Gönderen Konu: Petrol Fiyatları  (Okunma sayısı 226733 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Petrol Fiyatları
« Yanıtla #1480 : Mart 11, 2011, 09:31:40 »
  Köylerde yiyecek var, kentlerde yoksa bu, sağ sapma,
 Kentlerde yiyecek var, köylerde yoksa bu, sol sapma,
 Kentlerde de , köylerde de yiyecek var ise bu, kapitalist propagandadır, Kişi Başına Milli Gelir gibi. ;) Sorun zaten burada, ülke büyümüyor, sadece belli kesimler büyüyor. ;) Bunda büyük oranda vergilerimiz sayesinde oluyor bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1481 : Mart 11, 2011, 09:49:08 »
Ahmet, akaryakıt fiyatları konusunda hükümeti canla başla savunmaya çalışmanı takdir etmemek mümkün değil :) Fakat şuna emin ol, ne ben, ne de diğer arkadaşlarım sırf iktidarda AKP var diye hükümeti bu konuda topa tutuyor değiliz. CHP de olsa, MHP de olsa hepimiz yine aynı sert tepkiyi verirdik. Bu iktidarla birlikte ortaya çıkan “iyi olan her şey bizden, kötü olan her şey Allah’dan” anlayışının bu konuya da yansımasından açıkçası çok rahatsız oluyorum. Ben, partizan biri değilim, eğriye eğri, doğruya doğru derim ve bu hükümetin doğru yaptıklarını da yeri geldiğinde bu forumda ve çevremde paylaşıyorum. Beni bu yüzden yadırgayanlar bile oluyor. Neyse, siyaseti bir kenara bırakıp konuyu irdeleyelim.

Aşağıda, OPEC’in petrol sepetinin 1999 yılından bu yana yıllık ortalama fiyatlarını gösteren grafiği sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kaynak: http://www.opec.org/opec_web/en/data_graphs/40.htm?selectedTab=annually

Görüldüğü üzere AKP iktidara geldiğinde 25 USD/varil civarında olan fiyatlar özelikle 2005 yılından sonra hızla yükselmeye başlamıştır. AKP, iktidara geldiği döneme göre şu an 4 kat daha yüksek bir ham petrol fiyatı ile karşı karşıyadır, bunu kimse inkar edemez. Fakat AKP’nin şansızlığı, petrol fiyatlarındaki sert hareketlerin ÖTV’nin fahişliğini ve saçmalığını kabak gibi ortaya çıkarmasıdır.  Özellikle filmin kopmaya başladığı 2008 yılındaki hareketleri analiz etmek lazım. Küresel krizden hemen önce Temmuz 2008 başlarında varil fiyatı 140 dolara kadar yükselmişti. O sırada benzinin pompa fiyatı 3,50 TL/lt civarında idi. Hepimizin bu fiyatlara nasıl isyan ettiğini hala dün gibi hatırlıyorum. Fakat kamuoyu da petrol fiyatlarındaki yükselişi gördüğü için fazla sesini çıkaramadı ve o dönemde ÖTV tartışması gündeme gelmeye başladı. Neyse Eylül sonunda Lehman Brothers’ın batmasıyla krizin fitli ateşlendi ve fiyatlar dibe çakıldı. Aralık 2008 sonunda varil fiyatı 33 dolara kadar düştü. Bu arada pompa fiyatları 2,80 TL/lt’ye kadar düştü. Fakat kamuoyunun beklentisi fiyatların çok daha fazla inmesi yönündeydi.  Petrol fiyatları % 75 düşerken, pompa fiyatları nasıl sadece % 25 düşebilirdi. Birilerinin bunu kamuoyuna izah etmesi gerekiyordu. İktidar bu konuda çok zorlandı. Şeffaf ve dürüst olmadığı, yapılan zamları sadece “Ne yapalım, petrol bu kadar arttı, zam kaçınılmazdı” şeklinde kamuoyuna açıkladığı, yani kısaca olumsuz gelişmeleri işine geldiği gibi izah ettiği için kamuoyu da durumu işine geldiği gibi algılıyordu. Kaç vatandaş bizim gibi hesap yapıp petroldeki artışın rafineri çıkış fiyatına birebir yansımayacağı, rafineri çıkış fiyatındaki artışın bile yüksek ÖTV nedeniyle yine pompa fiyatlarına aynı oranda yansımadığını, buna karşılık düşüşlerin de aynı oranda yansımayacağını görüyor ki (Bkz. önceki sayfalarda yaptığım hesaplamalar). Fakat o dönemde gazetelerdeki okuyucu yorumlarını okuyan herkes partizan AKP’lilerin “Bakın, fiyatlar 2 kart attı (2008 başında varil fiyatı 70-80 Dolar, benzin 3 TL/lt idi) ama hükümetimiz sadece % 20 yaptı” şeklinde böbürlenirken, partizan muhaliflerin ise Ocak 2009 başlarında “Ulan fiyatlar % 75 düştü, fiyatlar neden sadece 25 düştü” diye yaygara kopardıklarını hatırlar. İşte burada kamuoyu tam anlamıyla bu ÖTV saçmalığını fark etti ve rafineri çıkış fiyatı 0 TL olsa bile 2,5 TL/lt’den aşağı benzin alamayacağını gördü.

Benim kısaca görüşüm şudur, mevcut ÖTV oranı Türkiye için ağır bir yüktür ve mutlak surette düşürülmelidir. İktisattan biraz anlayan bir bünye, harcanabilir gelirinin daha fazla kısmını akaryakıt için harcayan bir tüketicinin, diğer harcamalarını kısmak zorunda kalacağını, bunun da ekonomiyi daraltacağını bilir. Bunu bile bile, iktidarın ağlayarak da olsa vergi toplayamadığı için ÖTV’ye yüklenmek zorunda kaldığını itiraf etmesi çok büyük bir acizliktir. Ha, bu iktidar gerçekten bu kadar aciz midir? Hayır, bana göre gelmiş geçmiş en güçlü iktidardır ve istese kayıt dışı ekonomiyi 1 haftada bitirir. Fakat Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik durumunu bilen herkes iktidarın bunu yaptığı takdirde değil % 47, % 4,7 bile oy alamayacağını bilir. Çünkü siyasi gücün temeli paradır ve bundan önceki tüm iktidarlar gibi bu iktidar da tavşana kaç, tazıya tut taktiğini uygulamaya devam etmektedir. Dolayısıyla ben bu konuda kısa ve orta vadede hiçbir şey beklemiyorum.

Son olarak eklemek istediğim, 2001 yılından sonra dünya ekonomisinin daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gelişmesi ve bu gelişmeden Türkiye’nin de kaçınılmaz olarak pay alması ile iktidarını sağlamlaştıran bir hükümetin bu gelişmenin en önemli yansıması olan petrol ve gıda fiyatlarındaki artışlardan en son şikayet edecek kurum olduğudur.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1482 : Mart 11, 2011, 09:59:44 »
Hakkı abi 75 sayfadır tartışılan konuyu özetledin :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1483 : Mart 11, 2011, 10:11:14 »
Eline, klavyene sağlık Hakkı Abi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1484 : Mart 11, 2011, 10:14:33 »
Eline sağlık Hakkı Abi çok güzeL anlatmışsın herşeyi...
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #1485 : Mart 11, 2011, 10:32:42 »
Hakkı Bey, gayet objektif ve aydınlatıcı bir yazı olmuş bence de, vergi toplayamayan değil, toplamaya cesaret edemeyen bir hükümet olduğu konusunda sonuna kadar haklısınız...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1486 : Mart 11, 2011, 10:49:45 »
Hakkı eline sağlık. Benzin ne kadar ki bu arada haberim yok da benim ::) ::) :islik: :islik: :islik:
(AMC Javelin restorasyondan çıkınca bu yazdıklarımı tek tek yedirirsiniz bana :D :D :D :D :D )
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1487 : Mart 11, 2011, 10:51:14 »
Hakkı eline sağlık. Benzin ne kadar ki bu arada haberim yok da benim ::) ::) :islik: :islik: :islik:
(AMC Javelin restorasyondan çıkınca bu yazdıklarımı tek tek yedirirsiniz bana :D :D :D :D :D )

sabırsızlıkla bekliyoruz abi merak etme :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1488 : Mart 11, 2011, 10:52:15 »
sabırsızlıkla bekliyoruz abi merak etme :D
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1489 : Mart 11, 2011, 11:27:55 »
Bu vergi olayına da sağlıktaki gibi bir yenilik yapmaları lazım. O kadar çok boşluk ve haksızlık varki. Millet vergi vermekten korkuyor.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1490 : Mart 11, 2011, 11:43:01 »
benzinin gelecekteki fiyatını bugünkü cuma namazı şekillendirecek gibi ... riyad için cuma namazı saati 12:10, namaz sonrası sert bir hareketlilik benzine 20 krş koyar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1491 : Mart 11, 2011, 11:47:04 »
benzinin gelecekteki fiyatını bugünkü cuma namazı şekillendirecek gibi ... riyad için cuma namazı saati 12:10, namaz sonrası sert bir hareketlilik benzine 20 krş koyar...

abi şimdi mi söylenir bu :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1492 : Mart 11, 2011, 11:55:49 »
Cumadan önce fulleyelim :D Son yarım saat :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1493 : Mart 11, 2011, 12:04:00 »
Teşekkür ederim arkadaşlar. Vedat Hocam, sağlık sistemindeki olay çok önemli bir başarı ama bu başarının altında yatan etken bence şu. Kamuoyunda, bu sektörde bulunan hastanelerin, pratisyeninden profesörüne tüm doktorların, eczanelerin, sağlık personelinin, ilaç firmalarının, ilaç mümessillerinin ve vesairenin çok yüksek paralar kazandığı, devletin soyulması suretiyle kazanılan bu rantın döner sermaye ve benzeri şekillerde bu sistem içerisindeki ayrıcalıklı insanlar tarafından güzelce paylaşıldığı şeklinde çok güçlü bir algı var idi. Ülkemizdeki genel servet düşmanlığını da buna ekleyebiliriz. Lütfen bu sektörde çalışan arkadaşlar bana kızmasın, kimseyi töhmet altında bırakmak istemiyorum, sadece gördüğümü paylaşıyorum. Popülist düzenlemelerle kamuoyunu da arkasına alan hükümet bu mücadeleyi büyük ölçüde kazandı diyebilirim ama aynı kararlılıkla içinde kendi tabanının da bulunduğu geniş kitlelerin üzerine gidebileceğini düşünmek büyük iyimserlik olur. Biz ağlamayı seven bir toplumuz ve sürekli olarak devletten bir şeyler almaya veya koparmaya alışmışız. Çiftçisinden, sanayicisine ve de esnafına kadar durum böyle. Tarımsal teşvikler, sanayi teşvikleri, ihracat teşvikleri, KDV sistemi hepsi suistimal ediliyor. Herkes tüm çarpıklıkları biliyor ama kimse üzerine gitmeye cesaret edemiyor. Herkes, çektiği tuğlanın tüm duvarın üzerine yıkılmasına neden olmasından korkuyor. Devlet kimin üzerine gidecek olsa, "Şuna şöyle ayrıcalık tanıyorsun, gücün bana mı yetiyor" şeklinde tepkiyle karşılaşıyor. Oy kaygıları devreye giriyor. Neticede bir arpa boyu mesafe katedilemiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1494 : Mart 11, 2011, 12:23:52 »
Hakkı Abi, siyasetin doğası gereği herkes "Ne şiş yansın, ne kebap" diyerek ilerliyor. Uzanlara çöktüler ama kime ne verdiler veya kimden neyi alamadılar bilmiyorum. Bütün sayılı zenginlerde birşeyler oluyor malesef. Onlara dokunmak pek mümkün değil. Yıllardır şahit olduk. Her biri bir gizli servis aracılığı ile almış yürmüş. Tepede herkes kardeş :D

Iğdır'lıyım. Doğuda 20 yıl önce teşvikler çıktı. Her yerde çıktı da doğudakiler pek denetimsiz kaldı. Hemen her kasabada fabrika temelleri var. Denetim zaafiyeti sebebi ile temeli atana teşvik veriyorlardı. Aynısı trakya'da da oldu.

Sistem o kadar hantallaşmışki, bu dişlilere oturmuş veya bu dişlileri oturtmuş sermayeler, sistemden pek memnun. Herşeyin kitaptaki olurunu bulmuşlar. Yeni bir düzene geçmek, ancak eu bahanesi ile gerçekleşebilir diye düşünüyorum. İktidar partilerinin yetkilerini kullanarak, bu ülkeyi, fosillerin çöplüğünden çıkarabileceğini pek sanmıyorum.

Zengin ile fakir arasındaki uçurumun büyümesi hakkında, devletin verdiği mikro kredilerin artırılması ve denetlenmesi gerekiyor. Balık tutmayı öğreten bu sistemin, eğer ciddiyetle üzerinde durulursa uçurumun kapanmasına veya en azından muhtaç insanlara faydası olacağına inanıyorum.

Cumaya kaçıyorum :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1495 : Mart 11, 2011, 12:28:48 »
inşallah fiyatlar düşecek arkadaşlar dua edelim bugün cuma 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1496 : Mart 11, 2011, 15:57:45 »
Japonyadaki depremden sonra şimdi güzel bir zam daha gelir. İndirim i unuttum artık. kelime hafızamdan kullanılmaya kullanılmaya silinmiş olmalı bir ara tekrar yükliyeyim belki güzel bir haber ile tekrar kullanırız. :)
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #1497 : Mart 11, 2011, 16:00:59 »
japonyada deprem oldu, dolar yükselir, japonyadaki bi petrol rafinerisinde yangın çıktı, petrol fiyatları artar, tsunami okyanus kıyısındaki ülkeleri de etkiler, petrol fiyatı artar. yani zam gelmesi için bahane çok :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1498 : Mart 11, 2011, 16:08:54 »
Hayır arkadaşlar, bu tür doğal afetler ekonomiyi daraltıcı etki yaratır. Öncelikle hasarın boyutunu ve Pazartesi sabahı Japon borsasının vereceği tepkiyi görmek lazım. Başka bir gelişme olmazsa petrol fiyatları biraz düşecektir mutlaka. Kuru etkileyecek bir gelişme olup olmayacağını ise pazartesi günü göreceğiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1499 : Mart 11, 2011, 16:44:52 »
Hayır arkadaşlar, bu tür doğal afetler ekonomiyi daraltıcı etki yaratır. Öncelikle hasarın boyutunu ve Pazartesi sabahı Japon borsasının vereceği tepkiyi görmek lazım. Başka bir gelişme olmazsa petrol fiyatları biraz düşecektir mutlaka. Kuru etkileyecek bir gelişme olup olmayacağını ise pazartesi günü göreceğiz.
Hacım onu bunu bırak ta Ata altını ne olur onu söyle sen?:))))))))))))