Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152204 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #220 : Ekim 19, 2009, 16:08:47 »
Abi aslında üreticiler en az 10.000km diyor, doğal olarak mallarını övmeye çalışıyorlar ama bayilerine de kesinlikle daha kısa süre önerin diye talimat veriyorlar :D Yani tamamen duygusal diyorsun? :)

Burada da aynı durum var; üretici, distribütör ya da reklamlarda 10.000km diye (hatta daha fazlası 15.000km) diye reklamı yapılıyor, satıcı kesinlikle 5.000 de bir değiştir diyor. Hatta çok ince yokup, bilmeyene; bu yağ 5000km'de bozulur diyor. bilmeyen vatandaşta korkarak bunu yapıyor, niye daha uygun (kalın) yağ satmıyorsun demiyor :( (örneğin Toyota yetkili servislerinde 5W - 50 ya da 10W-50 yağ kullanılıyor (çünkü burası gerçekten çok sıcak bir yer), özel servisler çok zeki; 0W-20 ya da 0W - 30 yağ koyuyor, daha sonrada diyor ki, yetkili servis bilmiyor bu yağ bu sıcakta 5000 km'de bozulur diyor. Ama farklı bir yağ koyduğunu, o yağın Tayvan için uygun olmadığını söylemiyor)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #221 : Ekim 19, 2009, 16:15:17 »
Bir de şu nokta çok önemli Ahmet hocam; normalde testler sırasında uzun yol koşulları altında km bazlı dayanıklılık testi yapılır. Şu anda birçok firmanın yağı 15.000 km'yi sorunsuz yapıyor. Ama sınır olarak karma kullanım koşulları değerlendirilerek 10.000km'de bir değişim öneriliyor. Aynı zamanda yağ değişim aralığı için belirlenen km'yi yağ üreticileri değil, araç üreticiileri belirliyor. Eğer üretici, uygun yağ ile 10.000km diyorsa, hiç düşünmeden 10.000km kullanabiliriz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #222 : Ekim 19, 2009, 18:46:05 »
Bir de şu nokta çok önemli Ahmet hocam; normalde testler sırasında uzun yol koşulları altında km bazlı dayanıklılık testi yapılır. Şu anda birçok firmanın yağı 15.000 km'yi sorunsuz yapıyor. Ama sınır olarak karma kullanım koşulları değerlendirilerek 10.000km'de bir değişim öneriliyor. Aynı zamanda yağ değişim aralığı için belirlenen km'yi yağ üreticileri değil, araç üreticiileri belirliyor. Eğer üretici, uygun yağ ile 10.000km diyorsa, hiç düşünmeden 10.000km kullanabiliriz :)

Mehmet, uretici de duygusal aslinda :D
Hatirliyorsan Mobil, Mobil 1 E.P. adli yagini 15bin mil garanti ediyor (normal karma suruste) ama ekliyor da: arabaniz garanti altindaysa garanti kosullarina uyan bir aralikta yag ve filtrenizi degistirin... :P Araba ureticileri burada agir hizmet kousllari altinda surulen araclara 3bin mil/3ayda bir degisim oneriyor.Otoyol kullanimi (tozlu, asiri sicak olmayan ortamlarda) icin ise 7500 mile kadar cikabiliyor bu rakam. Mobil, verdigi bu garanti yuzunden maddi sorumluluk altina girmek istemiyor, duygusallik iste :D
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #223 : Ekim 25, 2009, 22:25:01 »
meraba benim bi sorum olacak
aracım 2005 1.6 corolla. malatya sartları malum dogu anadolu. eksi 15 leri falan gorebiliyoruz ama genelde   _5  + 5  arası diyebilirim. ve cok km yapan biri dilim. muhtemelen bu yagı yazında kullanacam :))
hangi yagı önerirsiniz acaba
2005 corolla 1.6 sol+brc lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #224 : Ekim 25, 2009, 22:46:08 »
Ben olsam dediginiz genel iklim kosullarinda (gerci yaz sicaklik degerlerini bilmiyorum ama) 5W-10 ya da 10W-30 tercih ederim, Zeynal Bey.Yazin sicakliklar devamli 30 derecenin uzerinde seyrediyorsa 40 da dusunulebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #225 : Ekim 26, 2009, 22:00:08 »
Ben olsam dediginiz genel iklim kosullarinda (gerci yaz sicaklik degerlerini bilmiyorum ama) 5W-10 ya da 10W-30 tercih ederim, Zeynal Bey.Yazin sicakliklar devamli 30 derecenin uzerinde seyrediyorsa 40 da dusunulebilir.

yazında aksine sıcak 30  37 derece ortalama.
servis 60 bin bakımında  10w 40 kullanmıs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #226 : Ekim 26, 2009, 22:27:54 »
O zaman 5W-40 ya da 10W-40 :) Yagin daha uzun omurlu olmasi acisindan.
Yoksa 5W-30 ya da 10W-30 da olur.
Tayvan'li Mehmet kardesimize de soralim buradan :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #227 : Ekim 27, 2009, 01:16:08 »
O zaman 5W-40 ya da 10W-40 :) Yagin daha uzun omurlu olmasi acisindan.
Yoksa 5W-30 ya da 10W-30 da olur.
Tayvan'li Mehmet kardesimize de soralim buradan :)

:), hocam sen cevap vermişsin zaten, benim birşey yazmama gerek kalmamış ki :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #228 : Ekim 27, 2009, 01:45:10 »
:D Ogrenmek, yanlissa duzeltmek acisindan Mehmet. :)
Simdi benim soruma gecelim: 5W-30 ile 0W-30 arasinda sonuc/surus bakimindan fark hissedilir mi? Olumlu/olumsuz...
(Ikisi de tam sentetik yag, 0W-30 olan Alman Castrol'u)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #229 : Ekim 27, 2009, 03:34:34 »
0W-30 ile araç biraz daha rahat çalışır. Özellikle çok soğuk havalarda bunu farkedebilirsiniz. Sürüş açısından pek bir fark oluşmaz (olan fark ise sürücü tarafından farkedilmez) ancak polimer oranı daha az olduğu için 5W-30 biraz daha iyi olur. Aynı zamanda 5W "-30" dereceye kadar koruma sağlar bu nedenle 0W'ya gerek olmayacağı kanısındayım ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #230 : Ekim 28, 2009, 00:22:34 »
0W-30 ile araç biraz daha rahat çalışır. Özellikle çok soğuk havalarda bunu farkedebilirsiniz. Sürüş açısından pek bir fark oluşmaz (olan fark ise sürücü tarafından farkedilmez) ancak polimer oranı daha az olduğu için 5W-30 biraz daha iyi olur. Aynı zamanda 5W "-30" dereceye kadar koruma sağlar bu nedenle 0W'ya gerek olmayacağı kanısındayım ;)

tesekkur ederim arkadaslar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #231 : Ekim 28, 2009, 01:14:10 »
ya inanmayacaksınız ama gerçek, arabanızdaki ziftleri çıkarmak için üzerine biraz margarin sürüp güneşte bekletin, acaip söküyor kirleri, o ziftler akıp gidiyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #232 : Ekim 29, 2009, 13:05:59 »
merhaba arkadaşlar,
aracımda yağ konusunda sabit bir markaya yönelmek istiyorum. bu konuyu okudum ve net bir karar veremedim.
motordaka mevcut yağ mobil 10-40, bir önceki yağ değişiminde servis shell 10-40 koymuştu.

castrolün sitesine girip bir inceleme yapayım dedim ve benim araç için önerdikleri yağ MAGNATEC A1 5W-30

şimdi kafam hepten karıştı. l

aracım 2004 1.4 vvti corolla. (lpg li)
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #233 : Ekim 29, 2009, 13:19:21 »
selam arkadaşlar. yağ konusunda araştırmalar yaparken 'JB GERMAN' diye bir markaya rastladım. ve eğer yağ değişim süresi doğruysa 25000-32000 km arası yazıyor. merak edenler varsa hepsiburada.com 'dan inceleyebilirler.ve firmanın referansları arasında bmw, mercedes, mini cooper vs gibi markalar var. ilginç:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #234 : Ekim 29, 2009, 20:51:44 »
Murat, ben de senin gibi bir o yag bir bu yag degistirip duruyorum.Sun an Mobil 1 E.P. var. Bugun bir oto magazasindan Castrol Syntec 0W-30 aldim.Alman uretimi olandan.Bobistheoilguy.com forumu yag konusunda bir numara, orada Mobil 1'in bile artik 3. grup bazli hydrocracked yag haline geldigini soyluyorlar.Japonya'da test ettiklerinde 3. grup yag icerdigini tespit etmisler.

Gercekten sentetik olmasa da sentetik yag diye sentetik yag fiyatindan satiyorlar. O yuzden madem parasini veriyoruz, gercegini alalim.

http://home.comcast.net/~dsmphotos/gc/gc.html bu linkteki resimlere bakarsaniz, flasli cekimde Castrol 0W-30 yesil renk aliyor.

http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=718643#Post718643

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #235 : Ekim 31, 2009, 13:14:15 »
hemde corvette'e dolduruyolar :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Toyota Harika...
  • Model Yılı: '15
« Yanıtla #236 : Ekim 31, 2009, 13:56:44 »
Arkadaşlar 2001 coralla 1.6 sol vvti aracım. 10 ay önce Landi renzo tüp taktırdım. 3000 km 1,5 lt yağ eksiltiyor castrol 10-40 kullanıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #237 : Ekim 31, 2009, 19:04:10 »
ahmet kardeş gerçekten en iyisini yapıyorsun.(bende). çünkü artık insanlar sırf kendi yada kendi şirketlerinin karlarını düşünerek ürün satmak için insanların fikirlerini inanılmaz ölçüde etkiliyorlar. en iyisi araştırıp kendi kendimizin doktoru olmak. tabi ki olabildiğimiz kadar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #238 : Ekim 31, 2009, 19:28:43 »
ahmet kardeş gerçekten en iyisini yapıyorsun.(bende). çünkü artık insanlar sırf kendi yada kendi şirketlerinin karlarını düşünerek ürün satmak için insanların fikirlerini inanılmaz ölçüde etkiliyorlar. en iyisi araştırıp kendi kendimizin doktoru olmak. tabi ki olabildiğimiz kadar.

Mumkun oldugu kadar, oldugu yere kadar tabii Murat :) Guven eksikliginden dolayi herkesin her seyi kendisinin yapmasi geriye gidis demek...

Mehmet, bu 0W-30 Castrol'un 30'u aslinda 30'dan cok 40'in ozelliklerine yakinmis.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #239 : Kasım 01, 2009, 09:44:34 »
haklısın ahmet kardeş malesef ülkemizin her kurumunda bu geriye gidiş malesef söz konusu. forumda orjinal serviselr hakkında o kadar çok akıl almaz olaylar okuyoruz ki sonumuz hayrola..