0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
körükleriyle birlikte taşıyıcılar takım satılıyor ve takımı 400 ile 600 tl arası. siz sistemi incelemediniz sanırım orda "KESİNLİKLE YAY YOK" .bir sonraki servise gittiğimde size fotolarınıda çekerim. sorun pimlerin incelmesi ve taşıyıcılardaki pim yerlerinin genişlemesi. ama genişleme milimetrik gres o açığı kapatıyor ama sadece 2000 km kadar. resmler çok iyi olmuş aynen ordan bahsediyorum.
yaylı sistem var ama kaliperlerin üzerinde sanırım... gres yağının 2000 km den uzun gitmesini istiyorsanız o körüklü şekildeki lastiği oraya tas tamam oturtmanız lazım... o lastik yırtık ise değiştirmeniz gerek.. ben araştırdım.. o lastiğin aynısı el freni tellerine toz kaçmaması için kullanılandanmış.. çıkmacıda olmuyor.. sıfırı 12 tl o telin.. alıp biz bile takabiliriz aslında
emrah el fren telindekilerin bir tarafı kalın tam fren kaliper pimlerine uyar. ama diğer kısmı telin çapı kadar. o kısmı kaliper pimine oturtamazsın daha geriden kesip biraz daha geniş tarafından takmayı denesen bu seferde kısalmış olacaktır. gerekli çalışma aralığı ortadan kalkacaktır. oring olayıda bana cazip gelmedi freni bıraktığımızda fren diskine uyguladığımız basınç kaybolucak ve balatalar gevşeyecek ama oringler balatanın tam olarak diskten ayrılmasını engelleyebilir o nedenle bahsedildiği gibi çabuk aşınmalar yaşanabilir. hakan bey bahsettiğiniz yaylar fren balatasının kaliper içindeki çalışma boşluğundan dolayı ses yapmasını engellemek için. balatanın diskten ayrılmasını sağlamıyor.
Konunun daha net açıklanması ve herkes için faydalı olması açısından şu linki veriyorum. Umarım herkesin işine yarar. http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/motorlu_araclar/moduller/fren_sistemleri.pdf Özellikle Diskli Tip Fren Sistemi sayfası konu hakkında açıklayıcı bilgiler sunmaktadır. Burada Şim 'in balataların sallanmasını önlediği (titreşim önleyici), Yayın ise balataları birbirinden ve dolayısı ile fren diskinden ayırdığı anlaşılabilir.
hakan bey bu işin okulunu okudum ve meslek olarak bir süre yaptım. bana güvenebilirsiniz. disk sistemde yay kesinlikle o fren balatasını geri çekemez. nedeni ise balataları yerine taktıktan sonra üzerine gelerek balataları geçtiği yuvaya bastırmasına yaraması içindir. şimdi şöyle anlatayım. bu zamana kadar yüzlerce fren balatası değiştirdim. ve yeni balatayı takarken piston ilerde olduğu için geri itilmesi gerekir ( kaliper üzerindeki ) bu pistonu itmek için levye kullanılır veya özel bir aparat. bu yaylar kesinlikle pistonu geri çekemez. başka bir örnek olarakta jant kapaklarımızda her yıkamadan sonra hızla biriken balata tozu. sonuç olarak balataları geri çeken bir sistem daha görmedim disk sistemlerde. sadece üzerindeki basıncı alıyoruz freni bırakınca