0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
maaşıma %25 zam gelecektir. Benim maaşım 9000 tl olacakken , hanımın maaşı yaklaşık 7000 tl olacak.16.000 tl eve giren para olacak. Müsaade edin de biraz cebimde para kalsın ve 6000 tl yi evim için ayırayım. kalan 10 bin tl ile araba almaya niyet edip biriktireyim. 500.000 lik bir araba almaya niyetliyim. 500.000 / 10.000 = 50 ay yaklaşık 4 yıl sonra para birikince dükkana koşup araba alamıyorum. çünkü araç yaklaşık 1 milyon tl olmuş oluyor. Memur olduğumdan altı ayda bir alacağım zamlara güvenip kredi işine giriyorum. Hadi bana da 500 bin tl liik kredi versinler. Faiz de %14 nasılsa ? ziraat bankası hesabım olduğundan bu bankadan kredi kullanıyorum. 299.000 tl için 48 ay için aylık 9.566,39 TL ödüyorum. Kalan 200 bin tl için 203 bin tl kredi kullanıyorum. ikinci bir kredi için aylık 6.494,92 TL ödemem gerek. yani 16.060 tl aylık ödeyip 4 yılda bitirmek istiyorum. yılın ilk altı ayı yemeden içmeden ödüyorum. sonraki 3.5 yıl kuru ekmek yeyip benzin kasko bakım yapmadan arabaya ödüyorum ve sahibi oluyorum 2.el bir araba aldım diyelim. araç 300.000 tl olsun. 4 yıl sonra 459.168 tl ödeyerek araca sahip oluyorum. 300 e aldığım araba 500 bin etti diye sevinirken. makasın açıldığını ve yeni modelin 1 milyon olduğunu görüyorum. sonra 500.000 tl için tekrar kredi ödemeye başlıyorum.. Tahminen 300.000 tl yi banka için ödeyip 8 yıl sonra elimde 1.300.000 tl lik aracım olacak. 8 yıl da araba alacam diye ömrümden veriyorum. Bu hesap sadece araba için. Mantık dışı bir ödeme planı. Ödemenin parayı korumanın imkanı yok. Mala yatırmasam param pul oluyor. biriktirsem elime birşey geçmiyor. Banka yolu en mantıklısı gibi görünüyor. Mecburen !! borçlanıp ekonomiye can ! katıyoruz.
Ucuz, çok ucuz..Corolla sahibi olduğum için gittikçe pişman ediyorlar, piyasa 10 artıyorsa Corolla 5 artıyor. Satın almayı düşünenler, benim gibi Corolla sahibi olanların bu sitemlerini göz önünde bulundursun..
Corolla'ya yeni zam gelmesine rağmen Corolla'nın en dolu paketi ile Civic'in en dolu paketi arasında 175 bin lira fark var. Civic daha pahalı. Hatta Corolla'nın en dolu hibrit versiyonu bile en dolu benzinli Civic'ten 122 bin lira daha ucuz. Her ne kadar Toyota Türkiye'de üretilse de aradaki fark çok ciddi bir rakam.
2015-2016 yıllarında Brezilya'da çalışıyordum, oradayken arabam olmadı ama Brezilya'da Toyota'nın her modelinin (sıfır veya 2.el fark etmeksizin) hondadan daha pahalı olduğu dikkatimi cekmisti (iki markanın da Brezilya'da fabrikası var). Ayrıca, çok sevdiğim bir japon arkadaşım Toyota ile hondanin kalite olarak çok yakın olduğunu ama Toyota'nın hondadan azıcık daha kaliteli olduğunu söylerdi (aynı zamanda, japon iş gücü kalitesi ve üstün çalışma kültüründen dolayı, Japonya'da üretilen toyotalarin yurtdışında üretilen toyotalardan daha kaliteli olduğunu da söylerdi). Ama nedense, Türkiye'de hondanin fabrikası varken bile (şuan ithal ediliyor olsa gerek), Honda toyotadan daha pahalıydı genellikle.
Siz satın alırken corolla diğerlerinden pahalı mıydı?
Benim satın almış olduğum döneme göre kıyas yapınca, aracımdan daha pahalı birçok araca göre yüzdesel fark arttı. Oran orantıyı koruyamadı.. Aracımdan daha ucuz araçlara göre de, aradaki fark kapandı. Yarın bir gün arabamı satacak olursam üzüleceğim, çünkü Corolla diğer araçlara göre daha az değerlendiğinden artık başka herhangi bir arabaya olması gerekenden daha fazla para ödeyeceğim.
Oranlara bakmak lazım. Corolla hep ucuzdu
Oranların farkında olarak söylüyorum zaten bunu, yoksa Corolla şu anda kullanmakta olduğum araç neden kötüleyeyim? Toyota Türkiye sebebini anlamadığım şekilde Corolla'ya piyasanın altında kalacak düzeyde zam yapıyor. Corolla satın almak isteyen için müthiş bir fırsat oluşurken, elinde Corolla bulunduran için ise tam tersi büyük bir zarar oluşturuyor bu durum.. Ucuza alıyorsun evet ama satarken piyasaya göre hareket etmek durumunda kaldığın için anlıyorsun tüm bu dediklerimi..
Fiyatı uçuk düzeyde artsa ne olacak ki satmak isteseniz o fiyatlara 2. El araç alacak birini bulabilecek misiniz?Diğer araçların fiyatlarının balon gibi şişmesi neyi değiştiriyorki almak isteyenler o fiyata 2.el alacağıma gider makul fiyatlara sıfır araç alırım diyor,Corolla nın piyasası olması gerektiği kadar artıyor,hak ettiğinden fazla artmıyor.
Yanlış anlaşılmak istemem, fiyat artışı heveslisi biri değilim böyle bir beklentim de yok. Keşke her şey ucuzlasa da refahımız artsa..Bahsetmek istediğim, piyasaya yenilmek sadece. Genel bir piyasa durumu var ise, ona karşı gün be gün güçsüzleşmek istemem.. Yoksa keşke 10 bin liraya otomobil alabilsek. Benim demek istediğimi, aracını satmak isteyenler satacakları zaman anlayacaklar.