Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152210 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #300 : Aralık 04, 2009, 13:20:02 »
benim içinde çok bilgilendirici oldu paylaşımlar için teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #301 : Aralık 12, 2009, 17:36:00 »
Merhaba,

1- Mobil Clean 5000 5W/30  piyasada var mı, satılıyor mu? mobil Türkiye sitesinden baktığımda , binek araçlar bölümünü tıklayınca sanki Mobil 1  den başka yağ yokmuş gibi anlıyorum.  Muhtemelen yapacağım km yi ve 6 ay değiştirme aralığını düşününce en mantıklısı bu yağ gözüküyor , fiyatı da tam sentetiklere göre makuldür tabii ki.

2- Şu yağ kutularının üzerindeki barkoddan üretim tarihi nasıl anlaşılır , bilenler varsa her marka için burada paylaşırsa yararlı olacak sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #302 : Aralık 12, 2009, 18:39:52 »
arkadaşlar fazlası ile bilgilendirme yapmışlar.katkı maddesini kullanamamnı tavsiye ederim mutlaka faydası vardır ama aracın orjinalinde olmayanı kullanammakta fayda vardır diye düşünüyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #303 : Aralık 12, 2009, 18:57:39 »
arkadaşlar fazlası ile bilgilendirme yapmışlar.katkı maddesini kullanamamnı tavsiye ederim mutlaka faydası vardır ama aracın orjinalinde olmayanı kullanammakta fayda vardır diye düşünüyorum

araç 1.4 d4d motor.  belirttiğim yağ , kullanma kılavuzunda önerilen yağ  sınıf ve seviyesinde , sorun yok yani , yine de teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #304 : Aralık 12, 2009, 19:25:32 »
Merhaba,

1- Mobil Clean 5000 5W/30  piyasada var mı, satılıyor mu? mobil Türkiye sitesinden baktığımda , binek araçlar bölümünü tıklayınca sanki Mobil 1  den başka yağ yokmuş gibi anlıyorum.  Muhtemelen yapacağım km yi ve 6 ay değiştirme aralığını düşününce en mantıklısı bu yağ gözüküyor , fiyatı da tam sentetiklere göre makuldür tabii ki.

2- Şu yağ kutularının üzerindeki barkoddan üretim tarihi nasıl anlaşılır , bilenler varsa her marka için burada paylaşırsa yararlı olacak sanırım.

Uretim tarihi cok onemli degil yaglarda Eftal Bey.Ben bu dediginiz yagdan kullandim.ABD menseli bir yag, Turkiye'de uretilmiyor, ithal edip satiyorlar. Ideal sartlarda 5000 mil/8000km omru oldugunu soyluyor Mobil.

https://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Mobil_Clean_5000_5W-30.aspx

Plastik kutu, resimdeki gibiyse yenidir.

Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #305 : Aralık 14, 2009, 02:09:02 »
önceliklee selamlar ben yeni uye oldum siteye benimde bir sorum olucak ae111 kasa kodlu aracımın yag konusunda birazz kafam karıstı sanayıdekıı usta 5w-40 ta olabılır 10w-40 ta olablılır dedıı bende  castrol magnetec 10w-40 tercıh ettım ama mobıl super s 10w-40 dahamı ıyı bı tercıh olurdukii ??
Castrol magnatec yarı sentetik yağlar arasında iyi tercih ama bahsi geçen 5w40 muhtemelen tam sentetikbir yağ olacaktır. Tam sentetik yağlar magnatecten daha iyidir.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #306 : Aralık 15, 2009, 11:17:27 »
önceliklee selamlar ben yeni uye oldum siteye benimde bir sorum olucak ae111 kasa kodlu aracımın yag konusunda birazz kafam karıstı sanayıdekıı usta 5w-40 ta olabılır 10w-40 ta olablılır dedıı bende  castrol magnetec 10w-40 tercıh ettım ama mobıl super s 10w-40 dahamı ıyı bı tercıh olurdukii ??

Can abi kusura bakma benim haddime düşmez ama siteye yeni üye olanların kendilerini tanıtmasının yanında yazım kurallarına dikkat etmesi gerekmektedir...İyi forumlar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #307 : Aralık 15, 2009, 11:41:25 »
arkadaşlar merhaba ,aranıza yeni katılıyorum.

corolla 2006 d-4d hb aracım var, aracın 50bin bakımı geldi, neler değişmeli ve 10 40 yağmı kullanılmalı yardımcı olursanız sevinirim. arac daha önce bende olmadığı için geçmiş bakımlarıyla ilgili pek bilgim yok en son 40bin bakımı yapılmış fakat üstündeki yağ kaçtır nedir bilemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #308 : Aralık 15, 2009, 11:53:01 »
Hoş geldiniz, tanışma bölümüne de uğramanızı dileriz.

Yağın değişmesi gerek, yılda bir veya 10bin km'de bir. Servise götürürseniz onlar yardımcı olacaktır. 50bin km bakımı da ihmale gelmez, bence en kısa zamanda servise uğrayın.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #309 : Aralık 15, 2009, 14:51:31 »
peki 50bin bakımı toyota servislerinde nekadardır.. yeni yaptıran yada bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #310 : Aralık 17, 2009, 19:43:19 »
LPG lilerde benzinliler ile aynı yağlar kullanılır. yağ üreticileri benzinli/ LPG li/ doğalgazlı ayrımı yapmıyor, Buji ateşlemeli yada sıkıştırma patlamalı diye ayırıyorlar ürünlerini, tabi birde hafif araçlar ve ağır hizmet (Heavy Duty) aracı ayrımı var.

Bildiğim kadarıyla Toyota'da 6 ayda bir bakım gerekiyor, emin değilim hiç 6 ayı bulmuyor bizim bakım km.sini doldurmamız. kaldıki Corolla'da yetkili servise Texaco 5W-40 full sentetik götürüp onu koyduruyoruz, bir şeyde demiyorlar.

İlla yetkili serviste yağ koydurmak zorunda değilsiniz. Dışarda da değiştirebilirsiniz. Orjinal filtreyi servisten alabiliyorsunuz. Ben honda da böyle yapıyorum. Filtre servisten yağ benden, Toplamda 50YTL.ye mal oluyor yağ değişimim, full sentetik yağ ile.

Arabalarımızda sıvı değişimlerine dikkat etmek önemli ama atladığımız bir şey bu. Hidrolikler, şanzıman yağı, radyatör için kireçsiz su ve kaliteli antifreeze.

Motor için en sağlıklı olanı motor soğukken kesinlikle zorlamamak ve devir çevirmemek, benzinin kalitelisine yönelmek. Kısa mesafeler için arabayı çalıştırmamak veya illa çalıştıracaksak bir süre ısıtıp öyle yol yapmak.

Bakımlar çok önemli, en önemlisi kaliteli ve bilgili ustalar, ülkemizde en zor bulunan şey bu.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Murat Bey merhaba,
Bu yağ konusu daha epey su kaldıracak galiba :)

Piyasada , LPG yi ayrı tutarsak, iki çeşit yağ var gibi. Birinin kutusu  üzerinde API SJ/CF gibi  hem benzinliye hem dizele hitap eden yağlar, diğeri sadece dizele uygun yapılmış ve üzerinde API CF ibaresi olan ve hatta etiketi üzerinde dizel v.s yazan yağlar. 

Şimdi, aracı benzinli olan tabii ki API SJ/CF veya kısaca S tipi yağı alacak ( sadece API SJ olan yağ  var mı bilmiyorum, ben pek görmedim ) .  Dizel araçlar içinse sadece CF yani C tipi yeterli , yani aracınız dizel ama benzinliye de uyarlı olan bir yağı gereksiz yere almaktansa sadece dizel için olan CF yağları kullanmak daha mantıklı değil mi , yani benzinli için yağın içine katılmış bazı özellikleri , bilmiyorum ama gerekli gereksiz motora koymak ve buna para vermek konusunda ne dersiniz.   Sadece dizel için var olan C serisi yağların ayrıca piyasaya sürülme sebebi nedir? Bu konudaki yorumlarınız nedir?

Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #311 : Aralık 18, 2009, 22:24:16 »
peki 50bin bakımı toyota servislerinde nekadardır.. yeni yaptıran yada bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

tam fiyatı servis size verecektir.

Kuvvetle muhtemel değişmesi gereken şeyler

yakıt filtresi
Hava filtresi
Yağ filtresi
Polen filtresi
Fren Hidroliği
Ön ve/veya arka fren balataları

4.3 lt motor yağı ( Bizim araçlar i.iç servis 10w40 kullanıyor ama tavsiye edilen 5w40 dır tam sentetik ;) ben bi dahaki değişime 5w40 Castrol Turbo diesel kullanacağım.

Bunların dışında aracınızın mekanik olarak bir eksiği varsa gene servisten baktırıp öğrenebilirsiniz

İçin mali kısmına gelcek olursak yukarda saydıklarımın hepsi değişecek olursa işçilik dahil 700 TL civarı bi rakama yaklaşabilirsiniz. Veya önemli parçaları ( Fren balataları ,yağ filtresi ve yakıt filtresi) parçaları servisten alıp özel servislere yaptırıp 400 TL gibi bi rakama herşeyi değişmiş 20 bin km daha bakıma gerek kalmadan aracınızı rahatca kullanabilirsiniz

Dip not: yağ değişimi max 10 bin km de yapılmalı sadece yağ değişmi ve doğal olarak yağ filtre değişimi size 150 TL ye mal olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #312 : Aralık 18, 2009, 22:51:40 »
Etfal Bey, SM en son API yag standardi. SJ biraz eskide kaldi.

Dizel yaglarda daha fazla deterjan oluyor.Benim simdi arabamda olan Castrol 0W-30 yagi (API SJ/CF) dizel araclarda da kullanilabiliyor.

http://www.castrol.com/liveassets/bp_internet/castrol/castrol_usa/STAGING/local_assets/downloads/p,q/pds_syntec_usa.pdf
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #313 : Aralık 23, 2009, 14:55:49 »
arkadaşlar 351.000 km 'de motoruna anahtar değmemiş 93 model corollam (1.6 XL) var , 15W - 40 yağ kullanıyorum. normalde 10w - 40 kullanıyordum ama eksiltiyor diye 15w - 40 koymamı tawsıye ettiler. sizce mantıklı bir iş mi yapmısım...
sabahları arabayı çalıştırdığımda gürültülü çalışıyor we sanki arabada yağ yokmus gibi tıkırtıya benzer bir ses gelıyor, yağdan olabilirmi.... cevap werirseniz sewinirim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #314 : Aralık 23, 2009, 16:02:09 »
Bence fazla mantıklı olmamış maalesef. Yağ soğukken her zaman olması gerekenden kalındır. Yani 10w da olsa 15w da olsa 0w da olsa aslında fazla kalındır. Ama 0w daha az "fazla kalın" dır. Eksiltme motor sıcakken olur. 40 dan 50 ye geçebilirdiniz mesela (mesela diyorum, bu tavsiyeyi yapacak yeterlilikte görmüyorum kendimi) Sabah yağ yokmuş gibi çalışıyorsa yapmanız gereken w'nun solundaki sayıyı küçültmek.. Soğukken ince olsun ki daha çabuk yağlama yapsın. Artı bir de şu var kaliteli yağlar silindir cidarına daha iyi yayılan katkılar içerirler. Bence yapmanız gereken w'nun solundaki sayıyı küçültmek ve mümkünse yağ kalitesini yükseltmek. Sağındaki sayıyı büyütme kararı ise size kalmış.. O işte hakikaten yağı kalınlaştırmak anlamına gelir.

Anahtar değme zamanı gelmiş de olabilir :(
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #315 : Aralık 23, 2009, 18:00:01 »
Bence fazla mantıklı olmamış maalesef. Yağ soğukken her zaman olması gerekenden kalındır. Yani 10w da olsa 15w da olsa 0w da olsa aslında fazla kalındır. Ama 0w daha az "fazla kalın" dır. Eksiltme motor sıcakken olur. 40 dan 50 ye geçebilirdiniz mesela (mesela diyorum, bu tavsiyeyi yapacak yeterlilikte görmüyorum kendimi) Sabah yağ yokmuş gibi çalışıyorsa yapmanız gereken w'nun solundaki sayıyı küçültmek.. Soğukken ince olsun ki daha çabuk yağlama yapsın. Artı bir de şu var kaliteli yağlar silindir cidarına daha iyi yayılan katkılar içerirler. Bence yapmanız gereken w'nun solundaki sayıyı küçültmek ve mümkünse yağ kalitesini yükseltmek. Sağındaki sayıyı büyütme kararı ise size kalmış.. O işte hakikaten yağı kalınlaştırmak anlamına gelir.

Anahtar değme zamanı gelmiş de olabilir :(

+1
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #316 : Aralık 23, 2009, 20:34:43 »
arkadaşlar 351.000 km 'de motoruna anahtar değmemiş 93 model corollam (1.6 XL) var, 15W - 40 yağ kullanıyorum. normalde 10w - 40 kullanıyordum ama eksiltiyor diye 15w - 40 koymamı tawsıye ettiler. sizce mantıklı bir iş mi yapmısım...
sabahları arabayı çalıştırdığımda gürültülü çalışıyor we sanki arabada yağ yokmus gibi tıkırtıya benzer bir ses gelıyor, yağdan olabilirmi.... cevap werirseniz sewinirim...
Ümit Bey;
 Türkçe'mizde w kullanılmadığını tekrar hatırlatır gerekli özeni göstermenizi rica edeceğim...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #317 : Aralık 23, 2009, 21:12:06 »
kendini boşuna yorma ergün, yakında alfabemize x-q-w- harfleri resmen girecek, çalışmaları tamamlanmak üzere

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #318 : Aralık 24, 2009, 08:16:37 »
kendini boşuna yorma ergün, yakında alfabemize x-q-w- harfleri resmen girecek, çalışmaları tamamlanmak üzere

Konu siyasi polemiğe dönsün istemiyorum ama bizim bir tek alfebemiz var. Benim ve benim gibi düşünenler için 1 Kasım 1928'den, sonsuza dek tek kalacak...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #319 : Aralık 25, 2009, 14:13:53 »
Türkçe orjinali yani 1928 de ortaya çıktığı haliyle güzel dili yozlaşmış bir millet tam anlamıyla dayanışma ve birlik içerisinde olamaz...Konuya gelirsek; 351.000 çok güzel gelmiş bu km ye kadar 190.000 de motor değişmek zorunda kalan peogeot megane ler gördüm ama mazotlu...
Yağlar her sıvı madde gibi soğuk havalarda olması gerekenden daha yoğun yayılması zor ve aralara girmesi zordur bu yüzden tam yağlama yapmaz eğer aracınız bariz bir şekilde yap eksiltiyorsa aracı komple bir bakıma sokmanın zamanı çoktan gelmiş demektir lıkırtı seside motorun dengesinin zamanlamasının bozulmasının işaretçisidir...Geçmiş olsun...