Merhaba Oğuz Bey ;
Bugün basri bey ile görüştüm.Çorum -Ankara Karayolu Uzun yol 500 KM ,Ankara şehir içi trafiği 220 Km .Toplamda 720 km'de 140 TL LPG ,20 TL BENZİN : 160 TL yakıt tüketimi ölçümü yapmış.Bilgilerinize .
Araç 2.0 FSI Otomatik şanzıman
KİT BRC SDI
Mehmet ustam sevinirim valla... Bide bu basri beyin aracı manuel vites değil mi ! Otomatikle bu kadar az yakacağını pek zannetmem 
Halil Bey tekrar merhaba ;
Aracın 2012 Toyota olduğu gözümden kaçmış.Benim size tavsiyem kesinlikle üst sınıf bir ürün olacaktır.Şahsi tavsiyem BRC MY11 dir .Lütfen dikkate alınız.
mehmet cevabınız için çok teşekkür ederim gayet açıklayıcı bir cevap affınıza sığınarak bir sorum daha olucak bazı yazılarınızda obd sisteminin kandırmaca olduğu nu söylemiştiniz ama yinede sormak istedim atikerin fast-safefast sistemine 800 tl isterken obd li sistem için 1000 tl istiyorlar aracım 2012 model 1.33 auris bu model araç için taktıracağım sistemde obd olmalımı yoksa normal fast veya safefast mı yeterlimidir.
Merhabalar ;
Alperen Bey gayet güzel açıklamış.Ben de bir kaç ek bilgi vereyim.Kış aylarında lpg servisime gelen müşterilerim lpg sistemlerinin yazlık kışlık ayarı varmış ,bunun geçiş ısısını düşürelim derler. Aslında bu çok yanlış bır uygulamadır ,kışın lpg ye geçiş ısısını düşürmenin pek mantıklı bır izahı yoktur.Sistem örneğin geçiş için 35 dereceye ayarlanmışsa ,burda havanın sıcaklığının bir önemi yoktur ,önemli olan motorun bu ısıya gelebilmesidir.Yazın bu ısıya araç 2 dakıkada geliyorsa kışın bu haliyle 4 dakıkayı bulabilir.Burda basit bir formul vereceğim size .
Gaza geçiş ısısı : 35 derece olsun
Aracınızın motoru ortalama 5 saniye de 1 derece ısınır.Yanı dakıkada 12 derece ısınır.
Yazın aracınızı start ettiğinizde motorun soğutma suyu sıcaklığının 20 derece olduğunu düşünelim.Bu durumda soğutma suyunun bu sıcaklığa erişebilmesi için yaklaşık 1.20 dakıkaya ihtiyaç vardır.
Kışın motorun 0 derece olduğunu varsayalım ,bu durumda aracın 35 dereceye gelmesi yaklaşık 3.5 dakıkayı bulacaktır.Sonucta basta da belirttiğim gibi önemli olan motor ısısının belirli bir seviyeye gelmesidir.Yani kışın geçiş ısısını düşürmek çok isabetli değildir ; lpg nın tam anlamıyla buharlaşamadığı bu durumda hem araç çok fazla yakıt yakacak hem de tam buhar fazına gelmeyen lpg sisteme ve araca zarar verebilecektir. Araç belirli bir ısıya geldikten sonra artık hvanın soğukluğunun bir önemi olmayacaktır ,Hava istediği kadar soğuk olsun ,sizin aracınızda bır sorun yoksa aracınız sürekli istenilen ısıyı koruyacaktır ve bu da yakıtınızın soğuktan etkilenmesini engelleyecektir.Bilgilerinize...
Kış aylarında aracın daha fazla yakmasının sebeplerini bildiğim kadarıyla anlatayım . Başka sebepler bilen arkadaşlar da katkıda bulunursa sevinirim .
Yeni tip ECU'lu yani motor beyni olan araçlarda motorun bir an önce ısınıp , olası metal aşınmalardan korunması için araç ECU'su OTOMATİK JİKLE denilen yüksek devirde motoru çalıştırarak işe başlar . Normalde 650-750 devir çeviren rolanti devri 1500 devir çevirir . Buda doğal olarak daha fazla yakıt yakmak anlamına gelir . Ama motorun olası korozyonlardan yani aşınmalardan korunup uzun ömürlü olabilmesi için hayatidir .
Bazen sıralı LPG sistemi kullanan araçların sahipleri şöyle bir yanılgıya düşerler . Yakıtım yaz kış aynı diye düşünebilirler . Ama aslında araç hava sıcaklığının düşük olması sebebiyle daha geç ısınacağı için daha uzun süre yüksek devirde OTOMATİK JİKLE ile ve dahada önemlisi benzinde gider . Kullandığınız LPG tutarı aynı olsa bile çok daha fazla benzin tüketeceğiniz için ve benzin litre fiyatı da daha yüksek olduğundan km. başına cebinizden çıkan miktar ister istemez artar .
İkincisi OTOMATİK ya da DİJİTAL KLİMA olan araçlarda şöyle bir hata yapılıyor . Klima kış aylarında AUTO modunda bırakıldığında klima kompresörü gerek olmamasına rağmen sürekli çalışmaya devam ediyor ve motordan güç çektiği için motora daha fazla yük biniyor , bunun neticesinde hem benzinde , hemde LPG de araç daha fazla yakıyor .
Yapılması gereken ise klimayı kış aylarında AC OFF konumunda kullanıp sadece kaloriferi devreye sokmaktır .
Bu işlerde profesyonel değilim . Eksiklerim hatalarım varsa , daha çok bilgi sahibi olan arkadaşlar düzeltsinler .
Bu konuyu çok incelemedim, belki daha evvel sorulmuştur ama yazılar pek uzun geliyor, okuyamadım

Bir sorum olacak. Bu 2005 model Toyota Avensislerin kronik bir rölanti sorunu var.
Toyota Avensis 1AZ-FSE vibes near 600 rpmSanırım kalıcı bir çözümüde yok. Servise sorsanız motor komple değişecek. Benim aracım bazen rölantide 600 lere kadar düşüyor ve titreme yapıyor. Böyle bir motora LPG taktığımızda ne gibi sorunlarla karşılaşırız? LPG' yi tasarruf amacıyla taktık derken bu noktada sorun çıkarsa yüzü astarını geçer mi? LPG taktık derken adeta 4.0 litre arabanın yakıt parası kadar masraf yapar mıyız? Bu sorunun cevabı benim için çok önemli. Çünkü yakıt fiyatları çok yüksek ve sırf bu yüzden az yakan bir araca geçebilirim her an. Toyota Yaris dizellere yan gözle bakıp duruyorum sürekli.
Merhaba Deniz Bey ;
Aracınızın rolanti ayarı diğer Toyotalardan farklı olarak manuel ayarlanabiliyor.Rolanti devrinin sıcak motorda olması gereken aralık yaklaşık 650 RPM ile 700 RPM arasındadır.Motor sıcakken aracınızı diognastik cihaza bağlayıp rolantiyi burdan takıp ederek deviri belirttiğim aralığa manuel olarak ayarlayın.Olması gereken devir aralığı budur.
Aracınızdaki sorunun farklı nedenleri olabilir ; Öncelikle rolantide eksozdaki düzensizliğin nedeni lpg enjektörlerinden de kaynaklanabilir ,aracınızın subablarından da kaynaklanabilir.Subab yapısı 1.6 vvti lara göre daha güçlüdür bu sebeble aracınız 100.000 km nın altındaysa subab sorunu olacağını düşünmüyorum fakat km si yüksek ise bu ihtimalde geçerli olabilir.Ayrıca aracın hava alıp almadığını lütfen kontrol ettirin.
Soğuk motorda zaten araç yüksek çalışıyor bu sebeble rolanti sorununun olmaması normal ısınınca gerçek değere ındığınden bu sorunu gözlemliyorsunuz.Lütfen tecrübeli bir Toyota servisine aracınızı gösterdikten sonra BRC servisine gidip enjektörlerin düzenli çalışıp çalışmadığını kontrol ettirin.Selamlar...
Merhaba Mehmet Bey ;
gazda rolanti problemimden dolayı BRC merkez servisine gittim durumu anlattım bilgisayara bağlayıp enjektör bağlantılarını tek tek yerinden çıkarıp bir ayar yaptılar ve rolanti problemi düzeldi ayrıca enjektörlerde sorun yok dediler fakat yine emme manifoltunun oradan pof pof diye rolantide ses geliyor , birincisi ne ayarlandı fikriniz varmı ? 2. si fazla yakarmı bu yaptıkları işlemden sonra ve 3. olarak yine de kelebeğin ayarı için diagnostik cihaza bağlanıp bir ayar yapılması gerekirmi sizce ? he bu arada araç 205000 de 6 yıldır gazlı ben 1.5 yıl oldu alalı ..
Saygılarımla Ustam..!
Merhaba Deniz Bey ;
BRC enjektörleri bakımsızdır ,tamir ya da ayar yapılamaz.Enjektör soketlerini söküp takarak sadece enjektörlerin çalışıp çalışmadığını anlayabilirler ,bunun dışında herhangi bir enjektör ayarı denilen bir şey yapamazlar.
1)Sanırım yukarda belirttiğim gibi enjektörlerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmişler
2)Enjektör kontrolünün yakıta bir etkisi olmaz ,sadece bir test işlemi gibi düşünün
3)Şuan aracınızın rolantisi 650 RPM- 700 RPM arasındaysa rolanti ayarına gerek yok.
Buarada manifolttan gelen pöf pöf sesi hala silindirlerde doğru yanmanın olmadığının bir göstergesi ; aracın 200.000 km de olduğunu düşünürsek ,bir kompresyon testi yaptırmanızı öneririm.Selamlar...
Merhaba Mehmet Bey ;
gazda rolanti problemimden dolayı BRC merkez servisine gittim durumu anlattım bilgisayara bağlayıp enjektör bağlantılarını tek tek yerinden çıkarıp bir ayar yaptılar ve rolanti problemi düzeldi ayrıca enjektörlerde sorun yok dediler fakat yine emme manifoltunun oradan pof pof diye rolantide ses geliyor , birincisi ne ayarlandı fikriniz varmı ? 2. si fazla yakarmı bu yaptıkları işlemden sonra ve 3. olarak yine de kelebeğin ayarı için diagnostik cihaza bağlanıp bir ayar yapılması gerekirmi sizce ? he bu arada araç 205000 de 6 yıldır gazlı ben 1.5 yıl oldu alalı ..
Saygılarımla Ustam..!
İyi Günler Mehmet Bey:
Benimde yukarıdakine benzer rölanti titreşim problemim var.2,5 ay kadar önce 2011 corolla comfort extra 1.6 manuel aracıma İzmir 2a BRC bayisinde my11 kit taktırmıştım.Takıldıktan bir kaç gün içinde rölantide titreşim hissetmeye başladım.Motor 90 derece ısınınca trafikte ışıklarda durdukça rölanti 600’ün altına kadar düşüyor.Bu sırada hissedilir bir titreme oluyor.Sonrasında devir kendini toparlayıpta 600’ün üzerine çıkınca titreme kayboluyor.Bu durum araç benzinde kullanırken de var.Bir süredir de araba sıcakken ilk çalıştırdığımda devir 600 altına düşüyor araba bayılıyor gibi sanki stop edecek gibi oluyor.Sonra kendini toparlıyor.Bunun dışında Lpg'de aracın gidişinde bir sorunum yok. Gayet normal.LPG montajından önce Toyota serviste 20000 bakımını yaptırmıştım. Motor,devir, rölanti veya titreme ile ilgili en ufak bir sıkıntım olmadı.Işıklarda durdukca devirin 600’e kadar düşüp düşmediği dikkatimi çekmedi ama herhangi bir titreşim sorunum yoktu.
Durumu 1,5 ay kadar önce 1000 bakımında İzmir 2A servisine ilettiğimde sadece lpg ayarı yaptılar.Tesisatı kontrol etmediler.Şikayetimde değişen bir şey yok. Konuyu araştırdığımda manifolda montajda, enjektörlerin sıralaması veya kablo tesisatında , beyindeki bir sorun halinde bu sorunun olduğu ve benzinde çalışırkende lpg sistemi devrede olduğu için sorunun görülebileceğini öğrendim.Tesisattaki sorundan şüphe ediyorum.Bir toyotacı ve Brc ustası olarak siz ne dersiniz?.Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Bünyamin Bey ;
Elektirik tesisasıtının sıralamasında hata olup olmadığını anlamanın çok basit bir yöntemi var ,lütfen uygulayıp bana bilgi verin.
1)Aracı benzin konumunda çalıştırın ve rolantide aracı oturduğunuz yerden dinleyin
2)Aracı manuel olarak LPG ye alın, geçiş anında herhangi bir sarsıntı (az da olsa) var mı ?
3)Araç LPG de , mauel olarak benzine alın ,geçiş anında herhangi bir sarsıntı (az da olsa) var mı ?
Şayet geçişlerse herhangi bir sarsıntı varsa enj.sıralamasında bir karışıklık var demektir
Şayet geçişte sarsıntı yok ama aracın rolantisinde anlık olarak dönemsel dalgalanmalar varsa manıfolt girişlerinden araç hava alıyor demektir.
Lütfen test edip geri dönüş yapar mısınız? Duruma göre İzmir 2A ya bilgi vereceğim.Selamlar...
İyi Günler Mehmet Bey:
Benimde yukarıdakine benzer rölanti titreşim problemim var.2,5 ay kadar önce 2011 corolla comfort extra 1.6 manuel aracıma İzmir 2a BRC bayisinde my11 kit taktırmıştım.Takıldıktan bir kaç gün içinde rölantide titreşim hissetmeye başladım.Motor 90 derece ısınınca trafikte ışıklarda durdukça rölanti 600’ün altına kadar düşüyor.Bu sırada hissedilir bir titreme oluyor.Sonrasında devir kendini toparlayıpta 600’ün üzerine çıkınca titreme kayboluyor.Bu durum araç benzinde kullanırken de var.Bir süredir de araba sıcakken ilk çalıştırdığımda devir 600 altına düşüyor araba bayılıyor gibi sanki stop edecek gibi oluyor.Sonra kendini toparlıyor. LPG montajından önce Toyota serviste 20000 bakımını yaptırmıştım. Motor,devir, rölanti veya titreme ile ilgili en ufak bir sıkıntım olmadı.Işıklarda durdukca devirin 600’e kadar düşüp düşmediği dikkatimi çekmedi ama herhangi bir titreşim sorunum yoktu.
Durumu 1,5 ay kadar önce 1000 bakımında İzmir 2A servisine ilettiğimde sadece lpg ayarı yaptılar.Tesisatı kontrol etmediler.Şikayetimde değişen bir şey yok. Konuyu araştırdığımda manifolda montajda, enjektörlerin sıralaması veya kablo tesisatında , beyindeki bir sorun halinde bu sorunun olduğu ve benzinde çalışırkende lpg sistemi devrede olduğu için sorunun görülebileceğini öğrendim.Tesisattaki sorundan şüphe ediyorum.Bir toyotacı ve Brc ustası olarak siz ne dersiniz?.Şimdiden teşekkür ederim.
Mehmet bey manuel olarak aracı benzinden lpgye veya lpgden benzine aldığımda her hangi bir titreşim hissetmedim ama yinede şimdi test edip size geri döneceğim.
İlginiz için teşekkür ederim Mehmet Bey ;
Geçişlerde herhangi bir sarsıntı yok.Devirde dalgalanmalar var.Manifold delinirken deliklerin birinde fazla uğraştılar.Matkabı yan çevirip durdular içime şüphe düşmüştü.1000 ayarında istememe rağmen araç yürür halde ayar da yapılmamıştı.Bu bahane ile onuda tekrar isteyeyim.
Karar verdim Lpg dönüşümü için kesinlikle Çorum'a gideceğim.
Karar verdim Lpg dönüşümü için kesinlikle Çorum'a gideceğim.
Kararınız için tebrik ederimancak merak ettiğim konu daha önce toyotanın motorları zaten az yakar ve lpg düşünmüyorum demiştiniz.Kararınızdaki değişikliğin sebebi nedir acaba.
Bu arada Mehmet Ustam uzun zamandır konuya yazmadım ;İtalya dönüşü paylaşımlarınız için teşekkürler.
Forumda iki güzel bölüm var lpg ile ilgili uzun zamandır takip ediyorum.Lpg ile sorun bildiren arkadaşların problemleri genelde montaj,işçilikle ilgili.Bu dikkatimi çekti.Evet Toyota'nın benzinli motorları diğer markalara nazaran az yakıt tüketiyor ama iyi işçilik ve montaj ve doğru ürün olursa lpg tasarruflu.Mehmet Bey'in anlatımlarından çok bilgi sahibi oldum ayrıca.O zaman şöyle diyeyim birgün lpg dönüşümü yaptıracak olursam kesinlikle Çorum'a gideceğim.
Forumda iki güzel bölüm var lpg ile ilgili uzun zamandır takip ediyorum.Lpg ile sorun bildiren arkadaşların problemleri genelde montaj,işçilikle ilgili.Bu dikkatimi çekti.Evet Toyota'nın benzinli motorları diğer markalara nazaran az yakıt tüketiyor ama iyi işçilik ve montaj ve doğru ürün olursa lpg tasarruflu.Mehmet Bey'in anlatımlarından çok bilgi sahibi oldum ayrıca.O zaman şöyle diyeyim birgün lpg dönüşümü yaptıracak olursam kesinlikle Çorum'a gideceğim.
Mehmet usta doğru seçim şimdiden hayırlı uğurlu olsun.Bu arada benim corollada da BRC uygulamıştık.Usta çok önemli.
Ben ayar için gideceğim Çorum'a

güzel memleket vesselam...
Mehmet usta doğru seçim şimdiden hayırlı uğurlu olsun.Bu arada benim corollada da BRC uygulamıştık.Usta çok önemli.
evet işte bu nedenle Çorum dedim ben de
Ben ayar için gideceğim Çorum'a
güzel memleket vesselam...
Ali Bey,neden ayar yaptırmak gerekti?
Ali Bey,neden ayar yaptırmak gerekti?
Şuan öyle bir gereksinim yok İsmail Bey ama ilerleyen zaman içerisinde elbet olacaktır. Memlekete gitmek için gerekirse ayarı bozarım