Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152301 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1260 : Ocak 30, 2011, 17:03:57 »
Motorda sürtünmeden kaynaklı güç kaypı Yüzde 40 gibi bir değerdir. Bu nedenle yağ kalitesi sürtünme kayıplarının azaltılmasında çok önemli faktördür. Yeni nesil motorlarda malzeme kalitesinin artması nedeniyle yağ boşlukları da oldukça düşüktür. Bu nedenle üreticiler araçları için ince yağlar öneriyorlar. Hatta inanın ben 2 gün önce  5w-30 yağ koydurdum. Yağ kabının üstünde "fuel save" yazısı vardı. Hemde büyük yazılmış. Bundan önceki yağ 10w-40 tı. Aynı güzergahta aynı şartlarda bu yağla yakıt tüketminin 1 litreye yakın azalacağını düşünüyorum. Aracım aynı yol şartlarında aynı güzergahta ve aynı yükle geçen kış 4.8 lt yakıt tüketirken 10 bin bakımında konulan 10w 40 yağ ile bu rakam tam 1.2 litre arttı. Bunu başka türlü izah etmek mümkün değil.  Zaten kullanıcıların hep şikayeteri bu yönde herkes 10 bin bakımından sonra araçlarının yakıt tüketiminin artıtığını düşünüyor. Bakım ucuza çıksın diye servisler genelde 15w-40 yağ koyuyorlar. Aslında bu kullanıcıya görüşnüşte 40-50 lira tasarrufmuş gibi gelirken. 10 bin km de 200 lira ve üstünde zarara neden oluyor.

Konya'nin kisinda 15W-40 kullanmak akilli bir secim degil. Sadece yakit israfi degil,motoru ilk calismasinda yagsiz biraktigi icin.
Tecrubenizi paylasmaya devam edin lutfen, olur da baska arkadaslarimiz da vazgecerler kisin kalin yag kullanmaktan.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • COROLLA
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 2200
  • Model Yılı: '14
  • 15 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1261 : Ocak 31, 2011, 20:22:39 »
bu kilometre yi doldurma ile ilgili bir sorum olacak benim km 9200 iken bakım yaptırdım ve bakım kartında 19000 km de gelincek yazıyor

fakat toyota dizellerde ya 6 ay yada 10.000 km dolmasımı gerekiyor.

yani mesela ben 31.05.2010 da bakım yaptırmıştım 6 ay sonra yani 31.11.2010  da y mı gitmem gerekiyordu

fakat benim km daha 18500 de yani 19000km ye 500 km var

ayrıca ay olarak 2 ay geçti şimdi benim araç garanti dışı kalırmı
Bildiğim her konuyu paylaşmaya hazırım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1262 : Ocak 31, 2011, 20:32:47 »
benim bildiğim bakıma km ye göre gidilir aya göre değil.tabi bu konuda tecrübeli arkadaşlarımız vardır,sıfır alıpta yakınlarda servise giden.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • COROLLA
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1263 : Ocak 31, 2011, 20:41:20 »
tam olarak konuya hakim bir tanıdığınız var mı acaba sitede online ise direk ona sorayım

bende km olarak biliyorum ama 6 ay da bi gidiş uzun ömürlü olsun diyemi bilemiyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1264 : Ocak 31, 2011, 20:44:55 »
hiçbir alakası yok,altı ayda çocuk bile doğmuyor,bunlar para tuzağı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • COROLLA
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1265 : Ocak 31, 2011, 20:46:41 »
yani garanti dışı kalmaz mı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • COROLLA
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1266 : Ocak 31, 2011, 20:48:34 »
çok kafama takıldı  o yüzden soruyorum  ATİLLA bey şu saaten sonra uykularım kaçacak o derece sinir oldum 2 ay geçti çünkü bakım tarihinin üzerinden

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1267 : Ocak 31, 2011, 20:51:20 »
çok kafama takıldı  o yüzden soruyorum  ATİLLA bey şu saaten sonra uykularım kaçacak o derece sinir oldum 2 ay geçti çünkü bakım tarihinin üzerinden
yok kardeşim .emin olmak istersen kullanıcı kitabında garanti şartlarına bakıver.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #1268 : Ocak 31, 2011, 22:45:17 »
Castrol magnatec 10/40 motor yağını bor power ile birlikte 6 aydır kullandım. 10 gün öncesinde LPG taktırana kadar hiç eksiltme olmadı. LPG ile sadece 500 km. yol yaptığım halde bugün 750 gr yağ eksilttiğini gördüm ve ekledim. Acaba LPG li araçlar için daha kalın yağ mı kullanmak gerekli. Aracım 96 Corolla GLİ Otomatik siz ne önerirdiniz? Teşekkürler...
Konuyu yanlış bölüme açtıysam özür dilerim. Sitede arama sekmesini göremedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol"
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1269 : Ocak 31, 2011, 23:29:00 »

Size bir sır vereyim. Benden duymuş olmayın. ARacınızın 10 bin km si ne zaman dolarsa servise o zaman gidin. 2 yıl da dolsa bile 2 yıl sonra gitseniz de garantiyi bozmuyorlar. Ancak ben yılda 1 gitmenizi öneriyorum. Motorun selameti açısından  yağın her yıl değişmesinde fayda var.
“Ne söyleyeyim?” diye düşünmek, “Niçin söyledim?” diye düşünmekten hayırlıdır.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1270 : Şubat 01, 2011, 10:52:03 »
Castrol magnatec 10/40 motor yağını bor power ile birlikte 6 aydır kullandım. 10 gün öncesinde LPG taktırana kadar hiç eksiltme olmadı. LPG ile sadece 500 km. yol yaptığım halde bugün 750 gr yağ eksilttiğini gördüm ve ekledim. Acaba LPG li araçlar için daha kalın yağ mı kullanmak gerekli. Aracım 96 Corolla GLİ Otomatik siz ne önerirdiniz? Teşekkürler...
Konuyu yanlış bölüme açtıysam özür dilerim. Sitede arama sekmesini göremedim.
bor power kullanarak yağı kalınlaştırıyorsun başka bir şey değil.mobil veya castrol 20w50 kullan 5000km de değiştir çok daha ekonomik ve sağlıklı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1271 : Şubat 01, 2011, 11:19:26 »
LPG'ye geçince olan eksilme, yağınızın ısıya fazla dayanıklı olmadığını gösterir.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1272 : Şubat 01, 2011, 12:40:48 »
LPG li araç konusunu pek takip etmiyorum ama aklım karıştı. LPG de daha fazla ısınma mı oluyor, yakıtın enerji değeri daha mı yüksek benzinden? değil biliyordum.  Ben enerji değeri daha düşük ve zaten bu yüzden de LPG de fazla güç üretilemiyor ve  hız yapılamıyor diye duyuyordum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1273 : Şubat 01, 2011, 12:46:55 »
Lpg nin oktanı neredeyse 100 diye biliyorum. Bu yüzden aşırı ısınma gerçekleşiyor.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1274 : Şubat 01, 2011, 13:27:34 »
LPG birim hacimde daha az enerji içerir (litreyle satıldığı için bu dikkate alınıyor) fakat aynı LPG birim ağırlıkta (gram başına) daha fazla enerji içerir. Bizim konumuz açısından hangisi önemli? İkisi de önemli değil.. Motora enjekte edildiği eşdeğer miktarın ne kadar enerji içerdiği önemli.. Ayrıca benzin sıvı fazda geldiği için soğutucu etkisi var.. Neyse o hesap karışık ve elde veri yok..
Son tahlilde gözlenen gerçek şu ki yanma odasında oluşan sıcaklık LPG'de daha yüksek.
Korkulacak kadar çok bi fark yok ama ısıya dayanıklı yağ kullanmakta fayda var. Kalitesiz yağı görünce mazot gibi yakıp egzostan duman olarak savurur.
Tavsiye iki kelimeyle: Tam sentetik ...
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1275 : Şubat 01, 2011, 15:15:54 »
LPG birim hacimde daha az enerji içerir (litreyle satıldığı için bu dikkate alınıyor) fakat aynı LPG birim ağırlıkta (gram başına) daha fazla enerji içerir. Bizim konumuz açısından hangisi önemli? İkisi de önemli değil.. Motora enjekte edildiği eşdeğer miktarın ne kadar enerji içerdiği önemli.. Ayrıca benzin sıvı fazda geldiği için soğutucu etkisi var.. Neyse o hesap karışık ve elde veri yok..
Son tahlilde gözlenen gerçek şu ki yanma odasında oluşan sıcaklık LPG'de daha yüksek.
Korkulacak kadar çok bi fark yok ama ısıya dayanıklı yağ kullanmakta fayda var. Kalitesiz yağı görünce mazot gibi yakıp egzostan duman olarak savurur.
Tavsiye iki kelimeyle: Tam sentetik ...
         yanma odasında yani silindirin içinde yağın işi ne Ahmet bey?sekmanlar(pistonun üzerindedir)patlama anında alt ölü noktaya giderken silindir yüzeyine yapışan yağı sıyırarak(silerek) aşağı iner.dolayısiyle lpg de olsun benzinde olsun silindir cidarındaki yağlar süpürülür ancak benim aklıma pistonlar lpg yüzünden daha fazla ısındığından sekmanların elastikiyeti bir miktar zafiyete uğradığından(tabi benim tahminim) yağı iyi süpüremiyor,silindir cidarlarında fazladan kalan yağda eksozdan atılıyor.bunu sentetik yağla önliyemezsiniz,yapacak en iyi şey km si az daha kalın kaliteli yağ koyup daha kısa km de değiştirmek.onun için 20w50 5000km en iyi seçenektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1276 : Şubat 01, 2011, 16:02:27 »
Ve Atilla amcacım bugün hep çok istediğim şey başıma geldi :D Attırıcı dondu vites değişmedikolu biraz yukarı çekince çıtır çıtır etti sonra zar zor geçe geçe geldim eve yolda oynayıp durdum ama okadar rahat geçmiyordu ya 10-40 yada 5-30 civarı bi yağ şart bana :D
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • (Toyota Corolla 1996-Volkswagen Jetta 2008)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '08
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1277 : Şubat 01, 2011, 16:43:08 »
         bunu sentetik yağla önliyemezsiniz,yapacak en iyi şey km si az daha kalın kaliteli yağ koyup daha kısa km de değiştirmek.onun için 20w50 5000km en iyi seçenektir.
Tabi ya 20w50 = 5000 km  akar :D :D
Volkswagen Jetta
2008 Primeline Man
102 Hp / 148 Nm
Derin Siyah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1278 : Şubat 02, 2011, 16:02:09 »
Atilla Bey, yağ bir problem yoksa yanma odasına tabi anılmaya değer ölçüde girmez. Fakat bu yanma odasından gelen ısıyla hiç karşılaşmadığı anlamına da gelmiyor öyle değil mi. Sizin de  isabetle andığınız o segmanlar yağı süpürmekle birlikte yine yağ tarafından korunurlar. Ayrıca subaplara (ve çevre aksama) da yağ pompalanır. Ve (egzos subapları başta olmak üzere) yine ısıya maruz kalan yerlerdir.
Bu ısıya dayanamayan ve ömrünü beklenen zamandan önce dolduran yağın kimyasal yapısı bozulacaktır. Bu durumda yağ bileşenlerine ayrışır ve bazı bileşenler okside olup kurum oluşturur. Bunların gideceği yer filtre, karterin dibi veya (o kadar şanslı değilseniz) en yakın metalin yüzeyidir. Bazı bileşenler ise tam tersi hafif ve uçucudur. Bunlar yanma odasına sızar ve yanıp duman olurlar.
(Zaten işin bu tarafının çok da önemi yok. Kurum kısmı asıl korkunç)

Isı dayanıklılığı, oksidasyon dayanıklılığı diye kavramlar var literatürde...
Şimdi de elimizde normalden daha sıcak bir yakıt var..
Daha dayanıklı bir yağ önermekten daha doğal ne olabilir?

İşte kaynak: http://www.upmpg.com/lubricationnews/why_motoroil_deteriorates/
Başlık: Yağ neden bozulur
Birinci madde: Fazla ısı
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1279 : Şubat 02, 2011, 18:07:15 »
Linkteki Amsoil sentetik yağların yaklaşık litresi 6-7 USD civarı, bu nasıl iştir biz burada dünyanın parasını ödüyoruz >:(