Gönderen Konu: Kış Lastiği Tavsiye.  (Okunma sayısı 253740 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Kış Lastiği Tavsiye.
« Yanıtla #280 : Ocak 21, 2015, 00:09:06 »
Aslında 4 tane teneke jant alıp onlara taktırcam aracın orjinal(195/60/15) jant ebatına 205/65/15 lastik olur mu sıkıntı çıkar mı acaba

205/55/15 uyar tam olarak. Ama konfor öncelikli olsun yavaş da dönerim virajlardan azıcık yol tutuş kötüleşmesinden birşey olmaz derseniz 205/60/15 de olur.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #280 : Ocak 21, 2015, 00:09:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Çıkarım senle her yolaa Toyota :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 160000
  • Model Yılı: '02
  • 28 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #281 : Ocak 21, 2015, 00:14:24 »
Yol tutuşu ve konfor 2. Planda benim için araç sadece sehir içi ev iş arası kullanılmakta maks. 5km kış aylarında sorunsuz işe götürsün kâfi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #282 : Ocak 21, 2015, 07:00:29 »
Her türlü petlas

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #283 : Ocak 21, 2015, 09:22:43 »
Arkadaşlar www.n11.com da 25 TL indirim var. 4 ayrı hesap açıp kupon ekleden 25TLİNDİRİM yazarak ekleyin. Her hesaptan 150 TL ve üzeri alımlarda 25 TL indirim kazanın. Lastik ihtiyacı olanlar 4 lastiği toplamda 100 TL daha uyguna alabilirler. İhtiyacı olan faydalansın güzel fırsat.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.4 D-4D Advance
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '14
  • 39 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #284 : Ocak 29, 2015, 23:41:17 »
Kardeşime 2007 model yaris aldık. Ankarada kullanılacak araç. Lastik ölçüleri 185/60/15.

Kış lastiği olarak orjinal ebat yerine, aynı janta 175/65/15 veya 185/65/15 kış lastiği alsak bir sorun olurmu?
Tavsiye edermisiniz?
Orjinal ebatlarına sadık kalmak daha iyimi olur?

Teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #285 : Ocak 29, 2015, 23:47:12 »
185 60 15 yerine 195 50 15 daha yakın değerler biraz küçük olur spor görünümle.65 yanak olanlar araca yakışmaz bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #286 : Ocak 30, 2015, 08:42:06 »
Kardeşime 2007 model yaris aldık. Ankarada kullanılacak araç. Lastik ölçüleri 185/60/15.

Kış lastiği olarak orjinal ebat yerine, aynı janta 175/65/15 veya 185/65/15 kış lastiği alsak bir sorun olurmu?
Tavsiye edermisiniz?
Orjinal ebatlarına sadık kalmak daha iyimi olur?

Teşekkürler.
Neden böyle bir değişiklik ihtiyacı duyuyorsunuz?
Kış lastiğinde taban, tölerans sınırları içinde küçültülebilir ancak büyültülmesi kış lastiği mantığına biraz aykırı olur, özellikle karlı, buzlu zeminlerde kullanım var ise.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.4 D-4D Advance
  • Kilometre: 16000
  • 39 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #287 : Ocak 30, 2015, 11:10:04 »
Fiyat ve bulunabilirlik açısından. Ayrıca 185 ten 175e düşmek kışın daha avantajli olabilirmi diye düşünmüştüm ama yol tutuşunda kar buz olmadiginda azalma olurmu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #288 : Ocak 30, 2015, 12:35:37 »
Bende de yaris var. Kışlık olarak 185-65-15 kullanıyorum. Konfor açısından çok memnunum. Yan yatmalar oluyor virajlarda fakat sıkıntı oluşturmadı zorlamadıkça.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • 10 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #289 : Ocak 30, 2015, 12:56:11 »
Ben Versom için epey araştırdıktan sonra Goodyear Ultragrip 9 tercih ettim bu sezon, 205/60 R 16.

Çok ama çok memnunum. Turanza yaz lastiklerinden sonra inanılmaz konforlu ve sessiz geldi.

O zaman yurtdışındaki testleri ayrıntılı olarak incelemiştim.

Örneğin şuradan: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2014-AZ-Winter-Tyre-Test.htm

Conti Winter Contact ts850 bütün testlerde birinci çıkmış. Goodyear U9 da hemen arkasında ya 2. ya 3.

Bizde ve her yerde çok satılan Michelin Alpin A4 bu iki lastiğin epey gerisinde görünüyor.

Ben neticede Conti TS850'yi benim ebatta üretmediği için Goodyear U9'da karar kılmıştım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #290 : Ocak 30, 2015, 13:48:40 »
Fiyat ve bulunabilirlik açısından. Ayrıca 185 ten 175e düşmek kışın daha avantajli olabilirmi diye düşünmüştüm ama yol tutuşunda kar buz olmadiginda azalma olurmu?
Kuru zeminde, lastiğin yapısı da dahilinde, ince tabanlı lastik daha kalın tabanlı olana göre tabi ki de biraz daha az sürtünme ortaya koyar ve yol tutuş nispeten azalır. Yalnız buradaki farkı o ebatlar ile çok fazla hissetmezsiniz. Ama bulunduğunuz yer kışın sürekli kar altında olan bir yer değilse yine 185 taban daha makul olabilir.
 Lastiklerin hamur yapısı ve taban deseni de ebat farklılıkları yanında sizde yol tutuş yönünden farklılıklar hissettirecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra, Kar Beyaz
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 107000
  • 8 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #291 : Şubat 04, 2015, 20:56:40 »
Değerli forum üyeleri, üyelerimizin paylaşımlarından edindiğim bilgilerle kış sezonu sonu indirimler başlayınca 2011 comfort extra corollama kışlık lastik almayı düşünüyorum ve kararım öncelik sırasıyla şu şekilde olacak;

1.   Nokian 205/55R16 91H Nokian WR D3
2.   Goodyear Ultragrip 9
3.   Continental conti winter contact ts 850

fakat 205/55/16 ebadının hız endeksine göre değerlendirdiğimizde H hız endeksi (210 km/h) yerine T hız endeksi (190 km/h) alsak ne gibi etkisi olur? Ne de olsa kış günü 190 km yi görecek halimiz yok. Yaz günü dahi ben 120 yi sollama dışında pek nadir geçerim. Fikirlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
TOYOTA SENİNLE ÇIKARIM YOLA, KOLAY KOLAY VERMEZSİN ARIZA, BİLİRSİN SENİ SEVERİM TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • 10 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #292 : Şubat 04, 2015, 21:23:32 »
Değerli forum üyeleri, üyelerimizin paylaşımlarından edindiğim bilgilerle kış sezonu sonu indirimler başlayınca 2011 comfort extra corollama kışlık lastik almayı düşünüyorum ve kararım öncelik sırasıyla şu şekilde olacak;

1.   Nokian 205/55R16 91H Nokian WR D3
2.   Goodyear Ultragrip 9
3.   Continental conti winter contact ts 850

fakat 205/55/16 ebadının hız endeksine göre değerlendirdiğimizde H hız endeksi (210 km/h) yerine T hız endeksi (190 km/h) alsak ne gibi etkisi olur? Ne de olsa kış günü 190 km yi görecek halimiz yok. Yaz günü dahi ben 120 yi sollama dışında pek nadir geçerim. Fikirlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.

Hasan Bey,

Hız endeksi aslında lastiklerin performans kabiliyetine dair bir kriterdir. O yüzden "performans endeksi" diye isimlendirilse daha açıklayıcı olurdu.

Hız endeksi düşük lastikler daha yumuşaktır, daha çabuk ısı tutar ve esnerler, bu yüzden performansları daha zayıftır. hız endeksi yüksek lastikler ise genel olarak daha sert olur, daha geç ısınır, yol tutuşları ve ani fren mesafeleri daha iyi olur.

H ve T sınıfı lastikler arasındaki bu performans farkı düşük hızlarda da geçerlidir.

O yüzden, bence güvenlik bakımından T yerine H'yi tercih edin.

T lastiği H lastiğe tercih etmek için (küçük fiyat farkı dışında) tek objektif sebep sessizlik olabilir. Ama iyi bir marka tercih ederseniz zaten H lastik de yeterince sessiz olacaktır.

Genel kural olarak, eğer yol tutuş, ani fren mesafesi gibi güvenlik kriterleri sizin için önemliyse aracınızın el kitabında üreticinin önerdiği hız endeksinin üzerine çıkın ama altına inmeyin denir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #293 : Şubat 05, 2015, 08:44:43 »
 Erol güzel şekilde açıklamış.
Hız endeksi denen ifade aracın gösterilen hızda taşıyabileceği azami yükü de ifade eder. Yani sadece lastiğin çıkabileceği azami hız anlamını taşımaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #294 : Şubat 05, 2015, 12:44:21 »
Açıklamalarınız ve yönlendirici fikirleriniz için Hakan ve Erol bey teşekkür ederim. Bende yapılan hıza göre değerlendirerek bir kanıya varmıştım, yanlıştan döndük anladığım kadarıyla.
TOYOTA SENİNLE ÇIKARIM YOLA, KOLAY KOLAY VERMEZSİN ARIZA, BİLİRSİN SENİ SEVERİM TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #295 : Şubat 05, 2015, 16:01:47 »
Açıklamalarınız ve yönlendirici fikirleriniz için Hakan ve Erol bey teşekkür ederim. Bende yapılan hıza göre değerlendirerek bir kanıya varmıştım, yanlıştan döndük anladığım kadarıyla.
Bu arada yüksek hız endeksini kullanan bir araç daha düşük hız endeksli lastik de kullanabilir ancak detayları gözden kaçırmadan Erol arkadaşımızın da belirttiği gibi.
 Yani düşündüğün lastiğin ve orjinal ölçülerdekinin hız endeksleri yanında yük endekslerini de verirsen belki daha net sonuca ulaşılabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #296 : Şubat 05, 2015, 20:42:49 »
İşin doğrusu yük endekslerini hiç dikkate almadım. İlk aklıma gelen hız endeksi idi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #297 : Şubat 10, 2015, 00:19:20 »
Petlası kesinlikle tavsiye etmiyorum. Sattığım aracımda sırf yerli malı olsun diye gittim sıfır petlas aldım ilk kullanımda sıkıntı yoktu haliyle. Şimdiki aracımda 2011 yılına ait petlaslar var karda hiç mi hiç güven vermiyor. 2gr kar olan yerde patinaja düşüyor. Daha önce kumho ve debikanın kışlıklarını kullandım. Kumhonun çivi çakılanını kesinlikle tavsiye ederim 2 kış kullanmıştım kumhoları ve kar üstünde inanılmaz performanslı idi.

2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 116000
  • Model Yılı: '08
  • 6 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #298 : Şubat 12, 2015, 20:16:35 »
205/15/R16 Goodyear ultragrip kış lastiği kullanıyorum. Çarşamba günü Ankara'da kar vardı. Şehir içinde pek kar tutmadı. Ancak Özellikle Çankırı yolu tarafında epey kar vardı. Karlı yolda aracın az da olsa kaydığını hissettim. İşyerine gittiğimde michelin bridgestone ve lassa kullanan arkadaşlarda araçlarının kayma eğiliminde olduğunu söylediler. Bu yüzden objektif bir yorum yapamadık işin doğrusu :). Genel olarak bu markaları kullanan her kullanıcı memnun benim çevremde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #299 : Şubat 19, 2015, 14:55:30 »
 Kış lastiği konusunda kavram karmaşasını önleyebilecek bazı önemli detaylar;

''Kış Lastiğinin Yaz lastiğinden farkı nedir?
Yaz lastiklerinin malzemesi 7 °C’ın altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalır. Kış lastiklerinin özel profillerinin yanısıra, üretildikleri silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C’ın altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır.

Bir lastiğin Kış Lastiği olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kış Lastiği ile ilgili RMA (Rubber Manufacturers Association) ve ASTM şartlarını sağlayan lastikler “kış lastiği” sembolünü taşır.

M+S Kış Lastiği nedir?
Fren özelliğinin yanında çekiş özelliği de artırılmış Kış Lastiği ’dir. RMA (Rubber Manufacturers Association)’un tanımlamasına ve ASTM
’nin test metoduna göre kış şartlarını temsil eden kaygan bir yolda yapılan çekiş kuvveti testinde “referans lastiğin” çekiş kuvvetinden en az %10 daha fazla çekiş kuvveti sağlayan lastikler Kış Lastiği sembolünün yanında M+S veya M S veya M/S işaretleri taşıyabilmektedirler. (M = Mud – Çamur, S= Snow – Kar)

M+S “Dört Mevsim Lastiği” nedir?
“Dört Mevsim Lastiği“ olarak da bilinen M+S lastikleri (M=Mud=Çamur S=Snow=Kar) Çamur ve Kar üzerinde daha iyi sonuç almak için üretilmiş ancak bu ek özelliklerinin standardı olmayan lastiklerdir.

M+S “Dört Mevsim Lastiği” Kış Lastiği sayılır mı?
Hayır… M+S lastikleri ancak “Kış Lastiği sembolü”nü taşıyorsa M+S Kış Lastiği olarak değerlendirilebilir. Kış lastiği sembolünü taşımayan M+S lastiklerinin kar üzerindeki fren mesafelerinin yaz lastiklerinden daha kısa, kış lastiklerinden daha uzun olduğu saptanmıştır. “Kış Lastiği” sembolünü taşımayan M+S “Dört Mevsim Lastikleri” nin kışın iyi bir Kış Lastiği, yazın da iyi bir Yaz Lastiği olamayacağı mutlaka bilinmelidir.

Kar Lastiği var mıdır?
Hayır… Her ne kadar İngilizce konuşulan ülkelerde, örneğin ABD’de, isim olarak “Snow Tyre” kullanılsa da “Kar Lastiği” diye ayrı bir lastik sınıfı yoktur. Kış Lastiği yerine “Kar Lastiği” denilmesi doğru değildir. Kış Lastiğine “Kar Lastiği” yakıştırması “sadece kar üzerinde kullanılabilen” veya “kar üzerinde Kar Zinciri kullanılmasını gerektirmeyen” gibi yanlış anlamalara neden olmaktadır.

Kar yağmıyorsa Kış Lastiğine ihtiyaç duyulur mu?
Kar yağınca yaz lastiğine Kar Zinciri takmak yanlış mı?

Risk yönetimi açısından yanlıştır. Kış Lastiği Risk Yönetimi , Kar Zinciri Kriz Yönetimi dir. Ne kadar çok Risk Yönetimi, o kadar az Kriz Yönetimi demektir. Kış Lastiği kışın kar yağsın yağmasın düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını artırır, aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesini ve durmasını sağlar. Özellikle kuru yoldan kaygan yollara (Köprü ve viyadük üstünde buzlanma veya siyah buz vs) ani girişlerde aracı yolda tutar. Yani Kış Lastiği riskleri azaltır. Yaz Lastiği aynı şartlarda ve özellikle ani zemin değişikliklerinde aracı yolda tutamaz. Kış Lastiğine göre daha erken ve sık Kar Zinciri takma ihtiyacı doğar.

Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir?
Hayır… Kış lastikleri dört tekerleğe de takılır. Aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği bulunması şarttır.

Karayolları Trafik Kanununda Kış Lastiği tanımı var mıdır?
Hayır… Karayolları Trafik Kanunu’nda “Kış Lastiği” yer almamaktadır, ancak 30.maddede “Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur” ifadesi içinde yorumlanabilir. Yönetmelikte yeterli açıklama yoktur.''

Kaynak: http://www.turktrafik.org/Turkiye-trafik-kazalarini-onleme-dernegi-kis-lastigi-soru-cevap.pdf