı hemen yemiyo önce silkeliyo sonra devir alıyo gazda ayamı çektiğimdede aynıoluyo yardımcı olursanız sevinirim saygılar
mehmet bey aracimin tum degerlerini kontrol ettirdim ancak daha once cok sessiz calisan aracimin motorunda dizel motira benzer ses geliyor.lpg ci normal motir sesi dedi ancak aracimi tanirim aes hic yoktu ozelljkle kaputu acinca tam duyuyorum sesi.neden olabilir acaba?
bir de bujilerinizi degistirin dedi bana ancak 2011 verso aracimin buji omru 80.000 km.parcaciya gittim sakin degistirmeyin orjinalbujiniz gerek yok bekleyin bisey olmaz dedi.takimina da 120 tl fiyat istedi.sanirim orjinal de degildir.iridyum buji mi neymis...henuz taktirali 15.000 km oldu lpg yi.10.000 lpg bakiminda da filtre degistirmistik.hava filtresi de cokk kirlenmis onu da gun degistirdim.ustaya mi uyayim yoksa servise ve yedek parcacilara mi?
2011 model toyota corolla verso 40.000 km de aracim zavolli lpg takili