Gönderen Konu: Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?  (Okunma sayısı 25186 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 39650
  • Model Yılı: '12
  • 96 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?
« : Kasım 22, 2011, 21:02:28 »
selam  arkadaşlar. 2005 hb aracımda özellikle paket taşlı yollarda kaliper pimlerinden ses geliyor !!! servis değişim diyor ancak onlarda 6 ayda yine ses yapmaya başlıyorlar. pimlerime servisin özel gresinden sürdüm ses sadece 2000 km kesiliyor gene başlıyor. daha sonra tornada pimlere çok ince diş açtırıp oring denen lastiklerden taktım bu seferde frenin takıldığını düşünüyorum çünkü balatalar çabuk erimeye başladılar. değişim , gres ve oring dışında tavsiyesiye olan varsa tavsiyelerinizi bekliyorum. sanırım bu toyotanın kronik hastalığı...

Toyota Club Türkiye

Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?
« : Kasım 22, 2011, 21:02:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?
« Yanıtla #1 : Kasım 22, 2011, 21:11:00 »
  O ses muhtemelen fren balatalarının diske çarpmasından geliyordur. Fren balatalarını birbirinden ayıran yaylar olması lazım, yerlerinde olduğundan ve işlevini tam yerine getirdiğinden emin olun bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Kasım 27, 2011, 23:28:04 »
kesinlikle değil. pimler yağlanıp yerine takıldığında ses kesiliyor. orda yaylı bir mekanizmada yok. defalarca servistede söktük. sadece değişim öneriyorlar... servisinde teşhisi pimlerin incelip yatağın yani taşıyıcıların oluklarının bollaşamsı... inşallah değişim harici çözüm buluruz..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Kasım 27, 2011, 23:37:05 »
Yaylı mekanizma yok ise daha tuhaf. Sizin araçta balataları diskten ayıran sistem nasıl? ;)
Orada hareketli parça balatalardır ve hareketini pistonlardan alır. Onlarda kapalı sistemdir. Muhtemelen yağladığınızda, yağ başka bir yere de geliyor ve sadece sesin oluşmasını önlüyordur, hareketi değil.
Sorunun kaynağını tam teşhis edemediğiniz için çözüme ulaşmanız zorlaşıyor bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 28, 2011, 00:08:49 »
bu pimler çok mu pahalı ki abiler.. bizim de pimlerin yağının akmasını engelleyen körük şeklindeki lastiklerin iki tanesi yırtılmış... bu pimler paslanmış.. balata sıkıyor bizim arabanın şu an bile... konudaki parçalardan bahsediyorsunuz değil mi ??

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=39025.msg522914;topicseen#new
94' reno broadway :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 29, 2011, 23:18:36 »
körükleriyle birlikte taşıyıcılar takım satılıyor ve takımı 400 ile 600 tl arası. siz sistemi incelemediniz sanırım orda "KESİNLİKLE YAY YOK" .bir sonraki servise gittiğimde size fotolarınıda çekerim. sorun pimlerin incelmesi ve taşıyıcılardaki pim yerlerinin genişlemesi. ama genişleme milimetrik gres o açığı kapatıyor ama sadece 2000 km kadar. resmler çok iyi olmuş aynen ordan bahsediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • toyosan alternatif otomotiv hizmetleri
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '07
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 29, 2011, 23:31:52 »
arkadaşlar kaliper pimlerinin geçtiği yuvada bir miktar çalışma boşluğu vardır bu boşluk içinde lastik conta bulunmakta zamanla aşınan lastik nedeniyle özelliklede balata bir miktar aşındığında ses çoğlamakta bunu çözümü için pimlerin değişmesine gerek olmayıp pimler üzerine bir kaç o-ring kanalı açılmalı(tornada) açılan kanallara uygun o-ring takılarak ses giderilmektedir.
ALTERNATİF OTOMOTİV ÖZEL SERVİS....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 29, 2011, 23:37:20 »
körükleriyle birlikte taşıyıcılar takım satılıyor ve takımı 400 ile 600 tl arası. siz sistemi incelemediniz sanırım orda "KESİNLİKLE YAY YOK" .bir sonraki servise gittiğimde size fotolarınıda çekerim. sorun pimlerin incelmesi ve taşıyıcılardaki pim yerlerinin genişlemesi. ama genişleme milimetrik gres o açığı kapatıyor ama sadece 2000 km kadar. resmler çok iyi olmuş aynen ordan bahsediyorum.
yaylı sistem var ama kaliperlerin üzerinde sanırım... gres yağının 2000 km den uzun gitmesini istiyorsanız o körüklü şekildeki lastiği oraya tas tamam oturtmanız lazım... o lastik yırtık ise değiştirmeniz gerek.. ben araştırdım.. o lastiğin aynısı el freni tellerine toz kaçmaması için kullanılandanmış.. çıkmacıda olmuyor.. sıfırı 12 tl o telin.. alıp biz bile takabiliriz aslında

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Kasım 30, 2011, 09:26:21 »
Büyük harf kullanmak oldukça büyük bir terbiyesizlik bence. Şimdilik yazınızı silmiyorum. ;)
 Balataları diskten nasıl bir sistemle ayrı tutuklarını söylerseniz bende yay olmadığına ikna olacağım. ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Kasım 30, 2011, 09:33:40 »
  Şu sayfa sanırım yardımcı olur. Şim ve Yaylara dikkat. ;)

http://www.sonkar.com.tr/pages/tab_content.asp?cid=31

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 01, 2011, 12:01:35 »
yaylı sistem var ama kaliperlerin üzerinde sanırım... gres yağının 2000 km den uzun gitmesini istiyorsanız o körüklü şekildeki lastiği oraya tas tamam oturtmanız lazım... o lastik yırtık ise değiştirmeniz gerek.. ben araştırdım.. o lastiğin aynısı el freni tellerine toz kaçmaması için kullanılandanmış.. çıkmacıda olmuyor.. sıfırı 12 tl o telin.. alıp biz bile takabiliriz aslında
  emrah el fren telindekilerin bir tarafı kalın tam fren kaliper pimlerine uyar. ama diğer kısmı telin çapı kadar. o kısmı kaliper pimine oturtamazsın daha geriden kesip biraz daha geniş tarafından takmayı denesen bu seferde kısalmış olacaktır. gerekli çalışma aralığı ortadan kalkacaktır. oring olayıda bana cazip gelmedi freni bıraktığımızda fren diskine uyguladığımız basınç kaybolucak ve balatalar gevşeyecek ama oringler balatanın tam olarak diskten ayrılmasını engelleyebilir o nedenle bahsedildiği gibi çabuk aşınmalar yaşanabilir. hakan bey bahsettiğiniz yaylar fren balatasının kaliper içindeki çalışma boşluğundan dolayı ses yapmasını engellemek için. balatanın diskten ayrılmasını sağlamıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 01, 2011, 12:34:08 »
  emrah el fren telindekilerin bir tarafı kalın tam fren kaliper pimlerine uyar. ama diğer kısmı telin çapı kadar. o kısmı kaliper pimine oturtamazsın daha geriden kesip biraz daha geniş tarafından takmayı denesen bu seferde kısalmış olacaktır. gerekli çalışma aralığı ortadan kalkacaktır. oring olayıda bana cazip gelmedi freni bıraktığımızda fren diskine uyguladığımız basınç kaybolucak ve balatalar gevşeyecek ama oringler balatanın tam olarak diskten ayrılmasını engelleyebilir o nedenle bahsedildiği gibi çabuk aşınmalar yaşanabilir. hakan bey bahsettiğiniz yaylar fren balatasının kaliper içindeki çalışma boşluğundan dolayı ses yapmasını engellemek için. balatanın diskten ayrılmasını sağlamıyor.

serdar abi ben bunu bana tarif eden yedek parçacıdan hangi ustaya yaptırdı ise sorup oraya götürecem.. eğer sıkıntısız takabilirlerse sizlere de tarif ederim.. adam dedi ki o parçaları yetkili serviste bile bulamazsın ancak böyle olur  :-\ .. hatta şu an sorunsuz çekilde kullanıyormuş.. hyundai accent miş aracıda

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Aralık 01, 2011, 13:52:52 »
  Konunun daha net açıklanması ve herkes için faydalı olması açısından şu linki veriyorum. Umarım herkesin işine yarar.

http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/motorlu_araclar/moduller/fren_sistemleri.pdf

Özellikle Diskli Tip Fren Sistemi sayfası konu hakkında açıklayıcı bilgiler sunmaktadır. Burada Şim 'in balataların sallanmasını önlediği (titreşim önleyici), Yayın ise balataları birbirinden ve dolayısı ile fren diskinden ayırdığı anlaşılabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 01, 2011, 14:16:40 »
kaliper sesi toyotanın kronik arızası , verso benim 5.toyotam, bütün hepsinde kaliper sesi vardı,yaşadığım yerin yolları parke , verso daha   2 bin km de  onda bile buses başladı ,boşuna uğraşmayın bu ses kesilmiyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Aralık 03, 2011, 20:26:26 »
Hakan Bey büyük harf kullanmamı terbiyesizlik görüyorsanız konuyu silin. Burda birşeyi tartışıyoruz bilmem farkındamısınız ? terbiyesizlik ettiğimi düşünmüyorum. Birçok kişiye sorduğum ve gözümle gördüğüm bir konuda ısrarcı olmam size terbieyszilik geliyorsa yazık... Sistemde yay yok. sizin bahsettiğinizle benim bahsettiğim yerler farklı sanırım. benim söz ettiğim yerde yay yok. sadece körük , pim ve taşıyıcı var. haklısınız "yay ve şim takımı" diye toyotanın kataloğu bile var ama benim dediğim yerde yay kesinlikle yok ( küçük harfle ) . sistemin çalışmasıda frenden ayağınızı kaldırıp basınçı kaldırdığınızda balatalar hızla dönen diskten ayrılmasıyla oluyor sanırım. çünkü serviste ( Balıkesir / Bandırma Toyota Altan ) yay olmadığını söyledi. çünkü ben orada hiç yay görmedim. serviste yayın kampanalı sistemlerde olduğunu söylüyorlar. Emrah Bey ' in dediği gibi o-ring lastikleri güzelce oraya oturtacak pimin sıkışmasını engelleyecek bir usta bulamam lazım sanırım...  Sözü edilen el freni telinin ses yapabileceğini düşünüyorum. zaten sıkıntı bollaşan taşıyıcı oluğunda demirim demire yani pimin taşıyıcıya çarpması söz konusu. oraya çelik tel yine ses yapar düşüncesindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Aralık 03, 2011, 20:29:51 »
Haklısınız Ahmet Bey parke taş ağarlıklı. Teşekkür ederim size.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #16 : Aralık 03, 2011, 20:58:36 »
  Öncelikle büyük harf kullanımının ne anlama geldiğini araştırmanızı öneririm. O zaman ne demek istediğimi anlarsınız ama yazınızdan bunu bilmeden yaptığınızı anlıyorum, böyle ümit ediyorum. ;)
 Burada amaç benim ya da bir başkasının haklı olması değil, konunun herkes için faydalı olmasıdır.
 Eğer bir usta; yay sadece kampanalı sistemde olur diyorsa ben bir şey söylemiyorum. ;)
Siz zaten yazınızda benim söylediğimi belirtmişsiniz, muhtemelen teknik detaylara hakim olmadan. Fren pedalından ayağınızı çektiğinizde kaliperdeki pistonlar geri gider. Ama balatalar bu durumda sadece serbest kalır (küçük bir çalışma aralığında). Bahsettiğim yaylar da balataları disk yüzeyinden uzaklaştırır. Ben kesin oradadır sorun da demedim hiç bir zaman ama ilk bakılması gereken yerlerden birisi bahsettiğim bölgedir. O bölümde zaten hareketli ve dolayısı ile ses yapmaya müsait parça balatalar ve dolayısı ile yaylarıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 04, 2011, 12:45:58 »
  Konunun daha net açıklanması ve herkes için faydalı olması açısından şu linki veriyorum. Umarım herkesin işine yarar.

http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/motorlu_araclar/moduller/fren_sistemleri.pdf

Özellikle Diskli Tip Fren Sistemi sayfası konu hakkında açıklayıcı bilgiler sunmaktadır. Burada Şim 'in balataların sallanmasını önlediği (titreşim önleyici), Yayın ise balataları birbirinden ve dolayısı ile fren diskinden ayırdığı anlaşılabilir.
hakan bey bu işin okulunu okudum ve meslek olarak bir süre yaptım. bana güvenebilirsiniz. disk sistemde yay kesinlikle o fren balatasını geri çekemez. nedeni ise balataları yerine taktıktan sonra üzerine gelerek balataları geçtiği yuvaya bastırmasına yaraması içindir. şimdi şöyle anlatayım. bu zamana kadar yüzlerce fren balatası değiştirdim. ve yeni balatayı takarken piston ilerde olduğu için geri itilmesi gerekir ( kaliper üzerindeki ) bu pistonu itmek için levye kullanılır veya özel bir aparat. bu yaylar kesinlikle pistonu geri çekemez. başka bir örnek olarakta jant kapaklarımızda her yıkamadan sonra hızla biriken balata tozu. sonuç olarak balataları geri çeken bir sistem daha görmedim disk sistemlerde. sadece üzerindeki basıncı alıyoruz freni bırakınca

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 04, 2011, 12:56:02 »
olcay bey daha böyle bir şey denemedim ama tornacılarda değişik malzemeler kullanarak burç yaptırabilirsiniz. pimleri biraz inceltip dışına pirinç yada başka malzemelerden burç yaptırılabilir. sizin anlattığınıza göre frene basıldığında sesin kesilmesi gerekir. bunu deneyebildinizmi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Aralık 04, 2011, 13:01:29 »
hakan bey bu işin okulunu okudum ve meslek olarak bir süre yaptım. bana güvenebilirsiniz. disk sistemde yay kesinlikle o fren balatasını geri çekemez. nedeni ise balataları yerine taktıktan sonra üzerine gelerek balataları geçtiği yuvaya bastırmasına yaraması içindir. şimdi şöyle anlatayım. bu zamana kadar yüzlerce fren balatası değiştirdim. ve yeni balatayı takarken piston ilerde olduğu için geri itilmesi gerekir ( kaliper üzerindeki ) bu pistonu itmek için levye kullanılır veya özel bir aparat. bu yaylar kesinlikle pistonu geri çekemez. başka bir örnek olarakta jant kapaklarımızda her yıkamadan sonra hızla biriken balata tozu. sonuç olarak balataları geri çeken bir sistem daha görmedim disk sistemlerde. sadece üzerindeki basıncı alıyoruz freni bırakınca
Ben zaten gördüğüm için bunu bu kadar iddia edebiliyorum. Hatta eski aracımda o yayları işini çok iyi bilen ve diskleri, balatayı değiştirriken gereksiz görüp! geri koymayan usta! sonucu benim araçta da sesler olmuştu. Uzun süre sonunda bu işi çözmüştüm ve gidip servisten o yayalardan edinmiştim. Zaten serviste satılan balataların kutusundan genelde o yaylarda çıkıyor ama piyasadakilerde o yaylar olmuyor kutuda. Zaten o zaman derinlemesine araştırmıştım o yayların görevlerini. Yaylar yakılınca da ses kesilmişti. Daha net fotoğraf bulsam onu paylaşım üzerinde anlatacağım.

Dediğim gibi burada amaç kesinlikle ben haklıyım, o haklı ya da üstünlük göstermek değil. Bir detayı açıklığa kavuşturmak ve bu sayede burayı okuyan herkesin bilgi sahibi olmasını sağlamak.