Gönderen Konu: Petrol Fiyatları  (Okunma sayısı 226729 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B-
Ynt: Petrol Fiyatları
« Yanıtla #1500 : Mart 11, 2011, 16:57:46 »
japonyadaki deprem için türkiyede yeni bir ÖTV uygulaması konabilir belki :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1501 : Mart 11, 2011, 17:07:42 »
"nam-ı diğer Murat 124"m onu bunu bırak ta Ata altını ne olur onu söyle sen?:))))))))))))

O da düşerse şaşmam ciğerim :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1502 : Mart 11, 2011, 20:14:41 »
Ahmet, akaryakıt fiyatları konusunda hükümeti canla başla savunmaya çalışmanı takdir etmemek mümkün değil :) Fakat şuna emin ol, ne ben, ne de diğer arkadaşlarım sırf iktidarda AKP var diye hükümeti bu konuda topa tutuyor değiliz. CHP de olsa, MHP de olsa hepimiz yine aynı sert tepkiyi verirdik. Bu iktidarla birlikte ortaya çıkan “iyi olan her şey bizden, kötü olan her şey Allah’dan” anlayışının bu konuya da yansımasından açıkçası çok rahatsız oluyorum. Ben, partizan biri değilim, eğriye eğri, doğruya doğru derim ve bu hükümetin doğru yaptıklarını da yeri geldiğinde bu forumda ve çevremde paylaşıyorum. Beni bu yüzden yadırgayanlar bile oluyor. Neyse, siyaseti bir kenara bırakıp konuyu irdeleyelim.

Aşağıda, OPEC’in petrol sepetinin 1999 yılından bu yana yıllık ortalama fiyatlarını gösteren grafiği sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kaynak: http://www.opec.org/opec_web/en/data_graphs/40.htm?selectedTab=annually

Görüldüğü üzere AKP iktidara geldiğinde 25 USD/varil civarında olan fiyatlar özelikle 2005 yılından sonra hızla yükselmeye başlamıştır. AKP, iktidara geldiği döneme göre şu an 4 kat daha yüksek bir ham petrol fiyatı ile karşı karşıyadır, bunu kimse inkar edemez. Fakat AKP’nin şansızlığı, petrol fiyatlarındaki sert hareketlerin ÖTV’nin fahişliğini ve saçmalığını kabak gibi ortaya çıkarmasıdır.  Özellikle filmin kopmaya başladığı 2008 yılındaki hareketleri analiz etmek lazım. Küresel krizden hemen önce Temmuz 2008 başlarında varil fiyatı 140 dolara kadar yükselmişti. O sırada benzinin pompa fiyatı 3,50 TL/lt civarında idi. Hepimizin bu fiyatlara nasıl isyan ettiğini hala dün gibi hatırlıyorum. Fakat kamuoyu da petrol fiyatlarındaki yükselişi gördüğü için fazla sesini çıkaramadı ve o dönemde ÖTV tartışması gündeme gelmeye başladı. Neyse Eylül sonunda Lehman Brothers’ın batmasıyla krizin fitli ateşlendi ve fiyatlar dibe çakıldı. Aralık 2008 sonunda varil fiyatı 33 dolara kadar düştü. Bu arada pompa fiyatları 2,80 TL/lt’ye kadar düştü. Fakat kamuoyunun beklentisi fiyatların çok daha fazla inmesi yönündeydi.  Petrol fiyatları % 75 düşerken, pompa fiyatları nasıl sadece % 25 düşebilirdi. Birilerinin bunu kamuoyuna izah etmesi gerekiyordu. İktidar bu konuda çok zorlandı. Şeffaf ve dürüst olmadığı, yapılan zamları sadece “Ne yapalım, petrol bu kadar arttı, zam kaçınılmazdı” şeklinde kamuoyuna açıkladığı, yani kısaca olumsuz gelişmeleri işine geldiği gibi izah ettiği için kamuoyu da durumu işine geldiği gibi algılıyordu. Kaç vatandaş bizim gibi hesap yapıp petroldeki artışın rafineri çıkış fiyatına birebir yansımayacağı, rafineri çıkış fiyatındaki artışın bile yüksek ÖTV nedeniyle yine pompa fiyatlarına aynı oranda yansımadığını, buna karşılık düşüşlerin de aynı oranda yansımayacağını görüyor ki (Bkz. önceki sayfalarda yaptığım hesaplamalar). Fakat o dönemde gazetelerdeki okuyucu yorumlarını okuyan herkes partizan AKP’lilerin “Bakın, fiyatlar 2 kart attı (2008 başında varil fiyatı 70-80 Dolar, benzin 3 TL/lt idi) ama hükümetimiz sadece % 20 yaptı” şeklinde böbürlenirken, partizan muhaliflerin ise Ocak 2009 başlarında “Ulan fiyatlar % 75 düştü, fiyatlar neden sadece 25 düştü” diye yaygara kopardıklarını hatırlar. İşte burada kamuoyu tam anlamıyla bu ÖTV saçmalığını fark etti ve rafineri çıkış fiyatı 0 TL olsa bile 2,5 TL/lt’den aşağı benzin alamayacağını gördü.

Benim kısaca görüşüm şudur, mevcut ÖTV oranı Türkiye için ağır bir yüktür ve mutlak surette düşürülmelidir. İktisattan biraz anlayan bir bünye, harcanabilir gelirinin daha fazla kısmını akaryakıt için harcayan bir tüketicinin, diğer harcamalarını kısmak zorunda kalacağını, bunun da ekonomiyi daraltacağını bilir. Bunu bile bile, iktidarın ağlayarak da olsa vergi toplayamadığı için ÖTV’ye yüklenmek zorunda kaldığını itiraf etmesi çok büyük bir acizliktir. Ha, bu iktidar gerçekten bu kadar aciz midir? Hayır, bana göre gelmiş geçmiş en güçlü iktidardır ve istese kayıt dışı ekonomiyi 1 haftada bitirir. Fakat Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik durumunu bilen herkes iktidarın bunu yaptığı takdirde değil % 47, % 4,7 bile oy alamayacağını bilir. Çünkü siyasi gücün temeli paradır ve bundan önceki tüm iktidarlar gibi bu iktidar da tavşana kaç, tazıya tut taktiğini uygulamaya devam etmektedir. Dolayısıyla ben bu konuda kısa ve orta vadede hiçbir şey beklemiyorum.

Son olarak eklemek istediğim, 2001 yılından sonra dünya ekonomisinin daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gelişmesi ve bu gelişmeden Türkiye’nin de kaçınılmaz olarak pay alması ile iktidarını sağlamlaştıran bir hükümetin bu gelişmenin en önemli yansıması olan petrol ve gıda fiyatlarındaki artışlardan en son şikayet edecek kurum olduğudur.

Hakki, benim dedigim su: Iktidarda kim olursa olsun bu akaryakit vergisi degismeyecek.Bahsettigin oy kaygisi yuzunden. AKP yokken simdi onu destekleyenler onceki iktidarlara oy veren, onlari isbasina getiren insanlar. Ideoljiyle hareket eden kitleler degil.Bir secimde Ecevit'i basbakan yaptilar, birinde Demirel'i, birinde Yilmaz'i,Baykal'i da iktidara ortak eden insanlar bunlar. Dolayisiyla AKP'nin oy kaygisi ile vergi sistemini degistirmeyecegi gorusu digerleri icin de gecerli, ki katiliyorum bu goruse. Kim gelirse gelsin bu sistem degismeyecek.O zaman simdi isbasinda olanlari niye degistirmiyorsun diye elestirmek hakkimiz olsa da sadece onlari suclamak adil olmaz. Herkes bu konuda esit derecede suclu. AKP gelmeden oncekiler neden degistirmediler bu sistemi? 2002'ye kadar hic bir problem yoktu da yeni ortaya ciktiysa tamam...

Petrol fiyatlari duserken, benzin/mazot/lpg fiyatlari ayni oranda dusurulmemesiyle ilgili olarak hukumet zamaninda elestirilmeliydi, fiyatlar nasil olsa dusuyor denilip bir rehavete girilmemeliydi.Her gun her dakika ilgililer sorgulanmaliydi. Yapildi mi? Yapilmadi.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1503 : Mart 11, 2011, 23:57:46 »
  O parti, bu parti burada kimsenin sorunu değil, sorun vatandaşın genel sorunu. Gemisini kurtaran kaptan mantığı işliyor malesef.

Burak, Japon aracı olanlar için ek ÖTV geliyormuş. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1504 : Mart 12, 2011, 00:06:35 »
Japonyada rafieneri yandı demek oluyorki zam kapıda yaşasııııııınnnnnnnn  :asikadam: :asikadam: :asikadam: :asikadam: :yika: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :parti: :parti: :parti: :parti: :parti: :parti: :dans2: :dans2: :dans2: :dans3: :dans3: :dans3: :dans3:
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1505 : Mart 12, 2011, 09:38:26 »
Ercüment, Tüpraş yanmadığı sürece rafineri yangınları bizi etkilemez ;)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1506 : Mart 12, 2011, 09:42:11 »
Ercüment, Tüpraş yanmadığı sürece rafineri yangınları bizi etkilemez ;)

Abi mutlaka bize kaktırırlar gibime geliyor bunuda sonuçta sesini çıkartmadan benzin 4.16 iken kuzu gibi benzin alan biziz 6 lira olsun yine gıkımız çıkmaz.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1507 : Mart 12, 2011, 18:18:41 »
Bazi rafineriler kapali Japonya'da. Artis yerine petrol fiyatlarina dusus yonunde etkiliyor dogal olarak. Dun %1 dustu petrol fiyatlari. Japonya'daki bazi rafineriler islemedigi icin petrol talepleri de yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
« Yanıtla #1508 : Mart 14, 2011, 09:11:39 »
Ahmet Bey, 2009 yılında iki kere ÖTV artırımı yaparak mevcut ÖTV ye sabit 45-50 kuruş kadar artış yapan hükümet önceki hükümetler değildir hatırlatırım... yani ÖTV artmasaydı şu anda benzin 3,80 civarlarında olacaktı bu petrol fiyatlarıyla... ama haklısınız tabiki tepkisizlik cumhuriyet tarihinin zirvesinde şu anda. ben dahil herkes koyun modunda, kendimi de bundan ayrı tutmuyorum.
bu arada rafinerinin yanması sonucu petrol talebi azalmış olabilir belki ama işlenmiş petrol talebi artmaz mı bu durumda da? yani benzinin ton fiyatı artmaz mı? yani tabiiki etkileyecek kadar bir değişiklik olacağını bende sanmıyorum ama sadece zam için bahane jimnastiği yapıyoruz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1509 : Mart 14, 2011, 17:50:17 »
Hersey lafta kaliyor ne yazik ki. Objektif olarak sadece akaryakittaki yuksek vergiye karsi bir kampanya acilirsa destek genis tabanli olur.
Pasaport harclari meselesindeki gibi her koldan yurutulmeli kampanya. Pasaport harclari dunya standartlarina getirilmis olmasa da ciddi bir indirim saglandi. Yakit vergisinde de gorulebilir bu.

Normalde benzin talebinin devam etmesi beklenir, ama hayat felce ugramis durumda. Japon ekonomisi ciddi bir yara aldi.Buyume rakamlarina yansir bu. Ekonomide durgunlu, kuculme oldukca petrol ve diger enerji cesitlerinin fiyatlari uzerinde baski olusur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1510 : Mart 15, 2011, 09:32:31 »
Benzin 8 kuruş insin!
İndirim bekliyoruz...

Japonya’yı 9 büyüklüğündeki deprem vurunca brent petrol fiyatları 28 Şubat’taki 112 dolar seviyesine geriledi. O tarihte benzinin fiyatı 4.08, motorin de 3.49 liraydı. Vatandaş bu kez benzinde 8, motorinde 12 kuruş alacaklı!

Mısır, Tunus ve son olarak Libya’daki olayların etkisi ile 116 dolarla kadar fırlayan brent petrolün fiyatı dün itibarıyla 112 dolara kadar indi. Bu aşağıya inişte dünyanın en büyük petrol talep eden ülkeleri arasında gösterilen Japonya’da yaşanan deprem ve ardından gelen tsunaminin yarattığı tahribat etkili oldu. Japonya’da tüketimin düşmesi brent petrolün fiyatını 116 dolardan 112 dolarlara kadar çekti. Son gelişmelerin de etkisi ile brent petrolün fiyatı 28 Şubat tarihindeki rakamlara gerilemiş oldu. Bu Türk tüketicisinin şu anda hem motorinde hem de benzinde alacaklı olduğu anlamına geliyor. 25 Şubat günü 95 oktan benzinin fiyatı 4.04, motorinin fiyatı ise 3.40 iken, 1 Mart günü gelen zamlarla benzinde fiyat 4.08 kuruşa, motorinde ise 3.49’a yükselmişti. Ardından 9 Mart günü bir zam daha geldi ve 95 Oktan benzinin fiyatı 4.16 liraya, motorin de 3.61 liraya çıktı.

ÇIKARKEN HIZLI, DÜŞERKEN YAVAŞ
Petrol fiyatlarındaki her hareketi hızla Türkiye’deki akaryakıt ürünlerine yansırken, düşüşün aynı hızda olmaması dikkat çekti. Petrolün 112 dolar olduğu bir ortamda da en iyi ihtimalle benzinin fiyatının 8, motorinin fiyatının ise 12 kuruş aşağıya çekilmesi gerekiyor.

‘Rafineri, dağıtıcı ve bayi daha az kârla çalışmalı’
Akaryakıt fiyatlarındaki kâr marjlarını eleştiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Hükümet olarak verginin enflasyon karşısında erimesini kabullendiklerini’ dile getirerek, kâr marjlarının ciddi sorun olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan petrol fiyatları karşısında vergileri sabit tutarak, akaryakıt üzerindeki vergiyi azalttıklarını belirterek, rafineri, dağıtım şirketleri ve akaryakıt bayilerine, “Kar marjları ciddi bir sorun. Herkes fedakârlık yapmalı. Sizin de daha makul karlarla bu işi yapmanızı bekliyoruz” dedi. Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantıları için Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Şimşek, Türkiye’nin petrolün yüzde 95’ini, doğalgazın ise tamamına yakın bölümünü ithal ettiğine işaret etti. AK Parti hükümeti döneminde akaryakıt ürünlerindeki vergi yükünün artmadığını, tam tersine azaldığını kaydeden Şimşek, bugün ise 100 liralık benzinin 61.40 lirasının Hazine’ye verildiğini belirtti. Ancak bu dönemde petrol fiyatlarının 4 kat arttığını vurgulayan Şimşek şöyle devam etti: “Petrol fiyatları içinde rafineri, dağıtım şirketleri, bayi kâr payı var. Devlet olarak akaryakıt üzerindeki vergi yükünü artırmadık, tam tersine azalttık. Diğer paydaşların da artan petrol fiyatlarının mümkün olduğunca tüketiciye yansıtılmasının sınırlı tutulması konusunda yapabilecekleri çok şey var. 1 liranın yüzde 9’u 9 kuruş eder, 4 liranın yüzde 9’u 36 kuruş eder. 2 kâr rakamı aynı mı? Kâr marjlarının aynı kalması ciddi sorun. Herkesin fedakârlık yapması lazım. Şimdi rafineri, dağıtım şirketi ve bayilerin daha makul kârlarla bu işi yapmasını bekliyoruz.”

VERGİYİ DÜŞÜK TUTTUK
Şimşek, “Biz devlet olarak akaryakıt üzerine vergi payının enflasyona karşı erimesini kabullendik” dedi.

Kaynak: http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/610491-benzin-8-kurus-insin
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 41000
  • 59 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1511 : Mart 15, 2011, 09:38:16 »
Serkan sence düşermi depoları bekletsemmi nedersin ;)
İnsanlara verdiğimiz değerin karşılığını alamadığımız için,arabalarımıza insanlardan daha çok değer verdik..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1512 : Mart 15, 2011, 09:40:03 »
Hükümet baskı yaparsa düşerde ben daha hiç görmedim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 59 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1513 : Mart 15, 2011, 09:43:48 »
yok şimdi günahlarını almıyayım 1-2 kere düştü 3 kuruş düştü 8 kuruş geldi :D
İnsanlara verdiğimiz değerin karşılığını alamadığımız için,arabalarımıza insanlardan daha çok değer verdik..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1514 : Mart 15, 2011, 09:45:59 »
yok şimdi günahlarını almıyayım 1-2 kere düştü 3 kuruş düştü 8 kuruş geldi :D

O zaman hiç düşmesin boşver borçlu çıkmayalım :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 59 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1515 : Mart 15, 2011, 09:49:19 »
:D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1516 : Mart 15, 2011, 09:57:31 »
Benzin 8 kuruş insin!
İndirim bekliyoruz...

sabırsızlıkla bekliyorum, benzinim azaldı :)

birde sabah sabah sayın bakanın açıklamasını okuyunca iyice moralim bozuldu daha hala kar marjından falan bahsedebiliyor. insanın suratına suratına ben "sizi seviyorum" demek ne kadar kolay yahu!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • auris 1.33
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1517 : Mart 15, 2011, 22:49:24 »
İNDİRİM falan yapmasınlar..sonra acısını fena çıkarıyorlar..yapmasınlar kardeşim yapmasınlar..Nasıl olsa bir dönem milletvekilliği yapan ölene kadar maaş alıyor...nerden çıkacak bunların parası..Nasıl olsa GEMİCİK borcunu kendi kendine ödüyor...sizlerde alabilirsiniz birer gemi... >:(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1518 : Mart 15, 2011, 22:51:38 »
ben alırım gemi.1/1000 maketini. param ancak yeter.
2011 YARİS 1.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1519 : Mart 16, 2011, 23:39:38 »
gemi almak zor değil aslında ama onu götürecek mazotu almak çok zor.ben ondan almıyorum.yoksa tayyip in oğlundan daha az akıllı değilim.