0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar merhaba ;Çok ekstrem bir iş yapmak istiyorum. Motor yalıtımı ile ilgili. Motorun titreşim yönünde bir şok emici koymayı düşünüyorum. Yada yine titreşimi azaltması için ağırlık koymak istiyorum. Motor bölümü ve kabin içine yapabileceğim tüm yalıtımları yaptım. şimdi titreşimden dolayı kabin içinde uğultu şeklinde ses var. Bu ses neredeyse her devirde var. Kurşun gibi ağır bir metali titreşimleri alacak şekilde koymak istiyorum. Bu çok farklı bir konu olduğundan Türkiye veya dünyada bu tarz bir uygulama bulamadım. Sizce fayda getirir mi ? görüşleriniz nelerdir ?
Sizin aracınızın sağ ve sol motor bağlantı takozları hidrolik, aracın da yeni olması vesilesiyle aşağıdaki figürde işaretlediğim noktalara mümkün olabildiğince kalın (sanırım tek taraf için 5mm yeterli olur) orta sertlikte bir kauçuk pul koymayı deneyebilir misiniz?
Anıl bey, titreşim kaynağının motor olduğunu nasıl anladınız? O titreşim kaynağı yol olmasın? Motor devri arttırkça uğultu artıyor mu?
Corolla'da süspansiyonun dar aralıkta tepkisi çok zayıf. o da yoldaki ufacık darbeleri emmeyip direk şaseye yani içeri veriyor. Vucudunuza darbe, kulağınıza ses olarak dönüyor. Dar aralıktaki tepkisinin zayıf olmasını, yol tutuş için yaptıklarını düşünüyorum. Diğer yandan o titreşim yine içeri girmez ama amortisör takozlarında kauçuk ciddi derecede az, nerdeyse yok gibi. Vw grubu araçların amortisör takozuna bakın, önceki aracım 2005 Bora'da bile amortisör takozu kocaman kavçuk bir parçaydı. Corollada kağıt gibi nerdeyse. Amortisör takozları ile şase arasına darbe amici kavçuk birşey konulabilse , olay epey çözülüyor.
Süspansiyon parçalarının ana görevi yol tutuş ve darbe emicilik olsa da, en büyük görevlerinden biri de tekerler ile şase arasında izolasyon sağlayarak titreşimi ve yol gürültüsünü emmektir.
Mantıklı , tek sorun vidayı torkladığımızda parça nedeniyle tam sıkılamaması. yani kauçuk parça eziliyor ve vidanın titreşimle zamanla gevşemesine neden oluyor. Ama deneyeceğim. ayrıca parça numaraları ile görsellerle aktarmanız benim için paha biçilmez bir kaynaktır. parts.toyota.com sitesi haricinde bir bilgi kaynağımız yok.
yalıtım amacıyla bariyer niyetine kauçuk ve üstü kaplı bir altlık almıştım. plastik bir örtü ama ağır birşey. paspas altına serdim. Ses sanki bir miktar kesildi gibi geldi. ölçüm yapamıyorum ama hissettiysem bu iyiye işarettir. https://www.hepsiburada.com/eryapi-ses-yalitim-bariyeri-2-mm-p-HBV00000PO852?magaza=Erginlerticaretkullandığım malzeme buydu. gürültü yalıtımı yapmaz ama eğer araya ses emici bir sünger konulursa güzel işler yapar diye tahmin ediyorum.
Anıl hocam ben size en başta da söylemiştim. CTK domanitor üzerine ses emici ELASTIC gibi bir 2. bir katman daha yapmanız gerekli dedim. Şuan bir nebze onu sağlamış oldunuz. http://ctk-tr.com/elastic/Yakın yerlerde olsak , araçları bir kıyaslardık, güzel olurdu.
Burak dominator ve premium serisinde ne fark var?
peki kullanıcı deneyimini merak ediyor musunuz ? Dominatör ve standart kullandım. dominatörü en çok ses alması muhtemel yerlere yapıştırdım. uygulamak çok zor, ısıtmak gerekiyor. yapışması güzel. Ben dominatörü içindeki kauçuk fazla diye seçtim. kalınlığına güvendim. zira 4 kat yapmak yerine bir kat geçecektim. sorun şu : dominatör bile yeterince sert bir malzeme değil. İnsan uygulayacak kıvamda bırakmışlar. Uygulanabilirlik olarak sert olmasada dezavantajı yumuşak kalıp titreşimi tam sönümlememesi. Araçların orjinal yalıtımlarında rezonans için gerçekten sert , tırnak bassan içine girmeyen bir malzeme kullanmışlar. açıkçası orjinalin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bizim araçlarda sorun ise fabrika yalıtımı. Keşke hiç yalıtım olmasa ama her yeri robot yalıtımı. Bu nedenle önce yalıtımların sökülüp temizlenmesi , sonra yapılacaksa yalıtım yapılması gerekiyor.
Aracın kendi yalıtım malzemesi, yalıtımdan ziyade mukavemeti arttırmak için de kullanılan bir malzeme. o yüzden çok sert. Ama sertlik titreşim sönümlemede işe yarasaydı, tabana sıkılan onca malzemenin işe yaraması gerekirdi diye düşünüyorum. Subi garage'ın da benzer şu şekilde bir yorumu vardı; kullanılan bunca malzemenin titreşimi/sesi kesmesi gerekirdi, demekki malzeme ses sönümlemede çok etkili bir malzeme değil diyordu. Diğer yandan fabrikanın kullandığı malzeme pek sökülecek gibi durmuyor, kemik gibi bütünleşmiş araçla.
titreşimi ne subigarage ne de biz çözebiliriz. arabanın bütün metalini bu malzemelerle kat kat yapıştırsak yine içeride titreşim kaynaklı ses duyarız. gereksiz diyemiyorum çünkü düşük frekanslara düştüğünden daha az rahatsız edici oluyor ve ses üretimini azaltıyor. ama kesmiyor. titreşim yoksa araba zaten mercedes olurdu. Makinenin yapılma amacı kabinde sessizlik değilse sonradan yapılan eklemelerin çok fayda ettiğini söyleyemem. Malzemenin sert olması bence çok önemli , bir de ağırlığı önemli. ciddi derecede güç var. titriyor ve buna karşı koymaya çalışıyoruz. ne kadar sert olursa okadar az titreme olur. ama sert derken kırılma yapmayacak kadar sert olmalı. bu kesinlikle dominatör değil. işin özüne dönersek , donimatördür yalıtım malzemeleri ile blokla , sönümle , akustik engelle fark etmez. arabanın ses yapan yerleri fabrikasyon mühendisliği yapılmadıysa sonradan yapılan iyileştirmeler biraz havada kalıyor.
Bu soğukta dominatörü kim uygulayacaksa sabırlar diliyorum. Madem iyi olsun istiyorsunuz aracın püskürtme yalıtımlarını kaldırıp temizleyin, sonra dominatör uygulayın. Arabanın da altında pütür falan atarsanız titreşim olayını epey kesersiniz. Daha ilginç bir şey diyeceğim. Bagaja yalıtım yapmayın veya tabanda bir yere keçe bile sermeyin ki biraz yol sesi olsun. Diğer sesleri bastırsın. Yoksa motor sesi rüzgar sesi derken yine memnun kalmazsınız. Araba içinde bir miktar yol sesi olsun ama rahatsız etmesin, amaç bu olmalı. Resim de paylaşırsanız belki biz de faydalanabiliriz.
Bakırköy incirli de sürekli iş yapan bir arkadaşıma yaptırıyorum yine, bagaja yaptırmıyorum şimdilik kabin zeminini komple ilk önce temizleyecek kapıları yaptığı gibi muhtemelen alkol ile artık bu kış günü tahmin ediyorum ki kaloriferi açıp içini fırın gibi yapıp sonra da ısıtıcı ile artık yapar diye düşünüyorum.ben sadece dominator 4mm yaptırıyorum üzerine aracın kendi halısı olacak bu şekilde deneyeceğim olmaz ise üzerine daha sonra silence mat koymayı düşünüyorum.gelişmelerden haberdar ederim.