0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Eğer LPG kullanıyorsanız, muhakkak 15W-50 kullanın.
Çok kesin bi ifade olmuş ama sormadan edemiycem ? 2005 model, 116 bin km deki, lpg li aracımda, 5w-50 tam sentetik kullanımı hatalımı olur ? neden ?
Merhaba arkadaşlar... Yorumları dikkatle takip ediyorum. Benim aracım da 215,000'de Corolla 1.6 sol şu anda Mobil 5w 40 kullanıyorum. Araçta yağ eksitlmesi de var. hal-i hazırda kullandığım yağ çok ince gelir mi acaba? Tereddütte kaldım. 10w 40 a geçersem bir fark olur mu?
Bu sesin duyulmaması için yağın incelmesi gerek o zaman.Hem ilk çalıştırmada ince hemde motor ısınınca incelebilecek yağ lazım.
Yanıtını benim de merak ettiğim Fikri beyin aşağıdaki sorusu, tartışmanın harareti arasında buharlaşmasın.... Mesaj Birleştirildi: Mart 27, 2016, 14:35:35 Tercihimi belirlerken, Ufuk beyden tavsiye aldım ...
15w 50 maliyet olarak, 5w 50 ye göre avantajlı değil, sıcaklık dirençleri de aynı olduğuna göre, belirttiğiniz gibi daha çabuk ısınabilen ve soğuğa direnci daha yüksek olan 5w yi tercih etmek daha mantıklı geldi bana doğrusu...
Şu an, ülkemizdeki mevcut teknolojili motorlar 5W-30 ile 10W-40 arasında viskoziteye ihtiyaç duyuyorlar. Aynı motorlara Kuzey avrupada, rusyada ve benzeri soğuk yerlerde 0W-20 ve 5W-30 kullanılmaktadır.Demekki motor teknolojisinin ihtiyacı olan şey, bulunduğu bölgenin ısı farklılıklarını karşılayan viskoziteye ihtiyaç gerekliliğidir.0W-20 kullanılan Yaris Hybrid aracımı aldıktan sonra ilk 10.000km sonunda motordan hoş olmayan, metalin metale sürtünme sesi gibi çıkan motor sesi beni çok rahatsız etti. İlk bakımda yetkiliye durumu bildirdim ve beraberce merkeze bilgi verdik. 15.000km olduğunda yine aynı hoş olmayan ses gelmeye başladığında, sanayide sadece filtre değişimi yaparak eksilen 1L yağı 10W-40 ile tamamladım. Motor içindeki yağ 3W-27 gibi birşeye dönüştü. Motor sesi düzene girdi, yetkili vasıtasıyla durumu merkeze tekrar bildirdik. 2014 ikinci yarı Yaris Hybridin motor yağ viskozitesi 5W-30'a güncellendi.Oğlum, Los Angeles'ta yaşarken (İzmir hava şartlarından daha ılık) arabası Priusta 5W-30 kullanılmaktaydı, şimdi Kışları -5.C civarında geçen Utah'ta yaşamakta ve hala 5W-30 kullanılmakta.İnce yağ hakkında çok yanlış ve eksik bilgilere sahip olduğunuzu görüyorum.Yapabileceğiniz en uygun ve basit çözüm ancak şu olabilir; yetkili, araçlarımıza hangi viskoziteyi kullanıyorsa o viskoziteden şaşmayın.Eğer LPG kullanıyorsanız, muhakkak 15W-50 kullanın.
2010 model 112bin km.deki lpg li aracımda mobil 1 0w-40 kullanıyorum. Eksiltme olduğu anda mobil 1 5w-50 ye geçerim. Onda da eksiltirse 10w-60. Eksiltmenin sebebi yağ yakması ise diye de ekleyim.Mesaj Birleştirildi: Mart 27, 2016, 15:52:1310-40 yarı sentetik bir yağ, eksiltmeyi azaltabilir. Tam sentetik kullanmak isterseniz mobil 1 5w-50 deneyebilirsiniz. O km.de bir aracım olsa 10w-60 kullanırdım ama.Mesaj Birleştirildi: Mart 27, 2016, 15:54:53Sıcakta her yağ inceliyor Mehmet abi. Soğuktaki rakamın ince olması yağın daha akışkan olmasını ve soğukta daha iyi korumayı sağlar. Önceki yorumlarımda bir grafikte bu durumu gösteren bir şeyler olacaktı. Motor ısınınca da rakam düşükse yağ gereğinden fazla incelecektir ve devir arttıkça film kopmaya başlayıp motoru koruyamayıp aşınmaları engelleyemeyecektir.
Herşeye katılıyorum da, lpg için 15w kullanımına katılmıyorum. Motorun en fazla aşındığı durumlar, ilk soğuk başlangıç ve motor sıcakken yüksek devirdeki filmin kopup da motoru koruyamaması.İlk rakamın çok yüksek olması, ilk çalıştığında yağın her yere gidemeyip motoru tam koruyamamasıyla sonuçlanır.
@Tekin Bozbey (21136) bilmediğim için soruyorum ve cevabınıda merak ediyorum açıkçası!1-Bahsedilen dış iklim koşullarındaki özellikle yaz aylarındaki hava sıcaklığı denen faktörde,yağın son iki rakamı 20-30-40 olsada motorun iç sıcaklığını ve ortamı düşündüğünüzde sürtünme etkisi ile belkide kaç yüz derecelerde ulaşıyor.dış iklim koşulu diyelimki Türkiye kşulları için 35-40 derece olsun.Yaz mevsimlerindeki sıcaklık motorun iç aksamındaki çalışmayı nasıl etkiliyor? (soğuk dış ortamdan çok daha net anlayabilirim cevabı ancak yaz sıcağında dediğim gibi motorun iç aksamı belkide 150-200 derecelere ulaşıyor ancak yağın son iki rakamı ne olursa olsun nasıl koruyor acaba motoru?)Baştaki ana viskozite içine konan akıllı polimerlerle dış ortam ısındıkça motor yağı kendini zaten kalınlaştırarak hazır hale geliyor. Örnek motorda 0W var ve dışarda -30C, yağ hala akışkanlığını koruyor. Bu 0W içine polimer katarak yazlığını 50 yapıyoruz yani 0W-50 oluyor, arabistana gidiyoruz ve oradaki 50C lik dış ortam sıcaklığında 0W yağımız 50 viskoziteye dönüşüyor yani kalınlaşıyor.Yazlık viskozitesi bulunulan yerin sıcaklıklarını karşılamaz ise işte yırtılma başlar. Yukarda örneklediğim gibi, benim aracıma 20 az geldi ve 30'a güncellendi.2-Ben aracımı sıfır km olarak aldım ve devamlı toyota hybrid 0w-20 ile devam ediyorum.şu anda 26 bin km oldu.Dün istanbul-Bursa arası gittim geldim.ve dönüşümde aracı emin ol gayet zorladım.virajlarda dahil olmak üzere.Ancak motor çok performanslı ve gayet sessiz çalışıyor.Rölantide ise ben anlayamıyorum motorun çalıştığını!Yakıt tüketimii 7,2-8,0 arası seyrediyor.Bence 0W-20 ile yanlış yapıyorsun.Dünkü performanslı kullanımdan sonra evçn önüne park edip 15 dk sonra yağ çubuğuna baktığımda en ufak bir eksilme yoktu.Hala ilk günkü gibi ikinci çizgiye yakın duruyor seviye olarak.Benim aracımdada 0W-20 ile yağ kaybı yoktu, performans!? pistonlar yüzüyordu.. diyelimki 30 bin bakımında 5w-30 geçtim.motor sesli çalışmaya başlarsa,rölantide bazı dalgalanmaları anlarsam yada çekişte sanki bir düşüklük olduğunu hissetmeye başlarsam 5W-30 ile Sesli çalışması imkansız ötesi olacaktır. Kulak ile anlayamazsınız, db ölçer ile karşılaştırmalısınız. Performans Dalgalanması yada düşüklüğü? tam tersine artış olacaktır. Dinamoda karşılaştırmalısınız. Hatırlayın, F1 araçlarda 10W-60 kullanılıyor. 20 bin devirlere dayanabilmesi için 60 kullanılıyor.
Baştaki rakam mı sondaki rakam Mutlu Tekir Bey ?
Mutlu, Safranbolu Kışın en düşük kaç derecelere ulaşıyor?Motor soğukken kalın viskozitenin kopması diye bir şey yok. Sıcağa dayanamadığında kopma başlamaktadır. İşte LPG'li motorların derdide budur.Mesaj Birleştirildi: Mart 27, 2016, 16:24:25
Baştaki ana viskozite içine konan akıllı polimerlerle dış ortam ısındıkça motor yağı kendini zaten kalınlaştırarak hazır hale geliyor. Örnek motorda 0W var ve dışarda -30C, yağ hala akışkanlığını koruyor. Bu 0W içine polimer katarak yazlığını 50 yapıyoruz yani 0W-50 oluyor, arabistana gidiyoruz ve oradaki 50C lik dış ortam sıcaklığında 0W yağımız 50 viskoziteye dönüşüyor yani kalınlaşıyor.Yazlık viskozitesi bulunulan yerin sıcaklıklarını karşılamaz ise işte yırtılma başlar. Yukarda örneklediğim gibi, benim aracıma 20 az geldi ve 30'a güncellendi.
-15 i gördük bu sene.
Tekin abi,Yaz/kış motorun iç ısısı devir daim suyu sayesinde fazla degişmediginden bu şekilde daraltmak ne kadar dogru bilemedim.Sonuçta termostan sayesinde motor suyu sıcaklıgı yaz/kış 90C° de çalışıyor.
Yeni motorlarda ilk rakamın düşük seçilmesi koruyuculuk için daha iyidir. Eksiltme yoksa da soğukta aşınmayı azaltmak için kullanılmalıdır.
Yanıtını benim de merak ettiğim Fikri beyin aşağıdaki sorusu, tartışmanın harareti arasında buharlaşmasın.... Mesaj Birleştirildi: Mart 27, 2016, 17:35:35 Tercihimi belirlerken, Ufuk beyden tavsiye aldım ...
Evet hala cevap bekliyoruz.Özellikle Ufuk Beyden.
-15 gördüyseniz, senin 10W veya 5W tercih etmen gerekiyor.Doğru, her yağ ısındıkça ve eskidikçe akışkanlaşır, o nedenle yazlık viskozitenin doğru seçilmesi özellikle LPG'li araçlarda 10 yada 20 numara üstü seçilmelidir. Fakat yağ ilk starttan önce sıcak havalarda viskozitesini polimerler vasıtasıyla kalınlaştırır. İnce gibi akışkan olsada yağlayıcı özelliği fazladır, aksi halde yırtılırdı.Kışlık Viskozitenin akışkanlığını koruyabildiği max dış ortam ısısı. 0W = -30.C 5W = -25.C10W = -20.C15W = -15.C20W = -10.CYazlık viskozitenin yırtılmaya dayanabildiği max dış ortam sıcaklıkları (detaylara girmeden).30 = Max. 45.C40 = 45.C +550 = 50.C +5Ağır işmakinalarında, LPG'li motorlarda yada yarış otomobillerinde üst viskoziteler seçilebilir.Bu liste yaşadığınız bölgenin ısı aralıklarına göre hangi viskoziteyi tercih etmeniz gerektiğini göstermektedir.
Ek olarak iki farklı viskozite yağın karıştırılması ile ortaya falanca bir viskozite çıktı söylemi, motor yağı ile ilgili hayatımda duyduğum en komik saçmalık oldu.