herkese merhaba, aracımın daha önce yakıtının birden arttığını söylemiştim sıfırlama sonrasında yine lt bazında ekranda artış gözlemledim bununla bağlantılı olarak geçen günlerde lastik basınç uyarısı aldım. lastiklerin havasını tamamladım eksilme vardı ama cihaz çok sağlıklı değildi resetledim ve kullanmaya devam ettim. dün yine uyarı verdi doğru çalıştığından emin olduğum bir yerde havaları 32 yaptım ama sensörü sıfırlamaya bastığımda sönmedi. bu sabah lastikçiye gittim 34 hava bastı kaçak yok dedi, sıfırlama sonrası tekrar uyarı verdi. eve geldiğim 2 km içerisinde ışık yanıktı tekrar sıfırlamaya çalıştım bu sefer söndü ve 3 saat kadar sonra tekrar kontrol ederek 3-5 km yol yaptım uyarı almadım, sensör arızası var mı? nasıl tespit edilmeli? tek sensör arızalı ile tamamı mı değişmeli? bu işi sanayide kim yapıyor, teşekkürler.
resetlemeye neden gerek duyuluyor? lastikleri doğru basınca getirdiğimizde sensör bunu algılayıp sönmesi gerekmezmi.
resetlemeye neden gerek duyuluyor? lastikleri doğru basınca getirdiğimizde sensör bunu algılayıp sönmesi gerekmezmi.
Aynen. Uyarı sonrasında eksik havalı olan lastiğin havası tamamlandığında sistem kendisi normale dönüyor benim aracımda.
Genellikle söner,eğer stepne varsa onunda havasını tamamlamanız gerekiyor,geçen hafta bizim arabada yattığı için sensör uyarı verdi stepne dahil hepsini tamamlayınca ışık söndü,bildiğime göre sensör önceden hangi hava basıncına göre ayarlanmış ise ona göre basınç tamamlanıyor,daha düşük hava basıldı ise sensörü ayarlamak gerekiyor,galiba bizim ki 34 e ayarlı biz 36 yapıyoruz sorun olmuyor.
stepne havası inmiş tamamlanarak sorun çözüldü.
Bir şey sormak istiyorum. Lastik basınç sensörü bozulduğunda ne olur, ne görürüz?
Yani havası eksik olmadığı halde lastik basıncı uyarısı mı yanar, yoksa havası eksik olduğu halde hiçbir uyarı mı vermez?
Sağlam mı diye denemek için teker teker lastikleri indirmemiz mi gerekiyor?
Şu yüzden soruyorum. Havalar soğuduğunda lastik basınç uyarısı verdi. Bu normal. Fakat ben hiç hava falan basmadığım halde kendiliğinden söndü. Havalar ısınmadığı halde tekrar da yanmadı.
Bozulunca yanar ve hiç sönmez mi, yoksa ölçemediği için lastik basıncı eksik olduğu halde tamammış gibi mi bilgi verir?
Bir şey sormak istiyorum. Lastik basınç sensörü bozulduğunda ne olur, ne görürüz?
Yani havası eksik olmadığı halde lastik basıncı uyarısı mı yanar, yoksa havası eksik olduğu halde hiçbir uyarı mı vermez?
Sağlam mı diye denemek için teker teker lastikleri indirmemiz mi gerekiyor?
Şu yüzden soruyorum. Havalar soğuduğunda lastik basınç uyarısı verdi. Bu normal. Fakat ben hiç hava falan basmadığım halde kendiliğinden söndü. Havalar ısınmadığı halde tekrar da yanmadı.
Bozulunca yanar ve hiç sönmez mi, yoksa ölçemediği için lastik basıncı eksik olduğu halde tamammış gibi mi bilgi verir?
Sensör bozuk olursa lambayı ekranda yakar lastik havası tam olsa bile sönmez,eğer lastik havası sınırdaysa havalar soğuyunca lambayı yakar yola çıkınca tekrar ısındığı için söner.
Uyarı alırsınız yine, belli bir süre sensörden bilgi okuyamaz ise araç bir sorun olduğunu düşünür. Sensörler pilli olduğu için pil bitimine yakın da uyarı gelir mesela. Uyarının detaylarını OBD den bağlanarak okuyabilirsiniz. Bir çok araç lastik uyarısı ile ilgili detaylı bilgi vermiyor, sadece lamba yakıyor ama OBD bağlantısında hangi lastik, basınç değeri, sıcaklık değeri ve sensörün pil durumu ile ilgili bilgiler bulunuyor.
Geçen hafta sabah lastik basınç sensörü arıza ışığı yanmaya başladı aracımda. Her zaman gittiğim lastikçiye gittiğimde havaların normal olduğunu fark ettik. Bana göre fazla olmasına rağmen tüm lastiklere 35 psi hava bastı ve set tuşuna basıp sıfırladık sondü. Ertesi sabah tekrar lastik basınç arıza ışığı yanmaya başlayınca şaşırdım. Tekrar lastikçiye gittim. Tüm lastiklerdeki havalar normal basınçtaydı. Aracım da 105.000 km ve fren balatalarıda daha değişmediği için ondan şüphelendim ama alâkası yokmuş. Sonra sebebini araştırırken reset işlemi yaptıktan sonra en az 10 dakika olmak kaydıyla yani 10-30 dakika kadar aracı kullanmak gerektiğini okudum kullanıcı kitabından. Yaklaşık 3-4 gün arıza ışığı yanık vaziyette gezip bir yandan sebebi araştırırken dün sabah ışık söndü. (Bu arada hava fazla oldugu için lastikçiden sonra benzinliğe gidip torpidodaki tavsiye edilen psi değerlerine göre ayar yapmak için önce biraz havaları indirip tekrar hava basma işlemi yaptım. Sönmeyince 3 gün bu şekilde gezdikten sonra kendiliğinden söndü.)
Bu bağlantıda da lastik basınç arıza ışığı yanma sebepleri var umarım faydalı olur. Hayırlı akşamlar.
Güzel bilgi teşekkürler. Bazen mühendislik ve teyit amaçlı yazılım diline kafa yormak gerekiyor
Asagidaki linkte en son kisimda basinc sensörü ile ilgili bilgiler bulunmakta. Birileri faydalanabilir düşüncesi ile paylasiyorum.
https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=96227.0
Mesaj Birleştirildi: 21 Ara, 2023 23:12
Sensör uyarıları.
Aracınızın TPMS ikaz lambası sizi iki durumda ikaz eder.
Aracınızı ilk çalıştırdığınızda ikaz lambası yanıp sönüyor ve sonrasında devamlı yanıyor ise: aracınızın bir veya birden fazla TPMS sensöründen sinyal alınamıyor demektir. Tıpkı benim aracımdaki gibi. Aracı aldığımda yedek lastik ve sensörü olmadığından uyarı ışığı yanıyordu.
Aracınızı ilk çalıştırdığınız andan itibaren direkt olarak TPMS ikaz lambası yanıyorsa aracınızın lastik basınçlarında bir sorun var demektir. Lastik basınç sensörü 28-35 psi arasını okur. Ayrıca 35 psi nin üzerine çıkılırsa (örneğin 40 psi hava basılırsa) da uyarı ikaz lambası yanar.
Torpido yanındaki SET düğmesi bilinenin aksine lastik sıfırlama düğmesi değil, lastik başlangıç ayarı yapma düğmesidir. Araç lastik havasını, soğuk hava basınç değerine ayarlayınız. Uyarı sistemi bu lastik basıncını temel alacaktır. Kontak anahtarını ON konumuna getirip Lastik basıncı uyarı lambası 3 kez yavaş yavaş yanıp sönene kadar (en fazla 10 saniye) basılı tutun. Bu sayede o anki basınç değerlerini varsayılan değer, ön ayar olarak ayarlamış olacaksınız.
Yeni konu açmayım dedim. Benim sensör söndürüyorum bir kaç dk sonra tekrar yanıyor. 2017 makyajlıda stepnede sensör yok biliyorsunuz. Geçen kışlıkları taktırdığımda da lastikçi söndüremedi ama sensörlerde de basınçta da sorun yok dediler. Toyota servisine gittim bilgisayarla bağlandı bi tanesinin pili bitmiş olabilir dedi fakat ayarları yaptıktan sonra söndürdü. Sorun ne olabilir?
Eğer önümüzdeki günlerde tekrar ışığı yakmaz ise daha önce ki farklı hava ayarlarına göre algılama yapıyor olabilir.
Son servis söndürdükten sonra 3-4 haftadır yanmıyordu bugün yandı nedense inşallah masraf çıkarmaz
Son servis söndürdükten sonra 3-4 haftadır yanmıyordu bugün yandı nedense inşallah masraf çıkarmaz
Benim aracım 2015 model sürekli yanıyordu benim de rot ayarına götürdüğüm de cihazı lastiklere tuttu ve dedi ki abi pilleri bitmiş komple değişmesi lazım tanesi 1500 tl dedi
Özel servisteki usta pil değişmez diyor. Ama bu parça pil ile çalışıyorsa kenlikle pili değiştirilebilmeli. Hindistan'da Adamlar bitik aküyü bile tekrar sıfırlıyorum biz Bi pil değişimi yapamıyoruz. Muadilleri felan kaç liradır baktım biraz ama bu toyotaya göre değişir mi universal mıdır?
Özel servisteki usta pil değişmez diyor. Ama bu parça pil ile çalışıyorsa kenlikle pili değiştirilebilmeli. Hindistan'da Adamlar bitik aküyü bile tekrar sıfırlıyorum biz Bi pil değişimi yapamıyoruz. Muadilleri felan kaç liradır baktım biraz ama bu toyotaya göre değişir mi universal mıdır?
YouTube'ta çok sayıda pil değişim videosu var, bana pek basit bir islemmis gibi gozukmedi ama kalifiye bir oto elektrikcisinin bu değişimi kolaylıkla yapabileceğini düşünüyorum. Ayrica, bildiğim kadarıyla, Universal değil bu sensörler.
Piller ve elektronik genelde epoksi içine gömülü oluyor. Uğraşılsa değiştirilir ama işte servise para kazandırmak lazım...
Piller ve elektronik genelde epoksi içine gömülü oluyor. Uğraşılsa değiştirilir ama işte servise para kazandırmak lazım...
Yabancıların çektiği YouTube videolarında pil epoksi içinde değil silikon içinde ama bence iyi bir elektrikciden profesyonel destek almadan pili değişmeye çalışmak riskli olabilir.
Silikon elektronikleri aşındırıcı ve paslandırıcı bir maddedir. Herşey olabilir ama silikon değildir o.
Bu arada önde gelen bir lastik firma/fabrikası için TPMS sensörü tasarladığım için biraz biliyorum hepsini, zamanında alıp incelemiştik.