0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alperim turbolu motorlarda belli bir devirden sonra turbo devreye girer kullanıcı motorun ne zaman rahatladığını arabanın gaz pedalına verdiği tepkiyle rahatça anlayabilir yani gaza dokundukça motor devri rahatça artıp araba hızlanıyorsa vites değiştirme zamanı gelmiştir veya artık gaza yüklenmeyip o süratte araba kullanılmaya devam edilir.
Ağabey, aslında turbo her devirde devrededir, Sadece sağladığı hava basıncı değişir. Motor devri arttığında egzost gazı basıncıda artarak, motora giren havanın basıncını arttırır. Dediğin olay, ekonomik sürüş için geçerlidir. O konuda katılıyorum.
Atilla bey, ucuz diye mi fiat alıyordun
yahu ne bileyim fiat dedinmi aklıma hep o dandik doblo falan geliyor
hocam ne ucuzu ya oğlumun yüzünden. bu arada fiat coupenin(turbo olanının) seriliğini 8.50 de bulamadım.
Alperim yanıldığın ufak bir nokta var, dizel olsun benzinli olsun turbo motorlarda arabanın özelliğine göre turbo değişik devirlerde devreye girer. mühim olan turbonun dönmesi değil işlevine başlamasıdır. benim fiat coupe turbo tam 3200 devirde göreve başlardı o devire kadar 150 beygirlik araba 3200 e gelince altından fırlayıp giden 250 beygire dönüşürdü. fiorinodada 1.3 multijet 1700 devire kadar yaklaşık 40-45 beygir olan motor gücü 1700 dd de 75 beygire fırlardı. ECU programı gereğince motorlar değişik devirlerde turboya geçerler. esasında gerekmedikçe turboyu devreye sokan devirlere çıkılmaması yakıt ve turbo ömrü açısından faydalıdır.
Tunç bey, Atilla abimiz olayı güzel anlatmış, Turbolu motorda turbo herdaim döner ama her devirde basınç üretmez, örnek D-4D verirsek,Turbo 1800 ile 3000d/d arasında güç ürettiğine göre, bu motorla uzun süre 3.100 ile 4.000d/d arası kullanmamız demek o motoru normal atmosferik olarak kullanacağız anlamına gelir. Diğer taraftan, 120.000km' dir Cruise ile her uzun yolculuğumda 8 saat boyunca 110 ile gitmekteyim, bu sürati +-2.500d/d da yakalayan motorun Turbosu da 8 saat boyunca tam performansla çalışıyor. Yani uzun süreli Turbo devirlerinde hatta sabit şekilde kullanmanın bir sakıncası olacağını zannetmiyorum, turbo mili fabrikanın önerdiği viskoziteyle yağlandığı ve motorun soğutma sistemininde sağlıklı çalışmasında aksama olmadığı sürece, örnek: 1.000.000km boyunca o turboya ve motora bir şey olmaz.Benzin veya diesel, fabrikasyon üretilmiş olan Turbolu motorların iç malzemeleri ve hatta radyatörü atmosferik motorlardan farklı olduğunu biliyorum, bunu Ufuk bey onaylayabilir veya çürütebilir.
tekin bey yapmayın, 3100dd ile 4000dd arasında ilerlerken, sizin wastegate iniz açık vaziyette, turbonuz tamamen dolu ve maksimum basıncı üretiyor olacak.
Alper 1.3 multijet aklımda yanlış kalmadıysa 1700 devirlerde arabayı hoplatıyor o devirin altında motorda hiç can yok, coupede tam 3200 devirde araba bir anda altından kaçıyor, teknik terimlere pek fazla aklım ermiyor ama kullandığım arabaları çok iyi inceler ve soruştururum. benim coupe ONNO usta tarafından izmitteki markalar şampiyonasına özel olarak hazırlanan arabaydı ve malumatları ondan almıştık.
bende de corolla d-4d var, şehir içi kullanırken devir 2000'e gelince vites yükseltme ışığı yanıyor, yükseltince de 1500 lere düşüyor, bende fazla gaz vermiyorum ve çoğunlukla 2000 devrin altında kullanıyorum, yanlış mı yapıyorum acaba?
teşekkür ederim, o zaman vites göstergesini dikkate almayayım mı?