Gönderen Konu: Yağ Yakma ve Eksiltme Sorunları  (Okunma sayısı 231018 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
Ynt: Auris d4d yağ yakma
« Yanıtla #880 : Eylül 13, 2013, 11:20:33 »
Araçların üretim yerleri paralelinde, o fabrikalara yönelik temin edilen üretim parçaları arasındaki farklardan olabilir mi? Önceki kasalar için sayarsak; Yaris, Auris ve Corolla(Corolla bildiğim kadarı ile Türkiye'ye iki farklı üretim tesisinden geldi, yanlışlarım varsa düzeltin) farklı tesislerin üretimleri.

Ben 3 tane olarak biliyorum abi, 1.Japonya 2.Güney Afrika 3.Fransa(tam emin değilim)

arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #880 : Eylül 13, 2013, 11:20:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '16
  • 22 kere teşekkür etti
  • 112 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #881 : Eylül 13, 2013, 11:23:23 »
Araçların üretim yerleri paralelinde, o fabrikalara yönelik temin edilen üretim parçaları arasındaki farklardan olabilir mi? Önceki kasalar için sayarsak; Yaris, Auris ve Corolla(Corolla bildiğim kadarı ile Türkiye'ye iki farklı üretim tesisinden geldi, yanlışlarım varsa düzeltin) farklı tesislerin üretimleri.

Türkiye'ye corollalar japonya ve afrika fabrikalarından geldi. Sorunlu kabul edilen parçalar aynı üreticelerden geliyor (turbo=garret, vakum pompası=ixetic). Daha önce de dediğim gibi arada sadece ağırlık ve kasa farkı var. Corolla diğerlerine göre 100-200kg daha ağır. Bunun sonucunda da motorun daha fazla zorlanması ve piston segmanın yetersizliği sonucunda yağ eksiltmesi.

Teknik bilgisi olanlar daha iyi bir açıklama getirebilir.
2009-2012 Auris Comfort Extra LS 1.6-132PS Valvematic
2012-2016 Corolla Comfort Extra 1.4 D-4D 90 PS
2016 - Corolla Premium Navi High 1.4 D-4D 90 PS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #882 : Eylül 13, 2013, 11:46:00 »
Türkiye'ye corollalar japonya ve afrika fabrikalarından geldi. Sorunlu kabul edilen parçalar aynı üreticelerden geliyor (turbo=garret, vakum pompası=ixetic). Daha önce de dediğim gibi arada sadece ağırlık ve kasa farkı var. Corolla diğerlerine göre 100-200kg daha ağır. Bunun sonucunda da motorun daha fazla zorlanması ve piston segmanın yetersizliği sonucunda yağ eksiltmesi.

Teknik bilgisi olanlar daha iyi bir açıklama getirebilir.
Üretim bandı, ara mamul temini, ve ara mamul üreticilerinin parça teminleri sistemlerini düşündüğümde(örnek X marka araç, Y marka turbo, Z, T, M vs. marka turbo ya da araç parçaları) durumun tam böyle olmayacağını düşünüyorum. Bunlar, üretim seri noları ile üretim merkezlerine götüren yolu ortaya çıkarır, hatta parçanın kimin vardiyasında vs. üretildiğine bile. Buna ayrıca değinebiliriz.
 Ağırlık açısından şöyle bir istatistik gerekir, Yaris, Auris ve Corolla araçların kullanımdaki ağırlık miktarlarını(aldıkları yolcu ve bagaj) bilmiyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Hız sınırı 70 iken lüks almaya ne gerek var :)
  • Kilometre: 20
  • 13 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #883 : Eylül 13, 2013, 18:39:13 »
Şİmdi sonuç olarak Yeni Kasa Auris lerde (dizel modellerde) Yağ yakma sorunu var mı ? EĞer bunun bir tespit yolu var ise nedir? Ne yapmalıyız.

Bilgilendirici yanıt verebilir misiniz ? Yağ çubuğunu mu kontrol etmeliyim. İLk aracım olduğu için çok net bir bilgim yok...
5 Dakika erken ulaşabilmek adına ne kendinizin ne sevdikklerinizin ne de bir başkasının yaşamını asla riske atmayın... Hayaller yarım kalmasın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: B+
  • 18 kere teşekkür etti
  • 34 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #884 : Eylül 13, 2013, 19:05:30 »
Şİmdi sonuç olarak Yeni Kasa Auris lerde (dizel modellerde) Yağ yakma sorunu var mı ? EĞer bunun bir tespit yolu var ise nedir? Ne yapmalıyız.

Bilgilendirici yanıt verebilir misiniz ? Yağ çubuğunu mu kontrol etmeliyim. İLk aracım olduğu için çok net bir bilgim yok...
2012'den beri yağ yakma sorunu yok (diye biliyorum). bakıma 500km gibi bir süre kalınca siz de kontrol edebilirsiniz.(Her araç yağ eksiltir, ve araçlardaki ilk yağ alıştırma yağı görevi gördüğü için biraz daha ince diye biliyorum, bu da ilk 10000km biraz fazla yağ eksiltimi demektir, ama dediğim gibi bu eksiltme her araç için geçerlidir.)

Şahsi görüşüm : Göz göre göre de yeni kasaya yağ yakan motor koymazlar. Yeni Corolla ve Auris'te yağ yakma olmayacaktır diye umuyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Hız sınırı 70 iken lüks almaya ne gerek var :)
  • Kilometre: 20
  • 13 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #885 : Eylül 13, 2013, 19:33:17 »
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için... İçimi rahatlattınız...

Minnet ve şükranlarımla...

5 Dakika erken ulaşabilmek adına ne kendinizin ne sevdikklerinizin ne de bir başkasının yaşamını asla riske atmayın... Hayaller yarım kalmasın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #886 : Eylül 13, 2013, 20:05:14 »
yeni bir arabada (sıfır) ilk 5000 km de asla 3000 deviri geçmemek lazım, bunu yapmayanların arabalarının motorları iyi alışmaz ve sonuçta yağ eksiltir. ben vaktiyle murat 124 almıştım size anlattığım şekilde motoru alıştırdım, 4 sene sonunda 76 binde ki muratlar yağ eksiltmesi ile meşhurdur sattığımda bir gram eksiltmiyordu. dikkat ederseniz diğer arabalarında forumlarında ve bizim forumda kimisi eksiltmeden şikayetçi bazıları değil. bunun ana nedeninin alıştırma döneminin sağlıksız geçmesine bağlıyorum. bazılarımız diyecekki yeni sistem arabalarda alıştırma yazmıyor! buna inanmayın fabrikalar arabalarının çok uzun süre kullanılmasını istemiyor en fazla 10 sene sonra yenisini almamızı istiyorlar. bu durum şu anda almanyada bile tartışılıyormuş.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #887 : Eylül 13, 2013, 22:19:58 »
Ne gelicem sen geldinde haber ettin sanki :islik:
la ben istanbula gelmedım ki gelirse benı reina da etilerde bulabilirsin...
hakan bey aurisler türkiyede corolla lar  japonyada yarısler fransada.1,4 dizeller  aynı motor  ama yarısler yag eksıltmıyor.aurislerde  daha az corollada daha fazla.montjdan başka bence agırlık veya başka seyler olabilir işin içinde
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #888 : Eylül 13, 2013, 22:29:40 »
Adam işini biliyor valla.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #889 : Eylül 13, 2013, 23:31:46 »
hakan bey aurisler türkiyede corolla lar  japonyada yarısler fransada.1,4 dizeller  aynı motor  ama yarısler yag eksıltmıyor.aurislerde  daha az corollada daha fazla.montjdan başka bence agırlık veya başka seyler olabilir işin içinde
Teknik açıdan; üretim bandı ve ürün temin zinciri bence durumu açıklar. Eğer ağırlık buna neden olsaydı, yüklü şekilde kullanılan Yaris'lerde de bu handikap ortaya çıkardı. Keza Corolla ile Auris arasında anlamlı bir ağırlık farkı olmadığından, bu iki modelde ortaya çıkan hata oranı arasında, belli güven aralığında bu sapma olmazdı. Tabi bunlar benim görüşlerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #890 : Eylül 14, 2013, 14:50:01 »
Teknik açıdan; üretim bandı ve ürün temin zinciri bence durumu açıklar. Eğer ağırlık buna neden olsaydı, yüklü şekilde kullanılan Yaris'lerde de bu handikap ortaya çıkardı. Keza Corolla ile Auris arasında anlamlı bir ağırlık farkı olmadığından, bu iki modelde ortaya çıkan hata oranı arasında, belli güven aralığında bu sapma olmazdı. Tabi bunlar benim görüşlerim.

Ağırlık olarak corolla, auristen 100kg, yaristen ise 200kg daha ağır ayrıca corollanın bagaj hacmi auristen 100lt yaristen ise 170lt daha fazla. Bunun dışında aracın kullanım koşulları da sorunun ortaya çıkma zamanını da etkiliyor bana göre. Çünkü ben aracı 2.el aldım, benden önceki sahibi sadece şehirlerarası yolda ve araçta 2 kişi ile kullanmış sorun ortaya çıkmamış. Ben hem şehiriçi hemde şehirdışı, 4 kişi ve bagaj yarı dolu kullandım sorun ortaya çıktı.

Benim ağırlık olayına ağırlık vermemin sebebi bu. Ayrıca sürekli şehiriçi ve kısa mesafe kullanılması da dizel motorun ömrünü kısaltan bir durum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #891 : Eylül 14, 2013, 15:23:02 »
Ağırlık olarak corolla, auristen 100kg, yaristen ise 200kg daha ağır ayrıca corollanın bagaj hacmi auristen 100lt yaristen ise 170lt daha fazla. Bunun dışında aracın kullanım koşulları da sorunun ortaya çıkma zamanını da etkiliyor bana göre. Çünkü ben aracı 2.el aldım, benden önceki sahibi sadece şehirlerarası yolda ve araçta 2 kişi ile kullanmış sorun ortaya çıkmamış. Ben hem şehiriçi hemde şehirdışı, 4 kişi ve bagaj yarı dolu kullandım sorun ortaya çıktı.

Benim ağırlık olayına ağırlık vermemin sebebi bu. Ayrıca sürekli şehiriçi ve kısa mesafe kullanılması da dizel motorun ömrünü kısaltan bir durum.
Açıklamanız çok güzel, diğer taraftan sizinki öznel bir tespittir, ancak genel durumu açıklamak için daha fazla veriye ihtiyaç var. Sizin araç ile Yaris 'in şanzıman oranı farkı bile motora binen yükü değiştirir(devir vs aynı iken). Yine daha önce söylediğim gibi; eğer sorunun temeli ağırlığa dayansaydı, yüklü kullanılan ve aynı motoru taşıyan tüm araçlarda görülürdü.
 Sizin söylemek istediğinizi anlıyorum, sanırım şu açıklama durumu daha iyi açıklayacaktır. Üretimde FMEA şeklinde bir analiz vardır. Bunda hata şiddeti, frekansı ve keşfedilebilirliği tespit edilir. Sizin tespitiniz(örneğin ağırlık) bu hatanın ortaya çıkmasını kolaylaştıran bir etmen olabilir(diğer taraftan; 100-200kg arası araç ağırlık farkı bu sorunun ortaya çıkmasında yeterli bir etmen ise, bu arızanan her araçta, her an çıkabileceğini gösterir, ben ise savunduğum tez ile böyle olmayacağını zaten açıklıyorum). Ancak burada hata, bu soruna neden olan parçanın ve ara maddelerinin üretim yerleri, zamanı vs tespit edilerek keşfedilir. Bununla beraber bu keşifte, Tasarım FMEA, Proses FMEA  'nın önemi olduğunu tahmin ediyorum. Umarım konu, bilimsel tabanda bir gün açıklanır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #892 : Eylül 14, 2013, 16:51:58 »
Açıklamanız çok güzel, diğer taraftan sizinki öznel bir tespittir, ancak genel durumu açıklamak için daha fazla veriye ihtiyaç var. Sizin araç ile Yaris 'in şanzıman oranı farkı bile motora binen yükü değiştirir(devir vs aynı iken). Yine daha önce söylediğim gibi; eğer sorunun temeli ağırlığa dayansaydı, yüklü kullanılan ve aynı motoru taşıyan tüm araçlarda görülürdü.
 Sizin söylemek istediğinizi anlıyorum, sanırım şu açıklama durumu daha iyi açıklayacaktır. Üretimde FMEA şeklinde bir analiz vardır. Bunda hata şiddeti, frekansı ve keşfedilebilirliği tespit edilir. Sizin tespitiniz(örneğin ağırlık) bu hatanın ortaya çıkmasını kolaylaştıran bir etmen olabilir(diğer taraftan; 100-200kg arası araç ağırlık farkı bu sorunun ortaya çıkmasında yeterli bir etmen ise, bu arızanan her araçta, her an çıkabileceğini gösterir, ben ise savunduğum tez ile böyle olmayacağını zaten açıklıyorum). Ancak burada hata, bu soruna neden olan parçanın ve ara maddelerinin üretim yerleri, zamanı vs tespit edilerek keşfedilir. Bununla beraber bu keşifte, Tasarım FMEA, Proses FMEA  'nın önemi olduğunu tahmin ediyorum. Umarım konu, bilimsel tabanda bir gün açıklanır.

Burada toyota tarafından tespit edilen sorunlu parçaların kullanıldığı araçlarda (bu parçalardan piston ve segmanın zayıf kalması, soruna yol açan neden olarak gösteriliyor) sorunun ortaya çıkma ihtimali her zaman var. Tespit listesinde olmasına rağmen sorun olmayan araçlar var ama onlarda da belli şartlar altında heran ortaya çıkma ihtimali var.

Ayrıca toyotanın yayınladığı TSB'de sorunlu araçların sayısı aşağıdaki gibidir. Buna göre ağırlığın etkisi olup olmadığına siz karar verin.

Corolla                               84.908 Adet
Auris                                354.615 Adet
Yaris                                571.287 Adet

Şu ana kadar en çok şikayetin Corolladan geldiği düşünülürse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #893 : Eylül 14, 2013, 21:59:44 »
Burada toyota tarafından tespit edilen sorunlu parçaların kullanıldığı araçlarda (bu parçalardan piston ve segmanın zayıf kalması, soruna yol açan neden olarak gösteriliyor) sorunun ortaya çıkma ihtimali her zaman var. Tespit listesinde olmasına rağmen sorun olmayan araçlar var ama onlarda da belli şartlar altında heran ortaya çıkma ihtimali var.

Ayrıca toyotanın yayınladığı TSB'de sorunlu araçların sayısı aşağıdaki gibidir. Buna göre ağırlığın etkisi olup olmadığına siz karar verin.

Corolla                               84.908 Adet
Auris                                354.615 Adet
Yaris                                571.287 Adet

Şu ana kadar en çok şikayetin Corolladan geldiği düşünülürse.
Yalnız bu bilgiler benim tezimi doğruluyor Hasan bey.  "...Toyota tarafından tespit edilen sorunlu parçaların kullanıldığı araçlar..."

Ayrıca verdiğiniz listedeki sıralama yanlış olabilir mi?
 Diğer taraftan, bu rakamların dışında başka verilere de ihtiyaç var konu ile ilgili bir Model kurulabilmesi için.

Yanlış anlamanızı istemem bu arada, fakat üretim hata istatistikleri toplaması, işlenmesi ve yorumlanması, dıştan görünenden çok daha meşakkatli, zaman alıcı ve maliyetli bir süreçtir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #894 : Eylül 14, 2013, 23:17:16 »
Yalnız bu bilgiler benim tezimi doğruluyor Hasan bey.  "...Toyota tarafından tespit edilen sorunlu parçaların kullanıldığı araçlar..."

Ayrıca verdiğiniz listedeki sıralama yanlış olabilir mi?
 Diğer taraftan, bu rakamların dışında başka verilere de ihtiyaç var konu ile ilgili bir Model kurulabilmesi için.

Yanlış anlamanızı istemem bu arada, fakat üretim hata istatistikleri toplaması, işlenmesi ve yorumlanması, dıştan görünenden çok daha meşakkatli, zaman alıcı ve maliyetli bir süreçtir.

Hakan bey rakamlarda hata yok. Tüm rakamları tek tek toyotanın yayınlamış olduğu en güncel tsb'den kendim topladım. Bültende vakum pompası, turboşarj için üretim tarihi ve parça numarası açıkça belirtilmiş. Bu parçalar ile toplanmış olan motorlarda sorun zaten er veya geç çıkıyor, zaten birçok kullanıcı burda yazmıyor. Fakat servise kaç sefer gittiysem bu konudan şikayetçi kullanıcılar gördüm. Birde benim gibi toyotanın listeye almadığı ama sorunlu parçalara sahip motorlar da var.

Ağırlık konusunda daha detaylı bilgiyi pazartesi, salı paylaşırım. Motor rektifiyecisi iki müşterimin ustaları ile konuyu görüşeceğim. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #895 : Eylül 16, 2013, 10:41:16 »
  Listeye göre Yaris, Corolla 'dan çok daha yüksek frekansta sorun gösteriyor öyleyse, yanlış mıyım?
 Ayrıca bu frekanslar aynı tipte motora sahip ve benzer şikayetler ile mi işlenmiş, farklı işlemlerin istatistiği mi, bunlara bakmak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #896 : Eylül 16, 2013, 11:59:48 »
  Listeye göre Yaris, Corolla 'dan çok daha yüksek frekansta sorun gösteriyor öyleyse, yanlış mıyım?
 Ayrıca bu frekanslar aynı tipte motora sahip ve benzer şikayetler ile mi işlenmiş, farklı işlemlerin istatistiği mi, bunlara bakmak lazım.

Rakamlar şikayet sayısı değil. Toyota'nın sorunlu kabul ettiği parçalar ile üretimini yaptığı araç sayılarını gösteriyor.

En fazla üretim yapılan yaris ama şimdiye kadar ben hiç şikayet duymadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #897 : Eylül 16, 2013, 17:00:30 »
Bugün önceki mesajlarımda belirttiğim gibi müşterime gittim ve ustalarla görüştüm. Ağırlığın etkisinin çok az olduğunu ve tezimin doğru olmadığını öğrendim.

Fakat sorunun neden olduğunu da öğrendim. Sorun motor bloğunun üretiminden kaynaklanıyor, diğer parçaların sorunla ilgisi oldukça az. Revizyon işleminin aynı parçalar kullanılmasına rağmen her motorda başarılı olmamasının sebebi bu.

Eğer sorun sadece diğer parçalardan ise ve bloğunuzda sıkıntı yoksa ömürlük bir aracınız oluyor (kaza, çalınma, doğal afet vb. durum olmazsa).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #898 : Eylül 16, 2013, 17:19:12 »
  Durumun, üretim ve kalite yaklaşımlarını ilgilendiren kesmi ile ilgili bir paylaşım yapayım izniniz ile.

Hata: Belirlenmiş bir üretim prosesinden sapmadır.

Kusur: Bir ürünün, daha önce belirlenen özelliklerini yerine getirememesi ve kullanıcı şikayetine neden olmasıdır.

Burada kullanıcı açısından ulaşılması gereken bilgi; sorunun sporadik olup olmadığıdır. Ben, belli üretim tesislerine bağlı olabileceğini düşünüyorum, ama bir tezi kanıtlamak için bazı gerekli verileri belirlemek ve onlara doğru şekilde ulaşmak gerekir. Bunlar, uygun şekilde işlendiğinde zaten cevaplar ortaya çıkacaktır. Bu işin bence en hassas ve meşakkatli tarafı, doğru verilerin toplanmasıdır. Bu arada, bununla paralel bir Poka Yoke(Hata önleme, yok etme) çalışması yapılmalıdır(bence yapılıyordur da).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #899 : Eylül 16, 2013, 18:35:50 »
Sorunun sebebi ve çözümü ilgili tsb'de yer almasına rağmen Macaristan ve Türkiye'de asıl sorun sebebi olan motor bloğu değiştirilmemektedir. Kullanıcılar toyota Avrupa tarafından kaderine terk edilmektedir. Dediğiniz bu poka yoke bu iki ülke dışında yapılıyordur.

Cumhurbaşkanlığı müfettiş görevlendirmiş bakalım ne olacak.