0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Günlük 30-40 km. altındaki kullanımlar da aslında ağır şartlarda kullanıma girmekte.
Soğuk motordan dolayı mı Mutlu?
Aslında kullanım kitapçıklarında hiç dikkat etmediğimiz bir ekleme/not vardır. Ağır kullanım şartlarında 5bin km.de değiştirin yağınızı diye. Ama kimse dikkat etmez. Günlük 30-40 km. altındaki kullanımlar da aslında ağır şartlarda kullanıma girmekte.
Ben bu forumu anlamıyorum ! Üreticinin tavsiye ettiği yağa muhalefet olan insanlar var. Benim gözümde basit bir sanayi ustasından farkınız yok.2004 VVT-I'da 5W-30 CASTROL EDGE kullanmasam belki sizi anlayabilirdim.
Aynen söylediğiniz gibi, ben günlük toplamda 22-24km yol yapıyorum, her 5000km periyod ile (hatta fırsat olursa beklemiyorum bile) yağ ve filtre değiştiriyorum.Halbu ki ben bütün gün sanayideyim, ben enayi miyim? Şahsen olmadığımı düşünüyorum zira 460.000km de silindir kapağı açılmamış 1.6 karbüratörlü Corolla aracımız var, merak eden gelip çalışmasını kontrol etsin.Yüksel şu sözümü unutma lütfen, "bizim ülkenin yarısı mühendis diğer yarısı doktor"
İnsanlar saygı çerçevesinde tartışır, fikir alışverişi yapıyor. Standartlar ve viskozite konusunda yazılanlar ortada. İsteyen kendi süzgecinden geçirir uygular, isteyen üreticinin önerdiği yağı kullanır. İsteyen ilk vvti serisi için üreticinin 10bin km.de 1 lt yağ içmesini normal karşılar. İsteyen 0-20 kullanır mutlu olur, mutlu olmayan yağ eksilten de kalın yağa döner. 200-300bin km.de zamanla aşınmış bir motorda hala üreticinini ilk günkü tavsiyesi geçerli ise, isteyen uygular. Benim kerata yağ değişimini kendi söylüyor Ufuk bey. Sesi değişiyor çok hafifçe, benim yağı değiştir diyor.
Benim kerata yağ değişimini kendi söylüyor Ufuk bey. Sesi değişiyor çok hafifçe, benim yağı değiştir diyor. Bu arada Ufuk bey, 0-40 0,85 yoğunluktan farklı yağ önerinizi bekliyorum.
sınamak için değil ama motorun çalışmasını videoya alabilirmisiniz ? sanırım aynı motor var arabamızda benim arabadaki motorun aşırı titrediğini düşünüyorum. subap ayarı , bujiler kablolar , gaz ayarı , avans ayarı her bir şeyi kontrol ediyorum ama vuruntu geçmiyor. karşılaştırmak istiyorum. arabanın tvsv valfi kırılmış. vakum kaçırmasın diye kendimce vakum borularını bağladım. yada sadece motor sıcakken avans ayarı düzgün olacak şekilde ayar yapmak zorunda kaldım. bu kırılan parça bulunabilir mi ?
Sevindim mutlu olmana Yüksel kardeşim. Rektefiye sonrası sekman gömlek değiştiğinden 5-30 kullanımında niye sıkıntı çıkarsın ki? Yaptığımız yorumlar hep yağ eksilten rektefiye aşamasını geciktirmek için öneriler. Dediğim gibi 100bin km.ye yaklaşmış aracında 0-20 kullanıp 3-4bin km.de 1 lt yağ eksilten de var, hiç eksiltmeyen de.
-Bakın beni huylandırmayın yarın değiştiririm yağı 4 bin küsür oldu zaten. -460 bin demek,Ufuk Bey nasıl bir bakım uyguluyorsunuz bu araçlara?
VVT-I'larda gömlek değişmiyor. Milletin kafasında her daim, sizin 0W-20 tezleriniz gibi ne olursa olsun yağ yakmayan E12'lerin hakkı 10W40 görüşü var. Benim gözümde büyüttüğüm bir usta bile bu tezi savunuyor. Sorun 5W-30 kullandığım için bende mi acaba ? Yıkalım tabuları... İşi gerçekten ve gerçekten tecrübeye bırakalım, klavyeden sahip olmadığımız arabalar hakkında yazmak gerçekten kolay.
Yağ yakan vvti lerde sekman değişir, aşınmış motorlarda gömlek de duruma göre piston da değişir. Yağ kaçağı sorunu halledilmiş rektefiye edilmiş bir motorda niye 10-40 kullanılsın ki? Sıfır motor gibi toleransları fabrika seviyesine inmiş bir motor. 10-40 diyen ustalar ile, yolda lpg ayarı mı olur abi, bunlar kaliteli lpg kiti buna birşey olmaz diyen usta aynı cinstendir. Ustaların eline kimse su dökemez, biz ne desek havada kalır. Ama teorik bilgi konusunda da mühendislerle ustalar bir değildir.
Tartışma güzel ve ateşli, aynen lpgli motordaki silindir iç sıcaklığı gibi Neyse şaka bir yana yuksel kardeşime ve fikri beye katılıyorum. Geçenlerde bir video paylaşmıştım. Adam 300 kusur bin mildeki aracına 5w30 koyuyordu. İçimden bu araba bizde olsa 10w60 dan aşağısını koymayız dedim. Sonuç olarak benim duşunceme göre araçlarımızı eksiltmeden konulabilecek en ince yağ konulmalı. Eksiltmesini de deneme yanılmayla bulmaktan başka çare yok gibi gözüküyor.
Mobil'in şu grafiğini de dikkate almalı derim. Grafik ağır koşullar için geçerli olabilir, km.ler artabilir. Yağ eksiltiyorsa bir araç orijinal fabrika yağında ısrar etmenin anlamı yok.