Anket

Özel aracınız ile son aylarda yaptığınız kilometre ne yönde değişti.

Daha çok kilometre yapıyorum
Daha az kilometre yapıyorum
Değişmedi
Aracı artık çoğunlukla kullanmıyorum

Gönderen Konu: Ekonomi, Yatırım, Sanayi, Strateji  (Okunma sayısı 20197 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekonomi, Yatırım, Sanayi, Strateji
« Yanıtla #140 : Aralık 09, 2021, 23:16:52 »
Şuanki iç piyasadaki zamların temel nedenlerinden biri küçük üreticinin bitmiş olması, malesef uzun süredir küçük üretici üretim yapmıyor, ürettiği ürüne harcadığı para çıkan üründen çok fazla o yüzden iç piyasa ürünsüz kalıyor büyük üreticelerde döviz geliri yüzünden ürünleri yurt dışına satıcınca iç piyasayı ithalatla ayakta tutmaya çalışıyorlar,döviz ilede ithalat yapıldığı için haliyle iç piyasada fiyatlar yükseliyor,
Yani üretmiyoruz değil aslında üretiyoruz ama sırf döviz için ihracata gidiyor,
Bu durumu düzeltmek için küçük üretici desteklenmeli iç piyasaya ürün girdisi yapılmalı yoksa milletin sırtına zam yükleri çok fazla binecektir.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #140 : Aralık 09, 2021, 23:16:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #141 : Aralık 10, 2021, 09:47:33 »
Tarikat yurtları devletten daha güçlü olduğu için hiç bir denetime tabii olmuyorlar, oradaki çocuklar tamamen şans eseri hayatta kalıyorlar. bu kanıya hangi istatik verilerle vardığınızı söylerseniz bizde aydınlanmış oluruz.
Size maktulün babasının gazetelerde çıkmış ifadelerini göstereyim. İstatistik ha ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #142 : Aralık 10, 2021, 21:01:58 »
Kutsal kitaplarda insan ırkının uyarıldığı olaylar oluyor, yoldan çıkmışlar suçlu, bunları görmezden gelen herkes ise suçsuz değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #143 : Aralık 17, 2021, 18:03:03 »
Bu sabah itibariyle Toyota Türkiye tarafından orijinal yedek parça fiyatlarına ortalama %15 oranında zam yapıldı, benzer oranda sıfır araçlar üzerinde de etki beklenebilir.

Bu konu ile ne kadar alakalıdır bilemiyorum ancak sektörün içerisinden biri olarak forum sakinlerine naçizane tavsiyemdir, aracınızı uzun vadeli kullanacaksanız ve durumunuz müsait ise periyodik kullanılabilecek ürünleri alın ve stoklayın, önümüzdeki süreçte "cebinizde paranız olsa dahi" temin edemeyeceğimiz ve/veya istenilen kalitede ürün temin edemeyeceğimiz, şu an aynı ürünün önümüzdeki süreçte fiyat farkını cebinizdeki hiç bir para biriminin, emtianın artışının karşılayamayacağı bir süreç bizi bekliyor olacak gibi görünüyor.

Bugün itibariyle Toyota Türkiye tarafından orijinal yedek parça fiyatlarına ortalama %20 oranında zam yapıldı, benzer oranda sıfır araçlar üzerinde de etki beklenebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #144 : Aralık 21, 2021, 17:47:19 »
Bize göre yanlış yapıldığını düşündüğümüz zaman eleştiriyoruz, aynı şekilde iyi şeyleri gördüğümüzde de takdiri eksik etmemeliyiz..  Hükümet'in dün yaptığı,  TL'nin değerini korumaya dönük tedbirlerini açıklaması ile kur yüksek oynaklığın ardından yaklaşık %27 düşüşle 13 seviyesine yerleşti.

Bu açıklamaların en önemlisi de dövize endeksli mevduat ürünüydü. 1970'lerde uygulanan DÇM ile temelde aynı ancak bence sadece şahıslara uygulanması gibi ufak değişiklikler ile daha az riskli hale getirilmiş..Evet uzun vadede hazineye ve dolayısı ile vatandaşa getireceği yük belirsiz.. Ancak daha düne kadar kontrolsüz şekilde yükselen kura karşı bir önlem alınması gerekliliği sebebiyle yerinde bir uygulama oldu.. Belki acı bir reçete olacak ancak yan etkileri en aza indirmek için zaman kazanmış olduk..  Hatta en azından bir süre döviz kurlarını mevduat faizi sınırlarındaki artışla tutabilirsek dövizdeki çözülme daha da artacaktır..

Orta/uzun vadeli yapısal reformlar hala gerekli, ayrıca kur 13'e düştü diye sevinmemeliyiz zira 2 ay önce 8TL olduğunu unutmamalıyız.. Kur hala çok yüksek ancak bugün için bence doğru adımlar atılmış oldu.. Umarım devamı gelir..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #145 : Aralık 21, 2021, 18:06:36 »
Bize göre yanlış yapıldığını düşündüğümüz zaman eleştiriyoruz, aynı şekilde iyi şeyleri gördüğümüzde de takdiri eksik etmemeliyiz..  Hükümet'in dün yaptığı,  TL'nin değerini korumaya dönük tedbirlerini açıklaması ile kur yüksek oynaklığın ardından yaklaşık %27 düşüşle 13 seviyesine yerleşti.

Bu açıklamaların en önemlisi de dövize endeksli mevduat ürünüydü. 1970'lerde uygulanan DÇM ile temelde aynı ancak bence sadece şahıslara uygulanması gibi ufak değişiklikler ile daha az riskli hale getirilmiş..Evet uzun vadede hazineye ve dolayısı ile vatandaşa getireceği yük belirsiz.. Ancak daha düne kadar kontrolsüz şekilde yükselen kura karşı bir önlem alınması gerekliliği sebebiyle yerinde bir uygulama oldu.. Belki acı bir reçete olacak ancak yan etkileri en aza indirmek için zaman kazanmış olduk..  Hatta en azından bir süre döviz kurlarını mevduat faizi sınırlarındaki artışla tutabilirsek dövizdeki çözülme daha da artacaktır..

Orta/uzun vadeli yapısal reformlar hala gerekli, ayrıca kur 13'e düştü diye sevinmemeliyiz zira 2 ay önce 8TL olduğunu unutmamalıyız.. Kur hala çok yüksek ancak bugün için bence doğru adımlar atılmış oldu.. Umarım devamı gelir..

Aynı fikirdeyim, çok iyi bir hareket yapıldı, sadece uzun vade sonuçlarından korkuyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #146 : Aralık 21, 2021, 18:18:59 »
İyi ? Bunun fakirden zengine yapılan bir servet transferi olduğunu görmüyor musunuz ? Bankada parası olan zenginlerin yüksek faiz getirisi garanti altına alındı, hem döviz hem faiz olarak zarar etme ihtimalleri yok, peki nereden gelecek bu değirmenin suyu ? fakir halktan alınacak vergilerden tabii ki, ve enflasyonun yükselmesinden. Zenginler daha zengin, fakirler daha fakir olacak. Bu arada 5-6 liradan piyasadan topladıkları dolarları  (40 milyar dolar lafları dönüyor) kararları içerden öğrenip bir gecede 18'den bozduran malum şahısların servetlerinin muhteşemliğini düşünün siz, kimden çalınan paralar ? Senden - benden. Bu kadar soyulmuş bir ülkenin ayağa kalkabileceğini düşünmek için aşırı saf olmak gerekir. Ha bu arada yüksek dövizle mal alıp şimdi elinde patlayan sanayici - esnafa da geçmiş olsun, kapatıp gitsinler dükkanı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #147 : Aralık 21, 2021, 18:50:33 »
bir gün önce faize kızıp peşinden faize dolaylı yoldan yönledirmek,sorunlardan biri doğru yanlış değil tutarsızlık politikada.
Madem böyle imkan vardı dolar 8 iken yapılsa idi dimi.zaten her şey 2 katını geçti bu saatten sonra kur üstüne tek karı politika faizi ama bu arada hem kur hem yıllık enflasyon karşısında erimeyi bile söylemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #148 : Aralık 21, 2021, 18:51:58 »
İyi ? Bunun fakirden zengine yapılan bir servet transferi olduğunu görmüyor musunuz ? Bankada parası olan zenginlerin yüksek faiz getirisi garanti altına alındı, hem döviz hem faiz olarak zarar etme ihtimalleri yok, peki nereden gelecek bu değirmenin suyu ? fakir halktan alınacak vergilerden tabii ki, ve enflasyonun yükselmesinden.

Tamamıyla iyi bir uygulama olmadığı konusunda hemfikiriz.. Zaten ekonomide mutlak doğru yoktur, aldığınız her aksiyonun müspet-menfii sonuçları olur.. Ancak bir adım atılması gerekiyordu ve atıldı..Şimdilik işe yaradı..

Kurda stabilite sağlanamazsa; bu fark vergilerden karşılanmayacak çünkü 2022 bütçesinde böyle bir kalem yok.. Eğer bütçe fazlası vermezsek -ki imkansız- bu para emisyon yani para basma ile karşılanacak ve sonucu enflasyon olacak..Ancak kura bağlı enflasyonu zaten yaşıyoruz ve daha da yaşayacaktık..şimdi en azından  kurda stabilite sağlanabilirse enflasyonde geri çekilme izleyebiliriz..

Bu arada 5-6 liradan piyasadan topladıkları dolarları  (40 milyar dolar lafları dönüyor) kararları içerden öğrenip bir gecede 18'den bozduran malum şahısların servetlerinin muhteşemliğini düşünün siz, kimden çalınan paralar ? Senden - benden.

Öncelikle 40 milyar dolar çok ciddi bir rakam.. Çat diye 18'den satamazsınız çünkü o fiyattan alıcı bulunmadıkça kur aşağı gelir..MB 1 milyar usd sattığında kuru 14'ten 13'e getirdi unutmayın.. Kaldı ki, içerden haber alarak her türlü kararın öncesinde para kazanabilirler.. Dün akşamı beklemelerine gerek yok ki..Bunun için elde para tutmaya da gerek yok, açığa işlem yapılabilir.. Eğer varsa böyle birşey bu zaten suçtur, haram zıkkım olsun demekten başka birşey yapamayız.. Dediğim gibi böyle birşey olduysa bile bu olayla bağdaştıramayız..

Hep söylüyoruz, oynak kur yüksek kurdan daha tehlikeli diye.. Dolayısı ile evet yüksek kurdan sanayici- esnaf zor duruma düştü ancak bir şekilde günü kurtarmaya çalışacaklar..

Mesaj Birleştirildi: [time]Aralık 21, 2021, 18:55:08[/time]

bir gün önce faize kızıp peşinden faize dolaylı yoldan yönledirmek,sorunlardan biri doğru yanlış değil tutarsızlık politikada.
Madem böyle imkan vardı dolar 8 iken yapılsa idi dimi.zaten her şey 2 katını geçti bu saatten sonra kur üstüne tek karı politika faizi ama bu arada hem kur hem yıllık enflasyon karşısında erimeyi bile söylemiyorum.

Kur 8 iken yapılmadı diye 18'de de mi yapılmasaydı ? Herşeyin hala çok kötü olduğu konusunda hemfikiriz ama boğuluyorduk, şimdi en azından bir kulaç attık..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #149 : Aralık 21, 2021, 18:58:29 »
Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı çalışma şekli;

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #150 : Aralık 21, 2021, 19:06:10 »
Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı çalışma şekli;

Bireysel mudiler için çok karlı bir ürün.. TL mevduatınız varsa hem TL faiz alıp, hem de kura karşı koruma sağlıyorsunuz... Döviz mevduatınız varsa kurdaki düşüşten tamamen korunup üzerine TL faiz alıyorsunuz.. Riski minimize edilmiş yüksek getirili bir bir finansal enstürman.. 

Tabi ki kurdaki artış fazla olursa hazineye yük ve vatandaşa enflasyon olarak geri dönecek..Ama kur stabil tutulabilirse çok fayda sağlayacağını düşünüyorum.. Hayırlısı..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #151 : Aralık 21, 2021, 19:18:47 »
Fehmi Bey yanlış. Hem kur farkını hem de faizi alamıyorsunuz vade sonu. Hangisi yüksekse onu alıyorsunuz.

Bazı detaylar halen belli değil. Mesela 3,6,9 ve 12. aylar için nasıl ayrı faiz oranı uygulanacaksa, kur farkı da mı ayrı uygulanacak? Eğer kur farkı bütün vadeler için eşitse neden 6,9,12 aylık vadeler var? Vatandaş 3 ay yapar sonra beğenirse 3er ay uzatır, neden 12 ay yapsın ki, albenisi ne 3 ay dışındaki vadelerin?

Hadi diyelim dediler ki 3 ay için kur farkının %25i, 6 ay için kur farkının %50si, 9 ay için kur farkının %75i, 12 ay içinse aferin sen uzun kaldın, kur farkının %100ünü alacaksın. Kardeş o zaman ben neden dolar bozup gireyim ki? 3 ay sonra direkt dolarımı bozarım, %100 kur farkını alırım. Ne işim var bankayla, vadeyle vb?

Bir de şöyle bir şey varmış, vadeden önce çıkarsan ne faiz ne kur farkı alamıyorsun. Şimdi görünen o ki faiz politika gereği düşecek ya da en kötü sabit kalacak ama doların artma ihtimali çok yüksek. O zaman vade sonunda kesinlikle faiz yerine kur farkını alacak vatandaş. E artık neden bu sisteme girsin ki? Dolarda kalır, vade filan beklemez istediğinde bozar parasını.

Ya ben mi ahma... yoksa getirilen bu sistem m sıkıntılı? Bana anlamamda ve kafamdaki soru işaretlerini giderme noktasında yardım edebilir misiniz?

Not: Burada yazılan hiç bir şey yatırım tavsiyesi değildir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #152 : Aralık 21, 2021, 19:29:45 »
Bireysel mudiler için çok karlı bir ürün.. TL mevduatınız varsa hem TL faiz alıp, hem de kura karşı koruma sağlıyorsunuz... Döviz mevduatınız varsa kurdaki düşüşten tamamen korunup üzerine TL faiz alıyorsunuz.. Riski minimize edilmiş yüksek getirili bir bir finansal enstürman.. 

Tabi ki kurdaki artış fazla olursa hazineye yük ve vatandaşa enflasyon olarak geri dönecek..Ama kur stabil tutulabilirse çok fayda sağlayacağını düşünüyorum.. Hayırlısı..

Peki Fehmi abi, mevduat faizlerinin daha da düşeceğini, FED'in 2022 yılı içerisinde en az 3 faiz artışı yapacağını, Japonya'nın Amerika enflasyonuna yetişebilmek için üretimi kısıtlayacağını, Taiwan'da yaşanan kuraklık sebebi ile çip üretiminde sorunların devam edeceği ve buna bağlı enstrümanların enflasyonist bir ortam oluşturacağı vb. konuları hesaba katarsak, asgari ücretten gelir vergisinin ve damga vergisinin muaf tutulduğu, döviz alınırken bile 2/1000 vergi alınırken, ödenen kur farkından stopaj alınmadığı bir ortamda enflasyon oluşmaz da ne olur?

Enflasyon'un oluştuğu ortam da faiz artmaz ise ne artar?

Fehmi Bey yanlış. Hem kur farkını hem de faizi alamıyorsunuz vade sonu. Hangisi yüksekse onu alıyorsunuz.

Bazı detaylar halen belli değil. Mesela 3,6,9 ve 12. aylar için nasıl ayrı faiz oranı uygulanacaksa, kur farkı da mı ayrı uygulanacak? Eğer kur farkı bütün vadeler için eşitse neden 6,9,12 aylık vadeler var? Vatandaş 3 ay yapar sonra beğenirse 3er ay uzatır, neden 12 ay yapsın ki, albenisi ne 3 ay dışındaki vadelerin?

Hadi diyelim dediler ki 3 ay için kur farkının %25i, 6 ay için kur farkının %50si, 9 ay için kur farkının %75i, 12 ay içinse aferin sen uzun kaldın, kur farkının %100ünü alacaksın. Kardeş o zaman ben neden dolar bozup gireyim ki? 3 ay sonra direkt dolarımı bozarım, %100 kur farkını alırım. Ne işim var bankayla, vadeyle vb?

Bir de şöyle bir şey varmış, vadeden önce çıkarsan ne faiz ne kur farkı alamıyorsun. Şimdi görünen o ki faiz politika gereği düşecek ya da en kötü sabit kalacak ama doların artma ihtimali çok yüksek. O zaman vade sonunda kesinlikle faiz yerine kur farkını alacak vatandaş. E artık neden bu sisteme girsin ki? Dolarda kalır, vade filan beklemez istediğinde bozar parasını.

Ya ben mi ahma... yoksa getirilen bu sistem m sıkıntılı? Bana anlamamda ve kafamdaki soru işaretlerini giderme noktasında yardım edebilir misiniz?

İşte uzun vadeli yatırımcı mantığı bu şekilde işler ve benim korkum da bu :)

Ek olarak mevduat süreci içerisinde dövizin olası pik yapması halinde satamamak gibi bir sorun da var gibi görünüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #153 : Aralık 21, 2021, 20:02:09 »
Daha şu an çok ihtimal var aklımıza gelmeyen. İşin garip yanı şu; insanlar nasıl görmüyorlar sistemdeki aleyhlerine olabilecek bu ihtimalleri? Panik satışları mı bu hale getirdi kuru hem de bir kaç saatte? İnsanlar detayları daha bugün belli olan yatırım methodu için neden belirsizlik hakimken hızlıca döviz bozup TLye döndüler? TLnin bu kadar değerlenmesini sağlayan döviz satışları gece gece nasıl yapıldı? Bir tek benim kullandığım bankalarda mı mesai sonrası makaslar sıkıntılıydı da herkes sattı da ben satamadım bir türlü? Hala anlamıyorum ne oldu dün gece...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #154 : Aralık 21, 2021, 20:12:01 »

Merkez bankası saat 11:00 da açıklayacağı döviz kurlarından hesaplanacak.
Ufuk bey yukarıda dediğiniz vadeden önce bozulması halinde açılış ve bozulduğu tarihteki fiyatlar karşılaştırılara düşük olan kur üzerinden güncellenecektir diyor.
Açıklamada....
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #155 : Aralık 21, 2021, 20:28:22 »

Ali bey, ben hem faizi hem kur farkını alıyorsunuz demedim zaten.. Kur düşerse faizi alıyorsunuz, faiz kurdaki artışın altında kalırsa da aradaki farkı alıyorsunuz..

Bazı detaylar halen belli değil. Mesela 3,6,9 ve 12. aylar için nasıl ayrı faiz oranı uygulanacaksa, kur farkı da mı ayrı uygulanacak? Eğer kur farkı bütün vadeler için eşitse neden 6,9,12 aylık vadeler var? Vatandaş 3 ay yapar sonra beğenirse 3er ay uzatır, neden 12 ay yapsın ki, albenisi ne 3 ay dışındaki vadelerin? Bugün neden 3 ay yerine 12 ay tercih ediyorsanız sebebi aynı aslında.. Faizlerin düşeceğini öngörüyorsanız 12 ay vadeli bağlarsınız ki faizler düşse bile yüksek faiz almaya devam edin.. Tam tersi faizlerine artacağını öngörüyorsanız kısa vade bağlarsınız ki, bir sonraki vade dönüşü yüksek faizden bağlayın.. Bir de eskiden uzun vadelerden stopaj daha az kesiliyordu ancak bu üründe stopaj zaten sıfır..

Hadi diyelim dediler ki 3 ay için kur farkının %25i, 6 ay için kur farkının %50si, 9 ay için kur farkının %75i, 12 ay içinse aferin sen uzun kaldın, kur farkının %100ünü alacaksın. Kardeş o zaman ben neden dolar bozup gireyim ki? 3 ay sonra direkt dolarımı bozarım, %100 kur farkını alırım. Ne işim var bankayla, vadeyle vb? Bu dün ortaya atıldı ancak bugün vadeye göre kur farkı uygulanacak demediler.. her vade için kur farkının tamamı yansıtılacak gibi duruyor şimdilik.. Burdaki avantaj şu vadeniz geldiğinde kurun yükseleceğinin garantisi yok.. usd aldınız ve 3 ay tutacaksınız.. 3 ay sonra kur düşerse zarardasınız.. ancak bu mevduattan faydalanırsanız kur düşse bile %15 civarı değerlenecek paranız..

Bir de şöyle bir şey varmış, vadeden önce çıkarsan ne faiz ne kur farkı alamıyorsun. Şimdi görünen o ki faiz politika gereği düşecek ya da en kötü sabit kalacak ama doların artma ihtimali çok yüksek. O zaman vade sonunda kesinlikle faiz yerine kur farkını alacak vatandaş. E artık neden bu sisteme girsin ki? Dolarda kalır, vade filan beklemez istediğinde bozar parasını. bu bugün de böyle..vadeli mevduatı vadesinden önce bozarsanız faiz getirisi elde edemezsiniz.. diğer soruyu zaten yukarıda cevapladım..

2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #156 : Aralık 21, 2021, 20:41:19 »
"hem TL faiz alıp, hem de kura karşı koruma sağlıyorsunuz" ifadenizi ikisi birden alınabilecek şeklinde anladım:)

"Bugün neden 3 ay yerine 12 ay tercih ediyorsanız sebebi aynı aslında.. Faizlerin düşeceğini öngörüyorsanız 12 ay vadeli bağlarsınız ki faizler düşse bile yüksek faiz almaya devam edin.. Tam tersi faizlerine artacağını öngörüyorsanız kısa vade bağlarsınız ki, bir sonraki vade dönüşü yüksek faizden bağlayın.. Bir de eskiden uzun vadelerden stopaj daha az kesiliyordu ancak bu üründe stopaj zaten sıfır.."
Faizde girdiğiniz faiz oranı önemli. Ama bu sistemde çıktığınız faiz oranı veya kur farkı. Yani faizle ilgili verdiğiniz örnek bu durumla uyuşmuyor. Faizde vade belirlerken dediğiniz doğru, faizin düşeceğini öngörüyorsanız yüksek faiz oranında kalmak için uzun vadeli tercih edersiniz. Faizin artacağını öngörüyorsanız kısa vadeye koyar, gerekirse vade bozarsınız. Ama burada 3 ayın sonunda ne olacağı belli değil. Diyor ki vade sonunda hangisi yüksekse o uygulanır. Belki faizi de düşürecekler ve dolar faizin de altında olacak? O zaman girdiğimizde öngördüğümüz faizden daha azıyla çıkmış olmayacak mıyız?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #157 : Aralık 21, 2021, 20:43:54 »
Peki Fehmi abi, mevduat faizlerinin daha da düşeceğini, FED'in 2022 yılı içerisinde en az 3 faiz artışı yapacağını, Japonya'nın Amerika enflasyonuna yetişebilmek için üretimi kısıtlayacağını, Taiwan'da yaşanan kuraklık sebebi ile çip üretiminde sorunların devam edeceği ve buna bağlı enstrümanların enflasyonist bir ortam oluşturacağı vb. konuları hesaba katarsak, asgari ücretten gelir vergisinin ve damga vergisinin muaf tutulduğu, döviz alınırken bile 2/1000 vergi alınırken, ödenen kur farkından stopaj alınmadığı bir ortamda enflasyon oluşmaz da ne olur?

Enflasyon'un oluştuğu ortam da faiz artmaz ise ne artar?

Valla Ufuk başka konuda bunları neredeyse 1 sene önce konuştuk, yazıştık.. 2022'de fed faiz artışının, kısıtlamaların kalkması ile global enflasyonun oluşmasının ve diğer saydıklarının hepsinin ülkemizdeki enflasyonun tetikleyicisi olacağı aşikar.. Bunun çaresi de faiz artışı..  Biz de aslında biraz daha riske açık biçimde zımni olarak faiz artışı yapmış olduk..

Bizm yöntem biraz kartopu yöntemi gibi.. Başarılı da olsa, başarısız da olsa ivmesi artacak.. O yüzden bence kurun bir süre stabil kalması çok kritik diye yazdım.. Çünkü kur sabit kaldıkça dolarizasyondaki çözülme artacak.. Tam tersi başarısız olursa da yükü giderek ağırlaşacak..

Şu bir gerçek fırtına yaklaşıyor..Evet bir hamle yaptık ama devamı gelmezse işe yaramayacak..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #158 : Aralık 21, 2021, 20:50:17 »
"Bu dün ortaya atıldı ancak bugün vadeye göre kur farkı uygulanacak demediler.. her vade için kur farkının tamamı yansıtılacak gibi duruyor şimdilik.. Burdaki avantaj şu vadeniz geldiğinde kurun yükseleceğinin garantisi yok.. usd aldınız ve 3 ay tutacaksınız.. 3 ay sonra kur düşerse zarardasınız.. ancak bu mevduattan faydalanırsanız kur düşse bile %15 civarı değerlenecek paranız.."
Bunu anladım evet, teşekkür ederim cevabınız için:) Bu ihtimali düşünmedim çünkü iktidar faiz düşürme derdinde, döviz ise sürekli rekor tazeliyor. Ben tek yönlü düşünmüşüm haklısınız:)

"bu bugün de böyle..vadeli mevduatı vadesinden önce bozarsanız faiz getirisi elde edemezsiniz.. diğer soruyu zaten yukarıda cevapladım.."
Yukarıda da dediğim gibi, vadeli mevduatta girerken biliyorsunuz faiz oranını. Bu sistemde her şey vade sonu belli olacak. O yüzden faiz sisteminde kalmanız faydalı ise kalırsınız, yeni faiz oranları karşısında zarardaysanız yeri gelir vade bozarsınız. Onun dışında zarar edip bozma durumunuz yok vadeyi. Ama yeni sistemde vade devam ederken karda mısınız zararda mısınız belli değil. Dediğim şey şu, artık bu belirsizlikle uğraşmak yerine dövizde kalalım, zaten dövizin faizden yüksek getiri elde edeceği ortada?

Döviz hep faizden yüksek kalacaktır. Zira faiz yapay, sürekli açıklanan enflasyonun altında belirleniyor. Ama döviz tamamen piyasada şekilleniyor. O yüzden enflasyona daha duyarlı ve uyumlu. Böyle baktığımızda bu açıklanan sistemin dolarda kalan vatandaşlara faydasını göremiyorum ben. Yanlışsam düzeltin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #159 : Aralık 21, 2021, 20:58:02 »
"hem TL faiz alıp, hem de kura karşı koruma sağlıyorsunuz" ifadenizi ikisi birden alınabilecek şeklinde anladım:)

"Bugün neden 3 ay yerine 12 ay tercih ediyorsanız sebebi aynı aslında.. Faizlerin düşeceğini öngörüyorsanız 12 ay vadeli bağlarsınız ki faizler düşse bile yüksek faiz almaya devam edin.. Tam tersi faizlerine artacağını öngörüyorsanız kısa vade bağlarsınız ki, bir sonraki vade dönüşü yüksek faizden bağlayın.. Bir de eskiden uzun vadelerden stopaj daha az kesiliyordu ancak bu üründe stopaj zaten sıfır.."
Faizde girdiğiniz faiz oranı önemli. Ama bu sistemde çıktığınız faiz oranı veya kur farkı. Yani faizle ilgili verdiğiniz örnek bu durumla uyuşmuyor. Faizde vade belirlerken dediğiniz doğru, faizin düşeceğini öngörüyorsanız yüksek faiz oranında kalmak için uzun vadeli tercih edersiniz. Faizin artacağını öngörüyorsanız kısa vadeye koyar, gerekirse vade bozarsınız. Ama burada 3 ayın sonunda ne olacağı belli değil. Diyor ki vade sonunda hangisi yüksekse o uygulanır. Belki faizi de düşürecekler ve dolar faizin de altında olacak? O zaman girdiğimizde öngördüğümüz faizden daha azıyla çıkmış olmayacak mıyız?

Vadeli mevduat yapısı gereği vade sonunda getirisi belirli olan bir ürün olduğundan ben faiz baştan belirlenir diye yorumladım. Ama biraz araştırdım..Haklısınız faizin vade başı mı vade sonu mu belirleneceği konusunda net bilgi yok.. Bankalar şu an ürün üzerinde çalışıyorlar, yarın netleşir muhtemelen.. Eğer dediğiniz gibiyse cazibesi ortadan kalkar.. bekleyip göreceğiz..

Bu arada çok hükümet yanlısı gibi oldum sürekli savunmadayım ancak ilk mesajda da belirttiğim gibi nasıl kötüyü eleştiriyorsak, iyiyi de takdir etmeliyiz diye düşünüyorum.. Hepsi bu.. :saygi:
2017 C-HR Hybrid Diamond