0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
dsg şanzıman ile mmt şanzıman karşılaştırılmasıda yanlış bir durum zaten biri tam biri yarı olamatik.multidrive s ile dsg kıyası daha mantıklı olabilir.Kesinlikle kötüdür demiyorum turbo benzinli motorlar . ama km si 100.000 i geçmiş turbo motorlu bir arabaya kesinlikle yan gözle bile bakmam bu benim gözlemlerinden kaynaklı bir şahsi fikirdir taabikide.metalurji çok gelişti tamam kabul ediyorum o sıkıştırmaya dayanıklı pistonlar gömlekler üretiliyor ama ben hala daha geçiş aşamasında olduğumuzu düşünüyorum.Hala bazı sistemlerin tam turmadığını düşünüyorum bu şahsi fikrim değil ufak tefek gözlemlerimde söz konusu bu durumda tabiki.2. el tsi araba alırmıyım evet alırım ama 50.000 km yi geçmemişse bir 50.000 de ben yapar satarım.daha fazla kullanmam.
Maalesef yanlış biliyorsunuz. DSG yarı otomatik şanzımandır multi mode tan farkı çift kavramaya sahiptir. O yüzden vites çok hızlı ve sarsıntısız geçiş sunar. Murat bey, bence şu olur. bence bu olur demekle şu kadar km. gider demekle iş bitiyorsa siz bildiğinizi okumaya devam edin. Bir sakıncası yok. 100.000km. canım ülkemde halen psikolojik sınır. Unutmayın bu araçlar şahin doğan değil yada TSI'ın kullandığı soğutma sistemi senin kullandığın araçtan çok daha öte de... Ben Yaris'imi 137.000 km.de aldım şu an 160.000 km. ye gelmek üzereyim. Size göre bu aracı hurdaya ayırıp keselim ne dersiniz? Nasıla turbo var (Turbo üzerindekidir halen değişmemiştir.) Ama ben paşa paşa biniyorum. Varsayımlarla veya kulaktan dolma bilgilerle hareket etmenin kimseye faydası yok. Turbo&atmosferik konusunda daha fazla yorum yapmayacağım. Nasılsa herkesin bir bildiği var...
Şimdi öncelikle bazı konulara açıklık getirelim. Turbo dk.da 100.000-120.000 devir dönen bir mile sahip ve bu mil yağ ile soğutuluyor. Her hareketli parçanın aşınmalardan dolayı bir ömrü vardır. Buraya kadar hem fikiriz değil mi? Ancak turbo motorun bir elemanı değil. Turbonun direk bir ömrü var diyemiyoruz. Ancak ortalama 150.000-250.000km.leri buluyor. Elbette 10.000km.de turbo sorunu yaşayanda oluyor. Ancak bunu genelleme yapamayız. 5 yıl izlenecek bir durum yok. Zamanında Onno usta'da küçük hacimli turbo dizellerin sonunu pek parlak görmemiş ve yazılarında yerden yer evurmuştu. Şimdi sorsanız ballandıra ballandıra anlatıyor. VW turbo motoru yeni kullanmıyor. 1998 yılında üretilen 1.8T motor halen çok başarılı ve dayanıklı...TSI motorlara gelirsek... FSI'ın turbosu yani TFSI'da diyebiliriz. Zaten Audi ismi TFSI olarak devam ettiriyor. 170PSlik GT ve Jetta'da kullanılan BLG kodlu motor TSI'ın ilk lansman motoruydu ve bir gövde gösterisiydi. Ancak MK5 GTI 2.0lt 200HP olunca bir çok otomobil dergisinde bile GT-"I" a gerek var mı GT'de neredeyse onun kadar hızlı deniyordu. O zaman single charger yani CAXA kodlu 122PS lik motor çıkmadığından piyasaya 140 ve 170lik iki motor olarak twincharger olarak çıktı. Akabinde CAXA çıkınca MK6'da 170lik motoru 160 a çekip 140lığı kaldırdılar. Bu kasada artık GTI'da 211PS e yükseltilerek ticari anlamdaki kaygılarda yok edildi. Yani iş biraz ticari dayanıksızlık durumu yok. Tabi 2007 yılında sandık motor gelen bazı araçlar oldu. DSG şanzımana gelirsek; sizin mekanik seslerin geldiğini belirttiğiniz 7 ileri kuru kavramaya sahip olandır. Maliyet açısından 6 ileri yağlı kavramadan uygun olması ve daha harmonize bir hızlanma sağladığından artık bu şanzıman tercih edildi. Evet DSG'de problemler var mı? elbette var. Ama sequantial hangi şanzımanda problem yok Allah aşkına söyleyebilir misin? Toyota'nın MMT şanzımanı gibi her 20.000km de adaptasyon istemiyor. Rezalet bir actuator motoru yok. Her vites atışında öne yığılmıyorsunuz. MMT'den gelen mekanik sesler ne olacak? Yani MMT ile mukayese bile edilemeyecek kadar iyi bir şanzıman. Tork konvertörüne sahip değil. Sizin bahsettiğiniz tork limitörü olmalı... Bu konuda nasıl bir sıkıntı yaşanıyor anlamadım. 7 ileri şanzımanların tork limitörü 287Nm'dir. Yani kulaktan dolma fikirler ile bir firmayı kötü görmek maalesefi pek rasyonel bir yaklaşım değil. Bence fikir sahibi olmadan önce bir kullanmak lazım. Kullanmaktan kastım binip bir gün gezmek değil tabi...
Murat değil Mehmet neyse önemli değil kürşad bey . Evet yanlış biliyormuşum dsg şanzımanı kullandığımda tam otomatik hissi verdiği için öyle sanmıştım başarılı bir şanzıman kesinlikle lafım yok. Ben şahsi fikrimi dile getirdim sadece bizzat ben 40.000 lira verip 130 000 km de araba almam. Araba konusunda titizimdir azcık. 140.000 e dayanmış atmosferik yada özellikle turbo motorlu bir arabayla uzun bilmediğim bir yola gitmek beni tedirgin eder. Kulaktan dolma bilgilerden ziyade hayatının büyük bir bölümü sanayide geçen bir insan olarak ben tedirgin olurum sorun çıkarmaz belki evet ama ben bu konuda titiz olduğum için cümlelerimin başına ben olsam diye ekledim. Kusura bakmayın kürşad bey ama bunlar şahsi fikirlerim benim herkes sizin kadar aracıyla ilgili değil bakımlarının tam yapıldığını yada aracın ne kadar yıpratıldığını 2. elde anlamamız mümkün değil . ben genç yaştaki kardeşlerime kötü tecrubeler edinmemeleri için garantici olmaları gerektiğinden bahsettim . km arttıkça hasar oluşum yüzdesinin arttığını dile getirdim. turbo motorlar ın atmosferik motora göre bu yüzdesinin fazla olduğunu söylemekti amacım. aracınız sizindir sizi bilen çevreniz e zaten rahatlıkla satabilirsiniz bu aracı fakat ben 40.000 lira verip (35-40 bin arası araba arıyoruz demişler) 160.000 de bir araba almam gerekirse 3 bin fazla verir düşk km almaya çalışırım.
1.8 T de birileri turboyu eline aldı diye motor kötü olmaz. Bu konuda 5-10 tane yazı görünce yada serviste turbosu değişen 15 tane araba görünce 100.000 lerce satılan araba kötü olmaz. Elimizde bir istatistik olsa o zaman yorum yapabiliriz. bu arada hatalı yazmışım ilk 1.8T motor 96 yılında üretildi. 1.8 T makine de dikine ve boyuna olmak üzere yaklaşık 10 dan fazla motor kodu var. İlk yapılan seride kullanılan turbo da problem olabilir.Yağ veriyor olabilir... Ancak VAG bu motoru yıllarca bir çok aracında kullandı. Sonuçta VW turbo üreticisi değil. Ya Borg Warner'dan yada Garrett den alıyor. eğer bu motor bu kadar başarısız olsaydı. Bu kadar uzun süre bir çok modelinde kullanmaz. Revizyona giderdi. O yıllarda da otomobille ilgilendim. Ama hiç bir firmayı delicesine kötülemek adetim değildir. Dersen ki FSI başarısız bir motordur sana eyvallah derim. Bence VW için boşa zaman ve para harcanmış alan müşterilerin de mağdur olduğu bir motordur. TSI'lar 1 sene geçmeden serileri yenilendi demişsiniz. Maalesef TSI 2006 senesinde çıktı ve 2009 senesinde udate gördü. Ayrıca adamlar motorlarına bu kadar güvenmeseler bütün gruptaki bir çok arabaya bu motorun farklı versiyonlarını kullanmazlar. Yani benim bir şeyi savunmama gerek de yok. Merak eden inceler ve görür. İlgini çekerse TSI motorun self study programı http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_359.pdf bu tabi ilk çıkan halidir. Bundan sonra 2007 sonunda ECU değişmiş ve MED 9.5Ten MED 17.5.1 e geçilerek daha gelişmiş bir ecu ile yola devam etmiştir. Şimdilerde ise MED 17.5.5 kullanıyor.turbo yapmayı bilen firma demek biraz abes olur. Bir çok firma turbo araç yapıyor ve bu konuda büyük bir çoğunluğu da başarılılar. kullandıkları turbolar küçük olunca ve sen bu ekonomi amaçlı araba ile sürekli topspeed yapmaya kalkıp turboyu gümletince firmalar kötü olmuyor. Bunlar bakkal, bujiteri değilller koskoca dünya devi firmalar...Bu arada turbonun segmanını nasıl dağıttınız? turbo da segman?
fikirlerimizin bağdaşması mümkün değil bu amaçla uzatmıyorum, sizin yaptığınız incelemeler ve takipler sonucunda siz çok farklı şeyler görmüşsünüz bende çok farklı şeyler gördüm.turbonun segmanını dağıtmadım, ateşleme yüzünden araç vuruntu yapınca, üzerine giderek 4 nolu pistonun segmanlarını dağıttım ve piston kolu kranka vurdu, turbo 1.7lere kadar çıkmasına rağmen sorun yaşamadım, turbo sağlam kaldı. ben arabanın fazla üzerine gittim, o da bana böyle karşılık verdi.
fikirler bağdaşmak zorunda değil. Maksat konuşmak, fikirleri tartışmak. Ben kesin bir yargıya direk varmak istemiyorum. Şimdi bende o zamanda böyle bir araba alsam 2 defa üst üste turbo değiştirsem bende sinirlenirdim. Ancak bu araba işlerinde böyle şeyler oluyor. O yüzden direk küsmemek lazım. Bardağın dolu tarafından da bakabilmek lazım. Bu arada başına gelen olay kötü olmuş. geçmiş olsun. Konu zaten Auris vs Golf konusundan turbo vs atmosferik konusuna döndü. Konuyu açan arkadaş belki de kararını verip arabayı almıştır bile herkese iyi geceler dilerim.
turbo değişimi şöyle oldu yanlız, modifiye maksatlı değiştirdim ben aracımın turbosunu, orjinal turbom 0.4bar cont. dan 0.7ye çıkardım, yeterli gelmedi, büyük turbo taktım aracıma, onunla 1.1 bar cont. bastım, 15bin km sorunsuz kullandım, ardından ateşleme sorunu oluştu, onun çok üzerine gidince segman dağıttım, 2turbom da hala sağlam, hiçbir işlem görmediler. bi tanesi aracımda bir tanesi evimde, yanlış anlaşılmak istemem. olay bu şekilde gelişti.
anladım..peki 30-40 bin tl arası hb tasarruflu donanımlı araç tavsiyeleriniz nasıl olur? biraz fazla soru sorduk ama kafamız çok karışık
yok turbo büyüttüğünü anlamıştım. Volvo'larla çok ilgilenmem ama araban S40 2.0 T mi? T4 turbosu mu taktın aracına?missfire mı oluyordu? araç üst devilerde fakiremi düştü. wideband bağladın mı? aynı yazılım ile mi turbo büyüttün? Bir de normalde 04. bar basarken basıncı açtınız. Akabinde 1.1 bar bastın? yakıt pompası yakıt yetiştirebildi mi? merak ettiğimden soruyorum.
dediğiniz astra yeni kasa mı oluyor?
tabi, aracım orjinalinde t2 kodlu, s40 2.0t , 163ps lik seriden , tr kayıtlarında 160olarak geçsede, 97-99modeller t1 160ps , 00 modeller t2 163ps , 01-04 modeller t3 165ps , motor koduyla geçiyorlar, ilk başta sadece yazılım uygulaması yaparak standart turbomu 0.4bardan 0.7bara çektim, çok ciddi bir gelişme olmadı, +15-20ps kadar aldığıma inanıyorum, çok fazla denemeye rağmen, dynoda net bir sonuç alamadım, otomatik şanzımanım yüzünden, arkasından bu güç bana yeterli gelmediği için, bahsi geçen t4 turbosunu(14t) aracıma taktım, önceki yazılım destekledi 0.9barda sağlıklı şekilde yürüyordum, wideband ta, 1-2-3. viteslerde oturduğumda 10.7 değeri sabit kalıyordu, arkasından beyin komutuyla basıncımı yükselterek, enjektör basınçlarıda buna göre ayarlandı, yani remap uygulaması yapıldı, 1.3-1.4 gibi peak atıp 1.1cont basınç sağladım, yine wideband üzerinde denemeler yaptığımda aracım 1-2-3. vitesler de gaza oturduğumda sabit bir şekilde 10.3 değerini verdi, normalden az bi zengin gibiydi fakat, sorun olmayacağı düşüncesiyle bu şekilde aracımı yaklaşık 15bin km kullandım, ateşlemede bir sorun oluştu ve bunu çözemedim, aynı gün içinde araca fazla yüklenince, muhtemelen fakire kaldım, kesinti yaptığı için araç muhtemelen sürekli peak attı, bende çok fazla üzerine gittim, ve ciddi bir şekilde kucakladım motoru2.0t alt yapısı güzel bir araç , 850r turbosuyla bile kullanılsa altyapısı yeterli, enjektörler 325cc ki, bu çok ciddi bir boyut, yakıt pompasını değiştirmeyi düşündüm, walbroke tu yanlış hatırlamıyorsam, fakat düzgün bir afr yakaladığım için değişiklik yapmaya gerek duymadım, benim tek korkum şanzımandı, ama gariptir, en ufak bir sorun dahi yaşamadım, aracım son halinde, ciddi yapılmış vteclerden biraz daha hızlıydı