0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Daha önce de belirttiğim gibi ben bir tartışmanın içerisinde değilim, birinin kendi tercihi konusunda da tartışmam Ancak konu "bilgi aktarımı" haline geldiğinde yanlış bilgilendirme olmamalı diye düşünüyorum.Yağ seçimi konusunda markaya bağlı kalmaktansa aracın fabrikasyon talebi, şu an ki kondüsyonu ve talebi, kullanım şartları, iklim şartları değerlendirilmeli diye düşünüyorum, "sen şunu kullan" , "ben şu yağı kullandım, çok iyi" vs. gibi saltanat tarzı tercihler insanları yanlış yönlendirir.Hocam sürekli aynı konu ile ilgilenemiyorum, özel mesaj yazanlara mümkün olan en kısa sürede cevap yazmaya çalışıyorum (Özcan Musaoğlu yaklaşık 4 saatliğine şahittir, bir sorun anlatsın), bir yandan işimle uğraşıyorum, belki takip ediyorsunuzdur kendimce projelerim var ve inanın "hangi yağı kullanalım" dan daha önemli konular oluyor, lütfen beni mazur görün.Tekin bey, (ve diğer arkadaşlar),Olay sadece "Viskozite" yani? öyle mi? "Evet öyle" diyorsanız biriniz bana Mehmet KÖKSAL bey'in aracında bir marka ve model 10W40 ile diğer marka ve model 10W40'ın (her ikisi de bilinen markalar) dayanımının nasıl değiştiğini açıklasın lütfen !Motor yağlarının da dahil olduğu petrol endüstrisinin biz kullanıcılar ile paylaşmadığı, ürettikleri motor yağında "hangi baz yağ kullanılıyor" konusu zaten muamma !Peki en azından bilinçli bir kullanıcının ulaşabileceği API, ACEA, JASO, standartları ve ilgili ürünün density, poor point, flash point, kinematic viskosity vs. teknik verilerin hiç önemi yok yani?Lütfen yapmayın, bu konu başlığı açıldığı günden bu yana "arabama hangi yağı kullanayım" sorusu üzerine beş ayrı tavsiyede bulunan oldu, bir Allah kulu'da "senin aracın motoru ne durumda ?" yada "hangi yağı kullandın ? peki sonra ne oldu? " diye sormadı.Böyle yağ tavsiye edilmez.Ek olarak iki farklı viskozite yağın karıştırılması ile ortaya falanca bir viskozite çıktı söylemi, motor yağı ile ilgili hayatımda duyduğum en komik saçmalık oldu.
Ufuk bey size bir mesaj atmıştım bakabilirnisiniz?
5 bin km yapmış 5W-30 ile yeni kutu içindeki 5W-30 aynı viskoziteye mi sahiptir?
. Soğuktaki rakamın ince olması yağın daha akışkan olmasını ve soğukta daha iyi korumayı sağlar. Önceki yorumlarımda bir grafikte bu durumu gösteren bir şeyler olacaktı.
Bu soruya cevap vermeden hangi 5W30? hangi standartlarda? hangi motorda? hangi sürede ve şartlarda 5 bin km yapmış diye sorarım ?Ek olarak viskozite değişkenliği sizin kattığınız yağ ile oluşmaz.Kullanılmış yağın viskozite değişkenliği yağ içerisindeki elementlerin temas halinde oldukları metal ve ısınma / soğuma döngüsü ile olan işkisisi sonucudur.
Olay sadece "Viskozite" yani? öyle mi? "Evet öyle" diyorsanız biriniz bana Mehmet KÖKSAL bey'in aracında bir marka ve model 10W40 ile diğer marka ve model 10W40'ın (her ikisi de bilinen markalar) dayanımının nasıl değiştiğini açıklasın lütfen !
Yeri gelmişken sorayım:Motor sıcaklığı normal ısısına geldikten sonra dış çevre sıcaklığının çok çok önemi oluyor mu?
Aynı X marka 5W-30, ikiside aynı standartlarda, aynı motorda, Kullanım şartının önemi yok, 2 farklı yağ değil bu, sonuçta birinin elementleri o motorun hareketli, ısınan ve soğuyan parçaları üzerinde görev görmüş ve 5.000km yapmış,Diğeri yeni kutuda.Motor ve Yağ üreticilerinin, aynı motor ve aynı yağa korumak amaçlı yağ katkısı önermemelerinin sebebi, mevcut viskoziteyi kalınlaştırdığı için olabilir mi?2L 0W-20 içine 1L 10W-40 ilave edildiğinde o viskozitenin yukarı yönlü değişmemesi gerektiğini nasıl açıklayabilirsin?Aynı motora aynı yeni yağ değişimi yaptığımızda, mutluluğumuzun nedeni harcadığımız paramıdır?Yoksa yeni yağın viskozitesi olması gerektiği kadar olduğundan dolayısiyle sessizleşen motormudur bizi memnun eden?Eğer eskiyen yağın viskozitesi çökmüyorsa, suya dönüşmüyorsa, neden yağ değiştiriyoruz?
Akma noktası (Pour point), parlama noktası (flashing point) bir bakıma yağın kullanım ömrünü belirlemektedir. Kaliteli yağlarda bu açıdan sıkıntı olmaz. Akma ve parlama noktalarının çok altında çalışmaktadır yağ. Tekin abinin dediğine göre soğutma suyu 90 iken yağ da 100 derece civarında. Parlama noktasının 220-240 derece olduğunu düşünürsek...Kinematik viskozite ise zaten yağların soğuk (40 derece) ve sıcak (100 derece) viskozite rakamlarını belirlemektedir. Rakamlaştırarak bir nebze kullanıcıların işini kolaylaştırmışlardır. Rakamlardan bahsederken zaten viskoziteden bahsediliyor. Yoğunluk ise 15 derece sıcaklıkta 0,84-0,86 kg/litre olduğundan fark çok çok küçüktür, etkisi ihmal edilebilir.Sae crankcase yazılan yer kullandığımız yağ rakamlarını belirtmektedir, en solda da 40 ve 100 derecedeki viskozite değerleri görülebilmektedir. Yağ Sae rakamlarının (5-10-20-30-40-50-60) belirli bir viskozite aralığında olduğu görülebiliyor.
Mehmet Köksal bey'in aracında yağ eksilmesini aynı viskozitede farklı densitede yağ kullanarak çok çok aşağı çekildiğini de hatırlatmak isterim.
Yoğunluğu dencity mi kabul ediyoruz? Geçen hafta ki fikir alış verişinin merkez konularında biri idi yanlış hatırlamıyorsam.
Biz kabul etsekte etmesek de densite dünyada "yoğunluk" anlamına geliyor Mehmet bey Mutlu ile sohbetimizin konusu ise yağda densitenin (ve tabi diğer teknik verilerin) önemi (yada önemsizliği).
Mobil 1'in tüm yağlarına baktım, 0,84 ile 0,87 arasında değişiyor, 10-60 olsun 0-30 olsun, tam sentetik olsun, yarı sentetik olsun.Castrol edge 5w-30 ile 10w-60 a da baktım, ikisi de 0,85 kg/lt.Mesaj Birleştirildi: Mart 27, 2016, 20:52:23http://www.engineeringtoolbox.com/sae-grade-oil-d_1208.htmlArtan yoğunlukla birlikte yağın kalınlaştığı (viskozite rakamlarının) da görülebiliyor, haliyle yoğunluğu artırarak yağ eksiltmesi de önlenir.
Ben size viskoziteyi sizin nasıl değiştirdiğinizi sordum? siz bana falanca yağ ile falanca yağ karışınca ortaya nasıl 3W27 gibi bir sonuç çıkardığınızı açıklayabilir misiniz? Bu basit mantıktı, kimyasal olarak net rakam olduğunu söylemedim, belki gerçekten 3W-27 olmuştu belkide kötü bir reaksiyon sonucu 20W-50'ye dönüşmüştü.? bilemem.Bir viskozitenin içine diğer daha kalın viskozite eklendiğinde öncekinden daha kalın viskozite elde edilir. Bu bilgi kesindir.Motor yağını sadece efsafını kaybetmesi yüzünden değiştiriyorsanız neden kilometre sayacına bakıyorsunuz? Madem bu kadar teknik ! düşünebiliyorsunuz aracınıza bir saat takograf bağlayın ve saat hesabı ile değiştirin motor yağını sonuçta motor yağı siz marşa bastığınız andan itibaren görevini yerşne getiriyor, tekerleriniz dönsede dönmese de?Bu söylem doğru. aynı motor ve aynı yağın bir teyyarede kullanıldığını düşün, saat baz alınarak değişir çünkü sürekli belli devirde sabit çalışır. Fakat otomobillerde farklı devirler çevrildiği için ortalama km belirlenir ve yağın görevini yapamayacağı km ler haricinde kullanıcının unutmayacağı, vs vs periyod seçilir. Örneğin Yaris Hybrid için Türkiyede 5W-30 10.000km'de değiştirilirken Amerikada Yaris Hybrid motorlu Priustaki aynı yağı 5.000 mile'da değiştiriyorlar. Ve bunun hiç karmaşık açıklamaları yok. Yağ, evsabını belkide 15.000km'de kaybediyordur, ama değişim periyodu herzaman daha öncedir. Kilometre hesabı ile motor yağının değişimi motorun aşınması ile belirlenen bir değişim sürecidir 10.000km trafikte yapılması ile tek marş ile hiç durmadan yapılması en az yarı yarıya fark eder, siz ister mutlu olun ister olmayın bu sadece üreticinin "tavsiyesi" dir.İster taksi olarak dur kalk yapsın isterse tek seferde düşük devir yüksek sürat 10.000km yapsın, değişim periyodu 10.000km'dir. Taksinin yağı daha fazla bozulur ayrı konu. Bizim konumuz, içine daha kalın vizkozite katıldığında önceki vizkozitenin kalınlaşıp kalınlaşmayacağı. Bana kesin cevap veremediğin için şöyle yabancı sayfalara baktım, bulduğum en kısa güzel bir yazıyı paylaşayım. "Mixing oils such as 5W-30 and 10W-30 should be limited to between-oil changes and in emergencies. Your car's manufacturer has determined the proper oil for your car." yani önceki mesajda açıkladığım gibi, motor üreticisi özellikle yağ katkısı konmasını istemez, çünkü ilave edilen katkılar yada daha kalın viskoziteli yağlar olması gereken viskoziteyi kalınlaştırır ve soğuk çalışmalarda hasar, arıza vs vs çıkmasından korkulur. "Acil durumlarda limitli yapılmalıdır." denmiş ki benim yaşadığım durum da acildi çünkü benim yağım çok inceydi.http://www.ehow.com/how_6534099_mix-sae-10w_30-5w_30.htmlHala benim bu açıklamamın saçma olduğunu düşünüyorsan daha fazla söyleyebileceğim bir şey yok.Sevgiler Saygılar.