Anket

Özel aracınız ile son aylarda yaptığınız kilometre ne yönde değişti.

Daha çok kilometre yapıyorum
Daha az kilometre yapıyorum
Değişmedi
Aracı artık çoğunlukla kullanmıyorum

Gönderen Konu: Ekonomi, Yatırım, Sanayi, Strateji  (Okunma sayısı 20209 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 144000
  • Model Yılı: '13
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekonomi, Yatırım, Sanayi, Strateji
« Yanıtla #240 : Ocak 11, 2022, 09:47:38 »
Ağzınıza sağlık Ali bey.

Tansu kardeşim haklı olduğun yerler var ama genelleme yaparak yanlış yapıyorsun. Herkeste iPhone yok, herkeste lüks araç yok. O gördüğün örnekler birkaç yüzbindir. Ülke nüfusuna vurursan da binde 3-5 ancak yapar. Çalışan nüfusun yarısı asgari ücretle çalışıyor diyorum hala lüks örnekler veriyorsun. Çalışmadığımızı söylüyorsun. Galiba herkes etrafında gördüklerini ülke gerçekleri sanıyor.

Akademideyim, Anadolu üniversitesi olsa bile eldeki imkanlarla en iyisi yapılmaya çalışılıyor, dünya listelerinde ilk 1000lere giriliyor. Doktora mezunu olarak ülkenin %0.01 lik kesimindeyim. Eşim Almanya'ya gitmek çok istiyor ama ben yabancı öğrenci yetiştirmek yerine Türk öğrenci yetiştirip ülkenin bilimine katkı sunmak istiyorum, makale yayınladığımda Türk bir üniversitenin adının geçmesini istiyorum. Hem lise hem üniversitede burslu olarak okuyup bu ülkeye borçlu hissediyorum. Kendimizi geliştirmek için konferansa gitmeye kalksak 300$ konferans ücretini ödeyemememe rağmen, Avrupa'ya gitsem 3000€ üstü maaş alacakken 600-700€ lara şükür diyerek yaşarken elimi taşın altına koymamış mı oluyorum?

Arkadaşlarım savunma sanayinde çalışıyorlar. Benden çok daha yüksek maaş alıyorlar, helali hoş olsun kimsenin maaşında gözüm yok, halimden de memnunum çok şükür. Özel sektörde daha fazla kazanabilecekken akademisyenlik yaparak elimi taşın altına koymuyor muyum?
Ama akademisyen maaşını geçtim, öğretmen maaşı bile yerlerde sürünüyor. Geçim derdinde olan biri fikir üretemez, katkı sağlayamaz, öğrenci yetiştiremez. Maaşı kıt kanaat yetse de doğuya gidip zor şartlarda eğitim aşkıyla işini yapmaya çalışan öğretmenler elini taşın altına koymuyor mu?

Fnss de çalışan bir arkadaşşım da Hollanda'ya geçti. Senior engineer olarak çalışıyor, 3000€ civarı maaş alıyor. Müdür olsa 200-300€ değişiyor diyor niye o kadar para için büyük sorumluluk altına gireyim diye belirtiyor. Gelir dengesi olan yerde yaşamak varken, gelir adaletsizliğinin, vergi adaletsizliğinin olduğu ülkede yaşayan memur, işçi, bordrolu çalışanlar elini taşın altına koymuyor mu?

Fazla mesai yapıp parasını alamayan işçi mi çalışmıyor? Saba 8-akşam 9 + cumartesi tüm gün çalışıp ek mesai ücreti ödenmeyen işçi kaytarıyor mu? Daha dün alt katımdaki mutfağını yaptırdı, işçi pazar günü gelmiş, belki de haftanın tek tatil günü ama onu da çalışarak geçiriyor. Avrupa'nın Moldova, Arnavutluk, Karadağ'dan biraz yüksek asgari ücret alıyoruz, yeteri kadar düşük değil mi?

Daha ne kadar fazla çalışmalıyız ve daha ne kadar düşük maaş almalıyız sence?

Bir akademisyen eşi olarak sizi kutluyorum. Halk ve çalışan( ama hakkıyla) kadar hükümetimiz de elini taşın altına koysa keşke. Belki ilk adım olarak ÖTV denen beladan vazgeçse iyi bir başlangıç yapılabilir. Güven tahsis edilebilir.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #240 : Ocak 11, 2022, 09:47:38 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #241 : Ocak 11, 2022, 10:47:51 »
Devletler ve milletler bir kaç isimsiz kahramanın ve cansiperane çalışan emekçi kesimin sırtında,her yönden gelişmişlik bu sayının çok artmasıyla doğru orantılı.Bizim zamanımızda da böyle yurt dışına giden oralarda kalanlar oluyordu ama gerek okuyan sayısı daha az idi ve kalanlarda doğal olarak daha az sayıda idi.Geri geldik,bu ülke için çalışmaya devam ediyoruz,şu pandemi de gördük ki tv çıkan bilim adamlarımızdan yurt dışında çalışan ve yaşayan mevki sahibi çok bilim adamımız var,gidip gelmediklerine mi? yoksa oraların sağladığı ar-ge bütçeleri ile yaptıkları çalışmalara mı? üzülmek, sevinmek lazım.Yurt dışında yaşayan ve sağlanan imkanlar ile bilimsel çalışmalar üreten kesim de dolaylı olarak TR 'ye faydalı diye düşünüyorum.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #242 : Ocak 11, 2022, 17:39:24 »
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turk-bilim-insanindan-ultra-ince-bulus-/1606698
Buluşu yapan türk bilim insanı ve bundan faydalanan Avrupalılar,kaymağını yiyen onlar posası bize kalıyor,hani kimse çalışmıyordu herkes lüks peşindeydi bu ülkede yıllardır toplumun her bireyi çalışıyor emek sarf ediliyor ama kıymeti bilinmiyor sahip çıkılmıyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #243 : Ocak 11, 2022, 18:54:11 »
Bahsedilen konular çok önemli, bunların üzerinde tek tek durulmalı.

Açıkçası tek değerlendirme ölçütü olarak, kısa zamanda en çok soruya doğru cevap verilmesi yaklaşımı ile sistemli şekilde bilim insanı yetiştirmek zor. Ancak, kişisel başarılarla, nadir açan çiçekler görürüz böyle bir sistem ile. Bir konuda çok ileri gidebilecek, literatüre katkı sağlayabilme potansiyeline sahip beyinler, sistem hatasıyla tuhaf şekilde eleniyorlar. Özetle sistem, bir soruyu en kestirmeden, türlü taktiklerle, en basitçe çözeni ileriki aşamalara geçmeye izin veriyor, soruyu farklı çözeni değil!. Bu yüzden aynı insanlar, daha bilimsel ve adil bir sistemde çok daha evrensel çalışmalar ortaya koyabiliyor.

Orta Tabaka, yukarıda bir yazıda çok güzel değinilmiş. Kimi çalışanın 15 bin TL alırken, başka bir iş görenin 4 bin küsur TL ile yaşaması, bir topluma huzur getirmez. Tabi ki de işin gereklerine göre farklar olacaktır ama bu konuda bir denge de şart. Çalışmada da ücret bir faktördür ancak her şey değildir. Sadece ücretinden dolayı insanlar çeşitli meslekleri seçmeye çalışırsa, o işlerin hakkını yerine getirmede başarısız olurlar. Her mesleğin kendine özgü mizacı vardır ve hiç bir meslek diğerinden daha çok ya da az değerli değildir.

Önemli iki çok önemli soru soralım, diğer görüşlerinizin yanında bunu düşünüp, cevaplarsanız ilginç sonuçlar görebiliriz. !!!
Ülkede karar merciine seçilseniz neleri değiştirirsiniz?
Seçilirseniz, sizde neler değişir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #244 : Ocak 11, 2022, 19:10:18 »
Değişecek o kadar çok iş varki hangisini sayayım,ilk iş olarak hali hazırda ki yöneticileri tekrardan liyakat sınavına tabi tutarım,kendimdeki değişim ne olur derseniz insanlığım aynı kalacaktır en fazla kılık kıyafetim değişecektir.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #245 : Ocak 11, 2022, 21:52:06 »
Bahsedilen konular çok önemli, bunların üzerinde tek tek durulmalı.

Açıkçası tek değerlendirme ölçütü olarak, kısa zamanda en çok soruya doğru cevap verilmesi yaklaşımı ile sistemli şekilde bilim insanı yetiştirmek zor. Ancak, kişisel başarılarla, nadir açan çiçekler görürüz böyle bir sistem ile. Bir konuda çok ileri gidebilecek, literatüre katkı sağlayabilme potansiyeline sahip beyinler, sistem hatasıyla tuhaf şekilde eleniyorlar. Özetle sistem, bir soruyu en kestirmeden, türlü taktiklerle, en basitçe çözeni ileriki aşamalara geçmeye izin veriyor, soruyu farklı çözeni değil!. Bu yüzden aynı insanlar, daha bilimsel ve adil bir sistemde çok daha evrensel çalışmalar ortaya koyabiliyor.

Orta Tabaka, yukarıda bir yazıda çok güzel değinilmiş. Kimi çalışanın 15 bin TL alırken, başka bir iş görenin 4 bin küsur TL ile yaşaması, bir topluma huzur getirmez. Tabi ki de işin gereklerine göre farklar olacaktır ama bu konuda bir denge de şart. Çalışmada da ücret bir faktördür ancak her şey değildir. Sadece ücretinden dolayı insanlar çeşitli meslekleri seçmeye çalışırsa, o işlerin hakkını yerine getirmede başarısız olurlar. Her mesleğin kendine özgü mizacı vardır ve hiç bir meslek diğerinden daha çok ya da az değerli değildir.

Önemli iki çok önemli soru soralım, diğer görüşlerinizin yanında bunu düşünüp, cevaplarsanız ilginç sonuçlar görebiliriz. !!!
Ülkede karar merciine seçilseniz neleri değiştirirsiniz?
Seçilirseniz, sizde neler değişir?

Çok şeyi değiştirmek gerekiyor ancak öncelikli olarak ülkede eğitim sisteminin değişmesi ve üretime dayalı bir ekonomi modeli şart..

Bunu genelde üretime dayalı bir büyüme şeklinde ifade eder politikacılar ancak bence bu biraz popülist bir söylem.. Biz zaten dünyanın sayılı büyük ekonomilerinden biriyiz, tabi ki büyüme kötü değil ancak öncelikli olacak tüketime dayalı bir modelden üretime dayalı( ya da en azından dengeli ) bir modele geçişin temelleri atılmalı..

Eğitim konusunda;temelde ezberci eğitimden araştırmaya ve yönelime dayalı eğitime geçilmeli..Sokakbaşı üniversiteleri kapatılmalı, meslek liseleri ve yüksekokullar desteklenerek kalifiye ara elemanlar yetiştirilmeli..

Maddeler uzatılabilir ya da derinleştirilebilir ama ben en temel gördüğüm sorunları yazdım..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #246 : Ocak 12, 2022, 09:24:07 »
Öncelikle devleti kapatmak lazım. Memurların çoğunu kapı önüne koymak lazım , bütün o işleri özel sektöre devretmek lazım, eğitim dahil. ABD'de cezaevlerini bile özel sektör işletiyor yahu ? Yurtdışı askeri operasyonlarını yapan özel şirketler var. Biz tutturmuşuz bir Devlet. Olan ne ? Bizde aslında Devlet "Sıfır" , batılılarda ise devlet çok güçlü. Bu bağlantıyı anlayamıyoruz değil mi? İşte sorunumuz bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '18
  • 67 kere teşekkür etti
  • 172 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #247 : Ocak 12, 2022, 09:53:13 »
Öncelikle devleti kapatmak lazım. Memurların çoğunu kapı önüne koymak lazım , bütün o işleri özel sektöre devretmek lazım, eğitim dahil. ABD'de cezaevlerini bile özel sektör işletiyor yahu ? Yurtdışı askeri operasyonlarını yapan özel şirketler var. Biz tutturmuşuz bir Devlet. Olan ne ? Bizde aslında Devlet "Sıfır" , batılılarda ise devlet çok güçlü. Bu bağlantıyı anlayamıyoruz değil mi? İşte sorunumuz bu.
Eğitimi ozelleştir bakalım kaç asgari ücretli çocuğunu okula gönderebilir.... Özel okulların fiyatlarından haberiniz varmı? Bir çok aileyle karşılaştım son zamlardan sonra çocuğunu özel okuldan alıp  evine yakın yerlerde kendine uygun devlet okulu arayan, 2 şey özel olamaz olmaması gerekir birincisi sağlık ikincisi eğitim, bu iki kurum bir ticarathane gibi görülemez, herbireyin yaşama hakkı sağlıktan faydalanma hakkı ve eşit eğitim hakkına sahiptir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #248 : Ocak 12, 2022, 19:13:35 »
Değişecek o kadar çok iş varki hangisini sayayım,ilk iş olarak hali hazırda ki yöneticileri tekrardan liyakat sınavına tabi tutarım,kendimdeki değişim ne olur derseniz insanlığım aynı kalacaktır en fazla kılık kıyafetim değişecektir.
Tek derdi Devleti yüceltmek, halkın maddi ve manevi refahını arttırmak amacındaki insanlar olmalı. Oralardaki kişilere farklı çevrrlerden çok kişisel menfaat baskısı olacağı açık.

Çok şeyi değiştirmek gerekiyor ancak öncelikli olarak ülkede eğitim sisteminin değişmesi ve üretime dayalı bir ekonomi modeli şart..

Bunu genelde üretime dayalı bir büyüme şeklinde ifade eder politikacılar ancak bence bu biraz popülist bir söylem.. Biz zaten dünyanın sayılı büyük ekonomilerinden biriyiz, tabi ki büyüme kötü değil ancak öncelikli olacak tüketime dayalı bir modelden üretime dayalı( ya da en azından dengeli ) bir modele geçişin temelleri atılmalı..

Eğitim konusunda;temelde ezberci eğitimden araştırmaya ve yönelime dayalı eğitime geçilmeli..Sokakbaşı üniversiteleri kapatılmalı, meslek liseleri ve yüksekokullar desteklenerek kalifiye ara elemanlar yetiştirilmeli..

Maddeler uzatılabilir ya da derinleştirilebilir ama ben en temel gördüğüm sorunları yazdım..
Aynı düşünüyorum Fehmi Bey, başkasının geliştirdiğini ezberleyerek yeni ve daha ileri yollar geliştirmek mümkün değil.
Ayrıca çalıştığı iş, kökleri, geliri vs ne olursa olsun, ailelerin çocukları aynı semt okullarına gitmeli. Hem gereksiz taşıma önlenir, hem sınıf ayrımı nispeyen azalır, insanlar birbirini tanıyabilir, eskiden olduğu gibi. Tevhidi tedrisat sağlanmalı. O çok eleştirilen eskinin kermesleri, Yerli Malı Haftası programlarının yararı bir kez daha görülmekte. Önemli olan eskiyi değiştirmek değil, yanlışı iyiye, doğruya evrimleştirmek.
Tayfun Bey, Hüsnü Bey güzel cevaplamış, eğitim, tarım, sağlık, bunlarda aslolan kar olmamalı, fırsat eşitliği de olmalı. Öğretmenler imkanları en yüksek memurlar olmalı, diğer tüm meslek gruplarından insanları onlar yetiştiriyor, onların eğitim ve yaşam kalitesi önemli bir belirleyici unsur.

Her şekilde, toplumu ayakta tutan kuralların denetlenmesi sağlanmalı. Ülkemizde kanunlar iyi seviyede. Denetim ve uygılamalatdaki eksiklikler, kuralsız insanların yayılmasına neden pluyor. Dolayısı ile karmaşa toplumuna dönüşüyor. Son yıllarda çok güzel elektronik hizmetler oluşturdu devlet kurumları, ancak eninde sonında iş insanla devam ediyor ve bu noktada eksik bilgi, şartlar, çalışma azmi, koşullar gibi nedenlerden sorunlar oluşuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #249 : Ocak 12, 2022, 20:23:08 »
Aslında Cumhuriyet kurulduğunda çoğunluğun önerdiği ve uygulanan sistemler devrede idi,daha sonra bunlardan daha iyisi yapılır diyerek değişik yöntemlere geçildi sanki daha iyisi yapılabilirmiş gibi,olmadı,tutmadı,eğitimde özel okullar sınırlı idi,belli maddi imkanlara sahip ailelerin ve orta sınıftan çalışkan öğrencilerin gidebildiği kolejler varken sonradan pıtrak gibi özel okullar açıldı,eğitim kalitesi düştü,adına kolej dediler kızlar süslü kareli etek,delikanlılar renkli takım elbiseler giyince kafada değil şeklen kolejli oldular,Anadolu Liseleri anlamını yitirdi,ekonomik koşulların değişmesi ile düşünün ilk günden özel okula gidip oranın havasını teneffüs eden çocuğun babanın işi bozulunca devlet okuluna dönmesinin ruhunda yarattığı bozulmayı..kim nasıl tamir edecek..? Her kente üniversite açtık çoğu tabela üniversitesi toplamı 225 galiba,dünyada  880  inci olan bir tanesi var,içinde doçent,prof sayısı sınırlı olan hangi üniversiteler,Avrupa'dan akredite olanlarla bir araya gelecek? Tarım hayvancılık tüm dünyada subvanse edilir,halk iyi beslensin kolay yoldan sağlıklı gıdaya ulaşabilsin diye..biz de genel bütçeden alması gerekenin çok azına ulaşabiliyor,o zaman da okula giden çalışan kişiler yetersiz besleniyor sonuç ortada..Sağlıkta artık iyi hizmet almak tamamen özel hastanelere,tamamlayıcı özel sağlık sigortalarına kaldı,bizim gibi devlet hastane ve imkanlarına göre hareket etmek isteyenler bulduğu ile yetinmek durumunda..bütün bunlar daha ekonomik ve kaynak israfı olmadan yapılabilir,konu tabii ki siyasetin düzenleyeceği yönetmelikle neden kolayca halledilmesin,istiyoruz ki çağdaş eğitim almak isteyen ister devlet ister özel okula gidebilmeli,üretim yapan köylünün traktörü haczedilmeyecek şekilde destek almalı,doktorun kafasına mermer atılmamalı diyoruz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #250 : Ocak 13, 2022, 08:53:23 »
"Tevhid-i Tedrisat" olayının ülkeyi getirdiği yerden memnun musunuz peki ? Tüm vatandaşlarını Sünni - İslam - Türk olma zoruyla eğitmesinden ? Farklılıkları reddetmesinden ve kendi insanlarını kimliğini gizlemek ve iki yüzlü olmak zorunda bırakmasından ? Bu yüzden değerli insanlarımızın yurtdışına göçmek zorunda kalmasından ?  Devletini yüceltmek ne demek ? Devlet halk için vardır, amacı halkın refahını ve güvenliğini sağlamaktır, hizmetçidir yani, neyi yüceltiyorsunuz ? Önce şartlanmışlıklarımızı bırakalım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #251 : Ocak 13, 2022, 19:39:13 »
Tokay Bey, hemfikirim sizinle.
İnsanlarda genel bir gerginlik ve tahamülsüzlük olduğu açık. Şiddet ise toplumun her kesimine yayılmış durumda, bu gelişmeler bir toplum için çok tehlikeli. Bir devletin içinde insanların çekişmesinin zararı devletin kendisinedir. Çeşitli kişisel kaygılarla bu çekişmeler görmezden gelinmemeli. Bunca farklı bıranştan bilim insanı mevcut,  bu durumun kök neden analizi yapılmalı.

Tayfun Bey, sanırım benim yazıma istinaden yazdınız. Farklı yaklaşımların olması güzel, bu konuyu geliştirir ve sonuçta hata olasılığını azaltır, nihai varılan noktayı mükemmele yaklaştırır.
Tevhidi tedrisattan anlam olarak sadece dini görüşler çıkarılmamalı. İnsanlar hangi dine ve nasıl inanacakları konusunda özgürlerdir (olmalı). Ayrıca bu konuda adlandırma ile içerik uyuşmazlığı bulunmakta. Zaten bu yüzden Türkiye'de bu detsten aldığım sınav notlarına göre ortalamam hep daha düşük gelmiştir bir öğretmen dışında. Çünkü şunu sorardım, dersin ismi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. Soruyu tahmin edersiniz.
İnsanların inanışları kendilerini bağlar, ancak bir ülke halkı (oraya vatandaşlık bağıyla bağlı herkes) o ülke menfaatlerini ön planda tutmak zorundadır. Bunun sonucunda zaten kişisel menfaatler yarar sağlayacaktır. Tersi durumda tümevarım geçerli olmuyor maalesef.
Gelişmiş ülkelerden örnek vermeyeceğim. Türkiye zaten hem tarihi, hem coğrafyası ile Heart Land'in ortasında. Bazı muhitlerde ezanın yanında çan sesi duymak ya da Sinagog görmek mümkün. Üstelik dini bayramlarında bu insanlar birbirlerine de kendiletinden bir şeyler sunarlar. Bu tüm dünya için örnek olacak ve daha da gelişmesi gereken bir tek çatı altındaki mozaiktir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '18
  • 67 kere teşekkür etti
  • 172 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #252 : Ocak 14, 2022, 00:13:23 »
"Tevhid-i Tedrisat" olayının ülkeyi getirdiği yerden memnun musunuz peki ? Tüm vatandaşlarını Sünni - İslam - Türk olma zoruyla eğitmesinden ? Farklılıkları reddetmesinden ve kendi insanlarını kimliğini gizlemek ve iki yüzlü olmak zorunda bırakmasından ? Bu yüzden değerli insanlarımızın yurtdışına göçmek zorunda kalmasından ?  Devletini yüceltmek ne demek ? Devlet halk için vardır, amacı halkın refahını ve güvenliğini sağlamaktır, hizmetçidir yani, neyi yüceltiyorsunuz ? Önce şartlanmışlıklarımızı bırakalım.
tevhidi tedrisatın meyvesi Köy Enstitüleridir, eğer kapatılmamış olsaydı inanın bugün bir Finlandiya olabilirdik, Finlandiya yı Finlandiya yapan Snelman ve arkadaşlarının o ülkeye kazandırdıkları eğitim sistemidir, inceleme şansınız varsa araştırın okuyun, karşınızda Köy Enstitüleri nin ta kendisini bulursunuz, neden kapatıldı kim veya kimler kapatılmasını destekledi? Bir sorgulayın.... Her köyde tarımdan, mimariden, sanattan, balıkçılıktan, balciliktan, hayvancılıktan ....vs bilimsel anlamda anlayan, uygulayan, ogreten bir öğretmenim var olmasını amaçlayan bir sistem.... Bugün yakindigimiz bir türlü hayata geciremedigimiz Üretim Ekonomisinin temeli.... Sizin begenmedigimiz tevhidi tedrisatın ürünüydü Köy Enstitüleri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #253 : Ocak 14, 2022, 01:12:45 »
Şuanda aile yapısı bozulmuş asimile edilmiş durumda,bir millete yapılacak en büyük kötülük ailenin bozulması ve eğitim sisteminin çökertilmesidir,eğitim ailede başlayıp okulda devam eden sistemdir,malesef bizde ikisinide bitirdiler en azından eğitim sistemi düzgün işlemiş olsaydı yetişen bireyler daha etkin rol alacak bireyler olabilirdi,üzülerek ifade ediyorum şuanda eğitimciler mesai bitirmek için uğraşıyorlar liseden mezun olan genç kafası boş hiç birşeyden anlamayan eli bir tornavida bile tutmasını beceremeyen tamamen sosyal medya ikonu şeklinde nesil yetişmekte,tek bırakılsa 3 günde açlıktan ölecek duruma gelecek hiç bir becerisi olmayan nesil var karşımızda malesef onları gördükçe içim acıyor,ailelerine serzenişte bulunduklarım oluyor neden bu çocuğa fırsat vermediniz diye sorduğumda okusun memur olsun cevabı alıyorum, hayatta herşeyi memur olmak sanan ebeveyn'ler olmasıda ayrı bir sorun,
Arabasının hava filtresini bile değiştirmeyi büyük bir bilgi gerektiren iş sananlar var,işte bunların hepsinin sonu yine eğitim sistemine dayanıyor.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #254 : Ocak 14, 2022, 09:31:37 »
Finlandiya modeli için "Beyaz Zambaklar ülkesinde" kitabını okuyabilirsiniz, okuyunca yüzeyel olarak muhteşem görünüyor değil mi? Zaten hem CHP ilk yıllarında, hem de AKP yakın zamanda tüm okullarda bu kitabı ücretsiz dağıttı. Propagandasını yaptı. Peki ayrıntıları dikkatinizi çekti mi? Finlandiya halkının çoğu Ateist , kiliseden ve papazlardan nefret ediyor, kral gücünü arttırmak için kilise ve para sahipleriyle anlaşıyor ve bu köylüleri eğiterek yola getirmeye karar veriyor. Her köye papazlar gidip din propagandası yapıyor, iş adamları okul binaları yapıyor, devlet öğretmen veriyor. Ama olay beklendiği gibi olmuyor, halk ateist inancından vaz geçmiyor ama eğitim görüyor, bu sayede de şimdiki müthiş ülke ortaya çıkıyor. Köy Enstitüleri ile herhangi bir alakası yok, bizimkisi çok daha ileri bir sistem ve bu yüzden köy ağaları - imamların el birliğiyle yok edildi. Finlandiya modelini övenlerin amacı başka, oradaki din adamları kısmını örnek almak için anlatırlar bunu , ateist halk kısmını kimse söylemez. İyi niyet aramayın.
Tevhid-i Tedrisat o dönem için parça-pinçik eğitimsiz halkı ortak bir noktada buluşturup asgari üretim eğitimi vermek , bunu çok hızlı yapabilmek üzerine kurulmuş bir sistem ve kendi dönemi için çok başarılı, ama azınlıkları, hatta bir kısım çoğunluğu yok saymak pahasına. Şimdi böyle bir sistem yürümez artık, bizim ihtiyacımız olan her yörenin kendine uygun gelen sistem ile çocuklarını yetiştirmesi ve halkın baskı altında kalmadan özgürce karar vermesi. Merak etmeyin , dünyada doğru tek ve çoğu insan o doğru yolu seçecektir, insanlara eziyet etmenin anlamı yok , bu bizi geri götürüyor, bunu kaç kere göreceğiz ? Bir bırakın milleti ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #255 : Ocak 15, 2022, 10:27:31 »
Merhaba Tayfun Bey, iyi niyetiniz ve güzel, değerli amacınızdan şüphem yok. "Bırakın milleti" ile kastınızı anlamadım.
İdeal dünya bugünden çok farklı olmalıydı, bu açık. Ancak insanlık aklına rağmen rasyonel gelişmiyor. Ne ilginç ki, en önemli gelişmelerin çoğu savaşlarla olmuştur. Sonuçta konunun ilgilileri beşer ve mevcut dünyada ülkeler gibi kavramlar var. Devletlerin boşalttığı (eğitim, bilim vs) alanları bir başkaları doldurur. Bu başkaları denen tüzel kişilikler başta iyi nitetlerle myruksa da, kolaylıkla niyeti gizli oluşumların ellerine geçebilirler. Bunları önlemenin yolu devletçilikten geçer.
Devlet ise halkını kategorize etmek ya da tek bir kalıba sokmakla görevli değil, farklı ancak barışçıl olanların bir arada yaşayabilmesini temin etmekle yükümlüdür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #256 : Ocak 15, 2022, 12:32:58 »
Ben yine başa döneceğim,Cumhuriyet laik bir devlet olarak kuruldu,kısaca çağdaş devlet anlayışı ve din işleri birbirinden ayrıldı,diyanet kuruldu.Dünyadaki gelişmelere göre devlet yönetimleri farklı kararlar alabiliyor,ülke menfaati nerede ise oraya doğru yöneliniliyor,devlet ve din işlerinin farklı olduğunu yakın zamanda müslüman ülkeler dediğimiz körfez ülkeleri;hristiyan,katolik,ortodoks,musevi ağırlıklı toplumu olan ülkelerle savunma,uçak filoları konuşlandırma vs gibi işbirliği içine girmediler mi? o halde demek ki devlet işleri başka imiş,bir toplumu oluşturan farklı kökenden insanları bir arada tutan dil,dini değerlere saygı olduğunda sorun olmuyor,devletler  çağdaş medeniyet seviyesinin yakalanması için eğitilmiş insan yetiştirmeli ,aşı,ilaç,uçak,çip ve tüm stratejik ürünlere ulaşabilmeli,toplum da ki her kesim de dini vecibelerini yerine getirebilsin.Toplumdaki her farklı kesim  ulus,millet olmanın bilinci ile birbirinin hakkına saygı gösterme durumunda,işte Amerika Birleşik Devletleri, çeşitli ırklar,farklı inanışlar bir arada ama dünyaya yön veriyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #257 : Ocak 15, 2022, 21:41:17 »
Genel tanımlamalar bence laikliğin içeriğini ortaya koymuyor. Laiklik belki dar anlamda din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması şeklinde tanımlanabilir ama bu da yanlış anlaşılmalara bilmeyenler için açıktır. Çünkü dini hükümler o dine inananları kapsar, oysa kanunlar, o devletin sınırları içinde yaşayan herkesi. Ayrıca devletlerin kanunları kendiliğinden oluşmamıştır, elbetki dini yönlendirmelerden etkilenmiştir.
Laiklik bence geniş anlamda, din gibi önemli ve korunması gereken bir değerin, onu kişisel menfaatleri için evirip, çevirenlerin yaklaşımlarından korumaktır. Nitekim yeterince korunamayan toplumlarda deizim ya da ateizim ilginçtir daha çok yayılmıştır. İnsanlara bazı şeyleri verilmeli, ancak bazı şeyleri kendiliğinden bulmaları sağlanmalı. Yani, genelin menfaatine olanlar öğretilmeli, kişisel arayışlar için ise sadece tebliğ edilmeli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #258 : Ocak 17, 2022, 08:53:38 »
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin hiç bir döneminde laik olmamıştır, tam tersine Sünni İslam anlayışının Hanefi mezhebinin devlet eliyle halka öğretilmesi en büyük özelliğidir, hatta şu anda devlet bütçesinin MEB'den daha fazlası bu amaçla kullanılmaktadır, bu eğitimden geçmeyenlerin devletin kurumlarında yükselmesini bırakın, işe girmesi bile büyük zorluktur. Kavramları yerli yerinde kullanmalıyız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #259 : Ocak 18, 2022, 18:58:50 »
Türkiye Cumhuriyeti, kanunen laiktir.
Hukuken aksak laiktir denebilir. Ancak gerçekte İslam ya da herhangi bir semavi yaklaşımla ya da niyetle yönetilmedi, öyle olsaydı mevcut durum bu şekilde olmazdı.
Önemli olan, insanların adaletli olması, adaleti araması ve adaletle karar vermesi, bu bazen zor olsa da. Aklı ön plana almak gerek.
Nihayetinde, kimsenin kimseye benzemesine gerek yok, ancak evrensel doğrular insanlara verilmeli ve onlardan da bu beklenmeli.

Yukarıda sormuştum,