Anket

Özel aracınız ile son aylarda yaptığınız kilometre ne yönde değişti.

Daha çok kilometre yapıyorum
Daha az kilometre yapıyorum
Değişmedi
Aracı artık çoğunlukla kullanmıyorum

Gönderen Konu: Ekonomi, Yatırım, Sanayi, Strateji  (Okunma sayısı 20221 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekonomi, Yatırım, Sanayi, Strateji
« Yanıtla #160 : Aralık 21, 2021, 21:11:33 »
Yorumlarınız çok değerli, hiç bakmadığım açılardan bakabildim sayenizde. Teşekkür ederim emeğiniz için. Bu arada bu kadar belirsiz bir sistem için gerçekten milyonlar gece yarısı panik satışı mı yaptı? Bunu hiç anlayamayacağız herhalde...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #160 : Aralık 21, 2021, 21:11:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #161 : Aralık 21, 2021, 21:15:32 »
Döviz hep faizden yüksek kalacaktır. Zira faiz yapay, sürekli açıklanan enflasyonun altında belirleniyor. Ama döviz tamamen piyasada şekilleniyor. O yüzden enflasyona daha duyarlı ve uyumlu. Böyle baktığımızda bu açıklanan sistemin dolarda kalan vatandaşlara faydasını göremiyorum ben. Yanlışsam düzeltin.

2018 ağustosta kur bir günde 5'li rakamlara gelmişti.. 6-7 diye devam etti.. O dönem 6-7den alıp aylarca terste kalanlar olmuştu.. Ya da geçen ay 14-15-16-17 hatta 18den alan herkes terste şu an..  Ama benzer bir senaryoda bu yeni ürünü alan kişi zarar etmeyeceği gibi, üzerine bir de faiz kazanacak.. Vatandaşa faydası burada..

Ha derseniz ki, kur kalıcı olarak düşer mi ? Onun cevabı artık size kalmış..

Mesaj Birleştirildi: Aralık 21, 2021, 21:27:46
Yorumlarınız çok değerli, hiç bakmadığım açılardan bakabildim sayenizde. Teşekkür ederim emeğiniz için. Bu arada bu kadar belirsiz bir sistem için gerçekten milyonlar gece yarısı panik satışı mı yaptı? Bunu hiç anlayamayacağız herhalde...

Forum bu yüzden güzel, ben de sizlerden bir çok şey öğreniyorum..Finans sektöründe çalıştığım için daha yakın takip etme şansım oluyor bu konuları, paylaşmaktan da keyif duyuyorum..

Bir gecede düşmesi de iki ana sebepten. Birincisi psikolojik; büyük oyunculardan biri satış yaptıktan sonra gelen düşüşle küçük yatırımcının panik halde satış dalgası yaratması.. İkincisi ise piyasa derinliği ; piyasa kapalıyken makas çok yüksek olduğundan market çok hacimsiz olur.. Hacimsiz piyasada da bir alım ya da satım fiyatı daha hızlı hareket ettirir.. Küvet ve  havuz gibi düşünün.. Bir kova su eklediğinizi ya da aldığınızı.. Havuzda etkisini göremezsiniz ama küvette etkisi büyük olur.. Bugün TBB başkanı açıkladı, toplam satış 1 milyar usd imiş dün gece.. Ama piyasa derin olmadığından düşüş %30ları buldu.. Halbuki piyasa açıkken MB milyarlarca dolar sattığı halde düşüş sığ kalıyor çünkü o sırada market hacimli..:)
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #162 : Aralık 21, 2021, 23:56:52 »
MERKEZ BANKASI ŞARTLARI AÇIKLADI

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üzerine Türk Lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına karar vermiştir."
"Bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payının artırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla;

20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabileceklerdir.

-Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecektir.

-Açılacak Türk lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacaktır.

-Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kâr payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenecektir.

-Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutar, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanacaktır.

-Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamayacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #163 : Aralık 22, 2021, 00:11:31 »
Bir defaya mahsus...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #164 : Aralık 22, 2021, 00:17:27 »
Faydalanmak için döviz bozmanız gerekiyor.
Bakan konuşmasını dinliyor musun ufuk?
resmi gazateyi yalanladı....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #165 : Aralık 22, 2021, 00:31:25 »
Faydalanmak için döviz bozmanız gerekiyor.
Bakan konuşmasını dinliyor musun ufuk?
resmi gazateyi yalanladı....

TV kanalı izlememek gibi bir alışkanlığım var ama konuşmayı bulur izlerim, "resmi gazeteyi yalanladı" ne demek? adı üzerinde "resmi" gazete bu, resmi gazete yerine bakan'ın tv açıklaması mı resmi sayılacak?

Bir de anladığım kadarıyla 20.01.2021 tarihinde hesaptaki döviz'i baz alacaklar, vade sonunda 20.01.2021 TCMB kapanışı olan 17.4731₺ baz alacaklar.

Başlamadan biten bir aşk hikayesi gibi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #166 : Aralık 22, 2021, 00:35:58 »
Bende twichten izliyorum yayıncı ile beraber yarına netleşir artık

Döviz hesabı olma şartı yok. Bir defaya mahsus bir uygulama da yok. 3 ay kaldınız, sonra sisteme bir daha girmek istediniz, girersiniz.

Bir kereye mahsus falan değil. Nerden ne uyduracaklarını şaşırdılar.

— Maliye Bakanı Nebati

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 144000
  • Model Yılı: '13
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #167 : Aralık 22, 2021, 09:43:47 »
İnşallah ülkemiz için hayırlı olur diyeceğim. Bu dediğime daha önceki tecrübelere bakarak inanmıyorum ama başarılı olmasını istiyorum. Makyajlı faiz arttırımı bunun adı.  Tamamen halkın sisteme güvenine dayanan bir sistem. Daha önce maalesef başarılı olamadı. 70li yıllarda Hazine büyük bir zarar buldu kucağında. Hatta o zaman sabit kur rejimi vardı. Şimdi serbest piyasa rejiminde çok daha tehlikeli bir yöntem bu.  Tam yılını hatırlamamakla beraber bu sistemi deneyen Finansbank çok değil 4 ay da beyaz bayrağı salladı ve ürünü piyasadan çekti ve iflasın eşiğinden döndü. Bu  aspirin içerek boğaz ağrısını tedavi  etme inadına benziyor. Hala üretim sektörü desteklenmiyor. Çiftçi desteklenmiyor. Belki desteklenmek için çok geç kalındı ama geç de olsa başlamak, yapısal reformlar açıklamak daha etki olur sanırım. Yoksa Ocak ayı içinde yada en geç Şubat diyelim Dolar yeniden 18 leri görür.
Bir başka ilginç husus da parası olup yatırım yapanın kur farkından doğabilecek zararını Hazine'nin yada başka bir deyişle halkın çekecek olmasıdır. Merak ediyorum bu kişiler kara geçince de halk ile paylaşacaklar mı bunu? Hadi halkı boş verelim Hazine ile yani Devletimiz ile paylaşsınlar.
Bazen tavşanı şapkadan çıkarmamak daha isabetlidir.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #168 : Aralık 22, 2021, 11:45:26 »
@Ali Beyaz (53414) Faiz oranı vade başında belli oluyor. Dolayısı ile vade süresinceki faiz değişimlerinden etkilenmiyorsunuz..

Bu arada uygulama ile ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.. :nija: Bir netleşsin burdan yazacağım..  :nija:
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 170 kere teşekkür etti
« Yanıtla #169 : Aralık 22, 2021, 13:41:48 »
@Ali Beyaz (53414) Faiz oranı vade başında belli oluyor. Dolayısı ile vade süresinceki faiz değişimlerinden etkilenmiyorsunuz..

Bu arada uygulama ile ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.. :nija: Bir netleşsin burdan yazacağım..  :nija:

Hocam, benim biraz önce öğrendiğime göre bu uygulamadan faydalanmak için sadece döviz bozdurma şartı varmış. Yani elinizde nakit TL olsa bile karşılığında döviz bozdurduğunuzu ispat gerekiyormuş. Ama teyit edilmiş bilgi değil. Aman spekülasyon gibi algılanmasın lütfen.
Yukarıda da bahsettiğim gibi çok riskli bir uygulama olsa dahi inşallah başarılı olur da sevgili ülkemiz bu beladan kurtulur. Ama riskin ve doğabilecek farkın Hazine tarafından karşılanacak olması beni çok üzmekte.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '18
  • 67 kere teşekkür etti
  • 172 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #170 : Aralık 22, 2021, 16:40:07 »
Hocam, benim biraz önce öğrendiğime göre bu uygulamadan faydalanmak için sadece döviz bozdurma şartı varmış. Yani elinizde nakit TL olsa bile karşılığında döviz bozdurduğunuzu ispat gerekiyormuş. Ama teyit edilmiş bilgi değil. Aman spekülasyon gibi algılanmasın lütfen.
Yukarıda da bahsettiğim gibi çok riskli bir uygulama olsa dahi inşallah başarılı olur da sevgili ülkemiz bu beladan kurtulur. Ama riskin ve doğabilecek farkın Hazine tarafından karşılanacak olması beni çok üzmekte.
Hocam bu şekilde olmaz olamaz, zaten insanlar dövize yönelmesinler diye getirilen bir uygulama değil mi bu? TL de kalan mademki beni sisteme almıyorsunuz bende gider döviz alırım dese başladığımız noktaya yani yüksek kura geçmiş olmaz mıyız?

Mesaj Birleştirildi: Aralık 22, 2021, 16:47:22
hatta altın alımı da dövizi yukarı yönlü etkiler , sisteme dahil olmak isteyip te olamayan ya gider altın alır yada gider döviz alır net

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #171 : Aralık 22, 2021, 19:12:45 »
Sayfada herkesin bilgili, farklı, değerli katkılarından dolayı ben de kendi adıma teşekkür ederim. Tüm ülkede ve dünyada bu bakış açısı ve tartışma ortamının yayılması dileğiyle.

Fehmi Bey'de belirtmiş, doğruya doğru, yanlışa yanlış demek herkesin yararına.
Gelişmeleri kendi bilgim ve kanaatime göre yorumlayayım.
1994'de yaşanan krizi hatırlar mısınız? Peki 2001'dekini?
2001 öncesine gidelim, ekonomiden hemen herkes çok memnundu, hatta muhafazakar bir arkadaşım ekonominin ne kadar iyiye gittiğini söylemişti. Şu an iyi görünebilir ancak çok riskli demiştim, o zamanki sınırlı ekonomi bilgimli. Çünkü sabit kur rejimi uugulanıyordu ve duvar yıkılırsa işler tepe taklak olur demiştim. Sonra bu maalesef gerçekleşti. Bunda 1999 büyük depreminin de önemli etkisi olmuştu. Çok tesis uzun süre durdu, sanayi çok etkilendi. Sonra gecelik repo faizleri %1500'leri gördü ancak, şahıslar mevduatlarına ulaşılamadı.
Bunlar ekonomiler için hep tecrübe.
Son zamanlarda faiz konusu da gündemde, faizin dini ve ekonomik yönü var. Peki %2 faiz nasıl değerlendirilir? Peki %-0,5 faiz faiz değil midir?
Mevduat geliri; paradan para kazanılıyorsa faiz (ya da kazanılan kısmı), paranın değeri korunuyorsa (örneğin; yılın ilk ayında 10.000TL ya alınan ürünleri, yılın sonunda 12.000TL ye alınabiliyorsa, 10.000TL den yılda 2.000TL üstü mevduat geliri faizdir) değildir yaklaşımı akla uygun olandır. (Örneğin; 10.000TL lik ürünler toplamı yıl sonunda 9.500TL ye alınabiliyorsa, 10.000TL ye uygulanan %0 mevduat getirisi de faizdir denebilir.) İşin açığı, içinde üretim, hizmet olmaya, paradan para kazanma ve kapitalin odaklara yığılması engellenmesidir amaç. Oysa üretimle kazanan tüm toplumdur. Bakara Sure'sinde bu ve faizin arta kalan kısmı çok açık anlatılmıştır.
Keynes ve Adam Smith ve diğerleri bir çok çalışma yapmış, önemli bilgileri ortaya koymuş, bunların sonucu bilinen ve olumsuz etkiler doğuracak adımları denemenin kime faydası var?
Bu son belirlenen para ve mali politikaların belirlenmesinde sebep ne idi?
Yer altı ve yer üstü kaynakları ile bu kadar zengin bir ülkenin bu sorunları peyder pey yaşamasının altında yatan ana neden ne?

Sonuçta bana göre, günü kurtarmamak, her zamanı kurtaracak adımların artık atılması gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #172 : Aralık 22, 2021, 23:27:27 »
@Fehmi Şahin (22771) abi bu nedir? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 170 kere teşekkür etti
« Yanıtla #173 : Aralık 23, 2021, 09:07:52 »
Hocam bu şekilde olmaz olamaz, zaten insanlar dövize yönelmesinler diye getirilen bir uygulama değil mi bu? TL de kalan mademki beni sisteme almıyorsunuz bende gider döviz alırım dese başladığımız noktaya yani yüksek kura geçmiş olmaz mıyız?

Mesaj Birleştirildi: Aralık 22, 2021, 16:47:22
hatta altın alımı da dövizi yukarı yönlü etkiler , sisteme dahil olmak isteyip te olamayan ya gider altın alır yada gider döviz alır net

Ben teyit edilmemiş bilgi giye belirtmiştim zaten. Dün akşam Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı olan biri kanallardan birinde detaylı açıklama yaptı. TL si olanında sisteme katılabileceğini belirtti.
Cep telefonları;

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #174 : Aralık 23, 2021, 09:08:16 »

Mesaj Birleştirildi: [time]Aralık 22, 2021, 16:47:22[/time]

Hüsnü bey, Önder bey böyle bir şart yok.. TL mevduatınızı da aynı şekilde kur korumalı mevduata aktarabiliyorsunuz..

Mesaj Birleştirildi: Aralık 23, 2021, 09:11:45

Çok normal değil mi :) Hazine şu an öngörülemeyen bir büyüklükle ölçülemeyen bir risk alınmış oldu.. Bu da risk primine direk yansıyor.. Programın başarı/ başarısızlığına göre cds hızlı haraket yapacaktır..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #175 : Aralık 23, 2021, 09:59:25 »
Bu CDS pirimi bir ülkenin iflastan bir önceki adımda olduğunu gösteriyor. Bu program ülkeyi iflasa 1 adım daha yaklaştırdı anlamına gelir. Sanırım Venezuella oluyoruz ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 170 kere teşekkür etti
« Yanıtla #176 : Aralık 23, 2021, 10:25:53 »
Sayfada herkesin bilgili, farklı, değerli katkılarından dolayı ben de kendi adıma teşekkür ederim. Tüm ülkede ve dünyada bu bakış açısı ve tartışma ortamının yayılması dileğiyle.

Fehmi Bey'de belirtmiş, doğruya doğru, yanlışa yanlış demek herkesin yararına.
Gelişmeleri kendi bilgim ve kanaatime göre yorumlayayım.
1994'de yaşanan krizi hatırlar mısınız? Peki 2001'dekini?
2001 öncesine gidelim, ekonomiden hemen herkes çok memnundu, hatta muhafazakar bir arkadaşım ekonominin ne kadar iyiye gittiğini söylemişti. Şu an iyi görünebilir ancak çok riskli demiştim, o zamanki sınırlı ekonomi bilgimli. Çünkü sabit kur rejimi uugulanıyordu ve duvar yıkılırsa işler tepe taklak olur demiştim. Sonra bu maalesef gerçekleşti. Bunda 1999 büyük depreminin de önemli etkisi olmuştu. Çok tesis uzun süre durdu, sanayi çok etkilendi. Sonra gecelik repo faizleri %1500'leri gördü ancak, şahıslar mevduatlarına ulaşılamadı.
Bunlar ekonomiler için hep tecrübe.
Son zamanlarda faiz konusu da gündemde, faizin dini ve ekonomik yönü var. Peki %2 faiz nasıl değerlendirilir? Peki %-0,5 faiz faiz değil midir?
Mevduat geliri; paradan para kazanılıyorsa faiz (ya da kazanılan kısmı), paranın değeri korunuyorsa (örneğin; yılın ilk ayında 10.000TL ya alınan ürünleri, yılın sonunda 12.000TL ye alınabiliyorsa, 10.000TL den yılda 2.000TL üstü mevduat geliri faizdir) değildir yaklaşımı akla uygun olandır. (Örneğin; 10.000TL lik ürünler toplamı yıl sonunda 9.500TL ye alınabiliyorsa, 10.000TL ye uygulanan %0 mevduat getirisi de faizdir denebilir.) İşin açığı, içinde üretim, hizmet olmaya, paradan para kazanma ve kapitalin odaklara yığılması engellenmesidir amaç. Oysa üretimle kazanan tüm toplumdur. Bakara Sure'sinde bu ve faizin arta kalan kısmı çok açık anlatılmıştır.
Keynes ve Adam Smith ve diğerleri bir çok çalışma yapmış, önemli bilgileri ortaya koymuş, bunların sonucu bilinen ve olumsuz etkiler doğuracak adımları denemenin kime faydası var?
Bu son belirlenen para ve mali politikaların belirlenmesinde sebep ne idi?
Yer altı ve yer üstü kaynakları ile bu kadar zengin bir ülkenin bu sorunları peyder pey yaşamasının altında yatan ana neden ne?

Sonuçta bana göre, günü kurtarmamak, her zamanı kurtaracak adımların artık atılması gerekir.

Faizin azı karar, çoğu zarar kalanı ise bize yarar şekline geldi bu iş. Eğer haram ise hepsi haramdır. Azıcığından bir şey olmaz diye bir şey yok. Burada esas olan Devleti hangi rejime göre yönetmek isteğinde olduğunuzda .Ortaya atılan bu sistem düpedüz makyajlanmış faiz arttırımıdır. Zaten başka açıklaması da yok bence. Üretim desteklenmedikçe çıkar yol olmaz. Asıl haram olan altı üstü maden zengini, topraklarının her metrekaresi verimli, yaz kış her daim meyve ve sebze yetişebilen bu ülkeye Kanada'dan nohut, Hindistan'dan mercimek, Çinden pirinç Afrika'dan saman ithal etmektir.
Cep telefonları;

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #177 : Aralık 23, 2021, 12:57:34 »
Çok normal değil mi :) Hazine şu an öngörülemeyen bir büyüklükle ölçülemeyen bir risk alınmış oldu.. Bu da risk primine direk yansıyor.. Programın başarı/ başarısızlığına göre cds hızlı haraket yapacaktır..

Peki Fehmi abi, risk primi uzun vadede, hele ki kendi basamadığımız para birimi üzerinden taahhütlü ihaleler verilen ortamda kur'a negatif (yukarı yönlü) etki etmez mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #178 : Aralık 23, 2021, 14:14:54 »
Peki Fehmi abi, risk primi uzun vadede, hele ki kendi basamadığımız para birimi üzerinden taahhütlü ihaleler verilen ortamda kur'a negatif (yukarı yönlü) etki etmez mi?

Biraz tanıdık bir cevap vereceğim :) CDS sebep değil sonuçtur.. Parayı bizim basıp basmamız çok önemli değil.. Mevcut taahhhütlere bütçede kaynak ayrılmış durumda dolayısı ile bu durum bizi ekstra borçlanmak zorunda bırakmayacağından herhangi bir etkisi olmaz.. Ama yeni taahhütler, yeni borçlanmalar yapılacaksa hem daha yüksekten borçlanacağız hem de kur etkisine  negatif yönlü etki eder..

Ama içinde bulunduğumuz durumda tüketime dayalı bir büyüme hedeflenmediği, borçlanma değil tam tersi sıkılaşma ile enflasyonu kontrol altına alınmak istendiğini öngörmek güç değil.. Yani bölye olması zaruriyet.. Diğer türlüsü kendi bacağımıza sııkmak olur..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #179 : Aralık 24, 2021, 10:37:42 »
https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html   .Türkçesi dünya borç saati  ülke nufusuna göre ..Amerikanın durumu hiçte iç açıcı değil 6 trilyon dolar açık görünüyor.