0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Asıl karıştırılan nokta bu kısım @Aytaç Hut (27127) akışkanlık (Viskozite) ile kalınlık/yoğunluk (densite) birbirine karıştırılıyor. Yağın inceliği yada kalınlığı yoğunluğu (density) ile ölçülür. Viskozite akışkanlıktır, ambalaj üzerindeki viskozite, ilgili yağın en uç noktalardaki viskozitesini (akışkanlığını) belirtir.
Abi, arkadaşım MITSUBISHI yetkili servisinde çalışıyor.Güncel kasanın bir altı(2007-2014) L200'lere şu an düz ara 15W-40 yağ koyduklarını duyunca çok şaşırdım. Sanırım TR'de bazı önyargılar kolay kolay değişmeyecek.
Emin misiniz Ufuk bey? Tamam yağın yoğunluğu sıcaklığa göre değişiyor ama viskozite yoğunluğa mı bağlıdır?Viskozite akışkanın iç direncinin göstergesidir. Kalınlık ve incelik de yoğunluğa göre değil, viskozite değerlerinin 40 ve 100 derecedeki değerleridir. N*s/m2 = Pa*s paskal saniyedir birimi de. En uç noktalar olduğuna da katılmıyorum. Bahar ve yaz aylarında motor çalıştırıldığı gibi 40 derece civarında bir sıcaklıkta olur. 3-5 dakikaya da motor soğutma suyu 90 dereceye ulaşır. Yani viskoziteler motorun soğuk ve sıcak akışkanlıklarını gösteriyor.İncelik kalınlık da halk ağzı terimi diyebiliriz, yağın numarası azaldıkça viskozitesi de azalıyor, yağın kimyasal formülü de kısalıyor haliyle. Kalınlık akışkanlık bazlı olarak tanımlansa da dolaylı olarak yoğunluğa da bağlayabiliriz.
Eminim Mutlu bey, siz de aynı hataya düşmüşsünüz, yağın yoğunluğunun ısı ile alakası yoktur. Yağın yoğunluğu ısı ile değişkenlik gösterseydi hangi yağı kullanırsanız kullanın belli ısılarda yağlama gerçekleşemezdi.Isı ile değişkenlik gösteren yağın akışkanlığıdır, üstelik ısı ile yoğunluk değişkenliği oluşacak bir sıvı kullanılabilseydi motor yağı kullanılmazdı.Bahsettiğiniz kinematic viskozite ısı değerleri, motorun, dış iklimin vs. sıcaklığı değildir, motor yağının ısındığında akışkanlık değişikliğini gösteren ibaredir.Yani yazın siz marşa basarken motor 40 derece (ki imkansız) olsa bile yağın sıcaklığı 10 dereceyi geçmez.Motor soğutma suyu değeri de ilk sürede motor yağı için etkisizdir.Motor yağının en çok etkilendiği ısı bölgesi silindir içindeki yanma (patlama) bölgesidir, yüksek ısı ile eksilen yağların bir çoğu bu bölgede buharlaşır ve egsoz gazı ile dışarı atılır.Dediğim gibi yağın kalınlığı (density) ile akışkanlığı (viscosity) farklı konulardır, aynı viskozite de iki farklı yağ farklı yoğunlukta (yani halk dili ile kalınlıkta) olabilir.Yüksel, bahsettiğin L200 (kasa kodları ML ve MN) benim de zamanında kullandığım bir araçtı.Bu araçların 4D56T kodlu motorunun temeli 1980' li yıllardaki 4D55 kodlu motora dayanır ki bu motor bildiğimiz halk dilinde kara dizel 4D56T kodlu motor, kara dizel bir 4D55 motor bloğunun, silindir hacmi değiştirilmiş, common rail injection sistemi ve turbo (2009 sonrası değişken geometrili yani VGT) entegre edildiği bir motordan ibarettir.Silindir hacmi ilk değiştirildiği 4D56 motor ile turbo common rail 4D56T'nin motor toleransları vs. tamamen aynıdır, yani ikisinde kullanılacak yap standartlarının değişmemesi gayet normal.Not: ACEA C3 5W30 kullandığımda motorda "etek vuruntusu" yaşamıştım, Eneos API CI/CG 15W40 ile motorun çalışması normale dönmüştü.
Tabiki de, saydıklarınız dışında belki de en önemlisi tolerans sınırları. Ama üreticinin her söylediği de doğrudur diye kabul edebilir miyiz? Abd de, Almanya da 100bin km.ye gelince hurda sayılan araçlarla ülkemizde 500-600bin km.leri gören araçlar bir mi? Üretici her zaman kendi menfaatini, son tüketiciyi daha da çok ağzına bal çalarak ürünlerini aldırtmak istemez mi? Haliyle oralarda cep telefonu gibi araba değiştiren toplumun kullandığı motorlarla, bizim ülkemizde gittiği son noktaya kadar kullanan toplumumuzun kullandığı motorların bakımlarında illaki farklılıklar vardır.
Yağ numaralandırmaları zaten belirli sınırlara göre yapılıyor ki ama. 0w-20 ne kadar yüksek viskoziteye sahip olsa da motor sıcakken 5-30 kadar iyi koruyamaz
Kalınlık olarak kullanılan ifade de zaten oradan türemektedir, film kalınlığı kalın olan yağa kalın yağ, ince film tabakasına sahip yağa da ince yağ diye söylenegelmiş.
Kalınlık ve yoğunluk olarak gerek Türkçe gerek ingilizce aratıldığında hiç bir bilimsel kaynakta bir sonuca ulaşılamamaktadır. Hala ısrar ediyorsanız kalınlıktan kasıtın yoğunluk olduğuna dair bir kaynak gösterin lütfen Ufuk bey.
Hocam siz beni yanlış anlamışsınız, ben size bir şey ıspatlamaya çalışmıyorum, sohbet ediyoruz Density (densite yada yoğunluk) her madde'de, her elementte, her konuda aynı şeyi ifade eder.
Mutlu bey, üretilen ürünü üreticiden daha iyi tanıyabilecek olan varsa onun talimatlarını yerine getirmek gerekir o zaman ?
Kullanım şartları ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değişir ancak üreticiler bir çok riskli konuda geniş bantta hitağ edecek mühendislik örneği sergiler, yani bir mptordan zerresine kadar güç almaktansa, satıldığı her bölgede önerilen bakım şartlarında en uzun süre kullanılmayı amaçlar.
Bir marka neden ürününün kısa vadede kullanımdan çekilmesini istesin ki? Mantıken "yenisinin satılması için" diyebilirsiniz ancak marka "farklı seçim" riskinden ziyade sorunsuz kullanım şeklini seçer, emin olun.
Bu sizin düşünceniz yani bu tezi destekleyecek bir mühendislik ürününüz yoksa tabi siz "motor sıcakken 5W30 motor yağı 0W20'den iyi korur" derseniz benim size , hangi motor? hangi kilometrede? hangi kullanım koşullarında? hangi yakıt ile? hangi iklimde? vs. vs. sorular sormam gerekir, yani bahsettiğiniz durumu standartlaştıramazsınız.
Mesela size vs. vs. standartlarında ve 0W20 viskozitesinde motor yağı kullanılması gerektiği öneriliyor ama siz yüksek sıcaklıkta daha iyi koruduğunu düşündüğünüz vs. vs. standartlarda (en iyi ihtimalle aynı standartlar olsun) 5W30 viskozitesinde bir yağ kullandınız.Peki ya üretici size 20W30 viskozite aralığında motorun bir aksamının yada bir sisteminin (mesela vvt-i sistemi) yağlanamadığını söyleseydi? yine de motorunuzu daha iyi koruduğunuzu düşünür müydünüz?
Üstelik işin bir de motor mühendisliği kısmı var, belki üretici motor bloğu üzerini heat sink şeklinde tasarlayarak yada EGR sisteminin erken devreye girmesini sağğlayarak silindir ısısını düşürmenin bir şeklini uygulamış ve W30 seviyesine çıkılmasına gerek bırakmamıştır ? Yine de ben daha iyi koruyacağım mı diyeceksiniz ?
Yağın oluşturduğu film tabakası yağın kalınlığı değildir, film tabakasının kalnlığıdır Örnek olarak, aynı şekilde iki yüzeye farklı viskozitede, aynı miktarda yağ dökün aynı tabaka kalınlığına ulaştığınızda akışkanlığı düşük olan yağ kalın mı oluyor ?
Haliyle oralarda cep telefonu gibi araba değiştiren toplumun kullandığı motorlarla, bizim ülkemizde gittiği son noktaya kadar kullanan toplumumuzun kullandığı motorların bakımlarında illaki farklılıklar vardır.
Ben de konuyla alakalı olarak şunu merak ediyordum, yeri gelmişken sorayım. 0/20 yerine 10/40 veya 20/50 gibi (bahsedildiğine göre) kalın yağlar kullanırsak ne zararımız olur? motora veya başka konularda ne tür zararı olabilir?
İnce yağın olduğu gibi kalın yağ da zararsız olsa da bazı yerlerin yağlanmasını engelleyebilir. Yağ kalınlaştırılınca karşılaşılan en önemli sorun lifter sesi. Yalnız mobil 10-60 tam sentetik kullanan kişilerin yorumları ise hep motorun daha sessizleştiği yönünde.0-20 yerine 5-30 iyidir
Mutlu bu lifter sesi soğuk-sabah çalıştırmada gelip ısınınca geçen tırrrrrrr sesi mi?
Evet abi traktör gibi çalışır
Bir sonraki değişimde bende Mobil 1 Peak Life 5W-50 tam sentetik kullanıcam, şu an içinde magnatec 10w-40 var ...
Herkese iyi günler...100000(yüz bin) lpg li bir araç için mobil1 yağlardan hangisi seçilmeli ve neden?1.0-40 new life2.0-40 esp3.5-30 esp formulaCevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.Kazasız sürüşler dilerim herkese.
Ufuk abi bu araçlara fısıldayan kişi. Ona danışabilirsiniz