0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Araçların üretim yerleri paralelinde, o fabrikalara yönelik temin edilen üretim parçaları arasındaki farklardan olabilir mi? Önceki kasalar için sayarsak; Yaris, Auris ve Corolla(Corolla bildiğim kadarı ile Türkiye'ye iki farklı üretim tesisinden geldi, yanlışlarım varsa düzeltin) farklı tesislerin üretimleri.
Türkiye'ye corollalar japonya ve afrika fabrikalarından geldi. Sorunlu kabul edilen parçalar aynı üreticelerden geliyor (turbo=garret, vakum pompası=ixetic). Daha önce de dediğim gibi arada sadece ağırlık ve kasa farkı var. Corolla diğerlerine göre 100-200kg daha ağır. Bunun sonucunda da motorun daha fazla zorlanması ve piston segmanın yetersizliği sonucunda yağ eksiltmesi. Teknik bilgisi olanlar daha iyi bir açıklama getirebilir.
Şİmdi sonuç olarak Yeni Kasa Auris lerde (dizel modellerde) Yağ yakma sorunu var mı ? EĞer bunun bir tespit yolu var ise nedir? Ne yapmalıyız. Bilgilendirici yanıt verebilir misiniz ? Yağ çubuğunu mu kontrol etmeliyim. İLk aracım olduğu için çok net bir bilgim yok...
Ne gelicem sen geldinde haber ettin sanki
hakan bey aurisler türkiyede corolla lar japonyada yarısler fransada.1,4 dizeller aynı motor ama yarısler yag eksıltmıyor.aurislerde daha az corollada daha fazla.montjdan başka bence agırlık veya başka seyler olabilir işin içinde
Teknik açıdan; üretim bandı ve ürün temin zinciri bence durumu açıklar. Eğer ağırlık buna neden olsaydı, yüklü şekilde kullanılan Yaris'lerde de bu handikap ortaya çıkardı. Keza Corolla ile Auris arasında anlamlı bir ağırlık farkı olmadığından, bu iki modelde ortaya çıkan hata oranı arasında, belli güven aralığında bu sapma olmazdı. Tabi bunlar benim görüşlerim.
Ağırlık olarak corolla, auristen 100kg, yaristen ise 200kg daha ağır ayrıca corollanın bagaj hacmi auristen 100lt yaristen ise 170lt daha fazla. Bunun dışında aracın kullanım koşulları da sorunun ortaya çıkma zamanını da etkiliyor bana göre. Çünkü ben aracı 2.el aldım, benden önceki sahibi sadece şehirlerarası yolda ve araçta 2 kişi ile kullanmış sorun ortaya çıkmamış. Ben hem şehiriçi hemde şehirdışı, 4 kişi ve bagaj yarı dolu kullandım sorun ortaya çıktı. Benim ağırlık olayına ağırlık vermemin sebebi bu. Ayrıca sürekli şehiriçi ve kısa mesafe kullanılması da dizel motorun ömrünü kısaltan bir durum.
Açıklamanız çok güzel, diğer taraftan sizinki öznel bir tespittir, ancak genel durumu açıklamak için daha fazla veriye ihtiyaç var. Sizin araç ile Yaris 'in şanzıman oranı farkı bile motora binen yükü değiştirir(devir vs aynı iken). Yine daha önce söylediğim gibi; eğer sorunun temeli ağırlığa dayansaydı, yüklü kullanılan ve aynı motoru taşıyan tüm araçlarda görülürdü. Sizin söylemek istediğinizi anlıyorum, sanırım şu açıklama durumu daha iyi açıklayacaktır. Üretimde FMEA şeklinde bir analiz vardır. Bunda hata şiddeti, frekansı ve keşfedilebilirliği tespit edilir. Sizin tespitiniz(örneğin ağırlık) bu hatanın ortaya çıkmasını kolaylaştıran bir etmen olabilir(diğer taraftan; 100-200kg arası araç ağırlık farkı bu sorunun ortaya çıkmasında yeterli bir etmen ise, bu arızanan her araçta, her an çıkabileceğini gösterir, ben ise savunduğum tez ile böyle olmayacağını zaten açıklıyorum). Ancak burada hata, bu soruna neden olan parçanın ve ara maddelerinin üretim yerleri, zamanı vs tespit edilerek keşfedilir. Bununla beraber bu keşifte, Tasarım FMEA, Proses FMEA 'nın önemi olduğunu tahmin ediyorum. Umarım konu, bilimsel tabanda bir gün açıklanır.
Burada toyota tarafından tespit edilen sorunlu parçaların kullanıldığı araçlarda (bu parçalardan piston ve segmanın zayıf kalması, soruna yol açan neden olarak gösteriliyor) sorunun ortaya çıkma ihtimali her zaman var. Tespit listesinde olmasına rağmen sorun olmayan araçlar var ama onlarda da belli şartlar altında heran ortaya çıkma ihtimali var. Ayrıca toyotanın yayınladığı TSB'de sorunlu araçların sayısı aşağıdaki gibidir. Buna göre ağırlığın etkisi olup olmadığına siz karar verin.Corolla 84.908 AdetAuris 354.615 AdetYaris 571.287 AdetŞu ana kadar en çok şikayetin Corolladan geldiği düşünülürse.
Yalnız bu bilgiler benim tezimi doğruluyor Hasan bey. "...Toyota tarafından tespit edilen sorunlu parçaların kullanıldığı araçlar..." Ayrıca verdiğiniz listedeki sıralama yanlış olabilir mi? Diğer taraftan, bu rakamların dışında başka verilere de ihtiyaç var konu ile ilgili bir Model kurulabilmesi için. Yanlış anlamanızı istemem bu arada, fakat üretim hata istatistikleri toplaması, işlenmesi ve yorumlanması, dıştan görünenden çok daha meşakkatli, zaman alıcı ve maliyetli bir süreçtir.
Listeye göre Yaris, Corolla 'dan çok daha yüksek frekansta sorun gösteriyor öyleyse, yanlış mıyım? Ayrıca bu frekanslar aynı tipte motora sahip ve benzer şikayetler ile mi işlenmiş, farklı işlemlerin istatistiği mi, bunlara bakmak lazım.