Merhaba arkadaşlar,
Ömer Seyfettin'in lise yıllarımda okuduğum çok güzel bir hikayesi vardır, ismi Yüksek Ökçeler.
Bilen bilir, ama bilmeyen için kısa bir özeti şu;
"Hatice hanımın yüksek ökçeli ayakkabı giyme merakı vardır. Yüksek ökçeleriyle, konakta bir aşağı bir yukarı iner çıkar bütün gün. Zamanla Hatice hanım, ayaklarından rahatsızlanır. Doktor, düz tabanlı, rahat ve yumuşak bir ayakkabı giymesini söyler. Ne olduysa bundan sonra olur. Bir gün bahçıvanı, bir gün aşçıyı bir gün bir başkasını arkasından dedikodu yaparken duyar. bir başka çalışanı hırsızlık yaparken farkeder, ve bunlara günlerce çok defa şahit olur ama belli etmez. Konaktakiler yüksek ökçelerin sesini duyunca hemen vaziyet alıyor, toparlanıyorlardı. Oysa bu sessiz ayakkabılar herşeyi gün yüzüne çıkarmıştı. Bu duruma daha fazla dayanamayan Hatice hanım, tekrar yüksek ökçeli ayakkabılarını giymeye devam eder."
Şimdi bu hikayeyi neden anlattım. Hepinizin anladığını tahmin ediyorum.
Yıllarca Bridgestone'dan şikayet ettik. Sert ve gürültülü olduğundan dem vurduk, odun dedik, kütük dedik, beton dedik, bin türlü hakaret ettik.
Ben de dahilim bu gruba. Ve Er300'lerimi değiştirip (en az 10.000 daha giderdi) Goodyear EGP aldım geçen yaz. Sessiz ve yumuşak olsun diye.
Ama o da ne, yukarıdaki hikayede anlatılan Hatice hanım gibi oldum. Bu sefer arabanın motor sesi, kenardan köşeden o güne kadar hiç duymadığım zırıltı sesleri..vs herşeyi işitir oldum. Sade yol sesi dinleseydim daha mı iyiydi acaba diye düşünüyorum şimdi. ER300 lerle geçirdiğim mutlu günlerimiz geliyor aklıma, bana uzaktan gülümsediği yaz geceleri. Lastikçide bırakırken, son defa baktığımda ağlamaklı gözleri. Büyük bir ihanetin ve nankörlüğün içindeymişim gibi. Oysa ne yollar ne kilometreler yaptık sesinle be güzelim. Bir kere bile "off" demedin bana.
Ben de Yüksek Ökçeleri tekrar giysem mi acaba!
Bridgestone'leri tek seven ender kişilerdenim herhalde. 1999 yılından beri Bridgestone kullanıyorum. 90 model 131 arabama 99 yılında Bridgestone SF 215 taktırmıştım. Hatta askerden yeni gelmiştim ve babam değiştirmişti lastikleri ve "madem arabayı yenileyemedim, lastikleri değiştireyim de oğlum yeni lastikler ile kullansın" demişti. 2005 Symbol arabam da iki kere Bridgestone B330 Evo kullandım. Symbol ve 131'in ilk sahibiydim. Symbol'de ilk aldığımda Good Year vardı memnun kalmadım şahsen. 2009'da 41 bininci km'de Bridgestone B330 Evo taktırdım ve 2012 yılı 116 bininci km de değiştirip ikinci Evo'ları taktırdım ve 4.5 ay önce Symbol'ü sattığım 145367. km'de ikinci Evo'lar üzerindeydi.
Bu Corollayı alırken baktım ki lastikler Bridgestone Er 300 Turanza ve sevincimden havalara uçup öptüm lastikleri desem yeridir. Konforsuz ve sert lastik olabilir ama kolay yıpranmaz hele de bozuk yollar da iyi gider. Şu an 3000 küsür km deyim ve sırf konforlu ve sessiz lastik olsun diye keyfen atacak halim yok Bridgestone Er 300'leri. Değişim zamanı geldiğinde yine Bridgestone alırım. Ha, Turanza almam da başka modelini alırım. Kısaca ben BRIDGESTONE seven biriyim.
Ve şimdi ki yorumum biraz sert olacak ama. Donanım haber de var bazen bu tipler. Adam sıfır km araba alıyor ve 5000 km sonra "bu lastikler kötü, satıyorum yerine yumuşak ve sessiz lastik alıyorum" diye konu açıyor. Bu hoş bir şey değil. Bu israftır.
Abartılacak kadar da yani gürültüsü yok Bridgestone'lerin ve özellikle Turanza'ların. Şahsen yağmur performansından da memnunum. Yahu insanız hepimiz, seslere neden bu derece takıntılıyız anlamadım. Bir arkadaşınla otururken midenden de gurul gurul ses gelebilir. Kulak bu kadar hassas olmasın. Yemeğin içinde sinek aramaya kalkarsanız o yemekten hayır gelmez. Ben 2013 yılı Ocak ayında Symbol arabam ile kar lastiksiz B330 EVO'larım ile karlı bir pazar günü Lüleburgaza gitmiştim. Ve ne bir kayma yaşadım, ne patinaja düştüm, gayet sorunsuz ulaştım Lüleburgaza. Ve benden 45 dk önce çıkan kar lastikli Toyota Avensis doğal olarak geçtiğim yolları benden önce geçerek gitti ve kaya kaya gitmiş. Daha ben Bridgestone'yi sevmez miyim?
Bridgestone'leri tek seven ender kişilerdenim herhalde. 1999 yılından beri Bridgestone kullanıyorum. 90 model 131 arabama 99 yılında Bridgestone SF 215 taktırmıştım. Hatta askerden yeni gelmiştim ve babam değiştirmişti lastikleri ve "madem arabayı yenileyemedim, lastikleri değiştireyim de oğlum yeni lastikler ile kullansın" demişti. 2005 Symbol arabam da iki kere Bridgestone B330 Evo kullandım. Symbol ve 131'in ilk sahibiydim. Symbol'de ilk aldığımda Good Year vardı memnun kalmadım şahsen. 2009'da 41 bininci km'de Bridgestone B330 Evo taktırdım ve 2012 yılı 116 bininci km de değiştirip ikinci Evo'ları taktırdım ve 4.5 ay önce Symbol'ü sattığım 145367. km'de ikinci Evo'lar üzerindeydi.
Bu Corollayı alırken baktım ki lastikler Bridgestone Er 300 Turanza ve sevincimden havalara uçup öptüm lastikleri desem yeridir. Konforsuz ve sert lastik olabilir ama kolay yıpranmaz hele de bozuk yollar da iyi gider. Şu an 3000 küsür km deyim ve sırf konforlu ve sessiz lastik olsun diye keyfen atacak halim yok Bridgestone Er 300'leri. Değişim zamanı geldiğinde yine Bridgestone alırım. Ha, Turanza almam da başka modelini alırım. Kısaca ben BRIDGESTONE seven biriyim.
Ve şimdi ki yorumum biraz sert olacak ama. Donanım haber de var bazen bu tipler. Adam sıfır km araba alıyor ve 5000 km sonra "bu lastikler kötü, satıyorum yerine yumuşak ve sessiz lastik alıyorum" diye konu açıyor. Bu hoş bir şey değil. Bu israftır.
Sana katılıyorum burak'çım

2 defa ER300 Turanza kullandım, tarlaya da girdim o lastiklerle yazlık yollarında, taşlık yollarda da gezdim tık demedi..
Daha öncede belirtmiştim bir daha alır mıyım diye evet neden olmasın

Bak şu an benim arabada Primacy 3 var.. Lastik ömrünü tamamlasın michelin almayı düşünmüyorum çünkü bunlarda çok çabuk eriyor,eridi hatta
Abilerim lastiklere sadece konfor ve sessizlik olarak dusunmeyin. Lastigin yol tutusunuda dusunun. Er300 lerle kac kere arabayi savurdum sayisizca. Patinajsiz kalkamazdi araba. Ama egp nin yol tutusu super. Dip gaz yapmadığım surece patinajsiz kalkiyor. Virajlara güvenle giriyorum
Er300 lerle benimde girmedigim yol vs kalmadi. Dayaniklilik olarak iyi ama yol tutusu yok
Er300 Agziyla kuş tutsa yine de yaranamaz bana,lastik ugultusundansa motor sesini dinlerim.Trim sesi olacak elbet ama en ufak bi sette ziplamak istemem arabadan soğutan bi lastiktir kendisi.Aurisin yumusacik suspansiyonunda bile rahatsiz ediyor.
er 300 ses , tasarruf ve ıslak zemin tutuşu iyi olmayan ama dayanıklı bir lastik.
eskiden yollar kötüyken benim için dayanıklılık önemliydi artık daha yumuşak lastik arar oldum.
israf olacağını düşünmesem bende değişecektim. belki gelecek yıla değişirim..
Er 300 ün hangi ölçüsü bu??
Toyota bayisinde lastik etiketli 205/55/16 vardı değerler F/F ti, resmen üniversitede dersten kalan öğrenci gibi
Er300 taşlı yollarda fln fren mesafesi iyi, tutunma olarak ıslak haricinde iyi, arada sıkıntıdan zorlasamda bırakmadı araba kendini
Gerçekten israf, bayiler hangi lastiği tercih edeceğimizi sorsalar keşke, işte o zaman farklı marka isterim
Başta bende aileme ısrar ettim yeni iken satalım kurtulalım diye. Araç evdeyken sakin kullanılıyor, eee dedim ne gerek var o zaman
Bitene kadar devam. Oda ortalama 40.000 belkide 50.000
Er 300 ün hangi ölçüsü bu??
Toyota bayisinde lastik etiketli 205/55/16 vardı değerler F/F ti, resmen üniversitede dersten kalan öğrenci gibi
Er300 taşlı yollarda fln fren mesafesi iyi, tutunma olarak ıslak haricinde iyi, arada sıkıntıdan zorlasamda bırakmadı araba kendini
Gerçekten israf, bayiler hangi lastiği tercih edeceğimizi sorsalar keşke, işte o zaman farklı marka isterim
Başta bende aileme ısrar ettim yeni iken satalım kurtulalım diye. Araç evdeyken sakin kullanılıyor, eee dedim ne gerek var o zaman
Bitene kadar devam. Oda ortalama 40.000 belkide 50.000 
91 h galiba bizimkiler 91 v imiş ama ondada pek fark yok
benim araç dizel olduğundan ön taraf daha ağır tahminimce ondan arkayı salıyor. döner kavşakta 60 üstünde hissediyorum arkası salacakken müdahale geliyor (turanzalarla)
Yeni Corolla'da ki 205/55/16 Turanza lastikler 91 V..!
Abs li araçlarda sert lastik sanki kuru zemin de ani frenlemede abs yi daha erken vede daha düşük hızlarda dahi devreye sokuyor yoksa bana mı öyle geliyor anlamadım.
Mesaj Birleştirildi: 15 Nis, 2015 11:56
91 h galiba bizimkiler 91 v imiş ama ondada pek fark yok
Kış lastiği gibi yakıt tüketimi var maşallah
Abs li araçlarda sert lastik sanki kuru zemin de ani frenlemede abs yi daha erken vede daha düşük hızlarda dahi devreye sokuyor yoksa bana mı öyle geliyor anlamadım.
Mesaj Birleştirildi: 15 Nis, 2015 11:56
Kış lastiği gibi yakıt tüketimi var maşallah 
aynen dediğin gibi. abs gereğinden fazla devreye giriyor. ben geçen hafta afyonda kar ile seyahat ettim. Tabiki pek beklentim yok ama kar performansı da diğer lastiklere nazaran daha kötü.
ER300 deyince B777-300ER e gitti kafam bir an
Bugün onu yarın başkasını linç ederiz.Sırayla.
Dunlop Sp01 lerin de ondan yana kalır yanı yok, ama Bridgestone mu aman aman hayatta takmam, Goodyear EGP ile 500km girdim mutluyuz hemde çok...
Bir yazlık lastik Petlas marka kışlık lastiklen daha konforsuz ve gürültülü olursa linç edilir. [emoji4] Bir ara Bridgestone mühendislerinin bu kadar dandik lâstik yapmak için özel bir çaba sarf ettiğini düşünmedim desem yalan olur.
Bizim auriste Turanza var biz gayet memnunuz lastikten sizler ne sıkıntısını yaşıyorsunuz bilmiyorum
Yine benim corollada kumho ecst diye bi lastik var ben ondanda memnunum

Astra'mız var bide ondada 2004 model turanza var ondanda memnunum
Daha doğrusu ben bu zamana kadar lastik ayrımı yapmadım,nasıl oluyor lastikten memnuniyetsizlik önce onu bi bilmem gerekiyor galiba.

Benim gibi aracı zorlamadan kullanan biri hiç bir lastiği ayırt edemez galiba