Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152213 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #260 : Kasım 10, 2009, 17:07:41 »
adaş haklı olabilirsin ama bu jb german. axtor değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #261 : Kasım 11, 2009, 08:35:06 »
Arkadaşlar geçen gün tamircinin birinde 0-60 yağ gördüm :wacko: 4 Litresi 80 papel.
Ne iştir bilgisi olan var mı :wacko:
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #262 : Kasım 11, 2009, 09:23:53 »
Yapmayın arkadaşlar... Normal kullanımda sürtünme artar, verim düşer, motor yıpranır. Yarış motorları uzun süreli kullanım için değildir zaten.. uymayın siz yarışçılara...
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #263 : Kasım 11, 2009, 11:07:11 »
Yapmayın arkadaşlar... Normal kullanımda sürtünme artar, verim düşer, motor yıpranır. Yarış motorları uzun süreli kullanım için değildir zaten.. uymayın siz yarışçılara...
haklısınız ahmet bey benimkisi merak zaten. ama bilinenden şaşmamakta fayda var. ne demiş japon kardeşlerimiz, çalışıyorsa kurcalama...:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #264 : Kasım 11, 2009, 11:24:21 »
JB, yarisci adamin isim ve soy isminin bas harfleriymis. Jurgen Baumgarten. Kendi web sitesine baktim.Tabii dedigin gibi 30bin km bile olsa cok iyi.
Guvenilirligini,ununu Almanya'da olmasi dolayisiyla Murat baskan daya iyi bilir.Ona soralim. :)

Ilk defa duyuyorum.
Arti ismine German veya yarisci isimi yazan ürünleri ben almam.
Neden derseniz, böyle bir isime niye ihtiyaci var diye kendime soruyorum.
Cok kaliteli bir yag olsa zaten testlerin sonucunda veya kullananlar sayesinde duyulur.

Yag konusunda, düzgün firmalarda fiyatlar zaten 3 asagi 5 yukari benzer.

Benim fikirlerim ve yasadiklarim belli:
Ben Mobil1 0w40 kullaniyorum. Mobil1 serisindeki motoru en cok koruyan yag bu. Sportif ve bazen tingir mingir kullandigim icin bana en uygun yag bu. Fabrika bunu tavsiye etmis ve 30bin km servis periyodu koymus. Daha ne isteyim.

10w60 gibi yaglar normal kullanim icin uygun degildir. Onlarin amaci motor cok zorlandiginda, isi cok arttiginda korumak. Ahmet beyin dedigi gibi normal kullanimda normal vizkozite yaglar daha basarili.

Her yag motor calisirken iyi kötü yaglama yapar. Orta kalite yagda kullansaniz, normal durumda cok büyük bir fark olmaz. Veya oluncaya kadar arabayi zaten satmis olursunuz. Tam sentetik yagin ve düzgün vizkozitenin en büyük etkisi bana göre ilk calistirmada ortaya cikar. Mineral yaglar genelde motorun ilk calistirmasinda 60 saniye icerisinde tam yaglama yapmaya baslar. Sentetik yaglarda ise bu süre 30 saniyeye kadar düsebiliyor. Aracin motorundaki asinmanin yaklasik %70-80'inin calistirildigi ilk 60 saniyede oldugunu da düsünürsek, asinma konusunda tam sentetik yaglarin önemi bir kez daha ortaya cikiyor.

Tam gaz, tam yük kullanimda veya motor cok isindiginda tam sentetik yag, minerallere göe daha iyi koruyor vs. Ama bu ilk calistirma bana göre daha önemli.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #265 : Kasım 11, 2009, 21:13:52 »
forumda baya bir bu yağ konusunu inceledikten sonra 3 hafta önce yağı değiştirdim. Yağı burada mobil malatya dağıtıcısı olan arkadaştan aldım. Acacım bir miktar yağ eksilttiği için mobil 1 almadım. sonuçta vereceğim paraya yazık gibi geldi ama tam sentetik ve önümüz kış olması nedeniyle ve özellikle aracı hergün çok kısa mesafede kullandığım için tam sentetik 0W-30 koydum. Düşüncem o nasıl olsa ince o eksilir ben tepesinden tamamlarım şeklindeydi.
Ama işin ilginç yanı 10.000 km 1,5 litre civarı  yağ eksilten aracım şimdi hiç eksiltmiyor gerçi henüz 900 km civarı yaptım tam ölçüm alamıyormuyum diye de düşünüyorum ama yinede eksiltiyorsa bile çok az. Ben daha fazla eksiltmesini beklerken niye daha az eksiltiyor acaba, bir izahı var mı bunun...
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #266 : Kasım 11, 2009, 21:26:12 »
Alper, hangi marka yag ile degisim yapildi? Hayirli olsun. Ben de 0W-30 kullaniyorum (Castrol).

Murat, dedigin dogru.Yag kaliteli olsa baska bir destege/isme ihtiyac kalmadan satar. Alman mali oldugu icin kaliteli olabilir diye dusunmustum. Burada Napa isimli oto parcalarari satan bir magazalar zinciri var, onlar da Liqui Moly ya da Lubro Moly diye bir yag satiyorlar. Alman mali imis.Daha once hic duymamistim. Nedir, nasil bir yagdir acaba?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #267 : Kasım 11, 2009, 22:05:22 »
forumda baya bir bu yağ konusunu inceledikten sonra 3 hafta önce yağı değiştirdim. Yağı burada mobil malatya dağıtıcısı olan arkadaştan aldım. Acacım bir miktar yağ eksilttiği için mobil 1 almadım. sonuçta vereceğim paraya yazık gibi geldi ama tam sentetik ve önümüz kış olması nedeniyle ve özellikle aracı hergün çok kısa mesafede kullandığım için tam sentetik 0W-30 koydum. Düşüncem o nasıl olsa ince o eksilir ben tepesinden tamamlarım şeklindeydi.
Ama işin ilginç yanı 10.000 km 1,5 litre civarı  yağ eksilten aracım şimdi hiç eksiltmiyor gerçi henüz 900 km civarı yaptım tam ölçüm alamıyormuyum diye de düşünüyorum ama yinede eksiltiyorsa bile çok az. Ben daha fazla eksiltmesini beklerken niye daha az eksiltiyor acaba, bir izahı var mı bunun...
tam sentetik yağ yarı sentetik yağa göre daha az eksilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #268 : Kasım 11, 2009, 22:12:17 »
mobilin yağını aldım yine ama aldığım yağı internette aramama rağmen bir türlü bulamadım. 0W-30 mobilin mobil1 harici tam sentetik yağı görünmüyor. Ama ben aldığım yağın numarasından eminim. haftasonu merkeze çıktığımda tam adını filan almayı planlıyorum.
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #269 : Kasım 11, 2009, 22:17:11 »
mobilin yağını aldım yine ama aldığım yağı internette aramama rağmen bir türlü bulamadım. 0W-30 mobilin mobil1 harici tam sentetik yağı görünmüyor. Ama ben aldığım yağın numarasından eminim. haftasonu merkeze çıktığımda tam adını filan almayı planlıyorum.
Mobil'in 0W-30'u var mi bilmiyorum. Ogrenince yazarsan ben de ogrenmis olurum Alper  :)

tam sentetik yağ yarı sentetik yağa göre daha az eksilir

Kamil, bazilari da sentetik yag,daha once yag kaciran arabalarda daha fazla kacaga sebep olur diyor.Yakma disinda bir kacirma bu herhalde...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #270 : Kasım 12, 2009, 14:17:18 »
Kamil, bazilari da sentetik yag,daha once yag kaciran arabalarda daha fazla kacaga sebep olur diyor.Yakma disinda bir kacirma bu herhalde...
Contalardan.. ama okuduğuma göre eski tip conta ve yağlar için geçerli bir bilgi. Ne yazık ki ustalar bile halen geçerli olduğunu düşünüyor.
Yeni motorlarda daha dayanıklı contalar ve de sentetik yağlarda "seal conditioner" denen bir madde varmış buna engel olan.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 224000
  • Model Yılı: '05
  • 18 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #271 : Kasım 12, 2009, 16:14:00 »
ben kışın -40 derece araç çalıştırıyorum servis yine de 10W-40 yağ kullanıyor. 0-40 5-40 gibi yağlar mercedes ve bmw gibi lüks araçlara konuluyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #272 : Kasım 12, 2009, 16:39:28 »
10w-40 konuyorsa 0w-40 da pekala konabilir. Soğukta daha  rahat çalışır. Mesela Mobil 1 0W-40 tüm araçlar için öneriliyor. Tam sentetik yağın tek sakıncası fiyatı

http://www.mobil.com/Turkey-Turkish/Lubes/PDS/GLXXTRPVLMOMobil_1_0W-40.asp
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #273 : Kasım 12, 2009, 17:37:50 »
ben kışın -40 derece araç çalıştırıyorum servis yine de 10W-40 yağ kullanıyor. 0-40 5-40 gibi yağlar mercedes ve bmw gibi lüks araçlara konuluyor

ben peugeotta 3 sene kadar 5w-40 tam sentetik kullandım. 307 demekki lüküsmüş;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #274 : Kasım 12, 2009, 17:39:18 »

0W-30 ya da 0W-40 bence de daha uygun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #275 : Kasım 12, 2009, 17:43:29 »
Contalardan.. ama okuduğuma göre eski tip conta ve yağlar için geçerli bir bilgi. Ne yazık ki ustalar bile halen geçerli olduğunu düşünüyor.
Yeni motorlarda daha dayanıklı contalar ve de sentetik yağlarda "seal conditioner" denen bir madde varmış buna engel olan.

'Seal conditioner' ekliyorlar ama, bu bazi eski arabalarda pek ise yaramiyor anlasilan.Onun icin 'high mileage' diye ayri bir urunu var Mobil 1'in.Daha fazladan conta yumusatici iceriyormus.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #276 : Kasım 14, 2009, 02:27:44 »
Güzel düşünmüşler. (Sanırım bol miktarda eski ama değerli araba barındıran Amerikan pazarı için geliştirilmiş.. )
Sonradan katkı olarak da konulabiliyor sanırım. Türkiye'de var mı bilmem..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #277 : Kasım 22, 2009, 23:14:42 »
geçen hafta arabamın yağını değiştirdim. usta eneos marka yağ için çok ısrar etti. japon arabaları için üretildiğini ve toyota nın bu yağı kullandığını söyledi. bende kıramadım kabul ettim. bu yağ hakkında bilgisi olan var mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #278 : Kasım 22, 2009, 23:28:02 »
   Tövbe billah ilk defa duydum Aziz bey.
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • Model Yılı: -
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #279 : Kasım 22, 2009, 23:29:30 »
Eneos mu? Bende ilk defa duydum.. Domestos gibi :P
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline