Gönderen Konu: Sübab düşmanı lpg!!!!  (Okunma sayısı 45207 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
Ynt: Sübab düşmanı lpg!!!!
« Yanıtla #60 : Aralık 30, 2015, 01:25:12 »
uyumlu derken lpg dönüşümü yapılan yerlerden farklı bir işlemmi var?
syg.

Uyumludan kast şu: Fabrikadan LPG uyumlu araba istediğinizde (ücreti mukabil) size arabayı gönderirken motorun Manifoldunu ,silindir kapağını ve subapları LPG ye göre değiştirilmiş (başka değişen var mı bilmiyorum) versiyonunu gönderiyorlar.

Tabi LPG kitini siz sonradan taktırıyorsunuz. Oda sizin keyfinize ve bütçenize kalmış.

Düzeltme: Sistem değişmiş.Artık LPG kiti montaj ücreti ve sızdırmazlık raporu ücreti fiyatın içine eklenmiş.Tabi fiyatta ona göre artmış.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Aralık 30, 2015, 01:25:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '20
  • 13 kere teşekkür etti
  • 136 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #61 : Aralık 30, 2015, 01:53:33 »
Uyumludan kast şu: Fabrikadan LPG uyumlu araba istediğinizde (ücreti mukabil) size arabayı gönderirken motorun Manifoldunu ,silindir kapağını ve subapları LPG ye göre değiştirilmiş (başka değişen var mı bilmiyorum) versiyonunu gönderiyorlar.

Tabi LPG kitini siz sonradan taktırıyorsunuz. Oda sizin keyfinize ve bütçenize kalmış.
Bence bir yerlerde bir yanlıs bilgi var... Araç lpg icin bazı değisiklikler kuvvetlendirmelerle geliyor fabrikadan evet... Ama siz gidip bir daha komple lpg montaji yaptirmiyorsunuz diye biliyorum. Mesela bulunduğum yer icin konusayım... Honda eco civicler komple lpg tesisatıyla bayiye geliyor. Sadece anlasmalı olduğu Brc bayisinde lpg tankı montajı yapılıyor. Opelde de durumun bundan farklı oldugunu sanmiyorum. Hatta Opel'de komple hazır geldigini dusunuyorum. Oyle olmasa fiyat listesindeki 4 milyarlık lpg farkı niye ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #62 : Aralık 30, 2015, 08:47:35 »
Bence bir yerlerde bir yanlıs bilgi var... Araç lpg icin bazı değisiklikler kuvvetlendirmelerle geliyor fabrikadan evet... Ama siz gidip bir daha komple lpg montaji yaptirmiyorsunuz diye biliyorum. Mesela bulunduğum yer icin konusayım... Honda eco civicler komple lpg tesisatıyla bayiye geliyor. Sadece anlasmalı olduğu Brc bayisinde lpg tankı montajı yapılıyor. Opelde de durumun bundan farklı oldugunu sanmiyorum. Hatta Opel'de komple hazır geldigini dusunuyorum. Oyle olmasa fiyat listesindeki 4 milyarlık lpg farkı niye ?
Hondalarda eco (lpg kitli) paketler ilk etapta normal ile nerdeyse aynı diyattı
 400 500 tl fatk vardı. O zaman aldıktan sonra isterseniz lpg kit montaj paradısı ödeyerek isterseniz takıyorlardı. Ama şimdi fiyatlara bakınca sanki montajlı satış fiyatı gibi.
Astra içinse şuan lpg lisi satışı yok, ama insignia yurt dışı montajlı geliyor.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Kan Grubu: A+
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #63 : Aralık 30, 2015, 09:32:04 »
Şu bir gerçek LPG benzine nazaran subap ayarını kat be kat çabuk bozuyor. Kendi aracım için konuşayım normalde 40-50 binde yapılması gereken ayar 20 binde yapılması gerekiyor. Nerden anlıyorum soğuk havalarda sabahları rölanti dalgalanma yapıyor subap ayarı yapılmazsa. İlaveten çekişte farkediliyor.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #64 : Aralık 30, 2015, 13:00:56 »
Bakımları zamanında yapılmış lpgli araçlar 600bin 700 bin yapmış,sibob ayarını belli aralıkla kontrol ettirip bakımlarını ertelemeyip yıllarca sorunsuz kullanmak mümkün.Performans gayet tatminkar ,sonuçta yarış yapmıyoruz,aracımın lpgli olduğuna inanmak istemeyenler oluyor,hem kimse keyfinden lpg dönüşümü yaptırmıyor benzin mazot fiyatında olsa yine taktırmazdım,artık otoparklar yasak değil ,teknoloji sayesinde lpg den dolayı yanan patlayan haberleri duymaz olduk .Lpg tankı sayesinde arkadan ağır darbe görmüş araçtan sağ çıkanları gören bir yakınım anlattı kaza arkadaşı imiş o bile bu olaydan sonra lpg ye sıcak bakmaya başladı vb....Burada iş lpg dönüşümünde kaliteli kit ve o kiti montajını yapacak kaliteli usta ...Prins ve Brc bu markarın piridir .Pahalıdır tabiki kalite hiçbir zaman ucuz olmaz Mercedes, Bmw gibi..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #65 : Aralık 30, 2015, 13:05:27 »

Faruk Bey;

Sistem sizin dediğiniz gibi olmuş. Sitesinden baktığımda artık LPG kiti ,işçilik ve sızdırmazlık raporu fiyata dahil edilmiş.Daha önce sadece Motor parçaları değişip kiti takmayı size bırakıyorlardı.Uyarınız için teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 136 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #66 : Aralık 30, 2015, 13:25:09 »
Lpg'ye güvenlik nedeniyle soğuk bakan arkadaşların tereddütleri yersiz... Ben itfaiyeciyim. Bugüne kadar lpg'den kaynaklanan araç yangınına ya 2 kere ya 3 kere gitmisimdir. Onlar da kuş serisi ve o ayardaki araçlardı. Kaçak olduğu aşikar. Araçların hurdaya döndügü, insanların parçalandığı, motorlarının yerinden fırladıgı kazalara gidiyoruz... Lpg tankları eziliyor, nerdeyse ikiye katlanıyor yine de patlamıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #67 : Aralık 30, 2015, 13:51:39 »
Konuyu tartisalim arkadaslar lutfen, bu sirada da bilgi vermeye calisalim, gorusleri kabul ettirmeye degil.

Fabrikasyon olarak Lpg li olan araclarda motor ic aksami degistirilmis oluyor mu, yoksa bu bir hurafe mi? Net bilgisi olan varsa cevabi faydali olur.
 Celik supap diye kastettiginiz sanirim alasimindaki magnezyum miktari dusuk supap. Eger oyle ise bunun getirisi oldugu gibi goturusu de var. Etkilesim icinde calistigi parcalara etkisine bakmak gerekir.
 Benzin ya da Lpg patlayici degil yanicidir. Onlara patlayicilik ozelligi kazandiran depolama seklidir. B konuda Lpg basinc altinda depolandigindan(arac depo ya da sevkiyatta) daha risklidir.
 Dizel gibi kimi yakitlarin yaglayicilik ozelligi vardir, bazi aksamlar icin bu faydalidir.
 Ncap testlerinde Lpg tanki tam ya da yari dolu kaza testleri yapilmali. Normalde yakit sistemine yinelik kaza testleri mevcut, Lpg de incelenmeli.
 Basinci kapta yakit bulunduran sistemler sadece o sistem icin degil, cevresi icin de tehlikeli olabilir.
 Lpg ulkemiz gibi yakit fiyatlari olan yerlerde, isletim maliyetleri acisindan faydalidir. Ozellikle buyuk hacimli motorlarda benzine gore anlamli maliyet avantaji vardir.
 Ayri mekanizmalar ayri bakim ve kontrol gerektirir, bu da maliyettir. Kurulum ile toplayip, isletme maliyetine eklenmesi gerekir.
 Aracin dengesinde agirlik etkisi vardir.
 Eger Lpg nin benzinli motora hic olumsuz etkisi olmasa idi, aracin benzin tanki ve sistemi sokulurdu.
 Emisyon degerlerine detayli girmek lazim. Bazi yonlerden Lpg daha az cevreyi kirletir dizel ya da benzine gore ama her zaman olmayabilir.

Tum bunlarin yaninda, kisisel olarak degismekle beraber,  yukaridaki ozellikler hiyerarsik olarak siralandiginda, isletme maliyetleri yuksek orana sahiptir denebilir.

Herkes icin keyifli surusler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 33500
  • Model Yılı: '12
  • 23 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #68 : Aralık 30, 2015, 14:51:23 »
Evren beyin sorduğu soruya cevap gelmemiş de 2010 yılından kalma sorular cevap bulmuş.  :lol:
Arkadaşın sorusu cevapsız kalmasın diye hatırlatmak istedim.  :saygi:
teşekkürler soru kaynadı  :D derhal tekrar ediyorum;
Şöyle ki  oldu da subapları erittik ;motor açıldı gereken parça değişimleri yapıldı -hatta çelik subaplarla değişim yapıldı ve motor toplandı; şimdi aracımız tamamen eskisi gibi olacak mı???

yoksa fabrika çıkış performansı-özelliklerinde bazı eksiler yaşanacak mı??? bu konuda deneyimi olan var mı???
eski corollacı yeni Hondacı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #69 : Aralık 30, 2015, 15:12:32 »
teşekkürler soru kaynadı  :D derhal tekrar ediyorum;
Şöyle ki  oldu da subapları erittik ;motor açıldı gereken parça değişimleri yapıldı -hatta çelik subaplarla değişim yapıldı ve motor toplandı; şimdi aracımız tamamen eskisi gibi olacak mı???

yoksa fabrika çıkış performansı-özelliklerinde bazı eksiler yaşanacak mı??? bu konuda deneyimi olan var mı???
Euro 5 ve 6 motorlarda emisyonu azaltmak için motor mümkün olduğunca hafif ve üstündeki parçalar da motorun gücünü daha az kullanılacak şekilde tasarlandı. Motorun torkunu artırıp emisyonu azaltmada da subapların ağırlıklarının etkisi vardı. Bu nedenle subapları alaşım yapıp hafifleterek istenilenlere ulaşıldı. Magnezyum alaşımı yüksek subap yerine daha az oranlı alaşım subap kullanarak motorun torku ve dolayısıyla da performansı bir miktar azalabilir. İyi bir ustanın elinde başka bir problem yaratmaz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #70 : Aralık 30, 2015, 17:50:11 »
Bunun net bir cevabi olmadigi icin cok yorumlanmamis. Mutlu arkadasimiz da belirtmis zaten, yapilacak isleme bagli. Sadece supap degisimi mi, baska aksamlar degisecek mi vs onemli. Supapin beraber calistigi aksamlara etkisi de onemli. Ayrica yapilacak ayarlarda. Motorun fabrika cikisi hale(performans) gelmesinin yaninda bazi islemler ile daha da performansli olabilir. Onemli olan orada ne kadar kalacagi. Secilen parcalar ve islem kalitesine dikkat etmek iyi olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 66000
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #71 : Aralık 30, 2015, 18:19:00 »
Kaza sonrasında muhtemel yangın sonunda oluşabilecekler, test videosu..
1. araba benzinli
2. araba Yetkili Marka LPG dönüşümlü
3. araba sanayide dönüşüm yapılmış.

https://www.youtube.com/watch?v=fBXS21uh6lc

İstasyonda dolumdan sonraki patlama..

https://www.youtube.com/watch?v=5uvXtlxzZTg

Sıcakta yol alırken genleşme ve patlama..

https://www.youtube.com/watch?v=5-nOPvXiIWQ
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #72 : Aralık 30, 2015, 18:31:45 »
iyikide karşıymışım dedim izledikten sonra :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #73 : Aralık 30, 2015, 18:34:24 »
Kaza sonrasında muhtemel yangında oluşabilecek yangın sonunda test videosu..
1. araba benzinli
2. araba Yetkili Marka LPG dönüşümlü
3. araba sanayide dönüşüm yapılmış.

https://www.youtube.com/watch?v=fBXS21uh6lc

İstasyonda dolumdan sonraki patlama..

https://www.youtube.com/watch?v=5uvXtlxzZTg

Sıcakta yol alırken genleşme ve patlama..

https://www.youtube.com/watch?v=5-nOPvXiIWQ

Görüldüğü üzere eski teknoloji ya da bakımsızlık sebep.
ilk videoda basınç tahliye valfinin önemini görüyoruz.
ikinci videoda da gaz doldurulurken sızıntı var aracın içine sızmış ve motor çalıştırıldığı gibi alevin motor kısmında kabin içine ilerlemesi görülebiliyor. Tank ile kaynaklı bir durum yok burada. Nasıl 10 sene tank ömrü varsa, bu hortumların ömrü sanıyorum çok daha azdır. Ve eminim o araç sahibi uzun süredir aracına gaz kokusunu duyarak biniyordur ama takmamıştır.
3. videoda ise genleşme ile patlama söz konusu. Orada da sanıyorum gaz dolum kesme valfi devre dışı bırakılmış, ya da kapasitesinden fazla gaz doldurulmuş bir tank. Boşuna %70-80 doluluk oranında almıyor tanklar..

Tüm yakıtlar tehlikelidir, kendi kendime tutuşma sıcaklığı düşük olan mazot özellikle. Sıvı yakıtların sızma sonucu oluşan tehlikesi daha fazladır. Lpg nin tek dezavantajı basınç altında muhafaza edilmesi.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '06
  • 7 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #74 : Aralık 30, 2015, 19:40:56 »
Konuyu tartisalim arkadaslar lutfen, bu sirada da bilgi vermeye calisalim, gorusleri kabul ettirmeye degil.

Fabrikasyon olarak Lpg li olan araclarda motor ic aksami degistirilmis oluyor mu, yoksa bu bir hurafe mi? Net bilgisi olan varsa cevabi faydali olur.
 Celik supap diye kastettiginiz sanirim alasimindaki magnezyum miktari dusuk supap. Eger oyle ise bunun getirisi oldugu gibi goturusu de var. Etkilesim icinde calistigi parcalara etkisine bakmak gerekir.
 Benzin ya da Lpg patlayici degil yanicidir. Onlara patlayicilik ozelligi kazandiran depolama seklidir. B konuda Lpg basinc altinda depolandigindan(arac depo ya da sevkiyatta) daha risklidir.
 Dizel gibi kimi yakitlarin yaglayicilik ozelligi vardir, bazi aksamlar icin bu faydalidir.
 Ncap testlerinde Lpg tanki tam ya da yari dolu kaza testleri yapilmali. Normalde yakit sistemine yinelik kaza testleri mevcut, Lpg de incelenmeli.
 Basinci kapta yakit bulunduran sistemler sadece o sistem icin degil, cevresi icin de tehlikeli olabilir.
 Lpg ulkemiz gibi yakit fiyatlari olan yerlerde, isletim maliyetleri acisindan faydalidir. Ozellikle buyuk hacimli motorlarda benzine gore anlamli maliyet avantaji vardir.
 Ayri mekanizmalar ayri bakim ve kontrol gerektirir, bu da maliyettir. Kurulum ile toplayip, isletme maliyetine eklenmesi gerekir.
 Eger Lpg nin benzinli motora hic olumsuz etkisi olmasa idi, aracin benzin tanki ve sistemi sokulurdu.
 Emisyon degerlerine detayli girmek lazim. Bazi yonlerden Lpg daha az cevreyi kirletir dizel ya da benzine gore ama her zaman olmayabilir.

Tum bunlarin yaninda, kisisel olarak degismekle beraber,  yukaridaki ozellikler hiyerarsik olarak siralandiginda, isletme maliyetleri yuksek orana sahiptir denebilir.

Lpg konusunu en iyi anlatan paylaşımınız için teşekkürler.
syg.

Otomobilleri iyi,kötü diye ayırmayın. Herbiri farklı bir amaç için üretilmiştir. Onları iyi ve kötü kullananlar vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Carina
  • Model Yılı: '97
  • 4 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #75 : Ocak 14, 2016, 20:10:53 »
Lpg den hayatta hoslanmam.arabami aldigimda kanunmus gibi aldığım adamda tabiki lpg baglamis.bir muddet bindim.ama ahdim vardi en ufak problemde soker atarim dedim.malesef ufak problem subap arizasiyla basgosterdi.subaplari yeniledim.lpg Söktüm attım kafam oyle rahatki.araba kendine geldi.lpg kesinlikle rezillik.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #76 : Ocak 14, 2016, 21:21:20 »
Zengin olan benzinde biner.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 151 kere teşekkür etti
  • 92 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #77 : Ocak 14, 2016, 21:21:59 »

hakan abi:
sonradan montajlarda motorda lpg uyumu olarak sadece ekstra lpg sisteme ait parçalar hazır hale getirilir, ekstra lpg uyumlu parçalar orjinallerin yerine takılmaz.
ancak fabrikasyon lpg uyumlarda yanma sonucu etkilenecek belli parçalar lpg de açığa çıkan yanma gazlarının ısısına dayanıklı olarak değiştirilir. euro-5 yakıtlarla lpg nin yanma sonucu çıkardıkları ısı farklı, lpg daha fazla ısı oluşturur diye biliyorum. ama eski tip euro-3/-4 motorlar euro-5 motora kıyasla ısıya lpg ye daha dayanıklı oldukları için daha uzun çalışma ömrü var.
genel olarak bilinen bilgi, çelik subaplar daha çok euro-4 ve öncesi motorlarda kullanılıyordu ki artık euro-5 de magnezyum alaşıma geçildi. doğal olarakta subapların ısı dayanımı düşmüş oldu. subaplar aslında tekbir metalden üretilmez. iki veya daha fazla metal alaşım olduğu gibi subapların içlerinde odacık vardır. bu odacıktada dolgu elementi vardır. subapların kaver içindeki oturduğu yuvarlak yüzey sitleride alaşım olabilir. hem subap hemde sitin yüzeyi sertleştirme ve dayanım arttırıcı kaplama yapılmış olabilir.subapların sap kısmı spındle de kaver içinde guıde gaytlarda çalışırlar ki abi sıpındıl diyorum yüzey sertleştirmesi yapılır. sıpındılların gaytla arasında yağ filmi oluşmalıdır ki sıpındıl ısıdan şişip gayda yapışmasın (kazıklama denir). anladığım kadarıyla euro-5 motorlarda sıpındıl gaytları artık kullanılmıyor. motor ağırlığı hacim azaltma davası işte!
patlama olayı basınç altında maddenin genleşerek dış çeperinin bütünlüğünü bozarak basınçla birlikte atmosfere yayılması diyelim. en son hatırladığım lpg tüplerinin ihtiyaçından çok daha kalın et kalınlığı ile üretildiği. birde türkiyedeki bir çok farklı marka atikerin ürettiği tüpleri kullanıyor diye hatırlıyorum.
risk her yanıcı maddese göreceli değişir. kolanya bile patlayıp elinizi parçalayabilir. ancak uluslar arası standartlar denetlemelerde butür tehlikeleri önlemek içindir.
aslına bakarsanız lpg nin depolama basıncına kıyasla lng nin depolama basıncı yaklaşın üç katı kadardır.
lpg konusunda subaru, honda,  gibi büyük markaların araçlarına uygun görüp garanti dahilinde montaj yaptırdığı markalar vardır. dışına çıkmazlar.
günümüz euro-5 ve turbolu araçlarda lpg kullanımı aslında en büyük tehlike ve önem arz eden konudur.
ek olarak artık tüm dünyada enerji üreten motorlarda birebir hareket ve enerji üreten parçaların NOx kaydı tutulur. emisyon kayıt değerleri. azot oksit. çalışan her parça belli oranda atmosfere gaz salgılar. emisyonda bunu kayıt altında tutmak için bazı büyük register markaları tarafından motorun belli başlı parçalarını fabrikada numaralandırır. motorda bakım yapıldığında bu parçalar değiştirilicekse sökülen ve takılan parçaların NOx numaraları kayda geçirilir. gördüğünüz gibi emisyon işi çok ciddiye alınmakta.

kişisel kanaatim lpg li motorlar yüksek devirde kullanılmamalı. sonuçta yakıt gaz olarak enjektörlerden çıktığı için püskürtme geçikmesi yüksek devirdeki enjektör aç/kapa hızına yetişemeyebilir buda silindirlerde kuru çalışmayı arttırır. alt ve sakin kullanımda subap ömrü benzindeki gibi olacaktır. hali hazırda bildiklerimi ve kısa araştırmaların sonucunu yazmak istedim  :saygi:
AURIS 1.4D-4D PREMIUM M/M

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #78 : Ocak 14, 2016, 21:36:26 »
[attach=1]

Lpg ile benzinin ısıl değerleri, yanma sıcaklıkları farklı değil, birbirlerine çok yakındır. Kendi kendine tutuşma sıcaklığı Lpgnin daha yüksek olduğundan vuruntuya karşı mukavemeti daha iyidir, yani oktan sayısı daha yüksektir.
Lpg ile benzinin laminer alev ilerleme hızları bir miktar farklıdır, bu da ateşleme avanslarının farklı olmasına yol açar. 4000-4500 devire kadar lpg, benzine oranla daha hızlı yanar, bu nedenle benzinde çalışan motorun ateşleme avansı, lpgde de sorun oluşturmaz. Fakat 4000-4500 devirden itibaren benzin lpgden daha hızlı yanar. Motorun benzine göre ayarlanmış ateşlenme avansı lpg ye yetmemektedir ve yanma devam ederken egzos çevrimi başlar. Yanmaya devam eden karışım egzos subapını yalayarak geçer ve subaplara haddinden fazla ısıl yük bindirir. Euro 5-6 normlarını yakalayabilmek adına kütlesi azaltılmış alaşım subaplar da bu ısıl yüke dayanamayarak fazla genleşir ve zamanla boyu uzar, yuvaya oturmaz.

Bu nedenledir ki gaz ayarı çok iyi bir şekilde yolda yapılmalı ve mümkünse 4bin devrin üstüne lpg ile geçilmemelidir, kitin ayarlarından 4bin devir üstünde benzine otomatik geçmesi sağlanmalıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #79 : Ocak 14, 2016, 21:37:37 »
Herkesin fikrine saygı duyarım,