Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152305 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1240 : Ocak 21, 2011, 20:57:04 »
bugün servise gittim, 2009 corollamın 20.000 bakımını yaptırdım bu sırada da aklımda olan soruları sordum..

20.000 bakımını da izmir tokullarda 263tlye hallettim (sağ arka lastikte bir çivi bulundu ve tamir edildi, o olmasaydı 256tl olacaktı)

Faturada yağ ne kullanılmış gözüküyor ve fiyatı nedir Türkay?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1241 : Ocak 22, 2011, 00:48:50 »
malesef 10w40 kullandılar, fiyatı 4,2lt için 70küsür tl idi, tam hatırlamıyorum.. servise girmeden önce verilen iş emrinde ise 80 küsür tl yazıyordu 4,2lt için.. bir ara bakarım faturadan, kaldırdım şimdi araba dosyama :D

yeri gelmişken 98 corollanın kullanma klavuzundaki yağ kısmının fotoğrafını ekleyim buraya;

bu kısmı görünce yağ konusundaki gelişmeyi çok net görebiliyorum...bu yağlar sentetik değil zannımca çünkü sıcak havalar için 5w30 önerilmemiş..2009un kullanma klavuzunda ise 5w30 ve 5w20 gibi yağlar kullanım aralığı en uzun yağlar
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1242 : Ocak 25, 2011, 07:34:01 »
Evet aynen öyle.. Soldaki sayının küçük olması soğukta avantaj sağlar fakat büyük olması sıcakta avantaj sağlamaz. Her halükarda küçük olması iyi. Sağdaki sayı için ise durum karışık malum.
Evet farkı amaçlarla üretilen farklı kalitede yağlar var. Atilla Bey'in "profesyönel dizel motorlar" tabir ettiği jeneratörler, iş makinaları ve tarım makinalarına ait yağları tabi ki otomobilde kullanmak doğru olmaz. Onlar belirli devir aralığında işlev gören (hızlanma - yavaşlama ihtiyacı olmayan) kaba makinalardır. (Katır'a verdiğiniz yem başkadır yarış atına verdiğiniz başkadır di mi :) )
Çim biçme makinesi, kar küreyici motoru tipinde iki zamanlı motorlar ayrı bir gruptur, motorsikletler de apayrı bir gruptur. Bunların hepsinin ihtiyacı farklıdır.
Servis tavsiyelerine saygı duymak lazımdır.
Garanti şartlarına saygı duymak lazımdır..
Ama bu insanların, bizim araçlarımızın yaptığı arızalardan ekmek yediğini de hep kafamızın bir kenarında tutmamız gerekir.
Vel-hasıl kendi menfaatimize ve bilgilerimize de saygı duymamız gerekir.

+1, seni ayakta alkışlıyorum Ahmet abi :alkis:

Not: Ahmet abi, şu anda alkışlayamıyorum, TCT teknoloji müdürümüz birşeyler yapmış, yeni aklışların nasıl verildiğini öğrendiğim zaman, alacağın olsun :)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #1243 : Ocak 27, 2011, 09:03:55 »
2005 avensis elegant 55.000 de yağ tavsiyenizi öğrenebilirmiyim
2005 Toyota Avensis Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol"
« Yanıtla #1244 : Ocak 29, 2011, 14:48:30 »
kaliteli bir yağ kullarak 100 km de  0.5 litre tasarruf sağlanabilir. Bu durumda 10 bin km de 50 litre yakıt yani 175-200 lira tasarruf demektir. Sentetik bir yağ ile mineral yağ arasındaki fiyat farkı 40-50 lira olsa bile 150 lira gibi bir tasarruf yapmak içten bile değil. Bu nedenle doğru yağ seçimi çok önemli. Hem motorun ömrünü uzatır hemde tasarruf sağlar.
“Ne söyleyeyim?” diye düşünmek, “Niçin söyledim?” diye düşünmekten hayırlıdır.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1245 : Ocak 29, 2011, 15:47:49 »
2005 avensis elegant 55.000 de yağ tavsiyenizi öğrenebilirmiyim
hemşerim 5w40 fullsentetik mobil tavsiye ederim.10w40 bp,castrol ,mobil yarı sentetik ikinci tercihin olsun.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1246 : Ocak 29, 2011, 15:53:16 »
kaliteli bir yağ kullarak 100 km de  0.5 litre tasarruf sağlanabilir. Bu durumda 10 bin km de 50 litre yakıt yani 175-200 lira tasarruf demektir. Sentetik bir yağ ile mineral yağ arasındaki fiyat farkı 40-50 lira olsa bile 150 lira gibi bir tasarruf yapmak içten bile değil. Bu nedenle doğru yağ seçimi çok önemli. Hem motorun ömrünü uzatır hemde tasarruf sağlar.
fabrikalar yakıt tüketimini azaltmak için teknoloji geliştirmek yerine yağ üreticilerine destek olup tasarruflu araçlara sahip olurlardı.bundan 40 sene önceki motor yağlarının kaydırma özelliği azdı ama vynns ve stp gibi firmalar süper kaydırıcı ürünleri geliştirince şimdi bütün yağlarda o katkılar kullanılıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #1247 : Ocak 29, 2011, 17:26:09 »
atilla abi 2009un kullanma klavuzunda en verimli yakıt tasarrufu için 0w20 yağ kullanınız yazıyor desem..

bu arada 98 corollamla 2.000km kadar yol yaptım, yarın da bir 600km kadar yapcam, şimdilik sıfır eksiltme..her 500kmde bir kontrol ediyorum
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1248 : Ocak 29, 2011, 19:41:42 »
Türkaycığım ince yağın ince filmi olur,bu incelik tabiki sürtünmeyi bir miktar azaltır.bu teoridede ,tatbikattada bir miktar yakıt tasarrufu sağlar ama bu yarım litre gibi bir rakama asla çıkamaz.yüz gram belki olabilir buda ince film yüzünden silindirlerin aşınması tavizine değmez.çocuklar büyük bir çoğunluğunuzun hayatında hiç motor rektifiyesi yaptırmadığından ,motorun iç yapısını iyi bilmediğinden bir ince yağ muhabbetidir gidiyor.ince bir yağla sıkıştırılan motorun nasıl yatak sarabileceği,grank kesebileceği ,silindirlerin erken aşınacağı bilinmediğinden firmaların reklamlarına kapılınıyor.0w20   0w30 diğerlerine göre daha pahalı yağlar ,satmak işlerine geliyor.en verimli yakıt tasarrufu sağlıyorda servisler neden bütün arabalara 0w20 koymuyor,çünkü mesuliyetini alamaz.bak benim arabam 94 hala kullanıyorum,değiştirmeye kıyamıyorum,bu fabrikaların hiç işine gelmez,7 sene kullansın yenisini alsın politikası güderler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1249 : Ocak 29, 2011, 19:47:55 »
Ya Atilla amca ben bisiklete bakım yaptım kışa girmeden önce 20-50 castrol sürdüm zincirlere amortisörlerede ondan koydum dün havuzdan dönerken arkadaki makinanın ses çıkarttığını farkettim amortisör biraz pompalayınca sağlıklı çalışıyor ben yine 10-40a dönücem olmuyo böyle ama 10-40tada amortisör yağ eksiltiyor :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1250 : Ocak 29, 2011, 19:57:55 »
Ercü bu yeni bisikletleri bilmiyorum,amortisörüne yağı siz kendinizmi koyuyorsunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1251 : Ocak 29, 2011, 20:02:31 »
Ercü bu yeni bisikletleri bilmiyorum,amortisörüne yağı siz kendinizmi koyuyorsunuz?

Benimki çok yeni sayılmaz ama ben yeniliyorum her yaz ve her kışa girerken ki amortisörler ben dağa çıkıp indiğim zaman 1000km yapmış kadar oluyorlar :D Babam onlara hidrolik koymak lazım falan dedi ama ben castrolden şaşmıyorum :D Yani demek istediğim 20-50 kışın soğuk okadar hoş değil :/
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Avensis
« Yanıtla #1252 : Ocak 29, 2011, 21:15:44 »
hemşerim 5w40 fullsentetik mobil tavsiye ederim.10w40 bp,castrol ,mobil yarı sentetik ikinci tercihin olsun.
atilla abi teşekkür ederim aracı alalı 3 gün oldu 56 binde yağını vs. bakımım yaptıracağım o yüzzden sormuştum
2005 Toyota Avensis Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1253 : Ocak 29, 2011, 21:16:40 »
Ercü amortisörlerin yağı özel bir cins.sanayilerde amortisör tamircileri var denk gelirse sor ne yağ koymak lazım diye.kocaman varillerde üstünde her şeyi yazıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1254 : Ocak 29, 2011, 21:40:10 »
Ercü amortisörlerin yağı özel bir cins.sanayilerde amortisör tamircileri var denk gelirse sor ne yağ koymak lazım diye.kocaman varillerde üstünde her şeyi yazıyor.

Tamam onları hallettim diyelim zincirleride 10-40 iyi galiba şanzımana falan 10-40 iyi gelir dimi 20-50 soğukta olmuyo :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1255 : Ocak 29, 2011, 21:49:20 »
Tamam onları hallettim diyelim zincirleride 10-40 iyi galiba şanzımana falan 10-40 iyi gelir dimi 20-50 soğukta olmuyo :D
4wd  mavi kutulu spray var onu kullan,motor yağları toz tutar zincir ve vites changer ını sıkar.bol bol sık iyice yağla yıkansın ,arada bir hafif spraylersen canavar gibi olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1256 : Ocak 29, 2011, 21:52:54 »
  Zinciri benzinde de bekletebilirsin Ercüment. Sonra herhangi bir yağ olur ancak göbeklere kesin gres sür. Ağır yük ve uzun yol yaparsan da gres kalın olmalı. Aslında bununla ilgili bir konu açabilirsin, fena olmaz.
 Atilla abinin söylediklerine de kulak var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1257 : Ocak 29, 2011, 22:17:35 »
valla tiner falan deniyorum ama bekletmiyorum. wd40 almam lazım bi kutu valla şart oldu herşeyde lazım.

Hakan abi göbeklere mutlaka kauçuklu gres sürerim ki zaten çok uzun yol yapmıyorum arada canımız sıkılırsa yola çıkarız okadar ama önemli bir olay tabi. Şelale dediğim yere ben arka mil yamuk gittim gitmez olaydım hep diken üstündeydim kırılsa yanımıza mil almayıda unutmuşuz ben birinin önüne oturucaktım bir benim bisikleti kendi bisikletini kullanırken benimkinide kumanda etmek zorunda baya sıkıntılı bir durum. Ki dediğim gibi 96 km yapmıştık daha giderdi gibime geliyo hem boşluk hemde yamuk mil arkası baya sağlam sekiyordu yüksek hızlarda o hızda kırılsa duruna kadar göbek dahil herşeyi dağıtırız :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1258 : Ocak 30, 2011, 14:26:52 »
Türkaycığım ince yağın ince filmi olur,bu incelik tabiki sürtünmeyi bir miktar azaltır.bu teoridede ,tatbikattada bir miktar yakıt tasarrufu sağlar ama bu yarım litre gibi bir rakama asla çıkamaz.

Motorda sürtünmeden kaynaklı güç kaypı Yüzde 40 gibi bir değerdir. Bu nedenle yağ kalitesi sürtünme kayıplarının azaltılmasında çok önemli faktördür. Yeni nesil motorlarda malzeme kalitesinin artması nedeniyle yağ boşlukları da oldukça düşüktür. Bu nedenle üreticiler araçları için ince yağlar öneriyorlar. Hatta inanın ben 2 gün önce  5w-30 yağ koydurdum. Yağ kabının üstünde "fuel save" yazısı vardı. Hemde büyük yazılmış. Bundan önceki yağ 10w-40 tı. Aynı güzergahta aynı şartlarda bu yağla yakıt tüketminin 1 litreye yakın azalacağını düşünüyorum. Aracım aynı yol şartlarında aynı güzergahta ve aynı yükle geçen kış 4.8 lt yakıt tüketirken 10 bin bakımında konulan 10w 40 yağ ile bu rakam tam 1.2 litre arttı. Bunu başka türlü izah etmek mümkün değil.  Zaten kullanıcıların hep şikayeteri bu yönde herkes 10 bin bakımından sonra araçlarının yakıt tüketiminin artıtığını düşünüyor. Bakım ucuza çıksın diye servisler genelde 15w-40 yağ koyuyorlar. Aslında bu kullanıcıya görüşnüşte 40-50 lira tasarrufmuş gibi gelirken. 10 bin km de 200 lira ve üstünde zarara neden oluyor.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1259 : Ocak 30, 2011, 14:50:51 »
arkadaşlar servisler 15w-40 yağ kullanıyorlar. Siz 5w-30 koydurun. ilk alım maliyeti yüksek olsa bile 10 bin km de size kazancı var. Hem motor koruma hem yakıt tasarrufu yapar. Deneyin bana hak vereceksiniz. 10 bin bakımnda 15-40 yağ koyduran arkadaşlar yakıt tüketimleri kesinlikle artacaktır.
Sadi Şirazi