Gönderen Konu: araç ses yalıtım test (audi a3 corolla punto exeo auris) 2004 corolla sesyalıtım  (Okunma sayısı 21358 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '04
  • 13 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
arkadaşlar ses yalıtım konusunu iyice kafaya taktım bununla ilgili bir araştırma yaptım telefonuma yüklediğim desibel ölçer ile bir test yaptım
2012 toyota auris       80-90db
2006 toyota corolla    72-78db
2011 fiat punto           73-80dbı
2006 audi a3              69-75 db
-----  seat exeo          70-76 db           
araçlar durur vaziyette çalışırken 49-52 db arası
bu ölçümler kulak seviyesi kapı altı gibi farklı noktalarda yapıldı her araç 120 km hızdaydı benim anladığım 1db bile çok önemli cam tarafında 80db olan ses kulak seviyesinde 73 db ye düşüyordu.
kendi aracımla (2004 corolla) 1000 km yapınca bu konuya kafayı takmıştım uzun yolda çekilmezdi.
09.05.2014 günü 2012 auris ile yola çıktım 3 saat sonra yuhhh dedim tüm asfalt sesi içerde. 90db de bir insan 2.5 saat çalışabilirmiş gerçektende öyle.

bu durum üzerine aracımda ses yalıtım işine başladım fotoğraflarnı koyuyorum yanlışlarımı söylerseniz sevinirim ...

fotoğraf koyamadım öğrenince eklerim  :-\ :wacko: :wacko: :wacko:

10 adet mesajım olması lazımmış... :S  :wacko: :wacko:

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ölçümün doğrulunu kontrol etmek gerek.

80 Db üstünde uzun süreli maruziyetler için kulaklık takılmalı.
90 Db üstü ise anlık bile kulakta kalıcı duyma kaybına neden olmaktadır.

Ses ölçümü biraz tecrübe gerektirir.
Ölçümün kulak hizzasından yapılması lazım.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
Yalıtım işine kafayı bozan arkadaşlar onların yorumlarını okudunuz mu okey kısmında yalıtımla ilgili anıl köksal bayburtun çalışması var. Fikirlerinden istifade edin malum çok emek isteyen bir sey  inşallah emeğiniz boşa gitmez. Bilgilerinizi bizle de paylaşın istifade edelim. Kolay gelsin
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
güzel , hayırlı olsun. a3 e ulaşmak için günlerce zaman ve tonla para harcamalısınız..

kolay gelsin.

yapacaksan unutma , audi de amortisör bağlantı noktalarından aracın görmediğin yerlerinde yalıtımla ilgili bir ton geliştirme var. arabayı komple bitüselfle ziftle keçe ile süngerle kaplasanda olmuyo..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 205 kere teşekkür etti
güzel , hayırlı olsun. a3 e ulaşmak için günlerce zaman ve tonla para harcamalısınız..

kolay gelsin.

yapacaksan unutma , audi de amortisör bağlantı noktalarından aracın görmediğin yerlerinde yalıtımla ilgili bir ton geliştirme var. arabayı komple bitüselfle ziftle keçe ile süngerle kaplasanda olmuyo..
Hemen yetiş:-) iyi insan lafın üzerine gelirmiş :asikadam: :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
buralardayız :) çok para harcamadan yetişirsek iyidir..

bide kps sınavından sonra yapacağım işlerim var. ondan sonra arabanın iç gürültüsünün biraz daha düşmesini bekliyorum.
mesela 4 teker bakımı yapılacak. bilye ve porya değişecek. aks değişecek. bazı yerlere köpük sıkılacak. firex kullanılacak. tekerler değişecek. fitiller değişecek. motor sesi için düşüncelerim var. ne gerekiyorsa yapılacak. belki ozaman 70 desibel altını görebilirim.
tahmin etmiyorum ama bir ihtimal... babamın arabası var opel , hakkaten ayrı dünyada.. ben amortisör ve bağlantılarını değiştirsem ne değişir ki..
bu yalıtımı fabrikada yapıyorlar. toyota yalıtımsız araçlar üretmiyor ama malzemesi ve anlayışları çok farklı. ne yaparsan yap arabanın orjinalinde olmayınca olmuyo. toyota zaten dediğimiz auris corolla gibi arabalara tabana 3 cm keçe döşemiş..

resimde ekleyim
ilk resim benim kullandığım yalıtım malzemesi. toplam 1cm
ikincisi mercedesin yeni s serisindeki yalıtım malzemeleri ve yerleri
3 toyotanın yalıtımı
4 yalıtımsız dediğimiz mercedesin taban halısındaki poliüretan köpük

bunların dışında fabrika teker üstlerine köpük sıkıyor. kaportada köpük için özel yer yapılmış. bunu kimse sonradan arabaya yapamaz.
taban sacı toyotada çok çok ince. kendi yalıtımı üstüne ne kaplarsan kapla olmuyor. ancak altlı üstlü yapıp, alttan ses engelleyecek bişeylerle kapatmak lazım. ha bide kauçuk kullanılacak. ama ince sesler için keçe veya sünger derken heralde 4 veya 5cm kalınlığa ulaşmak gerekecek.

ki

yaptığına deysin. yoksa kulak bir kere o sesi aldı mı mutlaka her ses yüksek geliyor..

ilginç bişey daha söyleyim. okadar sessiz saydığımız mercedes otobüsün içinde 80db sabit ses ölçtüm !!

olay sadece ses değil yani.. teknik çalışmak lazım. aramızda ses mühendisi varsa buyursun..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 205 kere teşekkür etti
Anıl Suluovadaki eroglu kaportayı bilirsin yaptığı işi çok meth ederler. Gurbetciler  yazın randevu alıp arabalarını bırakıyorlar. Başbakanın makam arabası olan mercedes serisi kapıdan kazalı şekilde geldi. Kapı çıtası yanlarından bir köpük söktüler ki herkes şaşırdı iskeletin üstünde bir köpük var.  Ne yaparsak yapa :rofl:lım fabrikasyon yapımı olmayacagı ortada anca 2 dsb düşerse düşer.. acizane gördüklerim kolay gelsin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 13 kere teşekkür etti
Fotoğraf hala ekleyemiyorum...  :argh:

ben kapilardan başladim en  dis saca bituself onun ustune kaucuk+  sünger
iç saca tekrar bituself sonra kendi kecesini koydum onun yerine frex sungerde koyabilirim
Teker icin davlunbazi söküp saca bituself
davlunbaza flex sünger üstüne pütür

taban icin yine bituself ve ses yalitim sungeri bu ev yalitimindada kullaniliyor.

Sonuç birseye yaramaz gibi bir algı oldu bende :( yapanlar bir fayda gormedimi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: -
  • 44 kere teşekkür etti
  • 145 kere teşekkür edildi
fotoğrafları ve işlemleri bekliyoruz.
2007 Toyota Corolla 1.6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
hocam yalıtımla ilgilenen çöok insan var söyledikleri şudur kaliteli malzeme kullanılmalı yani bitüself öyle ahım şahım bir madde değil akustiği sağlayacak ses geçirmeyecek ürünler lazım kaldı ki aracın her yerini kaplasınız bile bir audi mercedes olamaz çünkü bu işler mühendislik gerektirir teknoloji deneyim gerektirir adamlar harıl harıl arge yapıyorlar sırf bu işler için
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • 21 kere teşekkür edildi
Bende de telefon desibel programı var.Avensis in yol sesini defalarca ölçtüm.Bu programlar gerçek düzeyi ölçüyor mu bilinmez ama kardeşimin telefonun da aynı ölçümde 2-3 desibel daha az çıkıyor mesela.Karşılaştırma açısından düşünürsek

Avensis 2006 benzinli-------90 km hız ile çakıl asfalt:75-76 desibel
Avensis 2006 benzinli-------90 km hız ile otoban:68-70 desibel
Avensis 2006 benzinli-------Rölantide 48 desibel

Hyundai i20 2012 dizel------90 km hız ile çakıl asfalt:78-79 desibel
Hyundai i20 2012 dizel------90 km hız ile otoban:71-73 desibel

Fiat Uno 1992 benzinli-------90 km hız ile çakıl asfalt:80-81 desibel :D----Gerçekten ne konuştuğumuz anlaşılmıyor

Ölçümler bu şekilde.Eğer hissi olarak konuşursak Avensis D sınıfı olmasına rağmen otobanda bile belli bir rahatsızlık veriyor.Mesela şu da var.Yılların aracı Uno da yüksek gürültü daha çok motor ve rüzgar sesinde kaynaklanıyor.Lastik sesi o kadar fazla değil sanki .Burada sorun Japon araçlarının yalıtım zayıflığı
2007 Jetta Comfortline-Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Bende de telefon desibel programı var.Avensis in yol sesini defalarca ölçtüm.Bu programlar gerçek düzeyi ölçüyor mu bilinmez ama kardeşimin telefonun da aynı ölçümde 2-3 desibel daha az çıkıyor mesela.Karşılaştırma açısından düşünürsek

Avensis 2006 benzinli-------90 km hız ile çakıl asfalt:75-76 desibel
Avensis 2006 benzinli-------90 km hız ile otoban:68-70 desibel

Hyundai i20 2012 dizel------90 km hız ile çaklı asfalt:78-79 desibel
Hyundai i20 2012 dizel------90 km hız ile otoban:71-73 desibel

Fiat Uno 1992 benzinli-------90 km hız ile çaklı asfalt:80-81 desibel :D----Gerçekten ne konuştuğumuz anlaşılmıyor

Ölçümler bu şekilde.Eğer hissi olarak konuşursak Avensis D sınıfı olmasına rağmen otobanda bile belli bir rahatsızlık veriyor.Mesela şu da var.Yılların aracı Uno da yüksek gürültü daha çok motor ve rüzgar sesinde kaynaklanıyor.Lastik sesi o kadar fazla değil sanki .Burada sorun Japon araçlarının yalıtım zayıflığı

Hangi lastiklerle ölçüldü?  Bu kayıtlara göre kıyaslama yapılırsa faydası olabilir.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Yolun yapısı lastiğin ısısı bunlar da önemli ayrıca.Avensis in lastikleri Michelin (sıfır).Ayrıca şöyle bir sonuç ta var.Daha önce farklı lastiklerle de ölçmüştüm

Avensis:
Lassa İmpetus Sport---Aynı hız otoban:69 desibel------çok sert ama yoko dan iyi
Michelin Primacy HP----Aynı hız otoban:69 desibel-------yumuşak çok iyi
Yokohoma Eco----Aynı hız otoban:70 desibel--------çok sert bir lastik kütük gibi
Michelin Energy Saver----aynı aynı:68 desibel-------İşin uzmanı bu adamlar sünger gibi esniyor

Lastikler arası fark pek yok ve zaten kulağa gelen gürültü de neredeyse aynıydı benim için.Sadece Energy serisi dişli asfaltta 2 desibel daha az.Lastiğin hamuru değil de deseni önemli bence yol sesinde

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
Hangi program ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Saund Meter

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
Saund Meter

sound meterin en düşük seviyesi 21db. NOİSEmetere göre 6 db fazla gösteriyor. hangisi doğru bilemiyorum. s4 ile ölçüyorum.

tabana komple bituself yapılmalı. teker davlumbazına içten dıştan yapılmalı. gerekiyosa 2 kat vee ısıtarak yapmalı.
sesi engellemek için bariyer yapmalı. yani ses geçişi engellenmeli. bunun için bituself üstüne kauçuk üstüne bariyer üstüne sünger koymalı.

bituself arabanın bütün karakterini değiştiriyor. çukurlardan geçerken tok ses veriyor.
sesi kesinlikle tek başına bile azaltıyor.

süngerler ise eğer hava geçiren adi süngerse özellikle motor sesinde etkili. firex gibi poliüretan sünger sesin yüksek kısmını yutuyor. yalıtımlıymış gibi bir hava veriyor. ama aaslında sesin bas kısmı hala sana geliyor.

bas sesler insanı rahatsız etmiyor.

ince ve orta frekans sesleri gittiğinde uzun süre kullansan bile rahatsızlık vermiyor. 

ama programlar bas sesleride ölçtüklerinden değer olarak düşük çıkmıyor.

yalıtım yapacaksan al bitusefini heryere kapla, üstünede döşeme müsade ettiği kadar firex kullan. ama firex olsun. sünger değil.
süngerler arasında bide bariyer olursa sesi 3 kat kadar yok edebilirsin. dahada önemlisi rahatsız eden sesleri yok eder huzurlu yolculuklar yaparsın.  keçe işine girme.

edit : pardon yaşı sonradan gördüm. saygılarla ağbeyim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 13 kere teşekkür etti
anıl sanırım hemşeriyiz :D amasyalımısın???

bu arada bir arkadaş bana fotoğraf eklemeyi anlatabilirmi??

arkadaşlar cuma günü 2012 model auris bakıma götürdüm yolda kafam şişti  dediğiniz gibi bizi yoran yol sesi o uğultu ...
servise gidince tüm araçları inceledim
2014 corollanın davlunmaza hiç bir şey koymamışlar vida yerleri var ama keçe plastik davlunbaz yok:S bagaj açtım halıyı kaldırdım yine bir şey yok bildiğin saç
avensis ise hem keçe var hemde ön davlumbaza yumuşak bir malzeme sıkmışlar pütür gibi ama erimiş kauçuk gibi hissettiriyor. bagaj ise tekerin yanlarını singer ile doldurmuşlar. daha yalıtımlı duruyordu.

sound metter farklı telefonlarda farklı sonuçlar verir..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
anıl sanırım hemşeriyiz :D amasyalımısın???

bu arada bir arkadaş bana fotoğraf eklemeyi anlatabilirmi??

arkadaşlar cuma günü 2012 model auris bakıma götürdüm yolda kafam şişti  dediğiniz gibi bizi yoran yol sesi o uğultu ...
servise gidince tüm araçları inceledim
2014 corollanın davlunmaza hiç bir şey koymamışlar vida yerleri var ama keçe plastik davlunbaz yok:S bagaj açtım halıyı kaldırdım yine bir şey yok bildiğin saç
avensis ise hem keçe var hemde ön davlumbaza yumuşak bir malzeme sıkmışlar pütür gibi ama erimiş kauçuk gibi hissettiriyor. bagaj ise tekerin yanlarını singer ile doldurmuşlar. daha yalıtımlı duruyordu.

sound metter farklı telefonlarda farklı sonuçlar verir..

ben amasyalıyım, şuan merzifonda oturuyorum. görüşebiliriz bile. mini forum buluşması olur :)
yalıtım için beraber çalışırız, yapacaksanız..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 13 kere teşekkür etti
bu arada 4 kapı bitti ama daha kapamadım..çok yorucu bir işmiş ayaklarım şişti çömelmekten...... ;)

bagajı bitirdikten sonra davlumbazlara geçeceğim ....
davlunbaz için fikri olan varmı?
ben şöyle düşünüyorum
saça bitüself söktüğüm keçe davlumbazı flex ile kaplayıp üzerine pütür sıkmayı düşünüyorum
başka bir fikrim ise şu 0.5 mm kauçuk alıp davlumbaza sıcak hava tabancası vasıtasıyla ısıtarak davlunbaz şekli verip oraya yapıştırmak sizce nasıl olur???daha sonra yine flex kaplı davlunbazı takmak??

motip pütür aldım bilen kullanan varmı nasıldır??
http://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/motip-putur-spreyi-500-ml-curumeye-son-112873541

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 12, 2014, 14:01:08
anıl ben Amasyalıyım ama amasyada değilim :( doğudayım .. taşovalıyım bende inşallah yinede görüşme fırsatımız olursa buluşuruz..
gerçekten biri yanında olsa daha kolay olur tek başına yapmak ve düşünmek zor oluyor.. neyseki forum var fikir alışverişi ve tecrübelerden faydalanıyoruz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
gelince görüşürüz, benim anne tarafım taşovalı. yani tam toprak :)

davlumbaz işi kapıdan çok daha zor. tekeri sökmek gerekecek. dışarıdan eklenen sünger çok bişey fark ettirmiyor. ama içeride ne kadar yer varsa süngeri tıkın.. bituself kolay uygulanmıyor. ben çakmakla ısıttım ama öldüm bittim yaparken. belki daha iyi yanan pürmüz gibi bişey kullanabilirsiniz.
yinede en mantıklısı bir davlumbaz alıp takmak. benim modelimde davlumbaz yokdu..