Gönderen Konu: Corolla 2021 1.5 MDS Landirenzo LPG izlenimlerim  (Okunma sayısı 42179 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla 2021 1.5 MDS Landirenzo LPG izlenimlerim
« Yanıtla #60 : Aralık 10, 2021, 17:32:11 »
Sanki ekim ayında Hatay civarına gelmişti.
Evet gelmişti.
Evet gelmiş. En yakın yeni yılda gelecek. Anlamadığım şu, Landirenzo diyor ki hazır config var manuel ayarlama mümkün değil. Bu adam nasıl manuel config atıyor?
Manuel confing yapmıyordur,sadece ayarlar üzerinde eksik olan yerlerde iyileştirme yapıyordur,Afr ayarı ayrı bir iş herkes anlamaz işin mantığını kavramak lazım.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Aralık 10, 2021, 17:32:11 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '20
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #61 : Aralık 10, 2021, 17:54:50 »
Ben bu konuda ahmet nalbantoğlu ve akif tezel’i tek geçerim. İlk yol ayarı yapan kişiler bu arkadaşlardı. Biri istanbul’da diğeri ankara’da. Başka ekip arkadaşları da var sanırım farklı illerde. Hatta candan mühendislik ahmet nalbantoğlu ile olayı iyice öğrenip kendi de yapmaya başlamıştı.

Sonradan türevleri çoğaldı tabi. Reklam olmasın ama siteleri lpgayari.con. Facebook gruplarından da herkese yardımcı oluyorlar. Hatta arkadaşlar oldukça samimi. Şu dönemde soranlara lpg kiti taktırmanın mantıksız olduğunu da anlatıyor

Facebook: https://www.facebook.com/groups/166227217241702/?ref=share

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '19
  • 162 kere teşekkür etti
  • 107 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #62 : Aralık 10, 2021, 20:08:56 »
Evet gelmiş. En yakın yeni yılda gelecek. Anlamadığım şu, Landirenzo diyor ki hazır config var manuel ayarlama mümkün değil. Bu adam nasıl manuel config atıyor?
Vallahi, Volkan nasıl yapıyor bilmem ama işin kurdu olmuş. Her türlü araca ve LPG kitine AFR yapıyor. Adamın işi bu. Babasıyla geziyor tüm ülkeyi. İkisi de çok çok kaliteli insanlar. Ayarı yaptıktan sonra dene, turunu at diyor. Beğenmezsen, eski tüp ayarını yüklüyor tekrardan. Bu durumda da para almıyor. Benim ayardan sonra araç, yokuşlarda daha bir canlı ve seri çıkmaya başladı. Yakıt tüketimi de 7'den 6,4'e (günlük duble ve akışkan yolda) kadar düştü. Siz de çok memnun kalırsınız. Selamlar
O

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #63 : Aralık 10, 2021, 20:55:42 »
Benim araçta bastığım zaman tabiri caizse böğürüyor ama gitmiyordu ve hararet düzensizdi hatta bozuk LPG ayarından ötürü sibob lastikleri yandı ilk marşta kısa bir duman atma vardı ısınınca geçiyordu,sadece soğukta ilk marşta 3 saniye duman atıyordu,Afr ayarı sonrası araç gaza basınca yağ gibi akmaya başladı ve sesi bile bariz fark etti,hatta işe giderken arkadaş abi arabaya ne yaptın sesi gidişi herşeyi fark etmiş demişti.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 10, 2021, 21:33:52
Güzergah listesini attı Volkan bey az önce denk gelen olursa işine yarar belki.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #64 : Aralık 11, 2021, 01:51:39 »
Ekim'de gelmiş, bana haber verecektiniz Ümit Bey, aşkolsun:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #65 : Aralık 11, 2021, 12:33:35 »
Volkan'a ben de kefilim.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #66 : Aralık 11, 2021, 12:40:30 »
Yine böyle bir liste atmıştım Ali bey,tabi o zamanlar siz garantiden yapılsın diye uğraşıyordunuz :)
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #67 : Aralık 11, 2021, 19:44:32 »
Ahaha valla garantiden AFR ayarı yapmıyorlar:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #68 : Mayıs 20, 2022, 21:41:15 »
BRC Maestro kitte de manuel afr ayarı yapılamıyormuş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #69 : Mayıs 20, 2022, 21:43:49 »
BRC Maestro kitte de manuel afr ayarı yapılamıyormuş

Yol ayarı yeterli oluyor. Brc de ek olarak manifolddan vakum basıncı bilgisi de aldığından nispeten güzel bir ayar çıkartıyor.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #70 : Mayıs 20, 2022, 21:46:59 »
bu dediğiniz özellik landirenzoda var mı acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 20000
  • 41 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #71 : Mayıs 20, 2022, 23:09:20 »
afr ayarı yaptırdık diyelim ömürlük mü oluyor? ayar zamanla bozuluyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #72 : Mayıs 20, 2022, 23:57:02 »
Kimse müdahale etmediği sürece bozulmaz,sıralı LPG sistemleri diğer karbiratörlü sistemler gibi devamlı ayar istemez onlarda regülatör üzerinde rolanti ayar vanası, regülatör den karbiratöre giden hortum üzerinde gaz ayar vidası vardır bunların ayarı devamlı bozulabilir veya birilerinin müdahalesine açık haldedir,sıralı sistemlerde yakıt haritası bir kez düzenlendiği zaman devamlı hizmet eder,sistem manifold basıncı ölçme,maf sensörü ve değişik sensörler aracılığıyla çalıştığı için en doğru yakıtı ayarlamaya çalışır,zaten Afr ayarının amacıda en doğru haritayı (benzin haritası na eş değer) düzenlemektir, büyük bir motor tamiri (rektefiye yada silindir kapağı tadilatı) olmadıktan sonra ayar değişikliği istemez,bu gibi geniş kapsamlı tadilatlar sonrası değişiklik istiyormu diye kontrol edilmeli çünkü motorun çalışma şekli değişecek.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #73 : Mayıs 21, 2022, 21:53:17 »
bu dediğiniz özellik landirenzoda var mı acaba?

Landi, atiker, lovato klasik haritalı diye biliyorum. Kendi kablonuzu alıp ayar yapmak daha kolay oluyor. 1 kez yapıyorsunuz zaten detaylı. Tutturunca devam ediyor.
Brc ve prinsde lisans gerekiyor. Bayiler bağlanabiliyor ya da lisansa erişebilen ender insanlar. İnce ayar gerekebiliyor, düşük devir yüksek devirde % +- olarak değer veriliyor karışım oranına göre.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #74 : Mayıs 21, 2022, 21:54:33 »

Zamanla bozulur çünkü regülatördeki diyaframlar zamanla sertleşiyor ve bu da çıkış basıncının değişmesine yol açıyor. Tabi bu uzun vadede gerçekleşiyor. Araçta obd yoksa yaz kış sıcaklık değişimlerinde havanın yoğunluğunun değişmesi sonucu da yine giren hava miktarı farklı oluyor. Bu da değişikliğe yol açabiliyor. Ama aşırı bir fark olmuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #75 : Haziran 08, 2022, 15:58:00 »
İyi günler herkese. 2021 model dream multidrive S kullanıcısıyım. Aracı geçen yıl ağustosta aldım. malum son zamlardan sonra lpg taktırmak gerekti. forumda gayet güzel değerler paylaşan arkadaşlar var. Son zamlardan, yeni çıkan LPG sistemlerinden BRC dışındaki firmaların da performanslarını düşünerek hangi markayı taktırmalıyız sizce. Geçen yıl herkes sadece BRC nin LPG sistemi bu araçlara uygun diyordu şu an birkaç firma daha uyumlu LPG geliştirdi sanırım. BRC fiyatları 16000 Tl civarında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #76 : Haziran 08, 2022, 16:33:36 »
Bütçe müsaitse Lovato C Obd2 kit çok güzel,orta şeker olsun isterseniz AKL Obd2 kit'e atiker tekli enjektörleri Atiker ve AKL aynı firmanın ürünüdür) kombin yaprak taktırırsanız mükemmel olur.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #77 : Haziran 13, 2022, 01:04:55 »
merhaba herkese iyi forumlar

Corolla 1.5 dream ms 2022 model aracıma 2 bin km de iken brc marka kit kendim taktırdım.

BRC aracıma yıllık olarak belirli bir ödeme karşılığında motor garantisi vereceğini söyledi. Ben motor garantisi yaptırmadım. Servis garantisi de bitmiş oldu lpg taktığım için.

Neden brc

1. neden eski honda civic aracımda fabrikasyon brc kit vardı. Brc bir şekilde hondanın fabrikasına girmiş mühendislerle buluşmuş. Oranın havasını solumuş ortak bir iş yapmış ve kendisini bu süreçte illa ki geliştirmiş diye düşündüm

2. neden brc 1.5 corollaya özel kit geliştirmiş öyle ki ayar bile yapmıyorsunuz. Ustaların bu kitte ayarlayabildiği tek şey hangi sıcaklıkta lpg kullanmaya başlasın. Kısacası kit tamamen oem olarak geliyor. Takılacak yerler aparatlar soketler hepsi ayarlı. Kesme biçme olmuyor.

3. neden  bu kadar övdün daha iyisi yok mu diyeceksiniz. Prins in daha iyi olduğu benzin tüketiminin de brc den az olduğu söyleniyor. Prins daha pahalı bir kit tabi ki...

Gelelim kendi izlenimlerime

Sizin tecrübe ettiğiniz gibi silkeleme tekleme falan olmadı. 197 km hıza kadar çıktım banamısın demedi. Limitör devreye girdi. araba lpg deydi.Yaklaşık 3 bin km dir lpg de kullanıyorum.Sorun sıkıntı yok. Depoyu 55 litre taktırdım daha uzun yol yapsın diye. Sığıyor bagaja kabarıklık falan yapmıyor. şu an gidip geldiğim yol yarı şehir içi yarı şehir dışı diyeiblirim. 6.8 yol bilgiyarı gösteriyor. LPG de ise 8,8 litre yakıyor. Uzun yolda ise çok dikkat ederseniz 100 km yi geçmezseniz ki böyle yol bitmiyor yakıt tüketimi 4.6 lara kadar düşüyor benzinde. LPG de ise 6 litre diyebilirim. Öte yandan benzin tüketimi çok az. Bin km de maksimum 3 litre diyebilirim.

Subap yakıyor meselesine gelince

Ben LPG li bir aracın subap yakacağına inanmıyorum. Eğer motor arıza ışığınız yanmıyorsa araba fakirde zenginde çalışmıyorsa kesinlikle subap yakacağını düşünmüyorum.
LPG taktırmadan önce sarı siteye girdim. En yüksek km de benzin lpg li corolla 1.5 i arattım. Araç 240 bin km de bir ticari çıkmasıydı. sahibine lpg taktırmayı düşündüğümü bir sorun olup olmadığını sordum hiçbir sorun yok dedi

LPG ye olan ön yargıların nedenini de ben şöyle açıklıyorum.

Eskiden lpg li araçların motor arıza ışığı yanardı usta bakardı. LPG den yanıyor fakir yakıt diye der yollardı. Biz o arıza ışığı yana yana o arabaya binerdik. Fakir yakıt olduğu içinde motor soğuyamaz yanardı.

Şu an lpg teknolojileri epey gelişti. Ben lpg yi zararlı bir unsur olarak görmüyorum.

Hatta size şöyle bir örnek veriyim lpg li olup yanan araçların yanma nedenini araştırdım. Altından benzin çıktı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #78 : Haziran 13, 2022, 18:22:20 »
merhaba herkese iyi forumlar

Corolla 1.5 dream ms 2022 model aracıma 2 bin km de iken brc marka kit kendim taktırdım.

BRC aracıma yıllık olarak belirli bir ödeme karşılığında motor garantisi vereceğini söyledi. Ben motor garantisi yaptırmadım. Servis garantisi de bitmiş oldu lpg taktığım için.

Neden brc

1. neden eski honda civic aracımda fabrikasyon brc kit vardı. Brc bir şekilde hondanın fabrikasına girmiş mühendislerle buluşmuş. Oranın havasını solumuş ortak bir iş yapmış ve kendisini bu süreçte illa ki geliştirmiş diye düşündüm

2. neden brc 1.5 corollaya özel kit geliştirmiş öyle ki ayar bile yapmıyorsunuz. Ustaların bu kitte ayarlayabildiği tek şey hangi sıcaklıkta lpg kullanmaya başlasın. Kısacası kit tamamen oem olarak geliyor. Takılacak yerler aparatlar soketler hepsi ayarlı. Kesme biçme olmuyor.

3. neden  bu kadar övdün daha iyisi yok mu diyeceksiniz. Prins in daha iyi olduğu benzin tüketiminin de brc den az olduğu söyleniyor. Prins daha pahalı bir kit tabi ki...

Gelelim kendi izlenimlerime

Sizin tecrübe ettiğiniz gibi silkeleme tekleme falan olmadı. 197 km hıza kadar çıktım banamısın demedi. Limitör devreye girdi. araba lpg deydi.Yaklaşık 3 bin km dir lpg de kullanıyorum.Sorun sıkıntı yok. Depoyu 55 litre taktırdım daha uzun yol yapsın diye. Sığıyor bagaja kabarıklık falan yapmıyor. şu an gidip geldiğim yol yarı şehir içi yarı şehir dışı diyeiblirim. 6.8 yol bilgiyarı gösteriyor. LPG de ise 8,8 litre yakıyor. Uzun yolda ise çok dikkat ederseniz 100 km yi geçmezseniz ki böyle yol bitmiyor yakıt tüketimi 4.6 lara kadar düşüyor benzinde. LPG de ise 6 litre diyebilirim. Öte yandan benzin tüketimi çok az. Bin km de maksimum 3 litre diyebilirim.

Subap yakıyor meselesine gelince

Ben LPG li bir aracın subap yakacağına inanmıyorum. Eğer motor arıza ışığınız yanmıyorsa araba fakirde zenginde çalışmıyorsa kesinlikle subap yakacağını düşünmüyorum.
LPG taktırmadan önce sarı siteye girdim. En yüksek km de benzin lpg li corolla 1.5 i arattım. Araç 240 bin km de bir ticari çıkmasıydı. sahibine lpg taktırmayı düşündüğümü bir sorun olup olmadığını sordum hiçbir sorun yok dedi

LPG ye olan ön yargıların nedenini de ben şöyle açıklıyorum.

Eskiden lpg li araçların motor arıza ışığı yanardı usta bakardı. LPG den yanıyor fakir yakıt diye der yollardı. Biz o arıza ışığı yana yana o arabaya binerdik. Fakir yakıt olduğu içinde motor soğuyamaz yanardı.

Şu an lpg teknolojileri epey gelişti. Ben lpg yi zararlı bir unsur olarak görmüyorum.

Hatta size şöyle bir örnek veriyim lpg li olup yanan araçların yanma nedenini araştırdım. Altından benzin çıktı :)
Ayar yapılmama konusu BRC ye has değil 1.5 motor ile alakalı bir durum direk enjeksiyon olduğu için direk yazılım geliyor ayrıca ayar yapılamıyor,

LPG li araçların sibob yakmasının tek müsebbibi malesefki lpgdir çünkü ısı benzinden yüksek,
Şuandaki LPG'li araçların arıza lambası yakmamasındaki etken LPG üreticilerinin kendilerini geliştirmesinden değil kitlerin Obd2 özelliği kazanmasından dolayı yani yeni nesil LPG kitleri obd portalı üzerinden araç bilgilerine ulaşıyor ve LPG yazılımı araç ECU'sunu yok sayıyor bir nevi kandırıyor araç son raddeye gelmediköe arıza lambası yakmıyor,
O gördüğünüz ticari corollalar zaten son raddeye gelmiş araç sahipleri kanunen belirli sürede ÖTV teşvikli yeni araç alabiliyor,onun için sıkıntı yok araç arıza açsa bile zaten satıp yenisini alma hakkına sahip ve ÖTV teşvikli aldığı aracı güncel 2. El değerinden satıyor tekrardan yine düşük fiyatlı sıfır araç alıyor,
Ya siz kaç yılda bir sıfır araç alabiliyorsunuz?

Lpg'ye karşı değilim hem çevreci hem ekonomik,tabi getirisi kadar olmasada belirli bir miktar götürüsü de oluyor (araca belirli süre sonra zararlar veriyor) ayarlar düzgün olduktan sonra sorunsuz her şartta kullanılır.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #79 : Haziran 18, 2022, 21:07:16 »
Supap yakma olayını daha önce açmış olduğum başlıkta söylemiştim. Mazdamın supaplarını değiştirdiğim hikayemde.

Benzinli araç supap yakar çünkü yanma süresi egzoz zamanına kayıyor, bu da egzoz supaplarından sıcaklığı yükseltiyor.
Lpg benzine göre ısısı daha yüksek değil, ısıl enerjisi hacimce %20 daha düşük olduğundan zaten aynı işi üretebilmek için %20 hacimce daha fazla lpg yakıyor benzine göre. Adyabatik yanma sıcaklığı da ikisinin de aynı. Tüm sıkıntı ayarsızlıktan ve lpg nin avansından kaynaklı. 3000 devir sonrasında lpgnin avansı daha fazla olması gerekirken, benzine ayarlı olmasından ötürü yanma süresi egzoz zamanına sarkıyor bu da supap sorununu hızlandırıyor.

Supap sorunu çıkaran araçlarda supap mekanizması fincanlı olur. Toyota'da ise son derece gelişmiş otomatik ayar ve yükseklik ayarı yapılabilen bir supap mekanizması kullanılıyor. Bu da supaplar yüksek sıcaklık yükü nedeniyle boyu uzasa da mekanizmanın telafi edebildiğini gösteriyor ki zaten bu nedenle supap yakan corolla son derece azdır ya da km.leri çok yüksektir. Zaten 200bin km. gibi benzinle kullanımda dahi supaplar değişim isteyebilir.