0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arkadaşlar merhaba ben 1.33 corolla sahibiyim. aracımdan çok memnunum zonguldak istanbularası ortalama 4,9lt yakıt harcadı. serviste kullanılan yağlar bu araç için nedir bilmiyorum fakat aracın kitapçığında yazan 0-20 yağ kullanılması gerekiyor. eğer bu yağı bulamazsanız 5-40 kullanın fakat bir sonraki yağ değişiminde 0-20 kullanın diye yazıyor. sonuçta bu araçta 0-20 kullanın diyor. bu aracın motoru bu yağa göre dizayn edilmiş. bu yağ soğuk havalarda 0 (yada ilk çalışma), motor sıcakken ise 20 yağ gibi davranıyor.tam sentetik olan bu yağ hem motor performansını artırıyor hemde motorun aşınmasının max olduğu ilk çalıştırmada motoru en iyi şekilde koruyor. bu yağın özelliğide 20000km yapabilmesi. ben bu durumda servise bu yağı dışarıdan alıp kardeşim bu yağı kullanacaksınız demem gerekiyor. yoksa kullanma klavuzunda yazanlara kendileri ters düşüyor. ince tağ motorun ömrünü kısaltacağını zannetmiyorum tarsine tam sentetik olduğundan ömrünü dahada artırır. önemli olan araca 10-40 yag koyup sonradan 0-20 inceltirseniz o zaman yağ yakabilir. saygılar....
Mehmet hocam focusların(1999) servis yağı 5w-30 ve antalya adana dahil arkadaşımda hiç sorun görmedim.
Mehmet abi, yağ filmi ne oluyor? Sıkıştırınca ne gibi zarar söz konusu?
mehmet bey ben size katılmıyorum, araç ilk çalışmada ha -20 derecede olsu ha +20 derecede, motor normal çalışma sıcaklığına ulaştığında motorun sıcaklığı 95-100 derece oluyor. bu sıcaklıkta dış sıcaklık ha -10 derece olmuş ha 40 derece motor için birşey değişmez. eger motorun sıcaklığı yükselirse fan devreye girer hava hangi durum olursa olsun motordan soguk olduğu için radyatör vasıtasıyla motor soğutulur. tam sentetik yağlar her zaman en iyi koruma sağlar. karasal iklimde yaz kış sıcaklık farkı çok olan kentler var yaz kış yağmı değiştirecez. ayrıca aracın kitapçığı türkçe toyota türkiye bu kitapçığı değiştiremediği içinmi yoksa yanlışlıklamı 0-20 yağ kullanın diye türkçemi yazmış. saygılar...
0-20 yag aracı neden daha az korusun. ilk calışmada 0 vizkozite gibi davranan bu yag motoru en iyi şekilde korur. motor ısınınca 20 lik yağ gibi davranır. bu yağın 0 olmasına bişey demeyin fakat 20 si banada düşük geldi motor sıcakken yağ eksiltebilir. fakat kitapçıkta uyarı ile yazmış eğer bu yağı (0-20) bulamazsanız 5-30 koyun fakat bir sonraki yağ değişiminde mutlaka 0-20 koyun diyor. toyota gibi bir motor firması bu motoru bu yağ ile test edip piyasaya sürdüğünü düşünüyorum, motordaki yağ yakma veya aşınmaları kontrol etmişlerdir. bizim servislerimiz maşallah 10-40 yağ koyup geçiyor,servis aralığını kısa tutmak maksat. mehmet bey aynı şeyden bahsediyoruz motor yanma odasında sıcaklık belki binlerce dereceyi buluyor fakat motor bloğundan sogutma sıvısı geçmeye devam ediyor sıvı 90 100 derece, yag ise pompalanarak kartere kadar iniyor sıcaklığı yine 90-100 derece, bu noktada yağ dış sıcaklığı ne yapsın.
mehmet abi bizim toyotalarda yağ soğutmak için de bir radyatör var..yenilerini bilmiyorum da ae101lerde var
Evet toyotalarda yağ radyatörü var fakat bence birinci derecede motora ne kadar yüklenildiği etkili olacaktır. Yani motor kendini soğutmak konusunda zorlandığı andan itibaren dış ortam sıcaklığı önem kazanır
0'a bir sey demiyorum , ben de 0W ile baslayan bir yag kullaniyorum, M1 0W-40. Asil mevsime gore ince yaglarservis araligini kisaltir.Yag kullanila kullanila inceliyor motor icinde, ilk basta ince yag konulursa... O 20'lik yag 1 sene sonra herhalde 0 falan olur. 0W-0