Gönderen Konu: Fren Balatası ve Disk  (Okunma sayısı 273129 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Fren Balatası ve Disk
« Yanıtla #60 : Temmuz 10, 2009, 10:14:44 »
Sayın Nihan ÖZ,

Sizi öncelikle forumumuzun tanışma bölümünde tanıyabilirmiz, Profil bilgilerinizide doldurursanız iş,yaş,meslek,il gibi bilgileri ben ve diğer üyelerimiz sizi daha iyi tanıyacaktır.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Temmuz 10, 2009, 10:14:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #61 : Temmuz 10, 2009, 11:40:49 »
Arkadaşlar ben Toyota, Tofaş, Hyundai gibi otomobil fabrikalarına orjinal parça yapan bir firmada çalışmaktayım. Örneğin Toyotaların ön akslarını ve bazı metal parçalarını, Yaris'in Poryasını (Yeni başlıyoruz) biz yapıyoruz. Tofaş'ın Türkiye'de ürettiği nerdeyse tüm araçların fren diskini, kampanalarını da biz yapıyoruz. Az çok orjinal parçanın ne demek olduğunu ve malzeme bilgilerini biliyorum.

Öncelikle fren disklerinin malzemeleri sanıldığı kadar kaliteli falan değil bildiğiniz en adi döküm malzemeden dökülüyor. Çünkü öyle olması gerekiyor, aşınmanın balatadan olduğu kadar malzemedende olması gerekiyor. Genelde, piyasada aşınmış diskler tornacı mehmet efendide tornalanarak tekrar kullanılıyor bu emniyet açısından olmasada kullanım konforu bakımından doğru değil. Uzun vadede fren sisteminde sorunlar çıkarır. Mehmet efendinin 30 yıllık aşınmış tornasında disk her halukarda salgı-yalpa yapar. Oysa biz fiyatı yüzbinlerce dolarlık CNC (Bilgisayar kontrollü hassas tezgahlar) tezgahlarda diski işleriz ve otomobil fabrikasının istediği ölçü hassasiyetine uyarız. Tüm otomobil fabrikaları için malzeme aynı, ölçü ve kriterler farklıdır.
Şu gerçeğide göz ardı etmeyelim; Türkiye'nin ekonomik şartları düşünülmeden, bir kucak dolusu paraya malzeme satılınca insanlarda Mehmet efendinin yolunu pek tabiki tutar.

2003 model Corolla Terra aracımın orjinal balatası TRW'dir. Ama belirtmeden edemeyeceğim hiç bir zaman disk malzemesine göre balata belirlenmez. Diskin malzemesi bellidir, balatanın malzemesi bellidir. Genelde uyulmayan balatanın malzemesi oluyor. Otomobil fabrikaları kendi kriterlerine uygun en ucuz hangi firmada yaptırabiliyorlarsa anlaşmayı o fabrikayla yapıyorlar bu bazen TRW oluyor bazen Bosh yada bir başkası. Siz aracınızın üzerinde hangi markayı görüyorsanız orjinal o diyorsunuz, oysa iki yıl sonra otomobil fabrikası anlaşmayı başka bir balata fabrikasıyla yapıyor böylece orjinal diğer firma oluyor. İşte bu yüzden aynı araçta iki faklı marka olabiliyor. Yada önceki TRW diyorsunuz ama 40.000 Km sonra bakıma gittiğinizde Bosh takılabiliyor.

Buranın Türkiye olduğu gerçeğinide unutmamak lazım, ülkeler arası fiyat karşılaştırması yapmak pek doğru değil. Amerika'da şu kadar fiyat, Türkiye'de niye bu kadar derken bizim sömürü ülkemizin olmadığını bilmek gerek. Belkide, bir sömürü ülkesi olan Amerika'da fiyatların daha pahalı olduğunu bilmek gerek. Benim Irak'ım yok ki petrolünü bedavaya alıp ucuza benzin yada türevlerini satayım.

Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #62 : Temmuz 10, 2009, 12:31:08 »
Çok net bir yazı olmuş Bilgihan Bey, paylaşım için teşekkürler :alkis: +1
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #63 : Temmuz 10, 2009, 12:55:18 »
Hakkı bey, rica edirim.
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #64 : Temmuz 10, 2009, 13:04:48 »
Arkadaşlar yarın akşam  (11.07.2009) İzmir/Çeşme'ye gidiyorum. Bir kaç hafta olmayacağım sizleri özleyeceğim, herkese selamlar..

En azından bu akşama kadar yazabilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #65 : Temmuz 10, 2009, 13:26:01 »
Arkadaşlar benimde arka frenlerden ses gelmeye başladı. Ama fren hidroliği seviyesinde öyle balata bitti gösterecek kadar bir eksilmede yok. Balata bitmesi haricinde neden ses yapma ihtimali olabilir bir de ses sadece yumuşak frenlemelerde oluyor biraz sert frenlemelerde yok bu ses.
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 74 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #66 : Temmuz 10, 2009, 19:24:34 »
ben geçenlerde arka fren disk balata değiştirdim tabi bide ön disk torna oldu yetkili serviste 550 tl verdim.Ama kazık yediğim yer torna işinin bana 100 tl ye olacağını söyleyip daha sonra işçilik vs 180 gibi bir maaliyet te gelmesi.Bu arada ön disk zaten 255 tl.Ergün Bey buna ne diceksiniz peki
yine toyota inadına corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #67 : Temmuz 11, 2009, 00:20:34 »
2005 corolla 1.6
"BALATA                       balata                                       disk
(LUCAS)"      ÖN                    ARKA                            ÖN               ARKA
   TRW         GDB3288        GDB3289                    DF4367      DF4335
   VALEO   598679          598680                     186877   186847
   BOSCH   0 986 424 735      0 986 424 790        0 986 479 422   0 986 479 087

kodlar bunlar. Örnek olması için yazıyorum.
Ben kasabadayım ve buradan fiyat aldım. Başka yerden daha uygun fiyatlar alınabilir.
trw balata ön 40TL  arka 45TL    ön disklerin çifti  120-130 TL
Bosch balata ön 45 arka 40         ön disklerin çifti   140 tl.
Sanırım fiyatlar fazla abartılıyor.

Ön diskler.
http://www.otostart.com/index.php?option=com_otostart&task=arac&aracid=7232&filtre=12.02

Üyelere %20 indirimli diyor fiyat 143.5 TL ye geliyor.

Sanayide daha ucuza veriyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #68 : Eylül 01, 2009, 13:57:31 »
Arkadaşlar arabam 35.000 km'dir bende. Üzerinde gelen fren balataları halen değişmedi.  :blink: Bizden önceki sahibi serviste orijinal parça taktırmış, onlar da maşallah çok dayanıklı çıktı. Ama son 1-2 haftadır arada sırada frenleme esnasında ıslık sesi gibi ses geliyor. Hani balatası biten araçta olur ya o ses. Ama sürekli değil. Ara ara yapıyor. Bazen ötüp kesiliyor.
Şaşmaz Sanayide sadece fren işi yapan bir yer var. Oraya gidip durumu anlattım. Balatan bitiyor olsa ötme sürekli olur dedi. Ayrıca tekerlekleri sökmeden biraz inceledi balataları ve balataların durumunun iyi olduğunu söyledi  :o Mesela dün arabayı parkederken ötme sesi yine vardı. Şu da var frenlerden çok da memnun değilim. Baya bi dipte tutuyor. Çok güven vermiyor açıkçası. Ama ustanın balatalar iyi demesi kafamı karıştırdı.
Çok maliyetli bi olay değil ama değişmesi gereksiz ise orijinal balatalara da kıyamıyorum.
Son olarak değiştirecek olursam yan sanayi olarak kaliteli bir balata önerebilir misiniz? Rastgele bi parçacıya telefonla sordum ve ön balataların çiftine 20 TL dedi  :o Fiyat epey ucuz geldi bana.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #69 : Eylül 01, 2009, 14:08:14 »
Erhan bey, 35000 Km'de balataları ikinci kez mi değiştireceksiniz? Ayrıca o ses ara sıra olur, muhtemelen balatayla disk arasına toz falan girmiştir, yani normal. Üstelik ustaya göstermişsiniz balatalarınızın iyi olduğunu söylemiş bence hiç ellemeyin kalsın. 20TL'ye balat olmaz dikkat edin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #70 : Eylül 01, 2009, 14:14:21 »
Bilgihan Abi, Abi diyorum izninle.
Şimdi şöyle abi 35.000 km'dir araç bende. Hiç değiştirmedim şimdiye kadar. Ben aracı almadan ne kadar km önce alındı onu da bilemiyorum. Belki de 50.000 km'dir takılı. Çok fazla değil mi bu km.
Bir de usta tekerlekleri bile sökmeden baktı. Bu şekilde anlayabilir mi içim pek rahat etmedi.

Erhan bey, 35000 Km'de balataları ikinci kez mi değiştireceksiniz? Ayrıca o ses ara sıra olur, muhtemelen balatayla disk arasına toz falan girmiştir, yani normal. Üstelik ustaya göstermişsiniz balatalarınızın iyi olduğunu söylemiş bence hiç ellemeyin kalsın. 20TL'ye balat olmaz dikkat edin.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #71 : Eylül 01, 2009, 14:32:46 »
Erhan eğer balatan azaldıysa belirtilerinden biri de balatalar inceldiği için el freni çekik işareti var ya o yanar ben akıllı hidrolik yağı koyup devam etmiştim balatadaki tel de diski hafif çizmişti o yüzden aklında bulunsun uyarı ışığı yanınca değiştir derim ben aynı benzin göstergesi gibi nasıl depoda benzin olduğu halde yanmaya başlıyor bu aynı onun gibi bi uyarı ışığı bi yanıyor bi sönüyor
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #72 : Eylül 01, 2009, 14:50:32 »
Şu anda ışık yanmıyor. Takipteyim bakalım.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #73 : Eylül 01, 2009, 15:22:43 »
Bilgihan Abi, Abi diyorum izninle.
Rica edrim memnun bile olurum.

Ali beyin dediği gibi lambanın yanmasını da bekleyebilirsin. Yada kafam rahat olsun diyorsan servisten orjinal balata al (veya muadili Bosch'da alabilirsin) değiştir gitsin. Zaten yeni balata takınca muhtemelen pedalda yükselecektir. Tahmini Bosch 40TL civarı işçilikte 20TL olsa, toplamda 60TL'ye işi bitirirsin. Aslında balata değiştirmek çok zor değil elinden gelse kendin de yapabilirsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #74 : Eylül 01, 2009, 18:22:38 »
usta balata bitmedi demişse bitmemiştir, hem balatanın kaç bin km gideceği daha çok freni kullanmayla alakalı bişey. 20 bin km de de biter 60bin km de de. ama içim rahat olsun diyorsan bosh balatayı tavsiye ederim, arka balatalara da baktırırsın güzel bi ayar yapılır sağlıkla kullanırsın arabanı.
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • İŞTE MUTLU SON..
« Yanıtla #75 : Eylül 01, 2009, 18:36:05 »
erhan bence boshtan şaşma hakikaten mükemmel paran varsa arkalarıda değiştir farkı göreceksin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • İŞTE MUTLU SON..
« Yanıtla #76 : Eylül 01, 2009, 18:37:10 »
Rica edrim memnun bile olurum.

Ali beyin dediği gibi lambanın yanmasını da bekleyebilirsin. Yada kafam rahat olsun diyorsan servisten orjinal balata al (veya muadili Bosch'da alabilirsin) değiştir gitsin. Zaten yeni balata takınca muhtemelen pedalda yükselecektir. Tahmini Bosch 40TL civarı işçilikte 20TL olsa, toplamda 60TL'ye işi bitirirsin. Aslında balata değiştirmek çok zor değil elinden gelse kendin de yapabilirsin.
abicim sorması ayıp nasıl değiştirililir balata

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #77 : Eylül 01, 2009, 18:39:37 »
Hocam 20 TL ye balata olmaz olurda bişeye yaramaz bence Bosch marka al gerisini kafana takma değiştirirken arkalarıda bir kontrol ettir derim.
TOYOTA COROLLA 1998 1.6 XEİ 267.000 KM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #78 : Eylül 02, 2009, 00:07:06 »
Arkadaşlar bu Bosch balatalar heryerde bulunabiliyor mu?
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #79 : Eylül 02, 2009, 01:03:08 »
Bulabilirsen Akebono ProAct seramikle degistirt Erhan. En iyisi. Bosch bos.
Fe... :-)