Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152223 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1280 : Şubat 02, 2011, 20:21:50 »
Eftal Bey, 9-10 dolar diye biliyorum Signature serisi.Bir de ona gonderme ucreti biniyor. Amsoil magazalarda satilan bir yag degil. Amway makyaj urunleri gibi kendi dagitim piramitleri var.
Redline biraz daha mainstream bir yag.Magazalarda bulunabilirlik acisindan. Ama Redline yagin satildigi en yakin magaza bize 30-40 km mesafede.

Turkiye'de ve Avrupa'da satilan Mobil 1 ,Castrol Edge sentetik yaglari ile burada satilanlar ayni degil. Turkiye'de/Avrupa'da satilanlarin sentetik olduguna inanirim, ama buradakiler pek oyle degil.
Fiyat uzerinde ayrica vergi ve pazar buyuklugunun de etkisi var.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • COROLLA
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 2200
  • Model Yılı: '14
  • 15 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1281 : Şubat 02, 2011, 20:40:08 »
Herkese öncelikle merhaba

ben bu gün kocaeli kaya da aracıma 20 bin bakım yaptırdım fakat sormayı unuttuğum bir şey vardı yetkililere ama burdan da bilgi alamayı tercih ettiğim için burdan soruyorum

6 aylık yağ değişim tavsiye niteliğinde peki tamam
ben diyelimki aracım 10 bin km de ve 9 ay oldu anca 20 bin oldu ben peki aracım 15 bin de iken 6. ayda olsa idim yağını değiştirse idim sadece yağ değişim ve filtre ücreti alcaklardı herhalde peki 20 bin km ye gelince tekrar yağ değişecek mi 20 .km ye de 1 ay sonra geldim yani yeni yağın üzerinden daha 1 ay geçmiş oldu ben şimdi serviste hem yağ değişim ücretini hemde 20 bin bakım ücreti ni mi ödeyeceğim

bu soruya yanıt verebilecek bilgili bir arkadaş var mı !!!
Bildiğim her konuyu paylaşmaya hazırım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1282 : Şubat 02, 2011, 21:29:20 »
arkadaşlar aracıma iki sene önce atifiriz değişimi yapılmıştı şimdi biraz eksilme olmuş tamamlıcam ancak antifirizi yedek depoya mı doldurmam lazım yoksa radyatöremi koymam lazım yedek depoya koyacaksam eğer ağzına kadar doldurmalımıyım vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.Birde antifiriz markası çok önemlimi sizce.:)
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1283 : Şubat 02, 2011, 21:33:22 »
arkadaşlar aracıma iki sene önce atifiriz değişimi yapılmıştı şimdi biraz eksilme olmuş tamamlıcam ancak antifirizi yedek depoya mı doldurmam lazım yoksa radyatöremi koymam lazım yedek depoya koyacaksam eğer ağzına kadar doldurmalımıyım vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.Birde antifiriz markası çok önemlimi sizce.:)

Yedek depoya dolduruluyor Max çizgisi var oraya kadar doldursanız yetiyor hoş zaten fazla doldursanızda kendisi onu dışarı atıyor
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1284 : Şubat 02, 2011, 21:38:09 »
çok sağolun ercüment bey cevabınız için inş o max çizgisizi görebilirim çünkü biraz ters bi yerde duruyor o depo :)
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1285 : Şubat 02, 2011, 22:12:43 »
çok sağolun ercüment bey cevabınız için inş o max çizgisizi görebilirim çünkü biraz ters bi yerde duruyor o depo :)

Öncelikle bey demeyin lütfen :)

Yanlız yağınızı kontrol edin oraya karışmışmı vs diye :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1286 : Şubat 02, 2011, 22:51:16 »
hımm 16 yaşındaymışsın yeni gördüm tamam bey demem :) yağ a karışma yok benim motor 59 bin küsürde daha :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1287 : Şubat 02, 2011, 22:53:40 »
hımm 16 yaşındaymışsın yeni gördüm tamam bey demem :) yağ a karışma yok benim motor 59 bin küsürde daha :)

Maşallah çiçek gibi :) Daha tecrübeliler cevaplayana kadar umarım benimkiler iş görür :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1288 : Şubat 02, 2011, 23:07:07 »
  Sinan bey, yazınızı biraz daha açık hale getirmeniz mümkün mü?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1289 : Şubat 02, 2011, 23:21:12 »
sinan bey anladığım kadarı ile anlatmaya çalışıyorum ben... yağ değişimi ve 20 bin km bakımları farklı şeyler ücretlendirmede ayrı ayrı olması gerekmektedir... siz yağınızı değiştirdiğiniz zamandan itibaren tekrar bir 6 ay ileri tarihe ertelenir yada km olarak takip edersiniz ama 10 bin ve 20 bin km bakımları farklıdır bence...
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1290 : Şubat 03, 2011, 01:02:50 »
kıymetli Ahmet bey(bana israrla bey dediğiniz için bende size bey demek zorunda kalıyorum) profilinizden anladığım kadarıyla eğitimcisiniz yada kurumun idari bölümünde görevlisiniz.bu yağ mevzuunun sizin hobi olarakmı mesleki olarakmı alakanıza mucip olduğunu bilemediğimden baltayı taşa vurup konunun uzmanıyla haddimi aşan bir konumada düşmemek istiyorum,amma velakin değerli tesbitlerinizin bir kısmına itiraz etmeyi kendime görev addediyorum.motorun sıcaklığı lpgde olsun benzinde olsun mormal bir arabada aynıdır,soğutma ve termostat bunu sağlar.sibob gayt lastikleri sağlam olan motorda sibobların yağla direk bir ilişkisi yoktur.eksantirik mili ,birazda piyanolar yağlanır .yanma odasında siboblar ,pistonlar,sekmanlar ,silindir kapağı ve gömleği ısıya yani lpgden doğan ısı farkına maruz kalan materyallerdir.bu lpg ısısının farkından dolayı sibobların yanma olayı çok fazla oluyor.oda arabanın teklemesine ve güçten düşmesine sebeb oluyor,ben segmanların bu ısı farkından işlevini daha az yerine getirdiğini tahmin ediyorum başka birşey aklıma gelmiyor.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1291 : Şubat 03, 2011, 01:07:24 »
Atilla abi antifirizi nerden ekleyemem lazım eksiltmişte yedek depoyamı eklemem lazım yoksa radyatördekinmi tamamlamam lazım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1292 : Şubat 03, 2011, 01:18:28 »
bugün 1975 bmw 2002 arabamı pendik muayene istasyonuna götürdüm,üç kusur bulundu.ön sol firen hortumlarından biri(2002 lerde ön teker fren kaliperlerine 2 hortum girer)hatalı,arka susturucunun içinde paslanma birde altta şase bağlantısında oksitlenme ve çatlak kusuru bulundu.bostancı sanayiye gittim güzel insanlarla tanıştım,fren testini geçtiğim halde ön kaliperlerin tamir takımlarını ve soldaki iki hortumu da değiştirdik.frenler şahane oldu,arabanın akışı çok arttı.balatalar pistonların sıkışmasından biraz basılı kalıyormuş.nasip olursa cuma günüde diğer hataları giderip muayeneye tekrar gireceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1293 : Şubat 03, 2011, 01:22:16 »
Atilla abi antifirizi nerden ekleyemem lazım eksiltmişte yedek depoyamı eklemem lazım yoksa radyatördekinmi tamamlamam lazım :)
Mustafa plastik su deposuna koy ,kendi kendine o radyatöre girer.antifirizi 2-3 senede bir değişmen lazım bunuda ihmal etme.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1294 : Şubat 03, 2011, 01:28:56 »
cevabın için çok teşekkür ederim servis 100 bin km de değiştir dedi ama ben seni dinlerim değiştiririm:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1295 : Şubat 03, 2011, 08:34:46 »
Hayır Sinan Bey, öyle bir zorunluluk yok. Fakat yağ değişimi standart bir prosedür olduğu için bunu sizin takip etmeniz gerekir. Yani yağ değişimi istemiyorsanız bunu belirtmenizde fayda var çünkü hiç bir servis kendi inisiyatifiyle buna karar veremez. Mesela ben  5.000 km'de aracımın yağını değiştirmiştim. 10.000 km bakımına gittiğimde yağ değişimi istmedim ve 13.000 km'de değişimi yaptırdım. Yine 46.000 km'de yağı değiştirmiştim. 50.000 km bakımında yağ değişimi yaptırtmadım.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #1296 : Şubat 03, 2011, 09:02:42 »
 imzamdaki aracı alalı 6 ay oldu.. şu 3300 km. de.. benim yağ değişimi yapmam gerekir mi. ne zaman yağ değişimi yapmalıyım .teşekkür.
2011 corolla elegant  benzinli manuel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra
  • Kan Grubu: 0+
  • 18 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1297 : Şubat 03, 2011, 10:26:41 »
Eğer 6 ayda 10.000 km dolduramazsanız.Her 6 ayda sadece yağ bakımı yapılır.Diğer normal bakımlar her 10.000 kmde yapılır.

Mesela 24 kasımda corolla aldım.Şu an 1450km de.6 ayda 10.000 km dolduramam.Yağ bakımına 6. ay olan 24 Haziranda gideceğim. 10.000km de tahminim Önümüzdeki kasım gibi yaklaşık 1 yıl sonra dolar.Diğer bakımlar yapılırken yine yağ değişeli 6 ay olduğu için  yine yağ değişimi olacak.

Kenan Bey araç kullanma kılavuzunda yazar veya servistende teyit alabilirsiniz.Sizin 6 ay dolduğu için yağ bakımına gitmeniz gerekli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1298 : Şubat 03, 2011, 10:47:40 »
Sevgili Atilla Bey ben de sizin gibi hobi olarak ilgileniyorum rahatça tartışabilirsiniz. :)
 Bilgisayar Mühendisi (PhD.) ve Araştırma Görevlisiyim..
Ben kişisel olarak tanışmadığımız için ve yaşınız benden büyük olduğu için tabi ki Bey demek durumundayım :) Zaten BMW 2002 kullanan bir kişiye her durumda saygı göstermek gerekir. :)
Ama siz bana Ahmet diyebilirsiniz tabi.  Sormanıza dahi gerek yoktu.

Sizinle tartışmaktan zevk aldığımı da belitmeden geçmeyeceğim zira yağ konusuna yaklaşımınıza katılmasam da  yazdıklarınızdaki bilgi ve tecrübe yoğunluğunun farkındayım.
Sıkıntım şu ki aslında söyledikleriniz ideal koşullar altında ve kağıt üzerinde doğru. O yüzden itiraz edecek bir yer bulmak da zor. Ne var ki motor ideal ve  kusursuz bir yapı değil. Bloğun her tarafı eşit ısınmıyor. Yanma odasından dışarı doğru konveksiyon yoluyla bir parçadan diğerine ısı iletiliyor. Örnek verelim, pistonlar,  motor bloğundan çok daha sıcak. Segmanların görevlerinden biri de piston gövdesindeki sıcaklığı silindir gömleğine iletmek ve böylece pistonu soğutmak. Peki segman ile gömlek arasındaki temas yeterli mi?
Hah işte tam orada yağ var.
Yağ iki metal arasında, sıcaklığı ileten bir köprü.
Yani sıcaklık, su tarafından ekarte edilmeden çok önce yağ ile karşılaşıyor ve yağın küçük çaplı bir soğutucu işlevi var.
Yine kaynak göstereyim : http://www.wisegeek.com/what-is-an-oil-ring.htm
Başlık: Yağ Segmanı Nedir
Alıntı: "The oil passing through an oil ring not only lubricates the piston as it travels up and down the cylinder bore, it also cools it. This cooling property is what allows a piston engine to operate without heating up and seizing."
Kabaca Çevirisi: Bir yağ segmanı içinden geçen yağ, sadece silindir boyunca yukarı aşağı hareket ettikçe pistonu yağlamakla kalmaz, aynı zamanda onu soğutur da. Bu soğutma etkisi pistonlu motorun fazla ısınıp, kilitlenmeden, çalışmaya devam etmesini sağlar.

Bir başka kaynak: http://www.tpr.co.jp/tp_e/products/pistonring/about_pistonring.html
Bunu çevirmiycem ama resimler her şeyi anlatıyor.
2 Numaralı resim yağ segmanının çalışma biçimini gösteriyor. (Bkz. yağın tamamını sıyırıyor mu...)
3 Numaralı resim segmanların pistonu soğutma görevini gösteriyor. (Bkz. sıcaklık yağın içinden geçiyor)

Kısacası yanma odasından gelen fazla ısı, bloğu bütün olarak normalden daha fazla ısıtamaz. (zira termostat var su var .. mutabıkız) Fakat aradaki parçaları normalin üstünde ısıtabilir ve orada yağın yüklenmesi gereken işler vardır.
"Segmanların zarar görmüş olabileceği" görüşünüze katılıyorum. Ama eğer görmüş ise onun da müsebbibi büyük ihtimalle yine yağdır.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 122500
  • Model Yılı: '12
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1299 : Şubat 03, 2011, 14:48:08 »
arkadaşlar yağ eksiltme ilgili soru varsa cevaplayabilirim...