Gönderen Konu: TR çapında elektrik kesintileri ?  (Okunma sayısı 12753 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
Ynt: TR çapında elektrik kesintileri ?
« Yanıtla #100 : Nisan 08, 2015, 23:53:18 »
Geceleride artık mum ışığı yakarız.

Dünyanın hiç bir yerinde Güneş enerjisi (gerek fotovoltaik hücre gerek santral) asıl enerji kaynağı olarak kullanılmaz.Bu tür enerjiler sistemin ana kaynağı değil destek enerji sistemleridir.

Ayrıca o resimdeki sistemde tusunami riskine maruz.Olası bir durumda bu sisteme de elveda dersiniz.Sonra ?

Yenilenebilir enerji kaynaklarının temel problemleri süreklilik ve yeterli güç sağlamadır.Bu gün bu konuda (güneş enerjisi) zirveye oynayan Almanya'da bile Nükleer enerji kaynağı toplamın % 15 ini karşılıyor. ki 1989'dan beri santral yapmadığı halde.

İşin tuhafı greenpeace başkanlarından biri çevre için Nükleer enerjinin  daha sağlıklı olduğunu söylemişti.ama bizde daha doğrusu santral kurmaya yeltenen ülkelerde kamuoyu bu konuda sonuna kadar manüpile ediliyor.

Hasılı güneş ve rüzgara bel bağlayıp bize yeter demek tamamen popülizm.Nükleer enerjiye karşı olabilirsiniz.Hatta hidroelektirik ve termik santrallerede karşı olabilirsiniz (artık enerjiyi nerden sağlıyacaksak ? ) ama bunun ötesinde sakın güneş ve rüzgar bize yeter demeyin.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #100 : Nisan 08, 2015, 23:53:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Ford C-Max
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '12
  • 3 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #101 : Nisan 09, 2015, 00:05:50 »
Gel git le elektriki üretmek okyanusa sınırı olan ülkelerde mümkün. Şu anki teknolojiyle bu ülkemizde olmaz.
Güneş panellerini ithal ettiğimiz sürece bu bize çok pahalıya mal olur. Ayrıca Akşam yada kış aylarında bu paneller verimsizdir.
Hes ve Termik santraller olmazsa olmaz. Bunlar yetersiz kalınca da Nükleer santrale ihtiyaç artar.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar, güneş vb enerji kaynakları ise sadece takviye amaçlıdır. Enerjinin tamamını bunlardan üretmek belki ileride mümkün olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #102 : Nisan 09, 2015, 00:37:57 »
İleride belki daha büyük enerjileri depolamak mümkün olur.Olmayacak bir şey mi bir fikrim yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #103 : Nisan 09, 2015, 08:23:28 »
 Nükleer yerli üretim mi olacak?
 Tsunamiden ya da herhangi bir doğal afetten nükleer santralin etkilenmesi ile bu tarz tesislerin etkilenmesi aynı şiddette probleme mi yol açacak?
 Bunların cevabını zaten herkes biliyordur herhalde.
 Diğer yandan; enerjiyi kullanacak bölge ile enerji üretim sahalarının akın olması önemli bir avantajdır. Bu noktada bu tarz esnek kurulumlu tesislerin daha büyük faydası olacaktır.
 Kesinlikle enerji üretiminde alternatif üretimler olmalı, bunun uzun vadede güvenlik ve maliyet olarak faydası olur. Zaten kömür, doğalgaz, hidro vb kaynaklar ile de üretim yapılıyor.

Bizim nükleer vs enerjiden önce, işine dört elle sarılan, işini onuru olarak gören, sağlıklı, medeni ortamlarda görev yapan çalışanlara ihtiyacımız var.

İşin ilginci; daha önce sorulan sorulara hiç cevap gelmemiş olması!.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Omega 2.5 - V6
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '99
  • 85 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #104 : Nisan 09, 2015, 13:11:32 »
Akkuyuda kaza meydana gelmiş havaya çeşitli zehirli gazlar salınmış.. N.v hava muhabiri açıklama yapıyordu.Mobildeyim link koyamiyorum
94 D.slx / 88 Mercedes B.230E / 99 Pug 306 / 07 Corolla / 74 Taunus / 84 T.131 / 91 taunus / 87 Gold Taunus(mefta) / 96 Vectra cd / 03 TDCI Mondeo /  İmpreza 08 / Mini Çupra İbiza / 99 Omega

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #105 : Nisan 09, 2015, 13:14:39 »
Akkuyuda kaza meydana gelmiş havaya çeşitli zehirli gazlar salınmış.. N.v hava muhabiri açıklama yapıyordu. Mobildeyim link koyamiyorum

Bu mu
https://www.facebook.com/video.php?v=10152354688554404&set=vb.684504403&type=2&theater

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Omega 2.5 - V6
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '99
  • 85 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #106 : Nisan 09, 2015, 13:59:45 »
Evet tamda o link..
94 D.slx / 88 Mercedes B.230E / 99 Pug 306 / 07 Corolla / 74 Taunus / 84 T.131 / 91 taunus / 87 Gold Taunus(mefta) / 96 Vectra cd / 03 TDCI Mondeo /  İmpreza 08 / Mini Çupra İbiza / 99 Omega

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #107 : Nisan 09, 2015, 16:01:56 »
 Senaryo olarak yapılmış bir şey o, gerçek değil yani. Umarım hep de senaryo olarak kalır. Ama insanlar daha da bilinçlenmeli bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #108 : Nisan 10, 2015, 10:59:16 »
Japonya'dan Türkçe uyarı: Nükleer felaket olacak!

https://www.youtube.com/watch?v=Ae6jKppIxfk
izlemenizi tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #109 : Nisan 10, 2015, 11:14:24 »
Hele bir dur yahu , Bir sor bakalım "25 yıldır güneş ülkesinde yaşayan Teko ağanın neden kendi güneş enerjisi yok?"  :D

Son günlerde sıkça rastladığımız Güneş Enerjisi ile ilgili haberler üzerine sizleri biraz detaylı bilgilendireyim. Öncelikle panelin ortalama 10 yıl ömrü var. Eğer hem gündüz hemde gece kullanmak isterseniz aküler almalısınız, yalnız akü hacmi öyle araba aküsü gibi olmayacaktır. 10 adet panel sizin ihtiyacınız olan kw üretiyor ama bu Ağustos ayı öğlen vaktidir, Kış ayları, sabah-akşam saatlerinde düşük verim oluşacağından, panel sayısı en az %50 veya %100 artırılmalıdır. Bu saydıklarım Güney bölgeleri içindir. Elektriği düzgün akımda almak için Invertor kullanılmalı ve yardımcı pano sistemi ile desteklenmeli. Elektrik saatiniz de değiştiriliyor ve çift yönlü yapılıyor. Tabii bunların hepsi tek bir müstakil ev içindir, apartmanda yaşıyorsanız zaten herkesin panellerini koyacak yeri olmayacaktır. Kişisel başvuruların toplamı ile üreteceğiniz elektrik miktarı o bölgenin %10'u ile sınırlıdır. Akülerin ortalama 2 yıl ve Invertorün ortalama ömrüde 15 yıldır. Bunların tamamının maliyeti ise, bir evin 40 yıllık elektrik faturasına eşdeğerdir. O zaman, devlet boş arazilere yapsın derseniz, Fotovoltaik panelleri kendimiz üretebilirsek (Türkiyenin Fotovoltaik Hücre patenti yok), destek sistem olarak yapılmalıdır diyebilirim.

Bu arada Güneş enerji sistemleri 2'ye ayrılıyor, Fotovoltaik ve Aynalı... Aynalı sistemin kurulum maliyeti daha ucuz, güneş ışığını aynalarla merkezinde bulunan kuledeki tek bir merceğe yönlendirip lazer etkisi ile altındaki kazanlardaki suyu ısıtıp buharıyla jeneratörü çevirmek yoluyla elektrik üretir. Yalnız Gündüz küçük bir ilçeye yetecek elektrik üretebilirken geceleri kazanlardaki kalan buharla sabaha kadar sadece küçük bir mezraya yetecek elektrik üretebilirsiniz.  Bu aynalı sistemi gece tam performans çalıştırmak isterseniz, yörüngeye lazer ayna yerleştirmelisiniz   :alkis: , çok güzel fikir gibi görünsede, dünya ülkelerinin tamamının yörüngeye koyacağı binlerce lazer aynanın ürettiği lazer ışık atmosferden geçerken ne olacak dersiniz? sürekli Yaz mevsimi!..

Ege ve Akdeniz bölgesini gezenler bilir, jeo termal santraller vardır, rüzgar gülleri, akarsular üzerinde HES'ler, kömür ile çalışan termik santraller vardır ve ulusal ağ ile doğudaki büyük barajlarda üretilen elektrikle sistem desteklenmektedir ama buna rağmen hala turizmin en yüksek sezonunda elektrikler kesilebilmektedir. Sonuç olarak Güneş Enerji sistemi sadece devlet eliyle kurulabilecek yardımcı sistemlerdendir ve yapılması gereken acil sistem değildir. Dünyada hala aktif olan ve yapım aşamasında olan reaktör sayısını lütfen inceleyin:

http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCkleer_reakt%C3%B6rler_listesi

Sonuç olarak ülkemizin nükleer reaktörlere ihtiyacı vardır ve bu konuda çok geç kalınmıştır. Size şöyle söyleyeyim, dünyada İstanbul gibi şehirlere sadece tek bir Nükleer Reaktör hizmet verir. O nedenle Türkiyenin 1'den fazla reaktöre ihtiyacı vardır. Dünyada en güvenli ulaşım araçları Uçaklardır ve Nükleer Santraller uçaklardanda daha güvenlidir. İktidara chp'de gelse, kim gelirse gelsin Nükleer ihtiyacı değişmeyecektir. Tabii bu sistemi akp ve yandaşları yapmamalıdır!. Herkese 50Hz 220V kesintisiz enerjili günler dilerim.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #110 : Nisan 10, 2015, 11:30:58 »
Nükleer yerli üretim mi olacak?
 Tsunamiden ya da herhangi bir doğal afetten nükleer santralin etkilenmesi ile bu tarz tesislerin etkilenmesi aynı şiddette probleme mi yol açacak?
 Bunların cevabını zaten herkes biliyordur herhalde.
 Diğer yandan; enerjiyi kullanacak bölge ile enerji üretim sahalarının akın olması önemli bir avantajdır. Bu noktada bu tarz esnek kurulumlu tesislerin daha büyük faydası olacaktır.
 Kesinlikle enerji üretiminde alternatif üretimler olmalı, bunun uzun vadede güvenlik ve maliyet olarak faydası olur. Zaten kömür, doğalgaz, hidro vb kaynaklar ile de üretim yapılıyor.

Bizim nükleer vs enerjiden önce, işine dört elle sarılan, işini onuru olarak gören, sağlıklı, medeni ortamlarda görev yapan çalışanlara ihtiyacımız var.

İşin ilginci; daha önce sorulan sorulara hiç cevap gelmemiş olması!.

Eğer amaç dışa bağımlılığı azaltıp, enerji piyasasında rekabetse nükleer santral şart. Şöyle düşünelim ; otomobil bir ihtiyaç ancak bunun mali yükleri olduğu gibi çevreye verdiği zararlar ve riskler de mevcut. (kaza olduğunda maddi zarar + çevreye zarar). Ortalama bir yılda 1000'e yakın insan hayatını kaybediyor trafik kazaları yüzünden. O zaman araç kullanmamamız lazım. Yani şunu demek istiyorum. Her bir yenilik veya kolaylık veya icat her ne derseniz deyin, içinde az veya çok risk/tehlike barındırır. Ama kullanıcılar/tüketiciler olarak insanlar ne kadar dikkatli olursa bu tehlikeli durumlarının ortaya çıkma ihtimali o nispette azalır. Ben çevreci geçinip de nükleer santral fikrine karşı çıkanları (abartmıyorum) lise yıllarından beri samimiyetsiz ve antipatik buluyorum. O karşı çıkma enerjisini muhalefet etmede kullanmak yerine, nasıl memlekete faydalı hale getirilir yönünde kullansalar bence şu an çok farklı şeyleri tartışıyor olurduk. Aslında sorun da tam da buradan kaynaklanıyor gibime geliyor. Farklı açılardan bakabilme yetimiz köreldiği gibi karşı tarafın fikrini aşağılama ya da kötüleme gibi bir kafa yapımız var. (Örnek televizyon kanallarındaki tartışma programlarında dinlemekten aciz katılımcılar.)
Toparlamak gerekirse yapıcı olmamız lazım, yeniliklere açık olmamız lazım. Yeni enerji kaynakları gün geçtikçe önemini artırmakta olduğundan bu santralin muadili olan bor veya başka madenleri işleyip kullanılabilir, enerji üretebilir hale getirmemiz de tartışılabilir. Ama böylesine yeraltı ve yerüstü imkanlar heba edildikçe inanın içim acıyor... Hele ithal edildikçe bir kat daha üzülüyorum. İnşallah bunları aşarız....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #111 : Nisan 10, 2015, 15:02:22 »
 O yazıda bazı bilgiler bence yanlış ve eksik. Diğer taraftan doğru yönleri de var.
 Günümüzde de bazı kurumlar, çoğu kişinin tahmin edemeyeceği ölçülerde batarya sistemleri kullanıyor zaten. Bu bataryaların da ömürleri 8 ile 20 yıl arası denebilir. Ortalama ise 10-15 yıl arası.
 Elektrik üretimi yanında iletimi de çok önemli. Bu durumda tüketime yakın kaynaklarda üretim daha avantajlı, çünkü iletim sırasında önemli kayıplar oluşuyor, ayrıca iletim de önemli bir maliyet, kablosundan, direğinden bakımına.
 Tekin abi, fotovoltaik hücre bir yana, patenti bizde olmayan o kadar çok bizden şeyler var ki maalesef. Bu başlı başına işlenmesi gereken, bir ülkenin sanayi ve bilim temelleri açısından çok önemli bir konu.
 Nükleer santralin, istenmeyen durumlarda devreden çıkması sonrası tekrar devreye girmesi de ayrı bir dert, bu konuda çok esnek değil.

Yunus, bana göre o trafik kültürü önce verilmeyip, insanlar önce araç kullandığı için bu konuda dünyada üzücü olaylar açısından başı çekiyor. Yani işe hep sonran başlanıyor. Halbuki insanlara trafik kültürü verilse, sonra araç verilse daha doğru olur. Nükleer enerji için de durum ayn şekilde. Ayrıca bu teknolojinin yerliliği ile ilgili hiç bir bilgi yok.

Hep söylediğim gibi, nükleere karşı değilim, enerjiye karşı ise hiç değilim. Ancak hep niyetler paylaşılıyor, bilgi bazında yeterli paylaşım yok. Mesela gördüğüme göre cent bazında nükleer enerji ile üretilen elektriğin alım garantisi için verilen fiyat tartışılmış. Bu bile yeterince irdelenmiş değil. Yukarıda kaç defa ben de sordum, ne savunan, ne de savunmayan kimse, oluşacak elektrik fiyatı konusunda bir bilgi veremiyor. Şuna benzetilebilir; bugün ülkemizde Prius model araç da satılıyor. Ancak tüketici Yaris Hybrid alıyor, neden?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #112 : Nisan 10, 2015, 15:33:44 »
O yazıda bazı bilgiler bence yanlış ve eksik. Diğer taraftan doğru yönleri de var.
 Günümüzde de bazı kurumlar, çoğu kişinin tahmin edemeyeceği ölçülerde batarya sistemleri kullanıyor zaten. Bu bataryaların da ömürleri 8 ile 20 yıl arası denebilir. Ortalama ise 10-15 yıl arası.
 Elektrik üretimi yanında iletimi de çok önemli. Bu durumda tüketime yakın kaynaklarda üretim daha avantajlı, çünkü iletim sırasında önemli kayıplar oluşuyor, ayrıca iletim de önemli bir maliyet, kablosundan, direğinden bakımına.
 Tekin abi, fotovoltaik hücre bir yana, patenti bizde olmayan o kadar çok bizden şeyler var ki maalesef. Bu başlı başına işlenmesi gereken, bir ülkenin sanayi ve bilim temelleri açısından çok önemli bir konu.
 Nükleer santralin, istenmeyen durumlarda devreden çıkması sonrası tekrar devreye girmesi de ayrı bir dert, bu konuda çok esnek değil.

Yunus, bana göre o trafik kültürü önce verilmeyip, insanlar önce araç kullandığı için bu konuda dünyada üzücü olaylar açısından başı çekiyor. Yani işe hep sonran başlanıyor. Halbuki insanlara trafik kültürü verilse, sonra araç verilse daha doğru olur. Nükleer enerji için de durum ayn şekilde. Ayrıca bu teknolojinin yerliliği ile ilgili hiç bir bilgi yok.

Hep söylediğim gibi, nükleere karşı değilim, enerjiye karşı ise hiç değilim. Ancak hep niyetler paylaşılıyor, bilgi bazında yeterli paylaşım yok. Mesela gördüğüme göre cent bazında nükleer enerji ile üretilen elektriğin alım garantisi için verilen fiyat tartışılmış. Bu bile yeterince irdelenmiş değil. Yukarıda kaç defa ben de sordum, ne savunan, ne de savunmayan kimse, oluşacak elektrik fiyatı konusunda bir bilgi veremiyor. Şuna benzetilebilir; bugün ülkemizde Prius model araç da satılıyor. Ancak tüketici Yaris Hybrid alıyor, neden?

Evet son cümlene katılmamak mümkün değil. Açıkçası o kadar para vermek zorumuza mı gidiyor? Veyahut aslında değiştirMEMEemiz gereken sıklıkta araç değiştiriyoruz ve bunun neticesinde elektrikli bir araca (bazılarına göre) yüksek denebilecek maliyetler ödemek memleketimizde "enayilik" olarak mı algılanıyordur? Doğrusu bu da bir ikilem ve aşılması gereken meselelerden biri. İnanın bir öncekimi mesajımı yazdıktan sonra eczaneye sevdiğim bir abim geldi ve muhabbet ederken Cem Seymen'den ve güneş enerji ve yenilenebilir enerjiyle ilgili programını izleyip izlemediğimi sordu. Ve aslında nükleer enerji olmadan yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsettiğini söyledi. Ben de merak ettim araştırıcam vakit bulursam. Bu konuyu gündemde tutmakta fayda var diye düşünüyorum. Bu dünya sadece bizim neslimizden ibaret değil ve inandığım kitapta ve örnek aldığım Peygamber Efendimiz(sav) insanlığa israf etmemeyi diğer canlılarla ortak kullandığımız alanlara şiddetle dikkat etmemiz gerektiğini defaatle vurgulamışlardır. Yani bunu söylerken aslında gerek Anadolu kültüründe gerekse inanış olarak teori de neredeyse mükemmeliz ama pratikte çok ama çok büyük aksaklıklar olduğunu kaygıyla izliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #113 : Nisan 10, 2015, 15:49:26 »
 Bu konu işte başka bir konuyu açıyor aslında. Şu şekilde sorulabilir sanırım.
 Tüketmek için mi üretiyoruz, üretmek için mi tüketiyoruz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yorgun Yillarim
  • 137 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #114 : Nisan 10, 2015, 15:53:49 »

Abi bizler tüketici ülkesiyiz. Bence tamamen tüketmek için üretiyoruz.
Zaman Sadece "SEVGİYE" yenik düşer,
Geri kalan her şeyse "ZAMANA"...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #115 : Nisan 10, 2015, 16:31:46 »

Sanırım bazı konularda süreklilik ve kalite maliyetten önce geliyor olması gerekiyor.

Nükleer elektriğin üretim maliyetinin diğerlerine oranla farkını bilmiyorum, araştırmadım ama aralarında çok büyük farklar olmaması gerekir, kuraklık, rüzgarsızlık gibi şeylerden etkilenmeden sürekliliği gibi garanti üretim süreci var.

Sadece İklimlere bağlı elektrik üretimlerinin süreçleri dalgalıdır.

Aklıma gelmişken, Nükleer üretimin güvenliği konusuna bir örnek de, Nükleer Uçak gemileri ve Nükleer Denizaltılar verilebilir.

Bir yazıda, 2016 yılından itibaren Arz ve Talebin eşitlenmeye başlayacağı ve ülke çapında yenilenebilir kaynakların tümünün tamamlanması bile 2020 yılına kadar olan süreçte Talebi karşılayacak düzeyde olmayacağı şeklinde açıklamalar içeriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #116 : Nisan 10, 2015, 17:32:44 »
Sanırım bazı konularda süreklilik ve kalite maliyetten önce geliyor olması gerekiyor.

Nükleer elektriğin üretim maliyetinin diğerlerine oranla farkını bilmiyorum, araştırmadım ama aralarında çok büyük farklar olmaması gerekir, kuraklık, rüzgarsızlık gibi şeylerden etkilenmeden sürekliliği gibi garanti üretim süreci var.

Sadece İklimlere bağlı elektrik üretimlerinin süreçleri dalgalıdır.

Aklıma gelmişken, Nükleer üretimin güvenliği konusuna bir örnek de, Nükleer Uçak gemileri ve Nükleer Denizaltılar verilebilir.

Bir yazıda, 2016 yılından itibaren Arz ve Talebin eşitlenmeye başlayacağı ve ülke çapında yenilenebilir kaynakların tümünün tamamlanması bile 2020 yılına kadar olan süreçte Talebi karşılayacak düzeyde olmayacağı şeklinde açıklamalar içeriyor.

O gemiler vs de ayrı bir dert. Enerji, stratejik vs yönünden iyi ama bir Kursk bile hala tam aydınlanmış değil. Zaten bu tarz konularda kamuoyu ne kadar bilgilendiriliyor o da tartışılır. Yani bilgilendiriliyor muyuz, yönlendiriliyor muyuz, o bile soru işareti. Tabi bu işin sembolü de ekranda içilen o çaydır herhalde.
 Katılıyorum Tekin abi, sonuçta tek yönlü ele alınabilecek bir şey değil, sadece maliyet ile karar verilmez. Uzun dönem maliyetler, diğer üretim şekillerinin gelecek maliyet tahminleri vs de var. Rüzgar ve güneş enerjisi ile elde edilen elektriğin maliyeti gelecekte düşecek beklentisi var mesela. Çünkü bunların donanımlarının üretimi artacak ve maliyetleri düşecek. Nükleer'de ise böyle bir durum görünmüyor. Yalnız şu da var, bunlar birbirinin alternatifi de değiller.
 Diğer yandan bazı maliyetler ise;(insan sağlığı gibi) fiyatlanamaz.

Ar-Ge 'si ile yerli nükleer santral kurabilme kapasitesine ne zaman erişilebilecek? Bunun da cevabı yok, yani yine enerjiyi dışarıdan temin edeceğiz, kendi topraklarımızda üretilse de. Yanlış isem lütfen düzeltin.

Muhtemelen hiç tartışılmamış bir yönü daha devreye giriyor aslında nükleer enerjinin. Ülke çapında nükleer serpintiye karşı korunaklı kaç sığınak mevcut ve bunların kişi-zaman kapasitesi ne? Tabi bu sadece bizim topraklarımızda olan nükleer riskler için değil, meteorolojik akımlara göre Türkiye'yi etkileyebilecek tüm çevre için de düşünülmeli. Şimdiye kadar böyle bir önlem alınmış mı acaba halk için, bilgisi olan var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #117 : Nisan 10, 2015, 17:41:15 »
@Hakan Öztürk (3676)

Katılıyorum...

Bu arada 1960km uzaklıktaki Ukrayna Çernobilde yaşananlardan korkuyoruz ya, şöyle bir araştırmayla şunlar çıkıyor ortaya:

bulgaristandaki 250km, romanyadaki 230km, ukraynada diğer 2 tanesi 530km, ermenistandaki 30km, irandaki 16km..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Ford C-Max
  • Kilometre: 40000
  • 3 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #118 : Nisan 10, 2015, 18:21:41 »
Dünyadaki gelişme sürdükçe elektriğe olan ihtiyaç artacaktır. Dolayısıyla geçen zamana göre her ülke gibi bizimde elektrik üretimimizi arttırmamız şarttır.

İlk yapılması gereken şey eğer mümkünse enerjide dışa bağımlılığı tamamen bitirmeliyiz. Şu an elektrik üretimimizin önemli bir bölümünü doğalgaz santrallerinden karşılamaktayız. Bunun maliyetini bir kenara bırakalım, esas dışa bağımlılıktan kurtulmamız lazım. Aslında doğalgaz santrallerinin üstün tarafları var.
Mesela kurak senelerde heslerdeki su miktarı düşerse elektrik üretimi düşer.
Kömürle çalışan termik santrallerinin devreden çıktıktan sonra tekrar devreye alınması kömürün yanması, buhar oluşması gibi durumlardan dolayı geç olur.
Doğalgaz santralleri gaz olduğu sürede  kısa zamanda elektrik üretmeye başlayabilir. Doğalgaz santralleri ile elektrik üretimi iyide,  bahsettiğim dışa bağımlılıktan dolayı bize uymuyor.

Kendini çevreci olarak tanımlayan kişilerden bir kısmı HES lere doğal güzellikleri bozduğu için karşı çıkıyor. Kömürle çalışan Termik santrallere çevreyi kirletiyor diye karşı çıkıyor. Nükleer santrallere karşı çıkıyor. İyide elektriği nasıl üreteceğiz? Tamam çevreyi korumak için tüm önlemler alınsın. Termik santrallerdeki filtreden dolayı bir hata varsa eleştirelim. HES A bölgesinde olduğunda daha az doğal güzelliği bozacaksa B bölgesine değilde A bölgesine yapılsın diye uyarımızı yapalım. Nükleer santral kurulurken bir hata yapılıyorsa karşı çıkalım. Ama yeni kurulacak santraller kurulmasın demek olmayacak şeyi istemektir.

Gelelim santral çeşidine göre üretim maliyetine.

HES ler her yere kurulamaz bir akarsu boyunca uygun olabilecek yerler ve coğrafi nedenlerden dolayı bir sınırlandırma vardır. Baraj türündeki heslerin kurulum maliyetide yüksektir. Fakat baraj yapımının tarımda sulamada kullanılabilme faydası vardır.

Termik (kömür) santralleri ise kömürün çıktığı yerlere kurulur.  Aslında gerekli çevresel hassasiyetlere uydukça, termik santrallerinde arttırılması ülkemiz şartlarına  uygundur.

Nükleer santrallerin kurulum maliyeti fazladır. Birde gerekli önlemlerin alınması için oluşacak maliyet ve risk durumu vardır. Ama santral kurulduktan sonraki üretim maliyeti HES ve Termik santrallerinden daha ucuzdur.

Birde Doğalgaz santralleri var. Bu dördü şu an ana elektrik üretim kaynaklarıdır. Bu dördünden gerekli voltaj ve frekans kolayca sağlanıp enterkonnekte şebekeye verilebilir. Normal şartlarda günün her saatinde bunlardan elektrik üretilebilir.

Daha çevreci olan rüzgar santrali, güneş paneli gibi kaynaklardan, günün 24 saati aynı voltajı ve frekansı kolayca elde etmek mümkün değildir. Elektrik üretildikten sonra voltaj ve frekansın düzenlenmesi gerekir. İşte sorunda burada başlıyor.

Ana enerji üretimi yapan santrallerde (HES Termik vb)  jenaratörün sürekli belli bir hızda dönmesi gerekir. Ne biraz eksik nede biraz fazla. Jenaratörün dönme hızınıda ayarlamak daha  kolaydır. Bu şekilde voltaj ve frekans sabit kalır

Fakat rüzgar santrallerinde rüzgar sürekli sabit esmez. Güneş her zaman aynı ışığı vermez. Üretilen elektriğin enterkonnekte şebekeye verilmesi için tekrar düzenlenmesi gerekir. Çevrecidir, üretim maliyeti ucuzdur ama düzenlenmesi zor ve daha çok yardımcı donanım ve elektronik sistemler gerektirir.

Şu an gerekli teknolojiyi üretemediğimiz için güneş ve rüzgarın ana elektrik kaynağımız olması mümkün değil. Ama ileride de olmaz diyemeyiz.

Birde iletim hatlarındaki kayıplardan bahsedilmiş. Elektrik iletilirkenki kayıplar o kadar fazla değildir.

Not: Yazdıklarımın tamamı kesin doğrudur gibi bir iddiam yok. Elektrik o kadar geniş bir konuki yıllar geçtikçe birşeyler öğrendikçe aslında ne kadar çok şeyi bilmediğimi anlıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 93000
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #119 : Nisan 10, 2015, 21:29:29 »
Geceleride artık mum ışığı yakarız.

Dünyanın hiç bir yerinde Güneş enerjisi (gerek fotovoltaik hücre gerek santral) asıl enerji kaynağı olarak kullanılmaz.Bu tür enerjiler sistemin ana kaynağı değil destek enerji sistemleridir.

Ayrıca o resimdeki sistemde tusunami riskine maruz.Olası bir durumda bu sisteme de elveda dersiniz.Sonra ?

Yenilenebilir enerji kaynaklarının temel problemleri süreklilik ve yeterli güç sağlamadır.Bu gün bu konuda (güneş enerjisi) zirveye oynayan Almanya'da bile Nükleer enerji kaynağı toplamın % 15 ini karşılıyor. ki 1989'dan beri santral yapmadığı halde.

İşin tuhafı greenpeace başkanlarından biri çevre için Nükleer enerjinin  daha sağlıklı olduğunu söylemişti.ama bizde daha doğrusu santral kurmaya yeltenen ülkelerde kamuoyu bu konuda sonuna kadar manüpile ediliyor.

Hasılı güneş ve rüzgara bel bağlayıp bize yeter demek tamamen popülizm.Nükleer enerjiye karşı olabilirsiniz.Hatta hidroelektirik ve termik santrallerede karşı olabilirsiniz (artık enerjiyi nerden sağlıyacaksak ? ) ama bunun ötesinde sakın güneş ve rüzgar bize yeter demeyin.

şöyle bir ekleme yapim,Almanya 2000 yılında %6 dan %25 e çıkardı 2010 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını.Nükleer kısmını ise 2011 yılında aldığı karar ile tüm nükleer satrallerini kapatmaya karar verdi ki 18 tanesinden 7-8 tanesi kapatıldı.geri kalanıda 2022 ye kadar kapatılacağını söylemişlerdi.