Gönderen Konu: LPG Sıralı Sistemler Hakkında Soru-Cevap Köşesi  (Okunma sayısı 746089 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür etti
  • 200 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG Sıralı Sistemler Hakkında Soru-Cevap Köşesi
« Yanıtla #1780 : Ocak 23, 2013, 19:41:52 »
Merhaba ;
Sanirim 6 yildir lpg filitresi degistireyerek rekor kirdiniz :) Lpg filitreleri yilda bir ya da 10.000 kmde bir degistirilmelidir.Yetkili serviste hem ana filitrenizi hem de gaz valfindeki filitreyi degistirin.Degisimden sonra ayarlari da kontrol etmekte fayda var.
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ
BRC İç Anadolu ve Karadeniz Bölge Bayi ,Teknik Destek ve Lojistik Merkezi
www.ozenclerotogaz.com.tr Facebook sayfamız https://facebook.com/BRCOzenclerOtogaz

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #1780 : Ocak 23, 2013, 19:41:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1781 : Ocak 23, 2013, 20:10:57 »
Merhaba ;
Sanirim 6 yildir lpg filitresi degistireyerek rekor kirdiniz :) Lpg filitreleri yilda bir ya da 10.000 kmde bir degistirilmelidir.Yetkili serviste hem ana filitrenizi hem de gaz valfindeki filitreyi degistirin.Degisimden sonra ayarlari da kontrol etmekte fayda var.
ben aracı aldığım 1.5 yıl kadar oldu ama üzerindeki kesinlikle çok eski bir filitre artık alüminyum olan kısım dediğim gibi nerdeyse delinecek o kadar aşınmış bende geçen gün gördüm öyle olduğunu  :) ama acaba o filitremi bilmiyorum en iyisi resim yüklemek bu durumda ustam  gas filter yazıyor üzerinde ama sökmüm ben bunu içinde bir şey yoktu fakat üflediğimde hava biraz zor gidiyordu

2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1782 : Ocak 23, 2013, 22:52:38 »
Merhaba;
Sanirim aracinizdaki filitre BRC'nin ilk gaz filitrelerinden.Sizin de belirttiginiz gibi fotograf yuklerseniz daha isabetli olacak.Selamlar...
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ
www.ozenclerotogaz.com.tr Facebook sayfamız https://facebook.com/BRCOzenclerOtogaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #1783 : Ocak 23, 2013, 22:56:13 »
Hangi durumlarda LPG kalibrasyonu yapmak zorunlu olur? Teşekkürler
Corolla 1.6 Sol 2001

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1784 : Ocak 24, 2013, 00:01:43 »
mehmet usta benım  versoda landı renzo var.aldıgımda o takılıydı zaten.usta sabah ilk çalıstırmada benzınden lpg ye geççerken tam o esnada hafif sarsıyor gibi hissediyorsun.Brc varken önce hissetmıyordum.kış gelince bu oldu gibime geliyor.lpg filtresi 10 bin km oldu değişeli.Brc deyken lpg filtresi  değiştikten sonra lpg ayarlarını yenıden yapıyorlardı.landi renzoda değişip git diyorlar. 
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #1785 : Ocak 24, 2013, 01:15:58 »
     merhabalar mehmet bey.1996 model toyota corolla 1.6 xei sw aracım var(atiker sıralı sistemlpgli). sorunum ilk çalıştırmada motor soğukken jigle devreye girmiyor.600-700 devirlerde oluyor ve motor stop edecek gibi çalışıyor.normalde otomatik jigle devreye girip 1400 devir olması gerekirken.aracımı benzinde çalıştırıp biraz gaz vererek devir yükselesiye kadar bekliyorum.motor ısınıp 1400 devirlere geliyor ama sonrada aracı kullanırken 800 devirlere düşmesi gerekirken 1200 devir civarlarında kalıyor.boğaz kelebeği temizlendi sibop ayarları yapıldı çözülmedi.tamircim lpg sisteminden kaynaklanabileceğini söyledi.bulunduğum yerdeki atiker servisinde bu sistemin başkabölgelerde kullanıldığını bizde programı ve parçası yok diye bakamadılar.bir yerden aldığım bilgiyle aracın lpg sigortalarını söküp birkaç dk rolantide çalıştırdıktan sonra ertesi sabah çalıştırdığımda(sigortalar takılı olmayıp lpg göstergesinin ışığı yanmıyorken) aracım benzinde normal eskisi gibi 1400-1500 devirde çalışmaya başlayıp ısınınca 800 devire düşmüştü.ama  daha sonra aynı uygulamayı yaptığımda tekrar benzindede problemli çalışmaya devam etti.şunuda eklemek istiyorum aracım ilk çalıştırmada göstergede benzinde çalıştığı görüldüğü halde lpg enjektörleride çalışıyor.daha önce çalışmıyordu.lpgye geçmeden 10 sn önce lpg enjektörleri çalışmayı kesiyor.10 sn sonra lpgye geçince lpg enjektörleri tekrar çalışmaya başlıyor.otomatik jigle sorunum lpg sisteminden kaynaklanabilirmi böyle bir ihtimal varmı yardımcı olursanız sevinirim.iyi çalışmalar..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1786 : Ocak 24, 2013, 09:33:55 »
Merhaba Deniz Bey ;
Evet üflendiğinde hava akışı biraz zordur ama aradan 6 yıl geçtiyse havanın ya da gazın geçmesi haliyle biraz daha zorlaşıyor :)
Resimdeki BRC nin ana filitresidir ve metal kutucuğun içerisinde filitresi vardır ve bunun değişmesi gerek fakat aradan 6 yıl geçmesine ve de sürtünmeden dolayı aşındığı için komple değişmesinde fayda var ama ustanız incelesin şayet dışının değişmesine gerek yok derse daha ucuz olan iç filitreyi değiştirebilirsiniz ,ayrıca gaz valfindeki filitreyi de değiştirebilirsiniz.Selamlar...

ben aracı aldığım 1.5 yıl kadar oldu ama üzerindeki kesinlikle çok eski bir filitre artık alüminyum olan kısım dediğim gibi nerdeyse delinecek o kadar aşınmış bende geçen gün gördüm öyle olduğunu  :) ama acaba o filitremi bilmiyorum en iyisi resim yüklemek bu durumda ustam  gas filter yazıyor üzerinde ama sökmüm ben bunu içinde bir şey yoktu fakat üflediğimde hava biraz zor gidiyordu

ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1787 : Ocak 24, 2013, 09:37:31 »
Merhaba Akif Bey ;
Lpg kalibrasyonunun kontrol edilmesi gereken durumlar ;
*Her 10.000 km de ve lpg bakımlarından sonra
*Aracın kendi periodik bakımlarından sonra
*Lpg sisteminin enjektör ve regulatör gibi önemli parçalarının değişimi sonrasında
*Subab ayarlarından sonra
*Motor rektefiye işlemlerinden sonra
*Performens düşüklüğü ve yakıt artışı sonrasında
*Haftasonu evde sıkılıp Aracı bir sanayiyeye götüreyim dedikten sonra :)
Şaka bir yana sakın son seçeneğe göre ayar yaptırmayın ,Selamlar...

Hangi durumlarda LPG kalibrasyonu yapmak zorunlu olur? Teşekkürler
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1788 : Ocak 24, 2013, 09:44:58 »
Tuncay Bey Merhaba ;

Her zaman söylüyorum tekrar söyleyim ;
Gerek lpg servisleri gerekse müşteriler lpg bakımını sadece lpg filitresi değişimi ve periodik ücret alınan bir işlem olarak görülmesi kadar yanlış bir durum olamaz.Lpg servisi bakımı gelir elde edeceği bir işlem olarak ,müşteride bir filitreye 30 TL verilir mi dedikçe bu bakım anlayışı böyle gider.Lpg bakımlarında yapılması gerekenler şunlardır ;
*Lpg kaçak kontrolü
*Su kaçak kontrolü
*Gaz tankı bağlantılarının kontrolü
*Tüm lpg ve su hortumlarının kontrolü
*Lpg ayar ve kalibrasyonun kontrolü
*Lpg filitre değişimi

Fark ettiyseniz filitre değişimini en sona yazdım ,çünkü yukardaki yazılanlar filitreden çok daha önemli bakım unsurlarıdır.Sizin aracınızda geçişte meydana gelen sarsıntının nedeni mekanik olarak lpg enjektörleri ile ilgili de olabilir  , ayarsal olarak ise gerek geçiş ayarları gerekse lpg rolanti ayarı ile ilgili de olabilir. Landi Renzo servisine kontrol ettirmekte fayda var.Selamlar...

mehmet usta benım  versoda landı renzo var.aldıgımda o takılıydı zaten.usta sabah ilk çalıstırmada benzınden lpg ye geççerken tam o esnada hafif sarsıyor gibi hissediyorsun.Brc varken önce hissetmıyordum.kış gelince bu oldu gibime geliyor.lpg filtresi 10 bin km oldu değişeli.Brc deyken lpg filtresi  değiştikten sonra lpg ayarlarını yenıden yapıyorlardı.landi renzoda değişip git diyorlar. 
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1789 : Ocak 24, 2013, 10:24:11 »
Merhaba Hüseyin Bey ;

Öncelikle söylemek isterim kibu sorunun lpg sistemi ile ilgisi yok diye düşünüyorum.Bahsettiğiniz sorunun çözümü için zaten gerek subab ayarı gerekse boğaz kelebeği temizliği yaptırmışsınız fakat gözden kaçan bir konu var. Sizin sorununuz Boğaz kelebeği mekanizmasının altında olan JİKLE KELEBEĞİ ile ilgili gözükmekte.Bu motorlardaki jikle kelebeği yarı elektronik bir parçadır ; yarı elektronikten kastım motor ısısına bağlı olarak çalışan yaylı bir mekanizmadır ve muhtemelen burdaki kelebek kurumdan dolayı tıkanmış gözükmekte ; soğuk motorda kurumdan dolayı açamamakta ve devirniz yükselmesi gerekirken yükselmemekte  ,sıcak motorda ise kurumdan dolayı rolantiye düşemeyip 1.200 RPM lerde kalmakta.Bu kelebeğin sökülüp temizlenmesi gerekiyor fakat bu kelebeği sökmek dağıtmak temizlemek ve geri toplamak her motorcunun işi değil ,muhakkak daha önce bu işi yapmış bir ustaya götürmeniz gerekiyor ,bu işlemi yaptırdıktan sonra sorununuz düzelecektir.Selamlar...

merhabalar mehmet bey.1996 model toyota corolla 1.6 xei sw aracım var(atiker sıralı sistemlpgli). sorunum ilk çalıştırmada motor soğukken jigle devreye girmiyor.600-700 devirlerde oluyor ve motor stop edecek gibi çalışıyor.normalde otomatik jigle devreye girip 1400 devir olması gerekirken.aracımı benzinde çalıştırıp biraz gaz vererek devir yükselesiye kadar bekliyorum.motor ısınıp 1400 devirlere geliyor ama sonrada aracı kullanırken 800 devirlere düşmesi gerekirken 1200 devir civarlarında kalıyor.boğaz kelebeği temizlendi sibop ayarları yapıldı çözülmedi.tamircim lpg sisteminden kaynaklanabileceğini söyledi.bulunduğum yerdeki atiker servisinde bu sistemin başkabölgelerde kullanıldığını bizde programı ve parçası yok diye bakamadılar.bir yerden aldığım bilgiyle aracın lpg sigortalarını söküp birkaç dk rolantide çalıştırdıktan sonra ertesi sabah çalıştırdığımda(sigortalar takılı olmayıp lpg göstergesinin ışığı yanmıyorken) aracım benzinde normal eskisi gibi 1400-1500 devirde çalışmaya başlayıp ısınınca 800 devire düşmüştü.ama  daha sonra aynı uygulamayı yaptığımda tekrar benzindede problemli çalışmaya devam etti.şunuda eklemek istiyorum aracım ilk çalıştırmada göstergede benzinde çalıştığı görüldüğü halde lpg enjektörleride çalışıyor.daha önce çalışmıyordu.lpgye geçmeden 10 sn önce lpg enjektörleri çalışmayı kesiyor.10 sn sonra lpgye geçince lpg enjektörleri tekrar çalışmaya başlıyor.otomatik jigle sorunum lpg sisteminden kaynaklanabilirmi böyle bir ihtimal varmı yardımcı olursanız sevinirim.iyi çalışmalar..!

ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #1790 : Ocak 24, 2013, 10:52:16 »
teşekkürler mehmet bey en kısa zamanda jigle kelebeğini göstereceğim inşallah yapan bir usta bulurum selamlar..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1791 : Ocak 24, 2013, 17:25:32 »
Mehmet Bey iki tane filitrede değişti , ama küçük olanın içi komple demir tozu ile doluydu hatta boşyer kalmamıştı içerisinde desem yeri var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1792 : Ocak 24, 2013, 18:16:58 »
Sanırım bu fotograftaki gibiydi
Zamanında filitre değişimi yapılmadığında bu maddeler lpg sisteminin özellikle enjektörlerinde sorunlara neden olabiliyor,fakat sizin sisteminiz BRC 'idi ,BRC enjektörlerinin çalışan parçaları gaz kalitesinden etkilenmez ama yine de diğer aksamlara zarar verebilir.Nice 60.000 kmlere :)

Mehmet Bey iki tane filitrede değişti , ama küçük olanın içi komple demir tozu ile doluydu hatta boşyer kalmamıştı içerisinde desem yeri var :)
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1793 : Ocak 24, 2013, 18:43:50 »
aynen Mehmet Bey içi komple doluydu ,sanırım bir ara ucuz olan gazlardan almıştım onlarında etkisi olabilir ,ama tabiki yıllar geçmiş aradan ve dediğiniz gibi 60 bin km den fazlası var eksiği yok :)

ayrıca bu gün gittiğimde sordum 4000 devirden sonra benzinle çalışma olayı yok dediler benim enjektörler için ,sadece MY11 lerde varmış o olay doğrumu bu bilmiyorum ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1794 : Ocak 24, 2013, 21:21:10 »
Merhaba ;
BRC'nin subab koruma sistemi VSR yazilimsal bir ozelliktir.Bu ozellik BRC MY10 - BRC MY11 serilerinde olan bir ozelliktir (enjektorlerle baglantili degil)
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1795 : Ocak 24, 2013, 22:20:43 »
model açısından benimkini ne olduğunu bilmediğim sesli çalışan diye belirttim size , orada vsr yi bilmiyorlar sanırım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #1796 : Ocak 25, 2013, 00:15:16 »
mehmet bey ben zavolli bayisinde lpg taktırdıktan sonra ustamız bir kaç uyarı da bulundu:,
1: aracınızın benzin depo ışığı yansımasın motorun depo boş algılaması ile ilgili bir sıkıntı olabilmesi açısından sanırım...
2: aracınızla ortalama 140 km üstüne çıkmayın lpg de iken...
 ben herzaman bu ışık meselesine dikkat etmiyorum açıkçası
 ve otobanda iken boşyolda radar da yoksa 160 lara çıktığım olmuştu ama birkaç kez

siz bu duruma katılıyor musunuz?
bu arada aracım hala ortalama bir kaç pompadan almama rağmen km de ortalama 32 kuruş civarı yakıyor.havaların çok etkisi olmadığını biliyordum ustam da değerleriniz normal oynamayalım dedi ısrarla anlamadım gitti...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1797 : Ocak 25, 2013, 10:14:22 »
Merhaba Mehmet Bey ;

1) Çok nokta Enjeksiyonlu araçlar ister LPG'li ister Benzin'li olsun kesinlikle çeyrek deponun altında benzin ile araçlarını kullanmamalıdırlar ; benzin pompası kendisini benzin ile soğutur şayet araçta yeterince benzin yoksa pompa kendini yeterince soğutamayacak ,benzin pompasının barı düşecek ve uzun vadede pompa yanacaktır.BU sebeble benzin uyarı lambanız hıc bıra zaman yanmasın.Ustanız bu konuda haklı
2)Bu konuyu önceki sayfalarda ayrıntılı olarak anlatmıştım.Kısaca özetlemek gerekirse selenoıd valfli enjektör kullanan lpg markalarında çok yuksek hızlara çıkılmasını tavsiye etmıyoruz çünkü bu enjektörler yuksek devırlerde gerekli hıza yetişemeyip açık kalırlar ve gerekli lpg yi yanma odasına gönderemezler bu ise yanma odasındaki subabların yüksek ısıya daha uzun süre maruz kalmalarına neden olur.Ustanız bu konuda haklı.

mehmet bey ben zavolli bayisinde lpg taktırdıktan sonra ustamız bir kaç uyarı da bulundu:,
1: aracınızın benzin depo ışığı yansımasın motorun depo boş algılaması ile ilgili bir sıkıntı olabilmesi açısından sanırım...
2: aracınızla ortalama 140 km üstüne çıkmayın lpg de iken...
 ben herzaman bu ışık meselesine dikkat etmiyorum açıkçası
 ve otobanda iken boşyolda radar da yoksa 160 lara çıktığım olmuştu ama birkaç kez

siz bu duruma katılıyor musunuz?
bu arada aracım hala ortalama bir kaç pompadan almama rağmen km de ortalama 32 kuruş civarı yakıyor.havaların çok etkisi olmadığını biliyordum ustam da değerleriniz normal oynamayalım dedi ısrarla anlamadım gitti...
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 41 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1798 : Ocak 25, 2013, 11:16:51 »
Merhaba Mehmet Bey ;

1) Çok nokta Enjeksiyonlu araçlar ister LPG'li ister Benzin'li olsun kesinlikle çeyrek deponun altında benzin ile araçlarını kullanmamalıdırlar ; benzin pompası kendisini benzin ile soğutur şayet araçta yeterince benzin yoksa pompa kendini yeterince soğutamayacak ,benzin pompasının barı düşecek ve uzun vadede pompa yanacaktır.BU sebeble benzin uyarı lambanız hıc bıra zaman yanmasın.Ustanız bu konuda haklı
Mehmet Usta, Cok nokta Enjeksiyonlu araclar kesinlikle ceyrek deponun altında benzin ile kullanılmaması gerekli olsa idi, otomotiv üreticileri bu aracları üretirken benzin ısıgını ceyrek depoda yanacak sekilde yapmazlarmıydı ;)
2010 Auris Comfort Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1799 : Ocak 25, 2013, 12:24:19 »
Merhaba Mustafa Bey ;
Peki ozaman şöyle diyelim ; çeyrek depo çizgisi ile onun hemen bir kaç mm altındaki çizginin arasındaki çizginin altında benzinle kullanmayalım :) Sizce böyle söylemek yerine Minimum çeyrek depo tabiri daha isabetli olmaz mı ? Çeyrek depo bir sınırdır , ibre çeyrek deponun altına düşer düşmez benzinlikte bulamayacağımıza göre ve çeyrek deponun altına düştükten sonra benzinliğe gidene kadar da bir mesafe gidilip benzin harcanacağı için biz yine mimimum çeyrek depo dememiz daha isabetli olacaktır diye düşünüyorum ;) Selamlar...

Mehmet Usta, Cok nokta Enjeksiyonlu araclar kesinlikle ceyrek deponun altında benzin ile kullanılmaması gerekli olsa idi, otomotiv üreticileri bu aracları üretirken benzin ısıgını ceyrek depoda yanacak sekilde yapmazlarmıydı ;)
ÖZENÇLER 2A OTOGAZ