0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Motorda sürtünmeden kaynaklı güç kaypı Yüzde 40 gibi bir değerdir. Bu nedenle yağ kalitesi sürtünme kayıplarının azaltılmasında çok önemli faktördür. Yeni nesil motorlarda malzeme kalitesinin artması nedeniyle yağ boşlukları da oldukça düşüktür. Bu nedenle üreticiler araçları için ince yağlar öneriyorlar. Hatta inanın ben 2 gün önce 5w-30 yağ koydurdum. Yağ kabının üstünde "fuel save" yazısı vardı. Hemde büyük yazılmış. Bundan önceki yağ 10w-40 tı. Aynı güzergahta aynı şartlarda bu yağla yakıt tüketminin 1 litreye yakın azalacağını düşünüyorum. Aracım aynı yol şartlarında aynı güzergahta ve aynı yükle geçen kış 4.8 lt yakıt tüketirken 10 bin bakımında konulan 10w 40 yağ ile bu rakam tam 1.2 litre arttı. Bunu başka türlü izah etmek mümkün değil. Zaten kullanıcıların hep şikayeteri bu yönde herkes 10 bin bakımından sonra araçlarının yakıt tüketiminin artıtığını düşünüyor. Bakım ucuza çıksın diye servisler genelde 15w-40 yağ koyuyorlar. Aslında bu kullanıcıya görüşnüşte 40-50 lira tasarrufmuş gibi gelirken. 10 bin km de 200 lira ve üstünde zarara neden oluyor.
çok kafama takıldı o yüzden soruyorum ATİLLA bey şu saaten sonra uykularım kaçacak o derece sinir oldum 2 ay geçti çünkü bakım tarihinin üzerinden
Castrol magnatec 10/40 motor yağını bor power ile birlikte 6 aydır kullandım. 10 gün öncesinde LPG taktırana kadar hiç eksiltme olmadı. LPG ile sadece 500 km. yol yaptığım halde bugün 750 gr yağ eksilttiğini gördüm ve ekledim. Acaba LPG li araçlar için daha kalın yağ mı kullanmak gerekli. Aracım 96 Corolla GLİ Otomatik siz ne önerirdiniz? Teşekkürler... Konuyu yanlış bölüme açtıysam özür dilerim. Sitede arama sekmesini göremedim.
LPG birim hacimde daha az enerji içerir (litreyle satıldığı için bu dikkate alınıyor) fakat aynı LPG birim ağırlıkta (gram başına) daha fazla enerji içerir. Bizim konumuz açısından hangisi önemli? İkisi de önemli değil.. Motora enjekte edildiği eşdeğer miktarın ne kadar enerji içerdiği önemli.. Ayrıca benzin sıvı fazda geldiği için soğutucu etkisi var.. Neyse o hesap karışık ve elde veri yok.. Son tahlilde gözlenen gerçek şu ki yanma odasında oluşan sıcaklık LPG'de daha yüksek.Korkulacak kadar çok bi fark yok ama ısıya dayanıklı yağ kullanmakta fayda var. Kalitesiz yağı görünce mazot gibi yakıp egzostan duman olarak savurur.Tavsiye iki kelimeyle: Tam sentetik ...
bunu sentetik yağla önliyemezsiniz,yapacak en iyi şey km si az daha kalın kaliteli yağ koyup daha kısa km de değiştirmek.onun için 20w50 5000km en iyi seçenektir.