Gönderen Konu: TR çapında elektrik kesintileri ?  (Okunma sayısı 12751 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: TR çapında elektrik kesintileri ?
« Yanıtla #80 : Nisan 01, 2015, 12:57:02 »
Nükleer Santral olmazsa olmaz diye düşünenlerdenim.

http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCkleer_reakt%C3%B6rler_listesi

Nükleer santrallerde bir arıza veya kaza meydana geldiğinde "o ülkedeki diğer santraller kapanmaya başladı" diye çıkan haberleri şu şekilde yorumlamak gerekmektedir; "Diğerlerindeki aynı sorunun oluşmaması için düzeltme çalışmalarının yapılması için geçici devre dışına alınmaktadır."

Japonya bugün teknolojik her konuda hala bir çok büyükten daha öndedir.

Nükleerin faydaları ve getirisi götürüsünden daha az olsaydı, bugün çoktan yukardaki ülkeler nükleer santrallerini kapatmış olurlardı.

Size şöyle örnek vereyim, geçenlerde Servis müdürü olan arkadaşım, bir tanıdığının 2. el Hybrid Yaris almak istediğini fakat kafasındaki bazı sorular için cevaplar bulamadığı için benimle konuşmak istediğini ve benim numaramı vereceğini söyledi, ben de kabul ettim. Beni arayan beyefendi ile tam 2.5 saatlik konuşma yaptım (kesinlikle abartı değil) ve kafasına yattığını, ertesi günü aracı alacağını ve beni bilgilendireceğini söyledi ama geri dönüş olmadı.

Şunu söylemek istiyorum, biz halk, henüz Hybrid teknolojisini bile kabullenemeyip kuşku duyarken, Japonya gibi bir ülkenin 100 yıldır kullandığı, geliştirdiği nükleer teknolojisini nasıl özümseyebiliriz? Kötü olasılık yanlarını sanki sürekli yaşanan şeylermiş gibi olan fikirleri çok rahatlıkla sevip kabul edebiliyoruz ama enerji açığımızın olduğunu kabul etmiyoruz.

Ülkemizde uygun olan yerlerde Rüzgar ve Yeraltı doğal/yapay sıcak su santralleri devreye alınmakta ama hala yeterli güçlere ulaşılamamaktadır.

Kalkınmanın 1. şartı, asla kesilmeyen, ucuz ve sabit 50Hz'lik 220V elektriktir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Nisan 01, 2015, 12:57:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Nisan 01, 2015, 14:09:10 »
Hangi ülkelerde kaçtane nükleer santral olduğuna bakarsak, bizim topraklarımızda kaza olmasada zaten çevrede olanlardan etkileniyoruz. Toplumumuzda bilgi eksikliği var.

Aslında gerekli özen gösterildiğinde en temiz enerji kaynağıdır.

http://www.sabah.com.tr/multimedya/galeri/dunya/dunyada_nukleer_santrali_olan_ulkeler?tc=33&page=1

Şu konuda çok konuşuldu

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=58820.msg795574#msg795574

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #82 : Nisan 01, 2015, 14:23:41 »
 RPN değeri hiç hesaplanmış mı bu işin? Aslında buna özel bir RPN şart, özellikle şiddet katsayısı bazında.
 Diğer yandan bu iş 6 sigmanın da üstünde çalışma şartları ister. Yalnız bu birden olmaz. Bana önce 5 sigma düzeyinde çalışan bir kuruluş gösterirseniz o zaman ilerisi için bu teknolojiye daha kuvvetli evet diyebilirim.
 Sizde olmasına gerek yok ancak çevre ülkelerde de bir kaza olsa etkilenmeniz içten bile değil. Yani nükleeri barındırmamak tam koruma sağlamaz. Diğer yandan bu teknoloji bizden mi olacak, başkalarının elinde mi tartışılır. Başkalarında olacaksa neden santral yaptıralım, sadece elektriği ithal edersin düşüncesi daha yalın olur.
 Geçen hafta birisi; tüm Türkiye'de elektrikler gidecek, dese çok kişi inanmazdı. İşin ilginç tarafı, elektriklerin gitmesi değil, böyle bir durum için acil eylem planının olmaması. Simülasyon testleri sonuçta sadece ekonomi için yapılmaz.
 Peki bu durumun ülke ekonomisine maliyetinden kim sorumlu olacak, bir de o var, yanlış mıyım?

Şu konuda da işlenmişti zamanında;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=16535.msg221327#msg221327

Mesaj Birleştirildi: Nisan 01, 2015, 14:26:34
Gökhun, en temiz dersek yanlış olur. Nükleer atıkların yarı ömrü ve bertaraf edilme şartları çok ağır.

Enerjiye tabi ki de ihtiyaç var, bu büyüme hesaplarını da içine alacak şekilde ve belli gecikmeler de göz önüne alınarak hesaplanıp, uygun politikalar ortaya konmalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '05
  • 447 kere teşekkür etti
  • 427 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #83 : Nisan 02, 2015, 21:28:16 »
Bende nükleer enerjinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Çernobil i örnek verenlerin şiddetle şu belgesel i izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Hem Almanya Nükleer tesisleri ni kapattı diye örnek verenler oldu (Türkiye genelinde) ama almanya tesislerini kapatmadı 2020 ye kadar bakıma aldı ve yeniden faliyet e geçecek

https://www.youtube.com/watch?v=-XMOXMai7tI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #84 : Nisan 02, 2015, 21:42:59 »
Almanya şu anda dünyanın en büyük fotovoltaj hücresi kullanıcısı. Ve Almanya sayeseinde fotovoltaj hücresi fiyatları son 4-5 yıldır inanılmaz ucuzladı. Adamlar herşey gibi enerjide de öncü, Türkiyenin de herhalde en az yarım asır ilersindedir.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #85 : Nisan 02, 2015, 21:52:08 »
Adamlar üretim devi.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 106 kere teşekkür etti
« Yanıtla #86 : Nisan 03, 2015, 00:01:32 »
RPN değeri hiç hesaplanmış mı bu işin? Aslında buna özel bir RPN şart, özellikle şiddet katsayısı bazında.
 Diğer yandan bu iş 6 sigmanın da üstünde çalışma şartları ister. Yalnız bu birden olmaz. Bana önce 5 sigma düzeyinde çalışan bir kuruluş gösterirseniz o zaman ilerisi için bu teknolojiye daha kuvvetli evet diyebilirim.
 Sizde olmasına gerek yok ancak çevre ülkelerde de bir kaza olsa etkilenmeniz içten bile değil. Yani nükleeri barındırmamak tam koruma sağlamaz. Diğer yandan bu teknoloji bizden mi olacak, başkalarının elinde mi tartışılır. Başkalarında olacaksa neden santral yaptıralım, sadece elektriği ithal edersin düşüncesi daha yalın olur.
 Geçen hafta birisi; tüm Türkiye'de elektrikler gidecek, dese çok kişi inanmazdı. İşin ilginç tarafı, elektriklerin gitmesi değil, böyle bir durum için acil eylem planının olmaması. Simülasyon testleri sonuçta sadece ekonomi için yapılmaz.
 Peki bu durumun ülke ekonomisine maliyetinden kim sorumlu olacak, bir de o var, yanlış mıyım?

Şu konuda da işlenmişti zamanında;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=16535.msg221327#msg221327

Mesaj Birleştirildi: Nisan 01, 2015, 14:26:34
Gökhun, en temiz dersek yanlış olur. Nükleer atıkların yarı ömrü ve bertaraf edilme şartları çok ağır.

Enerjiye tabi ki de ihtiyaç var, bu büyüme hesaplarını da içine alacak şekilde ve belli gecikmeler de göz önüne alınarak hesaplanıp, uygun politikalar ortaya konmalı.

Abi atıklar özel olarak gömülüyorlar. Üretilecek enerjiye bakarak en verimli, zararsız ve temizi nükleer oluyor.  Yani özen gösterildiğinde çevreye ve canlılara hiçbir zararı yok.  Dediğiniz gibi atıkların bertarafı zor fakat sızmadıkça direkt olarak zararı yok. Türkiye de ne kadar özenli olur orası meçhul tabi.

Rüzgar güllerini zararsız olarak biliriz. Hiçbir atığı yok. Fakat kuşlara, etraftaki diğer canlılara zararı var. 

Güneş enerji panelleride zararsızdır. Fakat onlar içinde bazen ağaçları kesmek gerekebilir. Malum çok büyük alana ihtiyaç var. ( Rüzgar gülleri içinde ağaçlar kesilebiliyor)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #87 : Nisan 05, 2015, 13:14:49 »
Bende nükleer enerjinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Çernobil i örnek verenlerin şiddetle şu belgesel i izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Hem Almanya Nükleer tesisleri ni kapattı diye örnek verenler oldu (Türkiye genelinde) ama almanya tesislerini kapatmadı 2020 ye kadar bakıma aldı ve yeniden faliyet e geçecek

https://www.youtube.com/watch?v=-XMOXMai7tI
Çernobil örnek verilmiyor bence Mehmet, Çernobil 'in kendisi örnek zaten. Emin ol ki, aklı başında herkes de o olayı örnek alır, almalıdır.

Abi atıklar özel olarak gömülüyorlar. Üretilecek enerjiye bakarak en verimli, zararsız ve temizi nükleer oluyor.  Yani özen gösterildiğinde çevreye ve canlılara hiçbir zararı yok.  Dediğiniz gibi atıkların bertarafı zor fakat sızmadıkça direkt olarak zararı yok. Türkiye de ne kadar özenli olur orası meçhul tabi.

Rüzgar güllerini zararsız olarak biliriz. Hiçbir atığı yok. Fakat kuşlara, etraftaki diğer canlılara zararı var. 

Güneş enerji panelleride zararsızdır. Fakat onlar içinde bazen ağaçları kesmek gerekebilir. Malum çok büyük alana ihtiyaç var. ( Rüzgar gülleri içinde ağaçlar kesilebiliyor)

Yaklaşımların doğru bence Gökhun, zaten bu şekilde ve daha da fazla detay ile ortaya konmalı her şey. Fizibilite de bunu gerektirir.
 Şimdi şöyle soruları sorulabilir aslında konu daha açılsın diye;
 Hangi tip enerji santrali için ne kadar su tüketiliyor?

Enerji üretmek kadar, bunun kontrollü üretimi de çok önemli. Bunun için de tüketim de kontrollü olmalı. Yani elektrik, tüketildiği kadar üretilmeli. Peki geçen günkü gibi geniş çaplı problemlerde, tüketim aniden aşırı derecede düşerse, santrallerin ürettiği elektrik ne olur? Nükleer tesis böyle bir talep düşmesi sonucunda üretimini nasıl bertaraf eder? Nükleer santral için çok önemli olan soğutma işi, elektrik kesintisi ve kısırdöngü düşünüldüğünde ne kadar süre dayanabilir?

Nükleer işlemler ile elde edilen elektrik enerjisinin KW saatinin fiyatı ne olur?

Biraz işin içinde olan herkes biliyordur ki; enerji üretimi ile nihai tüketimi arasında büyük farklar mevcuttur. Bunun sebebi hatsal kayıplardır elektriğin taşınımı sırasında ortaya çıkan. Bu konudaki iyileştirmeler bile çok önemli enerji tasarrufları sağlayabilir.

Kurulum maliyetleri yanında işletim maliyetleri ve teknoloji sahipliği konusunda bilgisi olan da paylaşırsa daha genişleyebilir bu konu.

Yine santrallerden çıkacak nükleer atığın zamana göre miktarı ve kaç yıl boyunca radyoaktivite sergileyeceği de paylaşılabilir.

Tabi en önce şu sorulmalı; nükleer enerji mi isteniyor, enerji mi isteniyor? Amaç enerji ise; enerji üretim türleri arası çok yönlü, maliyetleri, çevreyi ve olası tehlikeler ile bunların şiddetleri ve bertaraf maliyetleri de masaya yatırılmalı. Bu araştırmalar tam ortaya konursa ister nükleer olsun, ister güneş vs, en sağlıklısı zaten seçilecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 106 kere teşekkür etti
« Yanıtla #88 : Nisan 05, 2015, 14:36:15 »
Abi hatsal kayıplarda, kaynaktan alıcının uzaklığı, telin çapı, yapısı, direkler arası mesafe vs. Bir sürü hesaplama yapılıyor. Fakat kayıp kaçınılmaz. Ama bu hesaplarla en aza indiriliyor.

Elektrik üretildiği an tüketilmeli o yüzden tüketilmediği her an zarardır. Onunda ortalamasını alıp ona göre üretim yapılıyor. Mesela geceleri santraller tam kapasite çalışmaz bunu nasıl hesapladılarsa onlarda hesaplanabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #89 : Nisan 05, 2015, 15:09:39 »
 İşte sorun orada oluyor genelde Gökhun, hesaplanan şeyler geçerli durumlar için, ama geçen gün ortaya çıkan şey böyle değildi ve bütün sistem devre dışı kaldı, beklenmedik şekilde ve onca emniyete rağmen. Rüzgar enerjisi ya da güneş enerjisinden elektrik üretiminde bunun bertarafı kolay. Rüzgar güllerinin frenleri var mesela, güneş enerji panelleri de ışığa göre açılı çalışabiliyor. Ancak nükleer enerjide hadi üretimi azaltayım dedin mi çok ayrı, komplike bir süreç oluşuyor. Ayrıca istenmeyen saldırılar vs durumu da düşünüldüğünde, en başta belirttiğim RPN hesaplamasında şiddet göstergesi bu işe özel olmalı ve çok iyi irdelenmeli.
 BU arada nükleer geleceğin enerji kaynağı gibi de görünmüyor, belli bir dönem, bir çok ülke için çok işe yaradı ancak bugün işletim maliyetleri hesaplandığında çok daha ekonomik sistemler mevcut.
 Dediğim gibi, nükleer enerji ile elde edilen elektriğin ve rüzgar, güneş vb kaynaklar ile elde edilen elektriğin kw saat fiyatı ortaya konursa, o da bir bilgi verebilir. Yalnız tabi ki de bu tercihin tek şartı olmaz. Uzun dönem hesaplamalar da önemli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Ford C-Max
  • Kilometre: 40000
  • 3 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #90 : Nisan 05, 2015, 16:18:17 »
   Öncelikle elektrik kesintisini "trafoya kedi girmiş" yada bu kesintiler nükleer santrala geçmek için bilinçli yapılıyor tarzından yorum yapan kişilerden buraya siyaseti bulaştırmamalarını isteyeceğim. Burası siyasi yorum yapılacak bir forum değildir.

Ülkemizde enterkonnekte şebeke sistemi mevcuttur. Bu sistemde tüm santrallerde üretilen enerji enterkonnekte şebekeye verilmiş ve herhangi bir santral çalışmasa dahi o bölgenin elektriksiz kalmaması hedeflenmiştir.

Santrallerde üretilen elektrik depolanmaz. Elektriğe ne kadar ihtiyaç varsa o kadar üretilir. Elektriğin kesildiği saatler enerjinin yoğun olarak tüketildiği saatler değildir. İşte bundan dolayı herhangi bir santral devreden çıkmış olsa bile gereken enerjinin sağlanması daha kolay olan saatlere denk gelmektedir.

Eğer enerjinin en yoğun kullanıldığı saatlerde bu elektrik kesintisi olsaydı. Gerekli elektriği üretemiyorsak sadece bir bölgenin elektriğinin kesilmesi gerekir. Bu durumda bile neredeyse tüm ülkenin elektriğinin kesilmemesi gerekirdi. Çünkü böyle durumlarda sorunlu kısmın devreden çıkarılmasını sağlayacak ve otomatik olarak devreye giren  bir sürü şalt cihazı bulunmaktadır. Dolayısıyla bu sorun santrallerde üretilen elektrikten kaynaklanmamaktadır.

Kesin olmamakla beraber tahminimce bu kesintilerin sebebi iletim hatlarından kaynaklandı. Normalde sadece sorunlu olan bölgenin elektriği kesilmesi gerekirken her ne sebepse neredeyse tüm Türkiyeye yansıdı. Normalde insanlar müdahale etmese bile sorunlu bölgeyi otomatik olarak ayıracak şalt cihazları çalışmadı.

Normalde böyle bir durumla karşılaşmak mümkün değil.

Elektriğin ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu bilmeyen yoktur. Bundan da ülke olarak ders çıkarmalıyız. Elektrik üretiminde kesinlikle yurt dışına bağımlı olmamalıyız. Ayrıca sistemimizi tekrar kontrol etmeliyiz.

Elektriksiz  yaşayamayacağımıza göre  bir şekide elektrik üreteceğiz.  HES kurarken muhakkak doğa bundan etkilenecek. Termik santral kurduğumuzda muhakkak ortam kirlenecek. Nükleer santralımız olursa muhakkak bir riski olacak. Yanlız burada en iyi şekilde hazırlanıp, masraftan kaçmayarak gerekli güvenlik ve çevresel önlemlerini almalıyız.

Şu an için rüzgar santrali ve güneş pili gibi uygulamalar teknolojik maliyetleri fazla olduğundan ülkemizde daha azdır. Bu teknolojileri kullanmak içinde elimizden gelen yapılmalıdır. Fakat bir ülkenin elektriğinin tamamının rüzgar santrali yada güneş pilinden karşılanması şu an için mümkün değildir. Mecburen HES, Termik vb santraller olmak zorunda.

Yaşanan bu kesinti olayı bizim ülke olarak kendimize güvenimizi zedelemektense daha da hırslanmamızı  sağlarsa bize yararı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #91 : Nisan 05, 2015, 18:02:26 »

"Akkuyu Nükleer Santrali’nde bu sabah meydana gelen kaza, Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kaydedildi. NTV hava durumu sunucusu ve yüksek meteroloji mühendisi Gökhan Abur, Akkuyu’daki olası bir kazanın etkilerini anlatıyor. "

https://www.facebook.com/video.php?v=10152354688554404&set=vb.684504403&type=2&theater

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #92 : Nisan 05, 2015, 18:40:24 »
1960 lı yılların ruslarından dahamı geriyiz. Varsın bizimde olsunda patlasın anasını satayım.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #93 : Nisan 05, 2015, 19:43:06 »
kendimce belirteyim nükleere karşı olmak aklı selim biri için saçmadır. çünkü ülkemizde nükleer yakıt olarak kullanılan madenler var, hem de dünyada başı çekiyoruz yanlışım varsa düzeltin ama uranyum ve toryum  kullanılıyor.
ülkemizde bol miktarda var ee çok güzel.

hem nükleer santraller daha az karbon salınımı yapıyor doğayıda oldukça koruyor atıkları düzgün imha edilirse sıkıntı da yok..

ee sen ne karşı çıkyorsun kardeşim? madem çok biliyodun da(kendime söylüyorum)

*Ülkemizde basit üretim tesislerinin bacalarına takılan karbon monoksit filtresini bile pahalı diye takmayan ya da takıp bakımını yapmayan ve bu denetleme mekanizmasını rüşvetle aşan patronlar var  doğru mu?

*Yine tesislerin katı ve sıvı atıkları filtre etmesi gerekir,kaç kuruluş bunu yapıyor hiç araştırdınız mı?

*Çiftçilerin yediğiniz ürünlere deli gibi ilaç attığını da bir çoğunuz bilmez, ben biliyorum çünkü 20 yaşıma kadar köyde çiftçilik yaptım.O ilaçları kullandıktan sonra 10 gün hasat edilmemesi gerekir ve çoğu hasat eder..

**Uzatmayacağım..

***Sonuç:

Basit sanayi kuruluşlarının atıklarını bile denetleyemeyen bir ülke gidipte reakatörün bakımını yapacak,onu kuralına uygun soğutacak-atıklarını bertaraf edebilecek ve bu reaktörü sorunsuz çalıştırabilecek mi?

Bizim tırnağımız olamayan ermenistan yapıyor kardeşim koskoca ülkemiz mi yapamayacak.... dediğinizi duyar gibiyim...

Bekleyip göreceğiz........ Allah başta ülkemizi ve  bu evreni nükleer felaketten korusun........

Yılmaz Özdil Mode:0ff 
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #94 : Nisan 05, 2015, 21:02:22 »
Başta bor rezervlerini kendi başımıza kullanalım da....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 106 kere teşekkür etti
« Yanıtla #95 : Nisan 06, 2015, 01:51:59 »
"Akkuyu Nükleer Santrali’nde bu sabah meydana gelen kaza, Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kaydedildi. NTV hava durumu sunucusu ve yüksek meteroloji mühendisi Gökhan Abur, Akkuyu’daki olası bir kazanın etkilerini anlatıyor. "

https://www.facebook.com/video.php?v=10152354688554404&set=vb.684504403&type=2&theater

İyi güzel anlatıyorlarda. Ülkemizin dört bir yanında her ülkede var bu santraller. Onlarıda gösterseler keşke :)  Her türlü etkileniriz. Yukarıda bir link var oradan hangi ülkede kaç santral var bakabilirsiniz.

En basiti bulgaristanda 2 tane var. Diğerlerini siz düşünün :)

Mesaj Birleştirildi: Nisan 06, 2015, 02:00:47
Amerikanın gemilerinde bile reaktör var. Denizde sızıntı olsa bizede gelmeyecekmi. Gerek deniz suyundan gerek yediğimiz balıklardan....

Kısacası korkunun ecele faydası yok.  Yukarıda Murat abininde dediği gibi. Bizde olsunda varsın patlasın...   

Şunu belirteyim. Şuanki hükümeti günahım kadar sevmem. Siyasetlede işim olmaz. Bence bu nükleer santral işi doğru bir karar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #96 : Nisan 06, 2015, 03:21:27 »
Siyasetle hiç işim olmaz. Nükleer santrale karşı değilim tehlikeli kısmı doğru özellikle insan sağlığı ve çevre için.Umarım elimize yüzümüze bulaştırıpta örtpas edilecek durumlar oluşmaz. Fakat tükettiğimiz gıdaların birçoğunda kanserojen madde maalesef had safada ilaç sıkılarak bi gecede kızaran domatesler aynı şekilde çekirdekli üzümü kimyasal maddellerle çekirdeksiz yetiştiren kurban bayramlarında iğne ile şişirilen hayvanlar nükleerin gölgesinde kalıyor.Geçen yine Rusya domatesleri üzerindeki kimyasal ilaç fazla diye geri yolladı.Kimbilir nerde piyasaya sürüldü?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 43000
  • Model Yılı: '10
  • 67 kere teşekkür etti
  • 186 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #97 : Nisan 06, 2015, 03:55:40 »
Ermenistan'da 1977 yılında yapılan Metsamor Nükleer Santrali var. Bu santral Iğdır'a 10-15 km kadar uzaklıkta.
Okuduğum kadarıyla dünyadaki bütün nükleer santraller arasında en riskli durumda ve 1. derece deprem yatağında bulunuyor. Ayrıca reaktörler ömrünü tamamlamasına rağmen hala çalışır durumda. Asıl korkmamız gereken santral, yeni yapılacaklar değil; reaktörleri ömrünü tamamlamasına rağmen çalışmaya devam eden Metsamor olmalı.

Çoğu ülke enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü veya tamamını nükleerden karşılarken biz dışa bağımlıyız. Nükleer santral yapmakta geç bile kaldık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #98 : Nisan 06, 2015, 09:22:01 »
 Arkadaşlar, yorumlar ile ilgili problem yaşayan olursa ''Moderatöre rapor et'' sekmesini kullanabilir. Siyaset yapmayın derken bile siyaset yapıldığının farkında olunmalı.  Siyasi yorum yapılmasa bile siyasi çıkarım elde edilebilecek konular bunlar, herkesin farkedebileceği gibi. Bu yüzden gönülden geçenden ziyade, bilimsel soru ve cevaplar ortaya konabilirse konu gerçek anlamda faydalı olur.

Atom mühendisi arkadaş var ise daha detaylı bilgiler verecektir. Nükleer enerji üretiminde kullanılan maddeler, belli işlemler ile(füzyon, fisyon) radyoaktivite sergiliyor.

Yine enerjisinin tamamını ya da büyük kısmını nükleer enerjiden sağlayan yerlere örnek verilebilirse iyi olur. Çünkü nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payı, bu santrallere sahip ülkelerde oldukça düşük diye biliyorum.
 Diğer yandan enerji üretiminde çeşitlilik iyidir stratejik açıdan.

Daha önce de söylediğim gibi, insan hep daha iyisini, daha gösterişlisini, daha yenisini istiyor. Ama bunun daha net ortaya konması ile gerçekçi yorumlar yapılabilir. Bunlar olmazsa gerisi yüzeysel tartışmalardan ileri gidemez.
Örneğin;
 bu teknolojide 1mw saat elektrik üretimi için ne kadar su kullanılıyor?
 Elektriğin 1kw saati için maliyeti ne olacak? (kısa ve uzun dönem tahminler)
 Bu santraller kaç yıl devrede kalacak, devreden çıkınca nasıl bir işleme tabi tutulacak ve bunun maliyeti ne olacak?
 Çıkan atıklar nerede bertaraf edilecek?
 Bu teknolojide yerli Ar-Ge ve knowhow ne düzeyde olacak, kısa ve uzun dönemde?

Mesaj Birleştirildi: Nisan 06, 2015, 09:32:49
Faydalı bir bilgi;
''Nükleer enerjinin avantajları hakkındaki fikirleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
1. Potansiyel rezervleri yüksektir. Bugünkü rezervlerin nükleer santralleri 150 yıl besleyebileceği hesaplanmıştır.
2. Hammadde hacmine göre çok yüksek miktarda enerji sağlar. 1kg kömürden 3 kWh, 1 kg petrolden 4 kWh elektrik enerjisi üretilmekteyken 1 kg uranyumdan ise 50.000 kWh elektrik enerjisi üretilmektedir (TAEK, 2000: 21).
3. Hammadde maliyet fiyatları çok düşüktür. Çünkü enerji üretiminde çok az miktarda hammadde kullanılmaktadır.
4. Nükleer santraller diğer santrallere göre daha az arazi kullanır.
5. Nükleer atıkların geri dönüşümü söz konusudur. İleri teknolojilerde yeniden işleme ile yanmış yakıtın içinde kalan fosil malzeme (uranyum, plutonyum) fisyon ürünlerinden ayrılıp yakıt üretiminde kullanılabilir.
6. Nükleer enerjide yakıtın on yıl depolanma kolaylığı vardır. Dolayısıyla dışı bağımlılığı azaltma imkanı bulunmaktadır (TAEK, 2000: X).
7. Nükleer silah üretmek için bir nükleer santrale ihtiyaç yoktur. Başka bir anlatımla Nükleer santraller nükleer silah yapımı için uygun tesisler değillerdir (TAEK, 2000: XIX).
8. Nükleer santrallerde alınan önlemler nedeniyle, insan yapısı her cihazda kaza riski olmasına karşın, kaza riski çok azdır. Reaktör ve yardımcı cihazlar kalınlığı 2.5 m olan beton dış güvenlik kabuğu içinde korunmuştur. Büyük bir kaza halinde radyoaktif buhar bu duvar içinde kalacaktır. Ayrıca reaktörün etrafında 800-1500 m yarıçaplı halkın geçmesi yasak olan bir kuşak mevcuttur. İlaveten 8 km çaplı bir alanda nüfus yoğunluğunun düşük olması gerekir. Çernobil reaktör kazası olması muhtemel kazaların en büyüğüdür. Bu kazada reaktöre 3 km mesafede bulunan 49 bin nüfuslu Pripyat kasabası halkının aldığı doz miktarı 0.1 ila 1 Sv1  olmuş, halktan hiç kimse bir akut radyasyon hastalığına bile yakalanmamıştır. Kazada ani kesin etki ile 31 ölüm ve 237 akut radyasyon hastalığı olmuştur. Ölen ve hastalananların hepsi işletme personelidir. Kazanın etkilerini araştırmak üzere oluşturulan “Uluslararası Çernobil Projesi” raporuna göre (25 ülkeden 200 bağımsız uzman tarafından hazırlanmıştır.), kazaya bağlanacak hiçbir sorun yoktur (Aybers, Bayülken, 1997: 33).
9. Nükleer santraller çevreyi korur. 1000 MW gücündeki bir kömür santrali yılda yaklaşık 3 milyon ton kömür harcayarak 7 milyon ton CO2, 140 bin ton asit ihtiva eden gazlar (sülfür ve azot oksitler), 750 bin ton kül üretir. Bu değerlere bakarak 38 yıllık geçmişi olan nükleer santraller, bu 38 yılda 5500
milyon ton daha az kömür yakılmasına neden olmuşlardır. Böylece 13 000 milyon ton CO2 ve 250 milyon ton asit gazlar ve kanser yapıcı organik yanma ürünlerinin çevreye atılması önlenmiştir. Ayrıca kömür santralleri de çevreye radyasyon yaymaktadır ve bu radyasyon oranı nükleer
santrallerinkinden çok az değildir. Buna karşılık 1000 MW gücündeki nükleer santralin bacasından çıkan değişik maddeler (günde 10 milyon Bq131, 100 milyar Bq Trityum) atmosfer ve sulara karışarak kolayca müsaade edilen yoğunluğa inerler.

Yukarıda sayılan avantajlarına karşın, nükleer enerjinin bazı dezavantajları konusunda da fikirler yok değildir. Bunlar:
1. Radyoaktivite nedeniyle gerek üretimden önce, üretim aşamasında ve gerekse atıklar nedeniyle tehlike arz eder. Atıklar zehirliliğinin %99’unu 600 yıl sonra kaybetmektedir (Cohen, 1996: 136).
2. Uranyum madeni hacimce hafif olmasına karşılık, çıkarım esnasında çok fazla arazi işlendiği için dev miktarlarda atık madde ortaya çıkar. Örnek olarak 1 ton uranyum elde edilmesinden sonra geriye 20 bin ton atık madde kalır.
3. Kullanılmış yakıtın reaktörlerden alınarak işleme tesislerine ve çıkan yüksek seviyeli atığın ise gömülmesi için taşınması gerekmektedir. Bu esnada da potansiyel tehlike söz konusudur (Cohen, 1996a: 183). Öte yandan ticari nükleer reaktör atıklarının nihai depolanması uygulamaya geçmemiştir
(Tanrıkut, 2001: 41).
4. Santralleri belirli coğrafi özellik taşıyan yerlerde kurulmak zorundadırlar. Hammaddenin yer seçiminde önemi yoktur. Bu konuda asıl önemli olan pazar ve soğutma suyuna yakınlıktır. Bu nedenle deniz ve göl kıyıları, haliçler, büyük akarsu kıyıları uygun coğrafi mekanlardır. Pazar konusunda ise sanayi bölgelerine yakınlık önemlidir (Tümertekin, Özgüç, 1999:420).
5. Nükleer santrallerde kaza riski yüksektir. Risk doğal afetlerle daha da artar. Bu nedenle deprem, heyelanlar, çığ düşmeleri gibi doğal afetler santrallerin yer seçiminde dikkate alınması gerekir. Ayrıca nükleer santraller büyük kentler ve yoğun nüfuslu bölgelerden uzak konumlara kurulmalıdırlar. Teknik arızalar nedeniyle radyoaktif kirleticiler çevreye ve havaya yayılmak suretiyle büyük zararlara yol açarlar. Bu konuda bir çok örnek bulunmaktadır. 1957 yılında İngiltere’de Vindscale Pile nükleer santralinde meydana gelen kazada, santralin yanması sonucu 200 km2 ’lik bir alan işe yaramaz hale
gelmiştir. Kuşkusuz bu kazalardan en önemlisi Çernobil nükleer santralinde meydana gelen kazadır. 1972 yılında Ukrayna’da kurulmuş santral, 25 Nisan 1986 tarihinde infilak etmiştir. Radyasyon yayılması 25 nisan-15 ağustos tarihleri arasında etkili bir şekilde devam etmiştir. Bu esnada 3200 kişi
hayatını kaybetmiş, 50 km yarıçaplı alandan 150 bin kişi uzaklara tahliye edilmiştir. Kaza İsveçli bilim adamları tarafından radyoaktivite ölçümleri ile tespit edilinceye kadar gizli tutulmuştur. Ancak radyoaktif maddelerle yüklü bulutlar çok geniş alanlara yayılmıştır. Kaza birçok ülkeyle birlikte, ülkemizi de etkilemiştir. Kazadan özellikle Karadeniz bölgesi tarımı etkilenmiştir.
6. Nükleer güç insanlık için çok büyük tehlikedir. Atom, hidrojen ve nötron bombaları sırasıyla yakıcı etkileri artacak şekilde hep bu gücün eseridir.
7. Tesisin çok büyük olacak ağırlığını çekebilecek temellere oturtulması gerekir. Dolayısıyla zemin tabiatı yer seçimini etkileyebileceği gibi, tesisin kuruluşu esnasında getirilecek parçalar için deniz ulaşımı tercih edilir (Tümertekin ve Özgüç, 1997: 456). ''

Kaynak: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/33/823/10456.pdf

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #99 : Nisan 08, 2015, 23:22:16 »
(yıl 2013)

JAPONYA şu anda kendi ülkesine bunları kuruyor!

280 Milyon Dolara 70 MW lık ülkedeki EN BÜYÜK Güneş Santralini kurdular ve bu konuda yatırımlarını hızlandırdılar, üstelik şu anda çalışan tek bir nükleer reaktör yok.

22 bin evin enerji ihtiyacını karşılacak olan bu santralden sonra Japonya daha büyük RÜZGAR, GÜNEŞ ve GEL-GİT (Dalga) yatırımları yapmayı planlıyor.

PEKİ BİZ NE YAPIYORUZ? JAPONYA'NIN VE DÜNYANIN SIRTINDA KAMBUR OLAN NÜKLEER SANTRALLERİ ONLARDAN İTHAL EDİYORUZ!
Sırf bizde birileri torun torba milyarder olsun diye bunu yapıyoruz.

BUNA İZİN VERMEYİN!
Her şey bu kadar açık ve gözünüzün önündeyken bu kadar sorgusuz sualsiz geleceğinizle, sağlığınızla ve tüm ülke ve dünya menfaatleriyle oynanmasına sessiz kalmayın.

‪#‎SinopUyuma‬ Şehrine, Geleceğine Sahip Çık

Güneş ve Rüzgar Bize Yeter

https://www.facebook.com/AntiNukleerSinop/photos/a.387857241327290.1073741828.387788294667518/478537962259217/?type=1&theater