ne yani o gördüğümüz 215-217 civarındaki hız yanlış mı?
(tabi trafiğe kapalı alanda
)
Sence?
187 km/h ölcülürken rüzgarsiz ortam, egimsiz yol gibi kriterler göz önüne alinarak ölcüm yapilir.
Rüzgar ve birkac derece egim olsa, o 215-217 km/h reel olarak ancak 195-200 km/h arasi olabilir (Cankaya yokusundan inerken hiz denemesi yapmadigini umuyoruz).
Daha fazlasi gösterge hatasi, lastiklerin asinmasi vs gibi faktörler. Lastiklerde yeni iken 8-9 mm dis bulunur. Asindigini düsünün ve 2 mm dis kaldi diyelim. Tüm capta 12-14mm bir fark olur. Cevre 2*pi*R olduguna göre, bunun etkisi bile direk görülür. Cap azaldigi icin lastik daha cok dönecek. Bunun gibi bir sürü faktör var.
Fabrikada testler cok pahali cihazlarla yapilir. Google'da aratin mesela Racelogic firmasi. GPS tabanli iyi bir sistemdir. Bazi modellerinin +5000 dolar oldugunu göreceksiniz. Simdi o cihaz mi dogru ölcüyor, arabanin icindeki uyduruk kilometre saatimi?
Ben bu kadar hiz yaptim, söyle uctum, kactim diyen kendini kandirmaktan baska bir sey yapmaz ve yapamaz.
Araba dizayni ve üretimi öyle basit bir is degil. Orada calisan mühendisler cidden iyi egitim almis, konunun uzmani kisiler. Burda iskembeden sallayarak, onlar yanlis yaziyor demek anlamli mi? Bence degil. Benim arabanin son sürati fabrika verisi 260 km/h.
Almanya'da otobanlarin bazi bölgelerinde hiz siniri yoktur. Yolda deneyince 270 km/h civari bir hiz yapiyor. Analog gösterge 275-280 km/h arasi dolanirken, dijital gösterge 270 km/h civarlarinda. Bu ne demek? Analog ve dijital gösterge arasinda bile bir fark doguyor. Bunu ölcerken sanzimandan tahrik alinir. Orada bile kayiplar, fazlaliklar vardir. 270 km/h gösterirken gercek hizi ne? 260 km/h ise öper basima koyarim, ve kendimi sansli sayarim yakin gösteriyor diye. Bunlar Isvicre mali saat degil ki, o kadar ince sekilde ölcebilsin. Arti ayni model arabalarda bile degisir.
Bir arabanin son süratini hesaplama yöntemleri vardir.
Motor gücü, vites oranlari, arabanin sürtünme katsayisi, lastikler, arabanin sürtünme alani (ön yüz) vs vs.
bunlara bakarak, 110ps bir arabanin gercek hizinin 215 km/h olmasini bekleyemezsin. 90 km/h 'den sonra arabanin gücünün %90'i hizi artirmak icin kullanilir, lastiklerdeki sürtünme icin degil. O yüzden beygir gücü arttikca hiz da lineer sekilde yükselmez. Azalarak yükselir.
Sonuc: 1.6 litre 110ps araba ile ben ucarim, kacarim muhabbeti yapan daha cocuktur. Hayatinda adam akilli bir kaza gecirmemis, görmemistir. Umarim da görmez. Görürse de baskalarina zarar vermez. Corolla, Civic, Megane gibi arabalarin normal motorlu versiyonlari siradan arabalar. +200 km/h ile gitsin diye yapilmis degiller. Ona uygun fren sistemi, aerodinamik, lastikler, süspansiyon sistemleri yok. Ne kadar para, o kadar köfte.