Anılcığım yine sezonu açmışsın hayırlı olsun... anca firsat buldum bugün yarın geliyim yakındam inceleyelim.sen bu hızla bizimde aklımıza girersin diye de korkmuyor değilm:') özelden teli atsana anıl.
niye özelden yazıyorum

pek telefonla arası olan biri değilim ama bana ulaşmak isteyen mutlaka bulur

sevmeyen bile açsın telefonu , ben sana gıcığım desin ... önemli değil telefon açık 535 613 15 71 .
haftaya buluşsak uygun olurmusun ? ben çünkü ziftle epeyce boyandım
Mesaj Birleştirildi: Temmuz 18, 2014, 19:18:59
şimdi gelelim konumuza ...
arkadaşlar bildiğiniz gibi yalıtım işi epeyce bir zorladı beni. bu yüzden araştırma yapıp , arabalara baktım. arabaların yapılırken videoları izledim ve kazalı arabalardan bilgi edindim. yalıtım üzerine firmaları aradım bilgi aldım. nerede ne kullanılır biraz anladım.
baştan söyleyim, arabanızda hiç yalıtım yoksa gidin 10 metre ziftli keçe alıp tabana ve kapılara döşeyin. çok bişey değişmez ama takıntılı değilseniz idare edecektir. ben birazdan ve bundan sonraki günler yazacaklarında hep üst düzey yalıtımı hedefledim. herkese uymayabilir. ama ciddi yalıtım yapacaklar için faydalı olacaktır.
öncelikle tavan.
tavanı sökünce gördüm ki bu arabanın tavanında bile ayak basan yerlere koyduklarından daha kalın keçe var. bildiğiniz gibi keçe sesi bir miktar tutuyor ve aynı zamanda akustik düzenlemede kullanılabiliyor. hemde ucuza bulunabilir. 91 model bir arabada bile tavanda keçe görmek şaşırtıcı.
fakat bir sorun var. keçe haricinde başka hiçbir şey konulmamış. oyüzden ben işime tavandaki metalin üzerini bituself ile kaplayarak başladım. açıkta çok fazla metal olduğu için muhtemelen yolda gürültü yapacaktı. tabiki arabanın orjinal yalıtımına dokunmadım. son olarak akustik yalıtım için sünger döşeyip kapatacağım.
sesin yankı yaptığı yerlerde akustik süngeri kullanmalıyız. ki ses çabuk yok olsun ve gürültüye dönüşmesin.
tavan döşemesini yıkamak isteyenler bunu yapmasın. sanırım deforme olduğu için tavsiye etmiyorlar. ben sadece asprin denen temizlik spreyi ve kağıt havlu kullandım. temizlerken bastırırsanız hemen kırılıyor. çok narin. özellikle kenarlar hassas. dikkatli sökmek ve temizlemek lazım.
taban
taban bir arabanın en çok ses aldığı yer. malesef döşemelerin oturması için fazla miktarla yalıtım malzemesi döşenemiyor. yani bize en incesi ve en çok sesi keseni lazım.
özellikle ses yalıtımı isteyenler mutlaka çok ağır maddelere bakmalılar. yalıtmanın ilk adımı sesin geçmesini engellemek ve bloklamak ..
bu yüzden , bitüm , kauçuk , bariyer kullanmalıyız.
toyotada olmayan , tabanda boydan boya serili bir plastik bariyer ciddi miktarda sesi engeller. fransız otolarında çok kullanılıyorlar. benim arabamda ise sadece yolcu koltuk altında ve motor bölmesinde var..
tabandan ses almaması imkansız. ama sesin şeklini değiştirip bizi yormayacak forma getirebiliriz. ki almanların yaptıklarıda tam olarak bu. tabanda poliüretan sünger kullanırsanız ses gitmez ama gürültü çok azalır. fakat kalın seremediğimiz için hem ağır hemde etkili olan kırpılmış sünger , kauçuk sünger tercih edebilirsiniz. böylece özellikle ince sesler kalın seslere dönüşür.
arabanın tabanı davul gibi. yoldaki titreşimlerin tamamını yükselterek geri veriyor. işte bu yüzden metalin titreme frekansını düşürmeliyiz. birçok kişinin yaptığı gibi bituself yapıştırmak seslerin daha tok gelmesini sağlar. teneke hissi gider.
ben ise icat çıkarttım. alanımda bir ilki gerçekleştirdim ve 18 kg lık bitüm bidonu aldım. bu duvarlara sürülen ve suyun geçmesini önleyen boyadan biraz kalın bir madde. zifte benziyor. ve muhtemelen çok benzerler

aldığıma biraz pişman oldum. çünkü kurumuyor. üstüste sürmeyi planlamıştım ama olmadı. bende talaş ile birleştirerek pasta yaptım ...
rollsroyce gibi markaların sesi engellemek için kullandıkları ağır materyaller var. tabanda kullanıyorlar ve aracın ağarlığı sorun olmadığı için ses yalıtımı mükemmel oluyor.
bizim elimizde bukadar ağır bir materyal olmadığı için ben kendim yapmaya karar verim. bu dediğim bitümlü zift ile talaşı karıştırdım ve tabana uyguladım. arabanın orjinal yalıtım maddesine çok benzer bir karışım çıktı. üstelik tahta çok iyi bir yalıtım maddesi. işe yarayıp yaramadığını bugün bilmiyorum. ama bu uygulama sanırım türkiyede bir ilk oldu. örnek olmaması dileği ile
yeni araçların ses yalıtım materyalleri sadece pedalların hemen altına kadar uzanıyor. en sessiz araçlarda bile kauçuk köpük motor bölmesini kapatırken lastik davlumbazlarının denk geldiği yerlere kadar uzanıyor. ama hepsi ayak konulan hizaya kadar geliyor. yani asıl ses bu bölümden alınıyor. toyota henüz davlumbazda yalıtım kullanmıyor. buda sesin açık olarak doğruca bize gelmesine neden oluyor. bu durumu davlumbaz ve içine konulan maddeler ile azaltabiliriz.
kapılar
kapılara dikkat etmenizi özellikle tavsiye ederim. çok ciddi miktarda ses fitil ve kapıdan geliyor.
yapmamız gerekenler belli. ilk adım bituself. metali güzelce silip mümkünse her yerine yapıştırmak lazım. ama su kanallarını tıkamamaya dikkat ediniz.
kapı içi boş bişey olduğundan akustik süngerlerden yapıştırılabilir. döşeme altına ise kauçuk veya firex gibi ağır ve yer tutmayan süngerlerden konulmalıdır. keçe kapı içinde su tutabilir. ayrıca motor sesini güzel engelleyen keçe yol sesini fazla kesmez..
kapıların düzgün oturup fitillerin sağlıklı olduğuna emin olun. benim 2. ve 3. fitil uygulamaları gibi fikirlerim var. yaparsam eklerim. faydası olacağına kesinlikle eminim.
bagaj
arabanın diğer yerlerine yalıtım yaparsanız motor sesinden çok eksoz sesi içeri girmeye başlıyor. bagaj çok geniş bir alan olduğundan özellikle döşeme içlerine akustik sünger konulmalı. hatta bu sünger bagaj kapağına bile yapıştırılabilir. onun dışında bituself , bariyer ve ince kauçuk sünger kuralı geçerli.
pütür
geçen yıl aldığım pütürümü fırça ile arabanın altına sürdüm. bende ses olarak hiçbir fark hissetmesem de eminim biraz olsun metali kalınlaştırdığı için faydası olacaktır. malesef fayda etmesi için çok çok çok kalın atılmalı..
motor sesi
mutlaka sesi engellemek için motor bölmesine bişeyler yerleştirin. keçe olur, ağır sünger olur.. ama ince süngerler sadece kabin içinde işe yarıyor. ayrıca döşeme aldında bir ton boşluk var. bu boşluklar keçe ile doldurulduğunda motorun rahatsız sesleri gidiyor ve homurtu kalıyor. eğer titreşim yalıtımı yaptıysanız motor sesi kasaya dağılmıyor. bu konuda en önemli yer orta kolsol , vites ve hatta kol dayamanın altı. arkaya doğru uzanan bu yer hem açıklıkları ile hemde eksoz nedeniyle çok ses alıyor. keçe burada çok işe yarıyor...
poliüretan köpük
arkadaşlar bu ürün yalıtımda başarının anahtarı. asıl amacı su tutmak olan bu köpükler arabanın boşluklarını doldurmada çok etkili. ve sesi ciddi miktarda kesiyorlar !!
ben tavanda, direklerde, kapı çıta altlarında kullandım. belki bukadarı sizin için önemli olmayabilir fakat arabada bazı yerler varki hayati .
arabanın tekerlere bakan kısımlarında boşluklar var. bunlar çok fazla ses yapıyorlar. belki doldurulmak üzere bırakılmış boşluklardır ama malesef kimse doldurmamış. ayrıca su kanalı ile ilgisi yok.
özellikle ön tekerlere bakan yerlerde çok büyük bir boşluk var. işte bu yüzden toyotanın yol sesini kesemiyoruz.
birde arka tekerlerde boşluk var. ben kapı kilidini çıkartıp içine köpük bastım. ve çok ciddi miktarda köpük sıktım. şimdi tok bir ses alıyorum.
unutmayın , ön tekerlerdeki boşluklar sadece aracın orjinal yalıtımı kalktıktan sonra ortaya çıkıyor.
şuanda arabamda hemen hiç yalıtım maddesi yok ama bu hali ile yola çıktığımda gördüm ki sadece bu boşlukların doldurulması bile sesi bitirmiş. inanılmaz bir fark var. herkese tavsiye ederim.
resimlere bakınız. eğer köpük kullanacaksanız :
markalı bir ürün alın. ne kadar köpürürse okadar iyi. bu ürünler sıkıldıktan sonra genişleyip boşlukları kapatıyor. bu yüzden çok iyiler. hem poliüretan olduğu için hemde boşlukları kusursuz örttüğü için harika bir ürün. ses yalıtımı ise süper.
kullanırken biraz az sıkmak gerek. çünkü ciddi miktarda hacmi artabiliyor. üzerinde doldurulacak alanın sadece üçte birini sıkın desede kaliteli bir marka çok ciddi hacmini arttırıyor. boşluğa sıktıktan sonra mutlaka tüm boşlukları kapatın. ben bantladım ama yinede biraz dışarıya taşırdım.
neticede pedalların arkasındaki bütün boşluk doldu. hatta önden arkaya uzanan ara bölmenin bile içi epeyce boşmuş. her yere bu spreylerin ufak boruları ile sıktım. sonuçlardan memnunum..
yalıtım işinin kolay olmadığını söyledik. umarım benim başıma gelenlerden sonra yalıtım yapmaya niyetli arkadaşlar daha kolay bu işleri görürler...