0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ben yaşadığım bölge için ve kendi kullandığım şeklimle bu lastiği uygun gördüm ve yanılmadığımı belirteyim. Bu lastiği kullanan birisi yok şu kadar kullandım, şöyle yaptım, böyle ettim ama senin dediğinle alakası yok derse diye kendi kanaatim olduğunu belirtiyorum. Zaten neye göre kıyasladığımı da yazımın tamamını okuyan arkadaşlar muhakkak anlayacaklardır.
cahilliğimi bağışlayınız, kış ayında kış/kar lastiği takmamak cezaya tabi sanırım ama ben Adana'da ne kar gördüm ne don olayı, bu ceza ilden ile değişmez herhalde değil mi?
Benim lastiğimde M+S yazıyor.
Evet aynen öyle. Ben bu ibareyi gördüğümde işte bu lastiği almalıyım diye desenin de etkisiyle aldım. Bilerek M+S ibaresi yazdığını belirttim Tekin Bey. Okuyanlara, alan veya alacaklara bir fayda olsun diye yukarıda yazmayı unuttuğum için belirttim.
Bu vesileyle benimde katıldığım, hafif yağışlı olarak Kış sezonunu geçiren bölgelerde 4 mevsim lastikleri kullanılabilir konusu tekrarlanmış oldu.
Arkadaşlar, AE101 Corollamda PT535 tecrübelerimi aktarayım; Yaklaşık 20.000 km yol katetmişken 90-100 KM/h bandında yaklaşık 40 metre kızaklama yaptım. Kızaklama sonrası arabayı 3. vitese aldım ve yaklaşık 30 KM/h ile devam ettim. Yani araç durana kadar kızaklamadı. Herhangi bir koku veya duman olmadı. Fakat; ön iki lastikte dengesiz aşınma oldu ve bu da araçta titreme ve uğultu ile kendini gösterdi. Firmayı arayıp ilk kez lastik veya araç kullanan birisi olmadığımı lastiklerinin bir frenleme ile bu kadar kolayca bozulmasının normal olmadığını belirttim. Verdikleri cevap ile lastiklerden nefret ettirdiler. - 20.000 km çok mesafe, lastik eskimiştir zaten. (Lastiklerim 2015 haziran üretimi deyince, km ile mazeret buldular) - Yönlendirdikleri bayiye gittim; "Lastikler çok aşınmamış lastiklerin kaliteli ve sağlam olduğunu gösterir." dedi. Ben de madem sağlam, benim yumuşak araç kullanmamı da saymayalım, neden kuru zeminde kolayca kızaklayıp nasıl hemen aşınıyor ve deforme oluyor!!? diye sordum. Cevap manidar; "Araçların ön freni disk olduğundan önler kızaklar sen de araçta fren yapıp kaydırmışsın ondandır." dedi. Kendimin bile hayret ederek tahammül ettiğim şekilde sizce ben bu yüzden gelmiş olamaz mıyım, bakın burada lastikteki dilimler bozulmuş ve sanki kopacak gibi olmuş, bence bu bir sorundur diye söylediğimde, "Sen normalde 20.000 KM olmadan ön arka yapmalısın lastikleri." dediğinde usta ben anladım, sana hayırlı işler dedim ve çıktım. Doğruları söyleyeyim; karda ve çok yağmurda beni üzmemişti bu lastikler. Memnundum fakat son zamanda sertleşme, artan uğultu olumsuz yanları idi. Şu an Lassa taktım eski aracımızdan kalan, 3 yıllıklar. Kızaklama petlastaki gibi değil. Daha yumuşak. Petles beni üzdü.
25 bin kilometredir ithal bir markanın dört mevsim lastiğini kullanıyorum, kuru zeminde defalarca ani fren yapmışımdır, lastikte sertleşme filan olmadı alalı 2 yıl (iki kış gördü) oldu.. Yerli markalar ithal malların önüne geçmek istiyorsa tüketicisine bir değil iki kat sahip çıkmalı, yerli malı tercih etmenin sonucu bu olmamalı.
Yumuşak hamurlu lastiklerin sıcak asfaltta kızaklama yapması bu tip problemler yaratır bence, hatta yaratmalıdır, çünkü yola iyi tutunduğunu gösterir. ABS yüzünden yeni arabalarda bu sorun olmuyor o yüzden anlaşılamıyor galiba. Bir akrabam yaz lastiğiyle İzmirde kızaklattı arabayı, lastikler çöp oldu mesela.
Şubat ayında gece saat 23:30 civarı hava sıcaklığı En Fazla 7 derecede, yerler ıslak değildi. Yani sizin yazdıklarınızdan uzak bir ortam var. Ayrıca lastik hamuru ile ilgili enteresan olan ve çok dikkatimi çeken olay ise; koku veya duman çıkmaması. Keza aracı tamamen durmadan 80-90 km/h bandından yaklaşık 40 km/h' düşüren kızaklama ile bu sıkıcı durum yaşandığını da tekrar edeyim. * Yolu iyi tutan yumuşak lastik ; petlas PT535 gibi kolayca kızaklamıyor.
Konuyu sonuna kadar okudum. Petlas kışlık lastik maceramı anımsattı. İlk kış "vay arkadaş Petlasa bak ne lastik yapmış adamlar" dedirtti. Sonraki kış günaha soktu ziyadesiye. Dört mevsim lastiğe gelirsek. Ben Goodyear kullandım. 4 kış 3 yaz ve 50 bin km. Her koşulda kullandım. Asfalt, çamur, kar, buz, uzun yol vb. beni hiç üzmedi. Özelliğini birden bire yitirmedi. Kullandıkça, eskidikçe ve yıprandıkça ne kadar kaybetmesi gerekiyorsa o kadar özelliğini yitirdi. Aracı sattığım da üzerindeydi. Bir yaz daha çıkarırdı ama kışı bilemem.