Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152263 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB-
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #340 : Ocak 28, 2010, 02:43:46 »
Haklısın aslında Caner
Ama benimki azgın sudakı son çırpınışlar. Ne yapıpda kurtarabilirim derdındeyım.Şu ankı ekonomik durumum iyi değil çünkü. Yağ motor silk gibi şeylerle durumu kurtarmaya çalışıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Betonn
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #341 : Ocak 28, 2010, 17:35:31 »
Haklısın aslında Caner
Ama benimki azgın sudakı son çırpınışlar. Ne yapıpda kurtarabilirim derdındeyım.Şu ankı ekonomik durumum iyi değil çünkü. Yağ motor silk gibi şeylerle durumu kurtarmaya çalışıyorum.
Haklısın aslında Caner
bende aslında sana min. masrafı söylemeye çalıştımda senide anlıyorum...
sabır suskunluk değil..işitilmeyen bir feryattır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #342 : Ocak 30, 2010, 20:22:25 »
http://www.amazon.com/Green-Earth-Technologies-1115-G-Oil/dp/B002CP9426/ref=sr_1_6?ie=UTF8&m=ATVPDKIKX0DER&s=automotive&qid=1264875254&sr=1-6

Arkadaslar, dogal yenilenebilir kaynaklardan uretilen motor yagi oldugunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum. Green Earth Technologies diye bir sirrket hayvan yaglarindan motor yagi uretmis. Kullananlar memnun, bir musteri Prius'ta kullanmaya baslamis bu yagi. Fark goremiyorum diyor. :D Linkteki 5W-30 viskoziteli olani. Ne dersiniz ic yaglarindan motor yagi tutar mi?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB-
« Yanıtla #343 : Ocak 30, 2010, 20:41:29 »
Ahmet abi olaya çevresel gözle bakmak istiyorum. Hayvansal yağlar doğada zaten kendi başına yok olan zararsız yaglardır. Onun için geri dönüştürülmüş  bir yağ kullanmak  daha mantıklı gelıyor.(petrol atıklarını kullanmak gibi)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #344 : Şubat 02, 2010, 14:33:54 »
Gerçek tam sentetikler bunlar işte. Bitkisel olanlar da var. Güzel koktuklarını duymuştum. Bu hayvansalmış.. ilginç
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #345 : Şubat 02, 2010, 22:56:17 »
Amazon'daki fiyat pahali.Sirketin web sitesinde yaglarin mineral yaglardan pahali ama diger sentetiklerden daha ucuz olarak satilacagi yaziyor.Ucuza bulabilirsem bir denemeyi dusunuyorum.
Dogada kendilignden curuyebilir-bozulabilir bir yag diyorsunuz, ya motoun icinde cururse ne olacak diye soru sormuslar, hakikaten olur mu boyle bir sey? :)
Adas, bu yag yayginlasirsa, egzoslardan et kavurmasi kokusu duyacagiz herhalde. :P
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #346 : Şubat 03, 2010, 09:54:42 »
Yağ kartelinde bakterinin yaşayabileceğini sanmıyorum. Kavrulur her halde. Ama çok uzun süre yatan arabalarda teorik olarak evet olabilir. Pratikte hayır çok zor. Büyük ihtimalle çürümek için toprakla karışması gerekiyordur. Çiçek yağı bile şişenin içinde çürümüyor, ama doğaya dökerseniz ayrışacaktır.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #347 : Şubat 05, 2010, 22:43:02 »
Merhaba arkadaşlar
AE101 4a-fe motor 280.000km de aracım var araç 10000km de yaklasık 2 litre kadar yağ eksiltiyor 10/40 yağda. Bir hata yaptım en son castrol 15/40 koydum motor sogukta zor ısınır oldu ve gurultulu çalışıyor. Forumdan anladımki (tamamını okudum) 10w40 degerinin solundakı değerı değistirmeden sagını değiştirisem yani 10w60 yaparsam yağ eksiltme bitecekmiş gibi geliyor bana ama bunun aracıma zararı olurmu bilemiyorum mobilin tam sentetik boyle bir yağı varmış mobil yağın tanıtımınıda yüksek km deki eski araçlar için diye yapmışlar. Bu konuda bi bilgisi olan varmı bu yağı kullanıyım mi. Bu yağı kullandığımda 150.000km de bir kez kullanılan motor silk kullanıcam.

Erkan Bey merhaba;

Bilindiği üzere şu ana kadar yağ eksiltmeyen hiç bir motor icat edilmemiştir. Tabiki bu yağ eksiltme motordaki çeşitli yıpranma ve arızalardan dolayı anormal düzeye çıkabilir.Sizin aracınızın kilometresine göre 10000km/2lt yağ eksiltme normal düzeyde kabul edilebilir. Ford kendi araçlarında 1000mil de 1 litreye kadar yağ eksiltmesini normal olarak belirtiyor.

size sormak istediğim 15w/40 olarak koyduğunuz yağ 10w/40 a göre daha az mı eksiltme yapıyor?

Size tavsiyem shell helix grubunu denemeniz.Shell helix grubu yağlar diğer yağlardan extra olarak motor temizliğinde önemli artılara sahiptir.
Sizin aracınız için Fiyat/performans olarak en uygunu Shell Helix Hx7 10w-40 tır. Bununla birlikte 10w-60 racing serisidir, yani yüksek performanslı araçlar için geliştirilmiştir,fakat sizin durumunuzda bu yağ size şöyle bir fayda getirecektir, aracınız 10w-40 kadar yağ yakıcak fakat en üst düzeyde temizlemeye sahip olucaksınız.Helix ultra racing(10w-60) ferrari ile birlikte geliştirilmiştir ve ferrarilerde kullanılmaktadır.Motorunuzun yorgunluğunda dolayı oluşmuş olan çeşitli tortu,kurum vb. gibi partikülleri en iyi temizliyicek olan yağ budur. Dolayısıyla helix grubundan 1kere 10w-60 daha sonrada 10w-40 kullanmaya başlamanız aracınıza mekanik olarak müdahele etmeden yapabileceğiniz en iyi çözüm gibi duruyor.

Kim ne derse desin aracınıza kesinlikle motor yağı katkı maddesi kullanmayınız.
1)Kullandığınız katkı maddesi bir kimyasaldır ve yağ bileşenleri ile tepkimeye girerek yağın yapısını bozabilir, motorunuza büyük zarar verebilirsiniz.
2)Bu maddeler oraya buraya yapışıp sürtünmeyi azalttıklarını iddaa ediyorlar, gerçek olan ise sadece yağ filtrelerine yapışmaları ve filtreyi tıkamalarıdır.

Madeni yağlar ile ilgili her türlü sorunuza yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılarımla;

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #348 : Şubat 05, 2010, 22:57:23 »
benim peugeot 15.000 km de 250ml eksiltiyordu ben gerizekalı pejo diyordum ama yazılanları okuyunca aslan pejo biyorum. Hele servislerin ve ustaların yorumu beni öldürüyor.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #349 : Şubat 05, 2010, 23:11:08 »
Araç üreticileri aracınızı her çalıştırdığınızda veya her benzin aldığınızda aracın yağını kontrol etmenizi bu yüzden istiyor. Motor yağı aracın kanıdır, son derece önemlidir, fakat yorumcu ustalarımızda bu ülkenin bir gerçeği.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #350 : Şubat 06, 2010, 10:05:32 »
Berat Hn. ya da Bey, sizi tanıyabilir miyiz lütfen? (Tanışma bölümünde)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Betonn
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #351 : Şubat 07, 2010, 02:38:51 »
benim peugeot 15.000 km de 250ml eksiltiyordu ben gerizekalı pejo diyordum ama yazılanları okuyunca aslan pejo biyorum. Hele servislerin ve ustaların yorumu beni öldürüyor.
15000 km ye hiçbişey değil aslında ama 15 000 e de yağın hali şekli değişiyo
sabır suskunluk değil..işitilmeyen bir feryattır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 23 kere teşekkür etti
« Yanıtla #352 : Şubat 07, 2010, 13:24:38 »
15000 km ye hiçbişey değil aslında ama 15 000 e de yağın hali şekli değişiyo
Yağ çubuğundan baktığınımızda rengi hala bal köpüğü rengindeydi. Tabi analiz edilmeden birşeyler söylemek yanlış olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #353 : Şubat 08, 2010, 13:38:01 »
Yağ çubuğundan baktığınımızda rengi hala bal köpüğü rengindeydi. Tabi analiz edilmeden birşeyler söylemek yanlış olur.
kamil kardeş tam emin değilim ama 15000 km de yağ hala bal  rengini koruyorsa yağ görevini yerine getirmiyor demektir diye biliyorum. bir araştırın bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #354 : Şubat 08, 2010, 17:10:06 »
Arkadaşlar piyasada mobil super 2000 10w/40 ve mobil super s 10w/40 yağlar var bunların arasında herhangi bir fark var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 23 kere teşekkür etti
« Yanıtla #355 : Şubat 08, 2010, 18:53:52 »
kamil kardeş tam emin değilim ama 15000 km de yağ hala bal  rengini koruyorsa yağ görevini yerine getirmiyor demektir diye biliyorum. bir araştırın bence.
Motor temiz ve kurum yoksa yağ niye kirlensin. Araç daha 35.000 km de idi.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #356 : Şubat 08, 2010, 19:50:31 »
Mobil ve Castrol tanınmış köklü firmalardır ve kaliteli yağlar üretirler,başlığı takip edebildiğim kadarıyla genelde bu markalar konuşulmuş, bu işin teknik bakımdan içinde olan biri olarak size birazda diğer markalardan bahsedeyim. Total ve özellikle shell helix de çok kaliteli yağlardır.Total marka olarak dünyada akaryakıt ve madeni yağ sektöründe b2b olarak çok güçlüdür. Birçok yağ üreticisi zamanında total ile çalışmışlardır veya halen çalışmaktadırlar.Rahatlıkla tercih edilebilir. Shell helix için mantık olarak şöyle çok basit birşey söyleyebilirim, castrol ve mobil performansını ön plana çıkarır fakat Ferrari, f1 de ve binekte helix kullanmaktadır, yani castrol ve mobilden eksiği yoktur, bu performansına rağmen helix motor temizliğine büyük önem vermektedir ve bunu ön plana çıkarır, gerçektende bu konuda çok ciddi bir başarıya sahiptir.

Mobil Super S isim ve ambalaj değiştirdi ve yeni adı Super 2000 X1, Super S olarak gördüğünüz ürünler Super2000e göre eski üretilmiş üretilmiş ürünlerdir. Yarı sentetik olan bu ürünün x1 dediğimiz yeni paketindeki speclerde ACEA A2/B2 ibaresini görmekteyiz. Yani Mobil Assocition des Constuctuers
Europeens d'Automobile  de teste girmiş ve A2/B2 sınıfı çıkmıştır, bu speclere göre bu ürünün kalite durumunu tahmin edebilirsiniz.

Saygılarımla.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #357 : Şubat 08, 2010, 19:58:28 »
Motor temiz ve kurum yoksa yağ niye kirlensin. Araç daha 35.000 km de idi.

Madeni yağ konusunda bazı şeyleri kesin söylemek çok güçtür, mesela yağ ömrü konusunda aslında km doğru ölçüt değildir, fakat bizler günlük şartlarda ortalama kmler ile yağ ömrünü ifade ederiz, aynı şekilde yağı parmağa sürüp kalitesini tahmin etmek çok doğru değildir. Fakat kesin olan birkaç şeyden biri de 15000km kullanılmış yağ, her ne şekilde olursa olsun, eğer tertemiz, kirlenmemiş veya ilk rengini muhafaza ediyor ise, o yağ görevlerinden bir veya birkaçını yerine getirmiyor, getiremiyor demektir.

Saygılarımla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 23 kere teşekkür etti
« Yanıtla #358 : Şubat 08, 2010, 20:23:13 »
Madeni yağ konusunda bazı şeyleri kesin söylemek çok güçtür, mesela yağ ömrü konusunda aslında km doğru ölçüt değildir, fakat bizler günlük şartlarda ortalama kmler ile yağ ömrünü ifade ederiz, aynı şekilde yağı parmağa sürüp kalitesini tahmin etmek çok doğru değildir. Fakat kesin olan birkaç şeyden biri de 15000km kullanılmış yağ, her ne şekilde olursa olsun, eğer tertemiz, kirlenmemiş veya ilk rengini muhafaza ediyor ise, o yağ görevlerinden bir veya birkaçını yerine getirmiyor, getiremiyor demektir.

Saygılarımla
peki bu morda, çekişte, vs sorun çıkarmaz mı?

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #359 : Şubat 08, 2010, 23:08:25 »
Yağınız sentetik yağdır, yağlama görevini büyük olasılıkla yerine getiriyordur, bu veriyle çekişte düşüş için yorum yapmak çok zor.