Gönderen Konu: Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?  (Okunma sayısı 25188 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Ynt: Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?
« Yanıtla #20 : Aralık 04, 2011, 14:55:32 »
Bana da balatayı geri çeken yay (balataları freni bıraktıktan sonra disk üzerinden çok az açan anlamında) pek mantıklı gelmiyor, bunun mekaniği nasıl olur merak ederim. Zira balatalar zaman geçtikçe aşınır ve piston kendiliğinden ( muhtemelen 30-40 cm lik yağ sütununun oluşturduğu basınç burada etken..) ileri giderek yine disk yüzeyine çok hafif bir şekilde oturur, bu sırada depodaki hidrolik seviyesi biraz düşer. bu kadar hafif baskıyla aşınma önemli derecede olmaz.
Fren balatasının ilk hali ve aşınmış halinde arasında epeyce bir fark olacağı için bu geri çekme işi varsa eğer , otomatik adapte olan bir mesafe ayar sistemini de içermesi gerekir.  Ha , yapılamazmı yapılır ama bu mekaniği sistemde görmek lazım.

Toyota servis kılavuzlarına  bir daha bu gözle bakıcam ama bu işin pratiğini çokca yapmış arkadaşlar böyle bir şeyi farketmiş olmalıydı. 

Bazı dökümanlara ben de baktım ama açık olarak böyle bir bilgi görmedim.

Neyse Hakan Bey ilgili bazı belgeler bulursa ne olduğuna ve neden olduğu konusunda konuşuruz.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Aralık 04, 2011, 14:55:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Aralık 04, 2011, 16:08:33 »
  Sanırım söylediğim bu resim ile daha iyi anlaşılacaktır. Bu yaylardan her çift balata için ikişertane kullanılıyor. Balataların serbestçe oynamasını ve diske sürtmesini önlüyor. Sizin araçlarda durum farklı ise o da ayrı bir konu.
 Bu arada bir çok parçacı dahil bu yayları bilmiyor maalesef, çünkü çoğu kutuda bulunmamakta.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Aralık 04, 2011, 16:23:18 »
abiler bu yorumlara baktım ve şaşırdım açıkcası.. yay olmadan olur mu hiç.. ufak bir itme kuvveti uygulayacak bir yay olmalı ki balatalar normalde diske sürtüp enerji kaybına sebep olmasın... pimlerin orda olmaz da başka yerde olur ama olur bence !
94' reno broadway :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Aralık 04, 2011, 20:01:15 »
Hakan Bey,
Resimdeki yaylar o kalipere özgü bir parça olmalı ve örneğin disk genişliği 18 mm ise, o yaylar pistonu geri itebilecek güçte olup mesela 18.5 mm ye kadar açabiliyor olmalı bu açıklık sabit kalıyordur. Disk/balata zamanla inceldiğinde bu mesafe bir kaç mm boşluğa kadar çıkıyor olmalı ( olmalı diyorum çünkü disk ve balata aşınmasına karşı aralığın aynı kalması nasıl olacak ?)  zaman içinde oluşacak bu fazla aralığın zararı oldukça fazladır, araya bir sürü yabancı madde falan girer ve büyük risk yaratır. Yaylar eskiyince daha az itebilir tabi ama bu yöntemdeki en büyük risk disk/balata arasına girecek yabancı maddedir.

meb sitesindeki resimlerde de fazla detay yok ama oradaki resme göre bakıldığında oradaki sabit genişlikteki yay balataların tablalarını hep aynı mesafeye açar. Sonuçta balata veya disk aşındıkca aralık da rtar gibi gözüküyor.
Youtube da 5-6 montaj videosu izledim ama benzer bir tal yay göremedim . Sizin eski aracı bulup yerinde incelemek lazım :)

Aşağıda toyotanın fren açık parça dağılım sayfası var , buna benzer bir parça yok, veya o fonksiyonu görecek kısım hangisi. Eski aracımın balatasını 110.000 de bitmeden değiştirmiştim , herhangi bir aralık yoktu.
Bu sistem olur , olmaz değil ama büyük dezavantajı var.  Şu yayların takıldığı ve anlatıldığı bir video bulursak oradaki yorumlar faydalı olur.

Bu arada , şu piston keçesi denilen lastik deformasyonlu sistem mümkün  gözüküyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #24 : Aralık 05, 2011, 01:09:54 »
Fabrikasyon olan bir sistem emin olun uzan araştırmalar sonucu geliştirilmiştir. Ama burada üstüne bir şey geliştirmeye çalışmak bana çok sağlıklı gelmiyor.

Oradaki yaylar pistonları itiyor şeklinde bir anlam çıkmasın. O yaylar balataları diskten uzaklaştırıyor, stabilizasyon sağlıyor. Eğer balata serbest şekilde disk yüzeyine temas etse idi disk ve balata hem düzensiz, hem de çabuk aşınır, ısınır, performansını kaybeder ve ses yapardı. Zaten daha yukarıda paylaştığım Toyota'nın sitesinden bunlar açıkça görülüyor. Araçtan araca yayların formu vs. farklılık gösterebilir ama mühendislik gereği o balataların diskin üzerine yapışık kalması istenmez, böyle bir durumun olumsuz bir çok sonucu vardır.
Pistonlar ise balataya sürekli baskı uygulamaz. Fren pedalı bırakıldığında pistonlar geri gelir. Balata inceldiğinde pistonun çalışma aralığı değişir. Zaten bunu fren hidrolik kabında düşen seviyeden tespit de edebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #25 : Aralık 05, 2011, 13:08:19 »
  Sanırım nihai noktayı şu video koyacaktır. Umarım herkes için faydalı olmuştur bu konu.
 http://www.ehow.com/video_2327172_install-brake-pads-car.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Aralık 05, 2011, 20:12:10 »
hakan bey videoyu izledim gerçekten öğretici bilgi olmuş görsel olması daha açıklayıcı. ama ben kesinlikle ikna olamıyorum. adamın el kuvvetiyle balatayı ne kadar sor yerine oturttuğunu bilmem farkedebildinizmi ? bu yerine bile oturmakta güçlük çekilen balataları o iki tane incecik tel geri çekemez diye düşünüyorum. http://www.ehow.com/video_2327156_compress-car-brake-calipers.html bırakın balataların bir parça olsun rahatlamasını bu videoda görüldüğü gibi eski balataları çıkarmak için kaliperin birazcık olsa bile rahatlamasını sağlamıyor. tornavidayla balataları diskten ayırmaya uğraşıyor. dediğim gibi biz sadece balata üzerindeki basıncı alıyoruz. balatalarımız azda olsa sürtmeye devam ediyor. bu işin prensibi bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #27 : Aralık 05, 2011, 20:33:12 »
  O teller zaten balatayı geri çekmiyor, kontrolsüzce diske sürtmesini önlüyor, stabilizasyon sağlıyor. O teller olmayınca balatalar daha serbest kalıyor ve kalipere çarpıp ses yapabiliyor. Ayrıca balatanın takılışı nispeten güç gerektirse de takılış yönü ile tellerin etki yönü 90 derece farklı. Zaten o yönde de diğer yaylar balatayı sıkıştırıyor belli çalışma aralığında. Nihayetinde sistemde gereksiz, işlevsiz parçalar firmalar tarafından kullanılmayacaktır.
 Konunun bilgi ile dolmasında emeği geçen herkese kendi adıma teşekkür ederim arkadaşlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Aralık 05, 2011, 20:48:52 »
ben teşekkür ederim hakan bey. sonuç olarak balatalarımız freni bıraksak bile sürtüyor. bu balata mercedes ö fren balatası. onlar böyle bir çözüm denemiş ama bence yinede fayda sağlamıyor. bu daire içine aldığım metal, kaliper pistonuna sıkıca geçiyor ve pedal bırakıldığında balatanın geri gelmesi düşünülmüş prensipte. abs-westinghause-pedal gibi ekipmanları kullanarak ittiğimiz balataları bu tür çözümler geri çekemez. bunun çözümünü bulmaları çokmu zor bence değil. ama eftal beyin söylediği gibi araya kaçan yabancı maddelerimi düşünüyorlar, yoksa balata disk arasında oluşacak 0,001 mm boşluğun fren mesafesini bir iki metre arttıracağınımı orasını bilemiyorum. kazanç hesaplarına göre aşınan disk ve balatalardan gelen paraları düşünüyorlar .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #29 : Aralık 05, 2011, 20:52:49 »
  Zaten pistonları geri çeken başka bir sistem. Pistonlar geri gittikten sonra balataları diskin yüzeyinden uzaklaştırmak o kadar zor değil. Evet doğru, balatayı diskten çok uzağa (nispeten) çekmek de iyi değil. Bırakın araya yabancı madde girmesini frenleme süresini dahi etkiler. Diğer yandan diske sürekli sürten balata ısıya ve dolayısı ile fren performansında düşüşe yol açar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Aralık 05, 2011, 21:01:40 »
kampana sistemi tek çözüm :) kesinlikle sürtme yok bıraktığınız anda geri gelir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Aralık 05, 2011, 21:26:16 »
kampana sistemi tek çözüm :) kesinlikle sürtme yok bıraktığınız anda geri gelir.

aynen ya :D... eski falan ama en güzel sistem sanırım :))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Aralık 05, 2011, 21:38:19 »
aynen ya :D... eski falan ama en güzel sistem sanırım :))
adamlar bıkmıştı ama balata çok az aşınıyordu. para kazanamıyolardı. :) şimdi birde yeni sistem araç ışıklarda durunca motor stop ediyor. freni bırakınca tekrar çalışıyor. böylece tasarruf edilecek. 10000 km sonra yeni bir marş motoru ellerinizden öper

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Aralık 06, 2011, 01:08:44 »
adamlar bıkmıştı ama balata çok az aşınıyordu. para kazanamıyolardı. :) şimdi birde yeni sistem araç ışıklarda durunca motor stop ediyor. freni bırakınca tekrar çalışıyor. böylece tasarruf edilecek. 10000 km sonra yeni bir marş motoru ellerinizden öper

küçük bi hesap yapacak olursak eğer normal şartlarda ş içinde 8 lt yakan bir otomobil lpg li ise km de  0,188 krş yakıyor.. bu olay 1 lt azaltıyor desek tüketimi 7 lt yakar ve 0,1645 krş km de yakmış olur :D ... 0,188-0,1645=0,0235 kar edilmiş olur.. bunu da 10000 ile çarparsak 235 tl yapar :D.. yani bir tane marş motoru parası eder buda galiba   :lol:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 39650
  • Model Yılı: '12
  • 96 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Aralık 06, 2011, 08:58:32 »
Serdar Bey haklısınız aynı dediğiniz gibi frene basınca ses kesiliyor. ben yazmayı unutmuşum. İyi bir tornacı bulmam lazım :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Aralık 06, 2011, 16:22:07 »
küçük bi hesap yapacak olursak eğer normal şartlarda ş içinde 8 lt yakan bir otomobil lpg li ise km de  0,188 krş yakıyor.. bu olay 1 lt azaltıyor desek tüketimi 7 lt yakar ve 0,1645 krş km de yakmış olur :D ... 0,188-0,1645=0,0235 kar edilmiş olur.. bunu da 10000 ile çarparsak 235 tl yapar :D.. yani bir tane marş motoru parası eder buda galiba   :lol:
çevre kirliliğini düşünüyolar heralde. elektirikli otomobil almak lazım artık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Aralık 06, 2011, 16:25:08 »
Serdar Bey haklısınız aynı dediğiniz gibi frene basınca ses kesiliyor. ben yazmayı unutmuşum. İyi bir tornacı bulmam lazım :(
evet. bence araştırıp konusunda uzman bir tornacı bulun ve sorunu anlatın. zaten adamların başına gelmiştir böyle sorunlar. tecrübe yapmışlardır. çoğu araç aynı sistemi kullanıyor. onlarda neden olmaz anlamıyorum böyle sesler. o pimlerin okadar ses yapması çok ilginç.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #37 : Aralık 07, 2011, 22:02:41 »
abiler bugün arabayı ustama götürdüm ( keşke götürmeseydim).. adam helal olsun iyi bir fikir geliştirdi ve kia bongo kamyonların kaliper pimlerinin lastiğinden varmış ama neresinin lastiği tam bilmiyorum.. adam kesti taktı.. tabiri caizse cuk diye oturdu oraya :D.. orjinalinden güzel oldu... telefonu arabadan aldım kamerayı açtım ki adam çektirmem dedi :D.. niye dedim.. yaptırmak isteyen adresimi ver dedi.. kayserili sanayici tabi ki böyle yaklaşacak olaya.. ama şunu söyleyim arkadaşlar pimi kurtardım sanırım.. paslanmaya başlayacakmış tornaya gitmeden iyi yırttık yine :D.. eski pim lastiği de fazla yağdan dolayı uç kısmı genişlemiş çıkmış takılmıyor.. yapısı bozulmuş öyle binildiği için.. sizlere yardımcı olmak isterdim ama adam bana yardımcı olmadı o konuda kusuruma bakmayın... kia nın o parçasını bilenler varsa adını söyler artık.. aynı o lastik gibi ama iki katı kadar ve uç tarafı kapalı.. ayrıca bu lastik olmadığı için yağsız kalan o parça yüzünden balata basılı kalmış neticede ön balataları da değiştirdim mecburen onlara da markasız olduğu halde 50 tl istedi sağolsun :D.. ama bir daha gitmem ona o olur... ben hiçbir şey kaybetmedim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Aralık 09, 2011, 23:47:33 »
arkadaşlar geçen ebay da kaliperle ilgili şeyler aramıştım.. uyanık ebay benim e postaya bu ürünü göndermiş :D... sizlerle paylaşmak istedim... sizce uyumlu mudur bizim corollalarla :D

http://www.ebay.com/itm/Wagner-Disc-Brake-Caliper-Guide-Pin-Boot-Kit-H8229-/300629707407?_trksid=e17001.m185&_trkparms=algo%3DSIC.NPJS%26its%3DI%26itu%3DUA%26otn%3D2%26pmod%3D300616547323%26ps%3D63%26clkid%3D4776909621579532323

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
« Yanıtla #39 : Ocak 08, 2012, 18:43:25 »
Fren balatalarının takılı olduğu parçada 2 adet uzun çubuk vida var. onun takılı olduğu yerlerde boşluk oluşmuş. Yapılması gereken o uzun vidaların sökülmesi ve etrafına plastik yapıştırıcı dolandırılması. sonra yerine takılması. aynısı benim araçta vardı frene hafif dokunduğumda ses kesiliyordu ama normal giderken özellikle parke taşlı yollarda dayanılmaz ses geliyordu. Ben söktürüp yaptırdım. ses kalmadı. Eğer onu bir an önce yaptırmazsanız aracınızın direksiyon kutusunu da bozabilir.
Saygılarımla...