Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152181 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #180 : Ağustos 07, 2009, 13:12:02 »
evet haklısınız

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #181 : Ağustos 22, 2009, 01:51:18 »
 Yağ deyişimi yapıçagım bana önereceginiz yağ markası vede modeli varmı arac 97 model corolla 1.3 motor lpg li bide yağda eksiltme  birde hafif  yağ kaçırıyor cok az bir şekilde ona ne yapmam gerek  ikinçisi de bor power kulanmayı düşünüyorum bu konuda bilgisi deneyimi olan bilgilendirse sevinirim teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #182 : Ağustos 22, 2009, 02:12:19 »
Yag kaciriyorsa sentetik yag, bunu daha da arttirir. Marka olarak Mobil'i onerebilirim. Bor Power benzeri Motor Silk kullandim. Asagi yukari yuzde 5 civari yakit tasarrufu sagladigini gordum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ÜŞENME, ERTELEME, VAZGEÇME...! (Ali Fuad Başgil)
« Yanıtla #183 : Ağustos 23, 2009, 01:57:24 »
ben 98 xei kullanıyorum benim de başım  bu yağ olayıyla dertte.. castrol 10/40 kullanıyordum. sık sık yağ eksiltme yapmaya başladı. Eksildikçe aynı yağdan ekledim(500 km de 1/2 litre )  Konya'daki Ustam 10/40 yerine 20/50 önerdi  daha katı olduğu için eksiltme yapmaz dedi. yağ değişimini 20/50 castrolla değiştirdik. Nedense 20/50 castrol 10/40'a göre daha ucuz. Her neyse eksiltme yapmadı bir süre. Yalovaya geldim Oradaki ustam Beni korkuttu. Bu arabanın yağı kesinlikle 10/40 (sentetik olması lazımmış 20/50 sentetik değilmiş) sen motora çok zarar veriyorsun dedi.  Eksildikçe aynı yağdan ekleyeceksin dedi. Ben de tekrar  10/40'a döndü eksiltmeye devam ediyor ben de eklemeye devam ediyorum. Bu yüzden efsaneden vazgeçmeye az kaldı... Bu ne yaa kuş serisi kullanır gibi işin gücün yok yağ ekle dur. Anlayan varsa lütfen beni bilgilendirsin..
Ey bütün gece sabaha kadar uyuyan zavallı! Yarın yatacağın karanlık toprağa da bir kandil yak!
(F. Attar)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #184 : Ağustos 23, 2009, 17:42:41 »
Öncelikle yağ eksiltmenin sebebini bulursanız, yağ konusunda tavsiyede bulunmak kolay olacak :). Contalarda mı problem var, araç yağ mı yakıyor gibi... Ustanızın tavsiye ettiği gibi kalın yağ kullanmak eksiltmeyi azaltır, ancak çok yağ kalınlaşırsa bu korumayıda azaltacaktır. Bulunduğunuz konum itibariyle 10/40 ideal olanı ama aynı zamanda API derecelendirmesi düşük bir yağ kullanıyorsan bu da etki edecektir. Sentetik ve yarı sentetik yağlarda bu noktada farklı etkilere sahip olacaktır.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #185 : Ağustos 23, 2009, 20:49:10 »
Öncelikle yağ eksiltmenin sebebini bulursanız, yağ konusunda tavsiyede bulunmak kolay olacak :).

Aracım yağı yakıyor eksiltmiyor. Ayrıca bulunduğum yer Yalova, hava şartları açısından  İstanbuldan farksız..
20/50 sanki daha iyi geliyordu aracıma 10/40 pahalı bir yağ ekle ekle nereye kadar, naapsam acaba???
Ey bütün gece sabaha kadar uyuyan zavallı! Yarın yatacağın karanlık toprağa da bir kandil yak!
(F. Attar)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #186 : Ağustos 26, 2009, 00:19:49 »
Yagla ilgili bir soru da benden: Soylendigine gore 5W-30  eksi 18 derece sicakliga kadar verimli olarak kullanilabiliyor. Buralarda cok sik olmasa da sicaklik kisin eksi 18'in altina dusuyor. Sentetik 10W-30 ile degistirdim bir ay kadar once. 24-25bin km koruma garantili bir yag. 5W-30'u tercih etmedim, sentetige ilk geciste sizma yapabilir diye. Sukur simdilik oyle bir problem yok. 10W-30'un -18'in alti sicakliklarda bir zarari olur mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #187 : Ağustos 26, 2009, 00:27:35 »
Aracım yağı yakıyor eksiltmiyor. Ayrıca bulunduğum yer Yalova, hava şartları açısından  İstanbuldan farksız..
20/50 sanki daha iyi geliyordu aracıma 10/40 pahalı bir yağ ekle ekle nereye kadar, naapsam acaba???

Siz zaten sorunu biliyorsunuz. Motorun tamir edilmesi lazım. Sizin aracınızın sağlıklı olması kaydıyla bulunduğunuz ortamda 10/40 kullanmak idealdir ancak sizin de belirttiğiniz gibi motor problemli. Eğer motoru tamir ettirmeyi düşünmüyorsanız biraz kalın yağ kullanmak, yağ eksilme problemini azaltacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #188 : Ağustos 26, 2009, 00:40:50 »
Yagla ilgili bir soru da benden: Soylendigine gore 5W-30  eksi 18 derece sicakliga kadar verimli olarak kullanilabiliyor. Buralarda cok sik olmasa da sicaklik kisin eksi 18'in altina dusuyor. Sentetik 10W-30 ile degistirdim bir ay kadar once. 24-25bin km koruma garantili bir yag. 5W-30'u tercih etmedim, sentetige ilk geciste sizma yapabilir diye. Sukur simdilik oyle bir problem yok. 10W-30'un -18'in alti sicakliklarda bir zarari olur mu?

5W yaklaşık -30 dereceye kadar koruma sağlayabilecek bir yağdır aynı zamanda 10W yaklaşık -18 dereceye kadar sağlıklı çalışabilmektedir (bu konunun 8. sayfasında bazı değerler ve dereceler var, referans olması açısından kontrol edebilirsiniz). ancak sıcaklığın bu değerden aşağı düşmesi durumunda yağ donmaya başlayacaktır. hepimizin bildiği gibi motorun en fazla yıprandığı zaman ilk çalışma anında, daha tam yağlama yapılmadan önceki süredir. bu nedenle bu sizin aracınız için kritik bir değerdir. İşi garantiye almak için 5W kullanmak daha iyidir.

Birde ben birşey sormak istiyorum izninizle; kullandığınız yağın markası nedir? 24 - 25 bin km'yi hangi şartlar altında garanti ediyorlar? Garanti ettikleri süre gerçekten çok iyi ancak yağınız bu yolu garanti etsede filitreyi de düşünmek lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #189 : Ağustos 26, 2009, 00:52:53 »
Herhalde bize kisin yine bir yag degisimi yolu gozuktu o zaman :) Sagol Mehmet kardes.
Yag, Mobil 1 Extended Performance.Kullandigim filtre de M1 E.P. filtresi. Yag ve filtreyi paket halinde indirimden almistim(29.99 hepsi). 15bin mil onlarin iddiasi sadece.Dogru olmayabilir.

https://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Mobil_1_Extended_Performance.aspx

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #190 : Ağustos 26, 2009, 01:12:08 »
Ahmet hocam eğer havalar hala çok soğumadıysa, ki şu anda normal olması lazım, henüz değiştirmene gerek yok. 15 mil noktasında da doğru olabilir ama nasıl şartlar altında olduğu önemli. Diğer herşeyin sabit olduğunu düşünürsek bile, sadece şehir içi kullanımla sadece şehir dışı kullanım arasında yağ ömrü için sanırım iki kata yakın fark olur.

Aslında eğer araba üreticileri yaparlarsa; aracın çalıştığı süre ve motor devir ile ilişkili bir saat koyarlarsa, periyodik bakımlar için mükemmel bir gösterge olacaktır.

Mobilin web-sayfasından bakınca "up to 15,000 miles" diye bir ibare koymuşlar. Sanırım bu benim bahsettiğim gibi sadece uzun yol koşulları ve gerekli şartların sağlanması halinde 15.000 mile kadar dayanabilir manasında. Ama onlarda her üretici gibi sadece müşterinin duymak istediği şeyleri, ayrıntılar olmaksızın söylüyorlar :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #191 : Ağustos 26, 2009, 03:02:44 »
Anlayan arkadaşlar lütfen cevaplasın

10/40 yağ kullanıyorum, eksilen yağı 20/50 den tamamlasam ne olur? ya da yağı tümden mi değiştirmem lazım, Yani 10/40 ile 20/50 karışırsa motorun kafa karışır mı :)
(F. Attar)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #192 : Ağustos 26, 2009, 03:17:21 »
Anlayan arkadaşlar lütfen cevaplasın

10/40 yağ kullanıyorum, eksilen yağı 20/50 den tamamlasam ne olur? ya da yağı tümden mi değiştirmem lazım, Yani 10/40 ile 20/50 karışırsa motorun kafa karışır mı :)

Sadece farklı numaralı değil, numarası aynı olsa bile farklı markaları dahi kullanmak tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle eksilen kısmı aynı marka ve numaralı yağ ile tamamlamanızı öneririm.

Farklı numaralı veya markalı yağ kullanmanızı motor algılayamaz bunu deneyle kafası karışmaz, canınızı sıkmayın :D Ancak farklı numara ve/veya markalı yağlar birbiri ile karıştırılınca genellikle bozulmaktadır. bozulan yağ ise koruma sağlamaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #193 : Ağustos 26, 2009, 03:31:15 »
Çok teşekkür aydınlatıcı bilgileriniz için...
(F. Attar)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #194 : Eylül 06, 2009, 00:58:22 »
Sadece farklı numaralı değil, numarası aynı olsa bile farklı markaları dahi kullanmak tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle eksilen kısmı aynı marka ve numaralı yağ ile tamamlamanızı öneririm.

Farklı numaralı veya markalı yağ kullanmanızı motor algılayamaz bunu deneyle kafası karışmaz, canınızı sıkmayın :D Ancak farklı numara ve/veya markalı yağlar birbiri ile karıştırılınca genellikle bozulmaktadır. bozulan yağ ise koruma sağlamaz.
Yağların diğer yağlarla karışabilme yeteneği marka'dan markaya farklılık gösterebiliyor. Gerekli araştırmayı yaparak aslında yağları karıştırmak mümkün. (fakat emin değilsek hiç kalkışmasak daha iyi) Örneğin Mobil 1 new life internet sitesinde diğer yağlarla sorunsuz karıştırılabileceğini iddia ediyor. (mineral yağlar dahil)
10W40 a 20W50 karışıp karışmayacağı tabi bu yağların kompozisyonuna bağlı bişey. Karışsa bile bence binek bir toyota için biraz fazla kalın olur. Fakat şunu da parantez içinde belirtmek gerek eğer sapa bir yerde aracınız yağsız kalmışsa, öyle ufak tefek şeylere bakmadan ne koyabiliyorsanız koyun. Yağsız kullanmaktan iyidir hepsi.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #195 : Eylül 06, 2009, 01:49:13 »
Ayni viskozite olduktan sonra karistirilabilir yaglar, ama her yagin icinde degisik oranlarda ayri ayri deterjan maddeleri var, iyi yaga kalitesi dusuk yag eklersek yaptigimiz pismis asa sut katmak olur :) Bunu farkli yaglari birbirine karistiran biri soyluyor ha :P  Mobil Clean 5000 10W-30 ile Castrol Syntec Blend 5W-30u karistirmistim. 3 litre civari 10W-30, MotorSilk (500 ml) ve biraz da Castrol 5W-30 :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #196 : Eylül 06, 2009, 02:07:26 »
Ayni viskozite olduktan sonra karistirilabilir yaglar, ama her yagin icinde degisik oranlarda ayri ayri deterjan maddeleri var, iyi yaga kalitesi dusuk yag eklersek yaptigimiz pismis asa sut katmak olur :) Bunu farkli yaglari birbirine karistiran biri soyluyor ha :P  Mobil Clean 5000 10W-30 ile Castrol Syntec Blend 5W-30u karistirmistim. 3 litre civari 10W-30, MotorSilk (500 ml) ve biraz da Castrol 5W-30 :D

:rofl:
Ahmet hocam tarifi tam verirsen bizde deneyebiliriz (yemek tarifi gibi olmuş :D)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #197 : Eylül 06, 2009, 02:23:02 »
Arabayı yeni aldığım için, içinde ne olduğunu bilmiyordum. Bu ara yağ değişimine zaman ve para ayırmak istemiyordum. Min çizgisine yaklaşınca marketten aldığım Mobil 1 in 0W40  new life yağıyla tamamladım. Yarım litre koymam gerekti. Gayet iyi sonuç aldım. Mobil 1 bir nevi yağ katkısı gibi oldu.. Sanki biraz çekiş de arttı (psikolojik değilse..)
Az miktar tam sentetiğin (eğer mevcut yağla karışma özelliği varsa) yağ kalitesini arttırmak için kullanılabileceğini düşünüyorum. (Pişmiş aşa sütle veya yumurtayla yapılan terbiye gibi) :)
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #198 : Eylül 06, 2009, 19:19:42 »