0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tokay Abi, aracınızın kıymetini bilin, 1.6'lar çok değerlenecek gibi görünüyor.
Bizde son 1.6 üretimlerden 1 tane almak kısmet oldu 2020 model flame x pack paket almıştık,şimdi 1 tanede hybrit almayı düşünüyorum kısmetse İNŞAALLAH.
Hayırlı olsun Ümit Bey, kazasız belasız kullanın inşAllah. Hibritin cazibesi mtv vergisi ile bitti bence.
Nasıl bitmiş hibritin cazibesi?
Teşekkürler Kutay bey, hybrit araçların şehir içinde yakıtı az olmasından ötürü yıllık MTV farkını amorti ediyor ancak çok km yapan için bir artı oluyor bu durum, aslında devlet hybrit araçlara MTV düzenlemesi yapması lazım,acilen motor hacmine göre vergilendirme den emisyona göre vergilendirmeye geçilmeli,çünkü hybrit araçlar çevre dostu olarak görev üstlenmekte ve bunları alan kişilerde sırf bu yüzden daha fazla ücret ödemekteler.Yıllık MTV si diğer araçlara nazaran daha yüksek olmasından ötürü cazibesi yok gibi gözükmekte Kutay bey ondan bahsetmiş,bizimki ÖTV ve MTV den muaf olacak o yüzden sıkıntı değil.
Ben istanbul’da mtv dahil dizel otomatik veya lpg’li bir araç kullanıyor gibiyim. Mtv düşük olmasını isterim tabiki. Bunun için hazine bakanlığı’na da dilekçeler verdim. Belki çalışma yaparlar. Fakat hybrid araba normal şehir içinde kullanan bi kullanıcı için hala cazibeli. Çünkü yeni nesil dizel normları, arabaları sorunlu yapıyor. Lpg de ayrı bakımı vs olan bir şey. Hibrit ile benzinli motora binerek dizel-lpg tasarrufunu daha sorunsuz yapabiliyorum ve bu bana cazip geliyor. Ayrıca hem bakım aralıklarım hem fren tertibatı servisi daha seyrek. Bu da tasarruf yaptırıyor. Mesaj Birleştirildi: Mart 03, 2021, 07:35:21Basit de hesap yapayımCorolla hybrid’de 3556tl vergi ödedim. Şimdi tescillenenler 3881tl mtv ödüyor.Yıllık istanbul’da 10bin km yapan biri için-Benim yaşadığım yerde dizel otomatik 6,5lt/100km tüketiyor. Mtv ile 6700tl eder. -Corolla burada 10lt/100km yakıyor. 12lt lpg eder. Buna aylık 30tl de benzin parası koyarsak mtv dahil 6880tl eder. Bir de yıllık lpg bakımı ile 7000tl eder. -Hybrid ile 4,2lt yakıyorum. Yıllık mtv ile 6580tl ediyor. Bakım periyodu az. Fren tertibatı bakımı yok gibi bir şey. Mekanik sorun çıkarma ihtimali daha düşük. Sizce cazibesi yok mu? Dizel alıp sürekli partikül mü temizlettireyim. Adblue mu ekleyeyim. Lpg daha mantıklı. Onu da uzun yolda sevmiyorum. Birkaç sene sonra diyaframı enjektörü beyni bozulmaya başlayacak vs.
Tansu Bey, yanlış anlaşılmasın hibrit ve elektirikli araçlara karşı değilim hatta bir önceki aracım hibrit Ch-r idi ve çok da memnundum lakin tüm dünyada çevre dostu hibrit ve elektirikli araçlar özendirilerek vergileri düşürülürken maalesef bizde tam tersi vergileri yükseltiliyor umarım yerli elektirikli aracımızla birlikte vergi oranları düşürülür ve herkes çevre katili dizeller yerine hibrit ve elektirikli araçlar alır.
Bana şuda saçma geliyor aracın içinde mesela aksesuar ekletmek istiyorsunuz ama araç 1.6 ise mesela 1000 liraya takıyorlar aynı araç 2.0 ise 1800 liraya.sonuçta bu aksesuar yani motora göre verimi artmıyor yani 2 litre de de yararı aynı 1.6 da aynı.
Ümit Bey, şimdiden hayırlı olsun. Kalıplaşmış kimi yazılardan ziyade, bazı konularla, detaylı olarak açıklanan ve çevreyi ilgilendiren (dolayısı ile herkesi) detayların doğru değerlendirilmesinde fayda var. Dizel, hibrit, elektrikli, benzinli vs. hepsinin gerek kullanım aşamasında, gerek üretim aşamasında, çeşitli şekillerde olumsuz etkiler vardır. Kimisi CO2, kimisi ise partikül ya da başka zararlı emisyonlar ile çevreyi kirletir. Eğer özellikle bir ekoldeki güç ünitesi ile ilgili şahsi menfaatler yoksa, bu konuda nesnel yorumlar daha doğru olacaktır.Bu değerlendirmenin dışında olabilecek yegane ulaşım aracı ise bisiklettir (elektrikli olan değil).Tansu Bey, güzel bir değerlendirme yapmışsınız, buna hibrit (ya da tam elektrikli) ünitelerin batarya paket maliyetlerini de eklemek gerekir. Ayrıca aşırı beslemeli (turbo) hibritler de teknolojik olarak gelişmeye ve görülmeye başlandı. Dediğiniz gibi, şehir içi ve özellikle dur-kalk çok olan trafik için en makul araç hibrit. Mtv için daha adil bir çalışma yapılacaktır.
Sanayide hertur motorla ilgili tamir bakım yapılıyor ama bir 10 senede geçse elektrikli oto ile ilgili tamir bakım yapılamaz. El mahkum yetkili servise gidilecek. Konuya birde bu açıdan bakmak gerek.
Sanayide ne araçlar heba oluyor Hybrid arabaları büyütmeyin gözünüzde. Normal bir arabadan daha basit. Daha az parça var. Serviste yapılması daha iyi. Tamiri de bakımı da yapılır. Bakım zaten standart bir araçtan farksız. Dışarıda arabayı bıraktığımdan daha kötü bulduğum çok oldu. Bir yeri yapılsa öbür taraf bozulur. E bu bozuk değildi dersin. Bozulmuş abi biz bir şey yapmadık der. Usta aramakla geçirirsin zamanı Vs vs.
Sanayi esnafında zaten ustalık kavramı da level atlamış.Eskiden usta dediğiniz zaman, arızanın nerede olduğunu hemen bulan, arızaya sebep olan veya bozulan parçayı sökerek ve tecrübesini konuşturarak tamir eden, sonrada fazla parça artırmadan ("abi bunu fazladan takmışlardı bende çıkardım olmasa da olur" demeden) eskisi gibi yerine takıp tamir yapan ustalar aklımıza gelirdi.Şimdi öyle mi; yalan yanlış bir arıza tespiti yapar hemen arkasından söker parçayı " abi bu parçanın aynısından getir hemen takayım" der siz elinizde parça ile sanayide oradan oraya dükkan dükkan gezer yenisini bulur getirirsiniz, oda büyük bir maharet ve ustalık ile yerine takar. Veee tata tatam aracınız eskisinden bile sağlam olmuştur İşte günümüz sanayi esnafı ustalık anlayışı Sök tak ustalığı yani.Bu arada Tansu bey şunu öğrenmek istiyorum Hybrid aracınızla yokuş çıkarken 1.6 ya göre daha mı atik yoksa aynı mı? 1.8 motorun etkisini görebiliyor musunuz yani? Bir de bu hybrid lerde normal benzin motorunda iken gürültü yada motor sesi rahatsız edici oluyor mu?