Gönderen Konu: LPG Sıralı Sistemler Hakkında Soru-Cevap Köşesi  (Okunma sayısı 746057 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür etti
  • 200 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG Sıralı Sistemler Hakkında Soru-Cevap Köşesi
« Yanıtla #1760 : Ocak 14, 2013, 23:23:59 »
Merhaba ;
Şimdi sorununuzu anladım.Ayağınızı gazdan çektiğinizde araç cut off durumuna düşer ; yani enjektörlerin tetikleme sinyali 0 sıfır olur vve silindirlere yakıt gönderilmez.Fakat araç cut off da olmasına rağmen devir saati geç düşme yapıyorsa lpg enjektörleri açık kalabiliyor olabilir ya da lpg regulatörünüz vakumdan gaz veriyor olabilir.Lütfen kontrol ettirin .
Soru şu : Sabahları ya da aracınızı stop edip 4-5 saat sonra çalıştırdığınızda aracınız geç marş alıyor mu ? Yani ikinci ya da ucuncu marsta çalışıyor mu ? Yoksa tek marşta mı çalışıyor?

Aracimdaki devirden gec dusme olayim 3000devire ulasip vitez degistirecegim sirada ayagimi gaz pedalindan cektigimde devir birkac saniye sonra dususe geciyor ama benzinde bu olay olmuyor
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ
BRC İç Anadolu ve Karadeniz Bölge Bayi ,Teknik Destek ve Lojistik Merkezi
www.ozenclerotogaz.com.tr Facebook sayfamız https://facebook.com/BRCOzenclerOtogaz

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #1760 : Ocak 14, 2013, 23:23:59 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1761 : Ocak 15, 2013, 09:34:28 »
Pazar günü saat gece yarısını geçmiş Ümit Bey, cevaplar için acele etmeyin lakin ben konuya yorum yapılmasına çok taraf değilim. Mehmet Usta'nın sorulara cevap verdiği bir başlık olması nedeni ile onun yorumu ya da cevabı daha doğru olabilir. Şayet genel kullanıcı yorumu istiyorsanız bu sorunuzu Yakıt bölümü altında yeni bir konu olarak açabilirsiniz.
Bazen kendimizi kaybedip, döktürüyoruz :D Yeri değil tabi ki :) Mehmet Bey'e ilgisi için teşekkür ederim.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1762 : Ocak 15, 2013, 10:24:10 »
Rica ederim :) selamlar , saygılar...

Bazen kendimizi kaybedip, döktürüyoruz :D Yeri değil tabi ki :) Mehmet Bey'e ilgisi için teşekkür ederim.
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ
www.ozenclerotogaz.com.tr Facebook sayfamız https://facebook.com/BRCOzenclerOtogaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • Araç: Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1763 : Ocak 15, 2013, 10:28:54 »
Forum yönetimi Mehmet Bey için bir teşekkür plaketi hazırlamalı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1764 : Ocak 15, 2013, 10:50:36 »

Plaket işi kolay Hasan :) biz forum aracılığı ile forum üyelerine faydası olan, yardımcı olan, paylaşımcı tüm ustalarımıza ve arkadaşlarımıza elimizden geldiği kadar teşekkür ediyoruz. Bundan sonra sizlerde kolay şekilde  teşekkür edebilin diye mesajların üstüne Teşekkür Et butonu koyduk :)
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • Araç: Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1765 : Ocak 15, 2013, 11:53:28 »
Plaket işi kolay Hasan :) biz forum aracılığı ile forum üyelerine faydası olan, yardımcı olan, paylaşımcı tüm ustalarımıza ve arkadaşlarımıza elimizden geldiği kadar teşekkür ediyoruz. Bundan sonra sizlerde kolay şekilde  teşekkür edebilin diye mesajların üstüne Teşekkür Et butonu koyduk :)

Evet çok güzel olmuş, teşekkürler :) Güvenilir ve detaylı bilgilere tek noktadan ulaşmak çok önemli forum içerisinde. Gerçekten katkısı olan herkese teşekkürler..
 :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1766 : Ocak 15, 2013, 11:58:45 »
Estafurullah :) Az da olsa bir katkımız olabiliyorsa bir teşekkür bir dua yeter de artar bile... Teşekkürler...

ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 130500
  • Model Yılı: '06
  • 3 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1767 : Ocak 15, 2013, 23:07:05 »
merhabalar. daha önce 2011 otomatik vites corolla aracımın yakıt değerlerini yazmıştım. aynı yakıt sıkıntısı devam ediyor gibi.
1 lt lpg ile ş.içi 7 km gidiyorum. ayar için sanayiye gitmeme rağmen bu değer değişmedi. tekrar tekrar ayara rağmen değişmeyince benzinde deneme gereği duydum.
benzin de ş.içi 1 lt ile yine 7 lt gidiyorum. sizce bu değerler normal mi?
kalabalık bir şehirde değilim. arabayı agresif kullanmam.
benzinde ş.dışı ortalama yakıt 6.6lt/100 km gözüküyor. bu değerlere göre ş.içi benzin kullanılmaz. ş.dışı lpg 10lt/100km gibi bir değerde. o zaman lpg ye gerek yok.
arabam 18 000 km de. ben 14000 de aldım ilk bakımı 20 000 de. sizce ne yapayım?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 1.6 terra kullanıcısıyım
  • 13 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1768 : Ocak 16, 2013, 11:44:50 »
Mehmet bey aracim benzinde calistigi icin onun etkisi varmi anlamadim ama evet benzinde calistigi halde aracim tek marsla calimiyor bazen iki bazen uc marsla calisiyor
1999 toyota corolla terra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1769 : Ocak 16, 2013, 16:55:14 »
Tam isabet!
Aracınızdaki sorunun nedeni lpg enjektörlerinizin açık kalması ya da regulator vakumundan emme manifoltuna gaz sızıntısı yapması ; hem yukarda anlattığınız sorunun hem de aracın geç çalışmasının nedeni bu.Lütfen servisinize gidip enjektörleri ve/veya regulatörü kontrol ettirin ,sorununuz düzelecektir.

Mehmet bey aracim benzinde calistigi icin onun etkisi varmi anlamadim ama evet benzinde calistigi halde aracim tek marsla calimiyor bazen iki bazen uc marsla calisiyor
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1770 : Ocak 16, 2013, 16:58:39 »
Sizin hesabınıza göre benzinde de 1lt ile 7 km yani 100 km'de 14 lt benzin tüketiyorsunuz! Bu duruma göre lpg de  100 km 16lt lpg tuketmenız gerekir ama yazınıza göre benzin ile aynı litreyi gidiyorsunuz.Burda bir hata var!!! Tekrar doğru verileri veriri misiniz?

merhabalar. daha önce 2011 otomatik vites corolla aracımın yakıt değerlerini yazmıştım. aynı yakıt sıkıntısı devam ediyor gibi.
1 lt lpg ile ş.içi 7 km gidiyorum. ayar için sanayiye gitmeme rağmen bu değer değişmedi. tekrar tekrar ayara rağmen değişmeyince benzinde deneme gereği duydum.
benzin de ş.içi 1 lt ile yine 7 lt gidiyorum. sizce bu değerler normal mi?
kalabalık bir şehirde değilim. arabayı agresif kullanmam.
benzinde ş.dışı ortalama yakıt 6.6lt/100 km gözüküyor. bu değerlere göre ş.içi benzin kullanılmaz. ş.dışı lpg 10lt/100km gibi bir değerde. o zaman lpg ye gerek yok.
arabam 18 000 km de. ben 14000 de aldım ilk bakımı 20 000 de. sizce ne yapayım?
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 130500
  • Model Yılı: '06
  • 3 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1771 : Ocak 16, 2013, 17:14:39 »
bu değerleri defalarca ölçtüm. en son benzin için depoyu tam doldurdum ve bu değerler çıktı
1lt lpg ile 7 km
1lt benzin ile 7.3 km yol gidiyorum ş.içi
ş.dışı ölçmedim ama ortalama değer yol bilgisayarında 6.6lt/100 km gösteriyor.
ş.dışı lpg ile 10lt/100km değerini ben ölçtüm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1772 : Ocak 17, 2013, 17:52:44 »
mehmet bey yardımcı olur ve bilgilendiriseniz sevinirim.

lpg tüketimini doğru ölçme konusunda bir sürü metod var.

1-depoyu fulleyip km sıfırlayıp belli bir km yapıp (100-200 vs.) aynı petrol aynı pompadan aynı saatte depoyu tekrar fulleme.
2-depoyu fulleyip km sıfırlayıp depo bitince yapılan km ile ölçme.
3-depo boş iken belli bir miktar lpg alıp (50-60 tl veya 10-20 lt ) km sfırlayıp bitince ölçme.

bu yöntemlerden hangisi en doğru sonucu verir yada sizin tavsiye edeceğiniz başka bir yöntem varmıdır ?

bu soruya vereceğiniz cevap ile herkes aracının 1 lt ile kaç km yaptığını veya km de kaç kuruş yaktığını doğru bir şekilde hesaplayıp aracının az veya çok yaktığını doğru bir şekilde tspit edebiliri sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1773 : Ocak 17, 2013, 17:59:33 »

1-depoyu fulleyip km sıfırlayıp belli bir km yapıp (100-200 vs.) aynı petrol aynı pompadan aynı saatte depoyu tekrar fulleme.
3-depo boş iken belli bir miktar lpg alıp (50-60 tl veya 10-20 lt ) km sfırlayıp bitince ölçme.

bu yöntemlerden hangisi en doğru sonucu verir yada sizin tavsiye edeceğiniz başka bir yöntem varmıdır ?

bu soruya vereceğiniz cevap ile herkes aracının 1 lt ile kaç km yaptığını veya km de kaç kuruş yaktığını doğru bir şekilde hesaplayıp aracının az veya çok yaktığını doğru bir şekilde tspit edebiliri sanırım.

Mehmet Bey bilimsel olarak cevaplayacaktır ama ben bildiğim kadar cevap vermek istedim.

4. hiçbiri :) niye derseniz her durumda sürüş koşullarınız değişeceği için tek seferlik ölçüm doğru sonuç vermeyecektir. Örneğin 2 hafta önce 27 litre ile 240 km yol yapmış olmama rağmen bu hafta 24 litre ile 250 km yol yaptım aradaki fark trafik ve sürüş farkı oldu. Bu nedenle mümkünse aynı istasyon ve aynı pompadan aynı saatlerde en az 3 - 4 kez depoyu tam olarak doldurarak akaryakıt ya da LPG alın. Her birinde kilometreyi sıfırlayıp aldığınız litre ile kaç km yol yaptığınız not edin. Böylece farklı zamanlarda alınmış verilerin ortalamasını yakıt değeriniz olarak kullanabilirsiniz. Ölçümleri kilometre ve litre değerleri ile kontrol edin, parasal değerine bakmayın.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1774 : Ocak 17, 2013, 22:15:02 »
Merhaba İbrahim Bey ;

Bu soru güzel bir soru.Lpg ölçümleri çoğu zaman yanlış yapılıyor ; araçlar bazen az bazen çok yakıt tüketmiş gibi bir durum ortaya çıkıyor.
Örneğin sizin de bahsettiğiniz gibi depoyu fulleyip 100 km sonra tekrar fullediğinizde her defasında farklı sonuç çıkacaktır çünkü pompa basıncının değişikliğinden ziyade aynı pompadan da gaz alsanız yine de lpg tankındaki şamandaranın erken ya da geç kapamasından dolayı araç az ya da çok yakıt tüketmiş gibi gözükür.
Bence en sağlıklı ölçüm (c şıkkı:)  boş lpg tankına alınacak  belirli lt ( 10 lt -30lt) Lpg yi bitene kadar kullanmaktır.Bu ölçüm her zaman daha sağlıklı bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
« Yanıtla #1775 : Ocak 19, 2013, 16:26:51 »
mehmet bey
2008 auris 1.6 aracımda my11 kit var izmir 2a da ekim sonunda takıldı. gaz özellikle bitmeye yakın yani sarı yanıp sönerken aracı yüksek devirlere zorladığımda gaz bitmiş gibi ötmeye başlıyor ve bende mecbur elimle benzine alıp 1 km sonra tekrar gaza geçiyorum. daha önceleri gaz bitti sanıp gaz alıyordum ama farkettim ki gaz bitmeden uyarı veriyormuş. bu bana pek normal gelmedi. sizce nerede problem olabilir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1776 : Ocak 19, 2013, 17:10:43 »
Merhaba Taylan Bey ;

Lpg sıralı sistemlerde DeltaP dediğimiz fark basıncı belirli bir değerin altına düştüğünde sistem otomatik olarak benzine geçer.Sizin aracınızdaki durumda bunun aynısı.Gaz seviyesi az iken gaza ani yüklenmelerinizde gaz basıncı düştüğü için sistem benzine geçiş yapar ,manuel olarak tekrar lpgye aldığınızda tekrar lpgye geçer hatta sizin de belirttiğiniz gibi belirli bir km lpgde yine gidebilirsiniz,burda bir sorun yok,sistemin çalışma prensibi bu şekildedir fakat servise kontrole gittiğinizde deltap minımum değerin 500 mbar ,benzine geçiş için bekleme süresinin 1 sn olduğunun kontrolünü yaptırabilirsiniz.Selamlar...

mehmet bey
2008 auris 1.6 aracımda my11 kit var izmir 2a da ekim sonunda takıldı. gaz özellikle bitmeye yakın yani sarı yanıp sönerken aracı yüksek devirlere zorladığımda gaz bitmiş gibi ötmeye başlıyor ve bende mecbur elimle benzine alıp 1 km sonra tekrar gaza geçiyorum. daha önceleri gaz bitti sanıp gaz alıyordum ama farkettim ki gaz bitmeden uyarı veriyormuş. bu bana pek normal gelmedi. sizce nerede problem olabilir?
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 26 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1777 : Ocak 23, 2013, 03:04:05 »
mehmet bey merhabalar,

aracıma 44 bın km de 2007 yılında atıker sıralı sistem lpg  takılmıs ve her 15 bınde lpg peryodık bakımı yapılmıs arac suanda 95 bın km de.son olarak 93 bınde fıltresını degıstırdım ve lpg ayar yapıldı.sıze sorum şu;lpg takılalı 5.5 yıl olmuş ve toplamda 50 bın km yol yapılmıs acaba degısmesı gereken veya ömrünü tamamlayan parçalar olabılır mi sistem yenilenmesi gerekli midir güvenli kullanım için. şimdiden teşekkürler.
Can yakıpta kalp kırma ey insanoğlu,seninde gülbenzin solacak birgün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1778 : Ocak 23, 2013, 10:07:32 »
Merhaba Zeki Bey ;

Aslında basit bir soru gibi gözükse de sorduğunuz soru çok önemli.Öncelikle Atiker ile bu kadar ciddi bir süre sorun yaşamadan sistemi kullanmanızda sizin zamanında yaptırdığınız periodik bakımların etkisi mühim.Fakat sizin de belirttiğiniz gibi artık kıritik kmler içerisindesiniz ve hissedilmeyen mevcut bir sorun aracınızda büyük problemlere neden olabilir.Öncelikle kontrol ettirmeniz gereken parça lpg enjektörleridir ,selenoıd valfli bu enjektörler belirli bir km sonra açma kapama özelliklerini ve debilerinin orjinal halini kaybedebiliyor ve bu durumda silindirlere doğru yakıt gitmeyip yanma odasının ısısı yükselip aracınızın subablarında aşınmaya neden olabiliyorlar.Bu sebeble öncelikle lpg servisinize gidip lpg enjektörlerinin stabil çalışıp çalışmadığını kontrol ettiriniz ,bu enjektörlerin arızalandığını ya da arıza yapmaya yüz tuttuğunu enjektörün bobininden gelen sesten anlayabilirsiniz ,selenoıd valfli enjektörler bir süre sonra pistonun tebeye vurması sonucunda bariz bir şekilde sesli çalışır ve bu ses hepsinden değil (4 enjektör valfınden) bir ya da bir kaçından gelir ,böyle bir durumda enjektörlerinizi değiştirmeniz gerekir .
Atikerin Lpg regultöründe de dönem dönem vakum tarafından aracın emme manıfoltuna gaz sızıntısı yapması ile karşılaşıyoruz , bu sebeble regulatorunuzu de kontrol ettirmenizde fayda var.
Tüm lpg hortumlarını gözden geçiriniz ,aşınma olanları değiştirmenizi tavsiye edecem .
Ve pek tabi lpg kalibrasyonunu da muhakakak gözden geçiriniz.

LPG'li güzel günler dilerim...

mehmet bey merhabalar,

aracıma 44 bın km de 2007 yılında atıker sıralı sistem lpg  takılmıs ve her 15 bınde lpg peryodık bakımı yapılmıs arac suanda 95 bın km de.son olarak 93 bınde fıltresını degıstırdım ve lpg ayar yapıldı.sıze sorum şu;lpg takılalı 5.5 yıl olmuş ve toplamda 50 bın km yol yapılmıs acaba degısmesı gereken veya ömrünü tamamlayan parçalar olabılır mi sistem yenilenmesi gerekli midir güvenli kullanım için. şimdiden teşekkürler.
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1779 : Ocak 23, 2013, 17:12:41 »
Merhaba Mehmet Bey benim size bir sorum olacaktı ; ben aracı aldığımdan beri 1.5 - 2 yıl oldu 30 bin km civarında bir yol yaptım ama yakıtı az diye hiç ayar yaptırmadım tabi geçende rolanti de problem olana kadar pof pof ediyor rolantide birde ama artık onu takmıyorum kafama :)

ben bunun gaz filitresini hiç değiştirmedim sanıyorum ki hatta üstündeki filitre 6 yıl önce takılan orjinali ( tüp şeklinde BRC ) çünkü hidrolik direksiyonun rekoruna değe değe aşınmış ;
normal de bu filitre ne kadar da değişir , birde şimdi ben bunu alıp değiştirsem gaz ayarı bozulurmu ayar gereklimidir ?

Saygılarımla ..
2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım