0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Oto döşemeciler bu direksiyonun olduğu ön bölümü komple sökebiliyorlar mı ? Motor odasıyla içeriyi ayıran duvarı içerden ctk dominator ve üzerine bir tane ses yalıtım süngeri/keçesi koymak var aklımda, bir de dikkat etmedim ama teker davlumbazlarına ve plastik çamurlukların araç içi tarafına da yalıtım yapılırsa yol sesi baya azalır sanırım tabi tabanı da yapmak lazım ama hemen yapılmayacaksa en azından buralardan başlanmalı bence
arkadaşlar aracımı alınca yalıtım yapacağımı söylemiştim . corolla dream hybrid aldım , durum şu şekilde ;bagajdan başladım , sökmek çok kolay. tabiki en ufak bir yalıtım yok. ben ctk nın ürünlerinden aldım. hatta dominatör aldım kullandum. tavsiyem dominatör almayın. çok kalın , uygulaması zor. bagaj için titreyen metallere titreşim yutucudan yapıştırdım. bitümlü malzeme olduğundan tandık gelebilir ama uyguladıktan sonra çatı malzemelerine göre baya baya sert kalıyor. benimde istediğim bu idi. güneş altında ısıtıp uyguladım , yoksa işim zordu.. bagaj da davlumbazları yaptım ama daha önemlisi yedek lastiğin konulduğu bölüm ve iki davlumbaz arasındaki düz metaller. dış sac ile bagaj arasında kalan araya dikkat etmek gerek. oradan da ses alacağı kesin. ben bildiğiniz cam yünü ile doldurdum. her yere 0.9 cm kauçuk sünger serdim. arka cam altı : bu bölümde subwofer için kocaman açıklık var. ayrıca ince sac metal. bol bol malzeme için yer var. keçe keuçuk sünger ve titreşim sönümleyiciler ile güzelce yalıttım. bagaj kapağını yalıttım. sesi çok hoş oldu. içine cam yünü koydum. eko gitti. plakanın arkasına da süngerler yerleştirdim. şuan istediğim toklukta kapanıyor.kaput altına yapacak fazla bir şey yok. ben orjinal gibi olsun diye izalatör almıştım. altına da kauçuk sünger geçtim. boşlukları cam yünü ile doldurdum. şuan motor sesi daha derinden geliyor. tavsiye ederim. kapılar : belki en önemli nokta kapılar. çünkü en ufak bir yalıtım maddesi bile yok. keçe bile yok. hiç bir şey koymamışlar. ben akustik sünger , titreşim sönümleyiciler ve kauçuk sünger ile kapladım. mükemmel oldu. arabanın havası değişti. taban kısmını yapmak istediğim. koltukları sökemedim. hem garp bir yıldız anahtar istiyor hemde çok sıkı takmışlar , yalama ettim yine açamadım. yakında orayı da yaparım. toyotanın kesinlikle yalıtıma ihtiyacı var. resim video falan çekmedim ama 4 tam gün çalıştım. güzel de oluyor gibi. toplam maliyeti 4000 civarına gelecektir. arabanın segment atladığını hesap edersek çok büyük bir ödeme değil bence..
Dominatörlerin 2 ve 4 mm olanları var siz hangisini kullandınız ? fiyatlar aynı fakat paket içeriği yaklaşık 1 küsür m2 daha fazlaymış 2mm olanlarda , vibrasyonu engellemede aradaki fiyat farkına değecek kadar etkisi olur mu 2 yerine 4mm kullanmanın ?
Anıl bey sanırım 4mm kullandığını söylemişti. Hatta uygularken eğip bükmesi biraz zor oldu yazmıştı diye hatırlıyorum.Cenker Bey, burda önemli olan ürünü nereye kullanacağınız.CTK taban için Premium veya Dominant model'den en az 3mm öneriyor. Kendi videolarında taban için 3mm kullanıp, çamurluk üstüne 4mm kullanıyorlar. Eğer 3mm yoksa 2mm de kullanılabilir mi, kullanılabilir. Dominatörün yapısı premium'dan bir tık daha iyi sanırım. Kendi açtığım konuda görmüşsünüzdür, ben CTK sandwich kullandım tabana. 2 mm premium + 6 mm elastic üründen oluşuyor. Benim için yeterli geldi ama çok aşırı bozuk pütürlü yollarda 2 mm değil, 3mm olsaydı daha mı iyi olurdu diye düşündüğüm oldu ama işin sonu yok. Çamurluk içlerine dışarıdan yapacağım premium ile 2mm açığını kapatmı olurum diye düşünüyorum. İmkan varsa tabana 4mm deneyebilirsiniz. Kapılar için dominatör yerine premium 1.8mm hem daha hesaplı hem de kapı ağırlığı açısından daha iyi olur diye düşünüyorum. Yine tavana premium kullanabilirsiniz. Bu arada 2mm dominator paketi 3.85 m2 alan kaplarken, 4 mm paketi 2.45 m2 alan kaplar. bu viprodamping ürünlerin üstüne, ikinci bir katman gerekiyor. Yine tercihiniz CTK olacaksa, taban için CTK elastic, kapı ve tavan için Wavefix tercih edebilirsiniz. Wavefix'i direk kaplama plastiklerin içine de yapıştırabilirsiniz. Bu arada ürünü nerden tedarik ediyorsunuz? CTK Türkiye'den Alp beye selamımı iletin, fiyat konusunda size yardımcı olacaktır. Telefonunu yazıyorum; 0532 665 77 51
bu yalıtım işini dışarda veya serviste de yaptırabilir miyiz. kendim yapamam açıkçası
Subi Garage gibi bir yerde 15-20bin tl ye yaptırabilirsiniz tabiki de.
ben sordum esnaflığı hoşuma gitmedi adamın hiç,taban için fiyat almak istedim kapıları da yapmanız gerekiyor dedi,ben yaptırdım dedim yok piyasada kötü yapıyorlar falan yaptı.bu muhabbet telefonda döndü.sadece zemine 750 euro falan istedi 1200 mü 1600 euroya kadar çıkıyor dedi.Mesaj Birleştirildi: Ekim 26, 2020, 17:26:53oto tesisatçıların çoğu yapıyor artık.
arkadaşlar merhaba ;bir önceki arabamda birçok yalıtım malzemesini kullanmıştım. o zamanlarda ctk firması yoktu. sesi kesmek için çok uğraşmıştım. ama tabiki kesemedim. yeni aracımda ise doğru düzgün malzeme ve işçilik yapmak istedim. bütün malzemeleri ısıttım ve güneşe koydum ki yapışsın diye. 4mm dominatör kullanma sebebim de işi güzel yapma isteğimden geldi. sonuç kayda değer değil.aracın üzerindeki plastiğe benzer yalıtımları sökerseniz , belki biraz daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. ama sökmek de çok kolay değil. yalıtım malzemesinin kalitesi güveniyorum. gerçekten sert ve sesi yutacak bir malzeme ama arabanın alt yapısı sessizlik için uygun değil. ne demek istiyorum ?titreşim varsa , bu titreşim kasaya iletiliyorsa titreşim sönümleme malzemesi fazla işe yaramıyor. en çok ses biraz toklaşır. titreşimi kasaya iletmemek için traverslerde yalıtım malzemesi oluyor. toyotada bunlar yok. tekerlerden gelen titreşimler kasada yayılıyor ve ses yapıyor. bunun çözümü nedir ? mühendis gibi düşünüp aracın alt takımına el atmak lazım. bunu da ne tavsiye ederim ne de güvenlik sebebi ile yaparım.. netice ; yalıtımdan fazla birşey beklememek lazım. sonra 10 bin harcadım ama ses hala var demeyin. ben memnun muyum ? evet , güzel oldu. proje yapmış gibi üstüne düşündüm. ellerimi kestim , terimi akıttım. yolda giderken daha az ses alıyorum. her kapı kapattığımda mutlu oluyorum. rüzgar sesini duydukça sessiz gittiğimi anlıyorum . çocuk arabada uyuyor ve hanımla arkalı önlü konuşabiliyoruz. sizlere de başarılar dilerim.
Anıl hocam, dominator üzerine ikinci katman için bir ürün kullanmadınız mı?
90 km/s üzeri hızda arka koltukla konuşmak ciddi derecede zorken, yalıtım sonrası rahatça konuşabilmek bile bu iş için değer bence. Rüzgar sesi için, bu aralar kapılardaki contaları araştırıyorum. sanki kapı etrafına ilave contalar rüzgar sesini de epey azaltacak diye düşünüyorum. Bu arada resim çektiyseniz ekleseydiniz de gözümüz şenlenseydi iyi olurdu.
Ben Corollanın süspansyionu ile ilgili neyi eksik onu araştırıyorum bu aralar. Traverse titreşim, tekerlere bağlı olan salıncak'lardan gelir. Fakat Salıncaklar üzerinde bu titreşimi kesmek için burçlar var. Kasaya gelecek ikinci titreşim ise amortisörlerin bağlı olduğu amortisör takozlarından gelir. Bu takozlar da lastik/kavçuk yapıda, sönümleyici görevi görmesi gerekiyor. Şimdi burda Corolla'nın sıkıntısı, bu salıncak burçları ve/veya amortisör takozu mu acaba..? Bunun la ilgili ayrı bir konu açıyorum, orda konuşup tartışalım.
Arkadaşlar merhaba ;Çok ekstrem bir iş yapmak istiyorum. Motor yalıtımı ile ilgili. Motorun titreşim yönünde bir şok emici koymayı düşünüyorum. Yada yine titreşimi azaltması için ağırlık koymak istiyorum. Motor bölümü ve kabin içine yapabileceğim tüm yalıtımları yaptım. şimdi titreşimden dolayı kabin içinde uğultu şeklinde ses var. Bu ses neredeyse her devirde var. Kurşun gibi ağır bir metali titreşimleri alacak şekilde koymak istiyorum. Bu çok farklı bir konu olduğundan Türkiye veya dünyada bu tarz bir uygulama bulamadım. Sizce fayda getirir mi ? görüşleriniz nelerdir ?
Doğru bir mantık. Kendimce yorum yapayım.Öncelikle titreşimin kaynağını tam ve doğru tespit etmek gerekir. Titreşim kaynağının şase ile bağlantılarının da kontrolü doğru olur. Araçtaki titreşimin hangi yönlerde ve kuvvette olduğunu da tespit etmek gerekir.
özellikle çok kullanılan devirlerde motorun tam aksi yönünde salınacak ve titreşim sönümlenecek. Kolay değil belki ama bağlantı metalinin uzunluğunu ayarlayarak frekansı da ayarlanabilir.
Yorum için teşekkür ederim. Ben de çamaşır makinesindekine benzer bir mantıkla ağırlık koymak istiyorum. Toyota tabiki motor takozlarında , krang kasnağında önlemler almış. pistonların sıraları yönleri bile çok önemli. Çünkü titreşim çok önemli. Bir arabayı traktörden ayıran en önemli özelliği bu. Bir çamaşır makinesinin içinde belki 10 kg ağırlığında beton benzeri bir malzeme var. Ekstradan amortisör sistemi konulmuş. Çünkü içinde dönen çamaşırların bir noktada birikip titreşime neden olmasına engel olmak için karşı ağırlık konulmuş. En son titreşim makine ayaklarında yok edilmiş. Arabalarda da bu tür bir sistem var. Yine örnek olarak mercedes firmasını seçiyorum. motor ve ön takımın bağlantıları bir travers sistemine oturuyor. Motor takozu içinde yağlı bir düzenek olanlar var. ve hassaslaştırmak için olabildiğince fazla miktarlarda kauçuk var. motor titreşimi balans şaftları ile de önleniyor. sonra bu motor takozları traverse bağlanıyor. titreşim kalsa bile traversten kasaya geçmemesi için yine çok az noktadan bağlantılı ve bir miktar hareket kabiliyeti fazla olan travers bağlantılarında titreşim neredeyse tamamen emilmiş oluyor. Titreşim demek ses demek. Özellikle araç yalıtımı yapan kişiler bu tür kaba titreşimi daha çok alacaktır. İnce sesleri kesmek bir keçeye bakar ama yapısal bir titreşim varsa bunun önlenmesi gerekir. Benim aracımda da sadece motorun şase üzerindeki titreşimini duyuyorum. yani arabanın motorundan aslında ses gelmiyor. Şasenin tamamından ses geliyor. Ve bu ses rahatsız edici. Titreşim yönü demişsiniz , çok haklısınız. Benim 91 model corollam vardı. Motor takozunun orjinalini ben değiştirdim. Değiştirdikten sonra kalite sorunları çıkmasının yanında bir de eski tatlı pürüzsüz hissiyatları alamadığım için çok üzüldüm. Orjinal takozu incelediğimde çok ince bir hat olarak yuvarlak bir kauçuk bağlantısı olduğunu fark ettim. Sonradan teknolojisini anladım. Titreşimi yutmak ve aktarmamak adına uğraşmışlardı. Hatta şuan üretilen araçlarda olmayan ama eski toyotalarda olan ve traverlerinin üzerindeki kauçuk çıkıntının bile yol sesi motor sesi iyileştirmesi olduğunu sanıyorum. Motor titreşimini anlamak adına , yön devir gibi değişkenlere baktım. Servis modu açıldıktan sonra hybrid araçlar sürekli çalışır hale geliyor. Motor öne arkaya sallanıyor. En çok hissedilen yeri sağ takozun üstü. triger bölgesi. yada zincir.. Bir video bile çektim.. İşte bu bölgede bir ağarlık çalışması yapılabilir. Titreşim yönüne göre hafif esnek metal kullanılır. özellikle çok kullanılan devirlerde motorun tam aksi yönünde salınacak ve titreşim sönümlenecek. Kolay değil belki ama bağlantı metalinin uzunluğunu ayarlayarak frekansı da ayarlanabilir. Bu konu da uğraşıyorum..