Gönderen Konu: Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?  (Okunma sayısı 25187 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
Ynt: Kaliper Sesi Toyota'nın Kronik Sorunu Mu ?
« Yanıtla #40 : Ocak 08, 2012, 18:47:51 »
Arkadaşlar, Olay çok basit...
Söktürüp bantı etrafına dolayın, tabi ki genişliğini ayarlayarak dolayın..
Sonra grass yağ sürün geri takın.
işlem tamam 20 dakikada sese son.
Benim aracıma ben yaptırdım. Sesten kurtuldum.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Ocak 08, 2012, 18:47:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Ocak 08, 2012, 21:41:18 »
Arkadaşlar, Olay çok basit...
Söktürüp bantı etrafına dolayın, tabi ki genişliğini ayarlayarak dolayın..
Sonra grass yağ sürün geri takın.
işlem tamam 20 dakikada sese son.
Benim aracıma ben yaptırdım. Sesten kurtuldum.
Haklısınız beyfendi ancak bu ses belli bir süre sonra geliyor.Pimin etrafını sardıgınız obeyaz bant zamanla deforme olunca yapıyor.:Usta tornada boşlugu aldıralım dedi ama ben torna sonrası işçilik iyi olmazsa kaliperleri pim bırakmaz diye korktum dediğiniz onarımı yaptırdım.Ses geldik çe bu şekilde onarmayı düşünüyorum..
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Ocak 08, 2012, 23:17:32 »
Merhaba arkadaşlar,

İzninizle konuyu biraz toparlamak isterim,

-Şimler, balatanın yukarı aşağı yönde titreşim yaparak ses çıkarmasını önler ve başarılıdırlar.
-Yaylar, her otomobilin kaliperlerinde bulunması gereken parçadır ama her marka malesef uygulamaz. Bunlar, balataların mikron oranında
 diskten uzaklaşarak eskimelerini ve sürtünme sesi çıkartmalarını önler (Corolla'da yoktur).
-Kaliper pimine O-ring uygulamak, sadece balatayı eskitmeye yarar, ileri giden kaliper pimi, vakum oluşması yüzünden geri gelemez.
-Ses yapan kaliper pimlerinin tek çaresi, onları yenilemektir, ucuz çözümler hiç bir zaman uzun ömürlü olamaz.

-Avrupa da kaliper pimlerinin ses yapmaya başlama süreleri, ülkemizden 4 - 5 kat daha uzundur (yol kalitesi nedeniyle).
-Ülkemiz, karayolu kullanım amaçlı parke yol yapımını bir an evvel durdurmalıdır.   
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A-
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #43 : Ocak 09, 2012, 02:39:45 »
Merhaba arkadaşlar,

-Şimler, balatanın yukarı aşağı yönde titreşim yaparak ses çıkarmasını önler ve başarılıdırlar.
-Yaylar, her otomobilin kaliperlerinde bulunması gereken parçadır ama her marka malesef uygulamaz. Bunlar, balataların mikron oranında
 diskten uzaklaşarak eskimelerini ve sürtünme sesi çıkartmalarını önler (Corolla'da yoktur).
-Kaliper pimine O-ring uygulamak, sadece balatayı eskitmeye yarar, ileri giden kaliper pimi, vakum oluşması yüzünden geri gelemez.
-Ses yapan kaliper pimlerinin tek çaresi, onları yenilemektir, ucuz çözümler hiç bir zaman uzun ömürlü olamaz.

-Avrupa da kaliper pimlerinin ses yapmaya başlama süreleri, ülkemizden 4 - 5 kat daha uzundur (yol kalitesi nedeniyle).
-Ülkemiz, karayolu kullanım amaçlı parke yol yapımını bir an evvel durdurmalıdır.

yorum için teşekkürler.. olayı açıklayıcı olmuş tekin abi
94' reno broadway :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
« Yanıtla #44 : Ocak 10, 2012, 19:05:40 »
Tekin Bey,
Açıklamanız için teşekkürler.
Tatmin edici bir açıklama olmuş.
Herkese sorunsuz sürüşler..........

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Ocak 10, 2012, 22:31:49 »
Merhaba arkadaşlar,

Tekin bey dediğiniz pimler corolla da versoda yada avensiste bu araçalrın bazılarında kaliperle birlikte set olarak satılmakta yada versoda tek tek de satılabilmekte.Şimdi versoda sadece pimin bedeli her taraf için 150 tl .Sağ/sol 300tl sadece demir pime verıyorsunuz.Tornada kaliperin boşlugunu alıyorlarmış.Ancak ben yaptırmadım.İyi işçilik olurda sizi dediğini gibi pim kaliperi bırakmaz disklere balataya çekişe tüketime herşeyei etkiler diye..Dediğiniz gibi arka sağa sola oring dediğiniz pimin üstünü beyaz bir izaole bant türü birşeyle sardı .İnce bir tabaka halinde sonra yerine taktı gresleyip. .Bunun maliyeti 20 tl oldu.KAliperi bırakma ma gibi bir olay olacagını sanmıyorum çok etkilemez belli süre sonra özelliğini yitirdiği için ses tekrardan başlıyor.Eğer versodaki gibi pim tek set halinde satılmıyorsa işte ozaman yandınız.Her taraf için  Seti 500-1000tl  arasında değişiyor.Sesi çekemem ben diyorsanız bayagı bir meblağ ödemeniz gerekiyor.Yada bizim gibi  20 tl verip sesi kısa süreli de olsa keseceksiniz.
verso için servisten aldıgım parça listesi.dediğim gibi pim 150 tl tek taraf için(04952a).sonra oturdugu yuva ile pim tek taraf 420 tl(47721c)sol içinde 420 tl(4772a)..daha kaliper dahil fiyatını soramadım ona kalbim dayanmazdı herhalde..sizin kaliper bırakmazsa dediğiniz yer 47724 ve 47721 c parca kodlu ürün.İşte bu parça nın içinde boşluk oluşuyor ve ses oluyor.Sesi çekerim genede o kadar parayı ödeyemem memur maaşıyla ..

Uploaded with ImageShack.us
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #46 : Ocak 10, 2012, 23:03:39 »
Sesi çekemem ben diyorsanız bayagı bir meblağ ödemeniz gerekiyor......daha kaliper dahil fiyatını soramadım ona kalbim dayanmazdı herhalde.....Sesi çekerim genede o kadar parayı ödeyemem memur maaşıyla.....

Uploaded with ImageShack.us

Tuncay bey,

Yukarıda vurguladığınız konuda çok haklısınız ve bu parçaların fiyatları malesef çok can yakıcı, her an benim başıma bile gelebilir.

Fakat, her türlü yolu önceden denemiş olmam nedeniyle, malesef bir çıkar yolu olmadığını tecrübe etmiş olmaktayım.

Bu acı sözler üzerine, yinede ucuz yöntemler içinden en mantıklısının şunun olduğunu söyleyebilirim;

-Kaliper pimlerinizi sökünüz,

-Pimin dip kısmı en az yada hiç aşınmayan bölgesidir, yeni bir kumpasla hassas bir şekilde oranın çapını ölçün ve kaydedin,

-Tornacı, aşınma belirtisi olan yerleri veya pimin tamamına yakınını elektrik kaynağı ile doldurarak çapını genişletsin, daha sonra orjinal çapına
 tornalasın, dikkat edilmesi gereken nokta, pim kanalının açık kalması.

-Geri montaj sırasında bakır-gresle yağlanması gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Ocak 12, 2012, 00:21:36 »
arkadaşlar geçen ebay da kaliperle ilgili şeyler aramıştım.. uyanık ebay benim e postaya bu ürünü göndermiş :D... sizlerle paylaşmak istedim... sizce uyumlu mudur bizim corollalarla :D

http://www.ebay.com/itm/Wagner-Disc-Brake-Caliper-Guide-Pin-Boot-Kit-H8229-/300629707407?_trksid=e17001.m185&_trkparms=algo%3DSIC.NPJS%26its%3DI%26itu%3DUA%26otn%3D2%26pmod%3D300616547323%26ps%3D63%26clkid%3D4776909621579532323
evet emrah bence uyumlu. gayet başarılı bir ürün. o lastik bozulmuşsa bunu kullanabilirsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #48 : Ocak 12, 2012, 00:32:41 »
Tuncay bey,

Yukarıda vurguladığınız konuda çok haklısınız ve bu parçaların fiyatları malesef çok can yakıcı, her an benim başıma bile gelebilir.

Fakat, her türlü yolu önceden denemiş olmam nedeniyle, malesef bir çıkar yolu olmadığını tecrübe etmiş olmaktayım.

Bu acı sözler üzerine, yinede ucuz yöntemler içinden en mantıklısının şunun olduğunu söyleyebilirim;

-Kaliper pimlerinizi sökünüz,

-Pimin dip kısmı en az yada hiç aşınmayan bölgesidir, yeni bir kumpasla hassas bir şekilde oranın çapını ölçün ve kaydedin,

-Tornacı, aşınma belirtisi olan yerleri veya pimin tamamına yakınını elektrik kaynağı ile doldurarak çapını genişletsin, daha sonra orjinal çapına
 tornalasın, dikkat edilmesi gereken nokta, pim kanalının açık kalması.

-Geri montaj sırasında bakır-gresle yağlanması gerekir.
tamamiyle kullanılan malzeme hatasından kaynaklanıyor. eski sanayiciler iyi bilir iki aynı metal bir biri üzerinde çalışmaz. yani bir taraf demirse diğer taraf farklı bir metal olmalı. en iyisi iyi bir tornacı bulup kaliper kısmındaki delikleri genişletip tam ölçüsünde pirinç boru yaptırmak olacaktır. böylece aşınma oldukça sarı parçayı değiştirerek devamlı çözüm sağlar. bir taraf sert malzemeyse diğer kısmın yumuşak olması esastır. iki taraf aynı oranda aşınırsa olmaz. aslında bu aşınmaları tümüyle ele almak gerekir. yani fren diskindeki küçücük bir yalpalama bu pimlerin aşınmasına davetiye çıkarıyor. fren disklerimizi tornalamak mesela. aslında değiştirmemiz gerekir tornalama işi disk üzerinde azda olsa yalpalamaya neden olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Ocak 12, 2012, 04:23:30 »
evet emrah bence uyumlu. gayet başarılı bir ürün. o lastik bozulmuşsa bunu kullanabilirsin.

abi güzel ürün fakat alacaktım ihtiyacım olmadığı halde balata değiştirirken yenilemek için.. baktım ki kargo ücreti 29 dolar yok dedim :D.. iki tane lastik neticede.. kia bongonun lastiği orijinal gibi oldu tavsiye ederim sıkıntısı olanlara
94' reno broadway :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #50 : Ocak 12, 2012, 10:05:50 »
bir taraf sert malzemeyse diğer kısmın yumuşak olması esastır.....
fren disklerimizi tornalamak mesela. aslında değiştirmemiz gerekir tornalama işi disk üzerinde azda olsa yalpalamaya neden olacaktır...

Seradar bey,

Bu mantıkla bakarsak, LPG kullanıldığı için çabuk aşınan piston segmanlarının da pirinçten yapılması gerektiğini söyleyebilirmiyiz?

Birbirine sürtünerek görev yapan maddelerin yapıları, ne iş yapacaklarına göre ayarlanır,

Frenlerde, diske sürtünen diğer malzemenin (fren pabucu) yumuşak ve eskiyebilen bir malzeme olması gerekirken,
Piston kollarıyla krank mili arasındaki kullanılan malzemede, çok dayanıklı özel sert bir malzemedir.

Bakır Gres içinde çalışan çelik bir malzemenin dahi aşındığı bir durumda, fren yaptığımızda oluşan basınç, oraya konan pirinç malzemeyi çok çabuk ezecektir/aşındıracaktır.

Eski sanayicilere bakarsanız, "fren hidroliği ve şanzıman/difransiyel yağı değişmez, eksilmişse ilave olur" derler.

Disklerin kalınlıkları yeterliyse, tornalama işleminin uygun olduğunu otomobil üreticileri onaylar,
Tornalanan diskte yalpalama meydana gelmez,
Zannedersem sizin demek istediğiniz şey şu;  diskin merkez dik açısıyla torna kesicisi birbirine 90C açıyla ayarlanamazsa, farklı yöne bakan disk yüzeyi oluşur, bu da yalpalama yapmasına sebep olur, ancak böyle bir hatayı hayatında hiç torna makinası kullanmamış biri yapabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Ocak 14, 2012, 15:48:26 »
Seradar bey,

Bu mantıkla bakarsak, LPG kullanıldığı için çabuk aşınan piston segmanlarının da pirinçten yapılması gerektiğini söyleyebilirmiyiz?

Birbirine sürtünerek görev yapan maddelerin yapıları, ne iş yapacaklarına göre ayarlanır,

Frenlerde, diske sürtünen diğer malzemenin (fren pabucu) yumuşak ve eskiyebilen bir malzeme olması gerekirken,
Piston kollarıyla krank mili arasındaki kullanılan malzemede, çok dayanıklı özel sert bir malzemedir.

Bakır Gres içinde çalışan çelik bir malzemenin dahi aşındığı bir durumda, fren yaptığımızda oluşan basınç, oraya konan pirinç malzemeyi çok çabuk ezecektir/aşındıracaktır.

Eski sanayicilere bakarsanız, "fren hidroliği ve şanzıman/difransiyel yağı değişmez, eksilmişse ilave olur" derler.

Disklerin kalınlıkları yeterliyse, tornalama işleminin uygun olduğunu otomobil üreticileri onaylar,
Tornalanan diskte yalpalama meydana gelmez,
Zannedersem sizin demek istediğiniz şey şu;  diskin merkez dik açısıyla torna kesicisi birbirine 90C açıyla ayarlanamazsa, farklı yöne bakan disk yüzeyi oluşur, bu da yalpalama yapmasına sebep olur, ancak böyle bir hatayı hayatında hiç torna makinası kullanmamış biri yapabilir.
krank mili piston kolları arasında kullanılan malzeme (yatak) adıyla anılır ve yumuşak malzemedir. alüminyum motor bloklarıda piston sekmanları çelik olduğu için yapılmış olabilirmi. veya piston sekmanlarıda direk çelik olmayabilir. birbiri üzerine çalışan malzemelerin seçilmesinde görevleri esas alınırsa çalışamaz hale gelirler. eğer gerçekten çalışması gerekiyorsada sürekli yağlama yaparak çalışması gerekir. torna yapılan diskten bahsettiniz. disk bir tezgaha bağlanıyor ve kesme ucu diske manuel sistemle sürtülerek traşlama yapılıyor. tezgah ilk kez kullanılıyorsa tamam. sıfır hata ile bir işçilik olacaktır. ama günümüzde kullanılan cihazlar. ve cihazlardaki deformasyon gözardı edilmemeli. diskte oluşacak 0.0001 lik bir yalpalama bile direk kaliper pimlerine etki ediyor.  hidrolik yağı ve şanzıman yağı konusuna katılmıyorum tabiki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #52 : Ocak 14, 2012, 15:55:36 »
ayrıca bizim araçlarımızda aşınma yüzeylerinin bile farklı olduğunu söyleyebilirim. disklerin iç yüzeyi ve iç kısma takılan balata dış kısım yani lastiklerin takıldığı tarafa göre daha fazla aşınıyor. nedeni bizim araçlardaki kaliper sistem. tek pistonlu. ilk frene basıldığında piston iç yüzde olduğu için ilk orası frenleme sağlıyor ve kaliper pimlerinin üzerinde lastiğin takılı olduğu yüzdeki fren balatalarını sıkıştırıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #53 : Ocak 14, 2012, 17:56:46 »
Serdar bey,

Motor bloğu alüminyum alaşımlıdır, doğru.

Pistonun içinde çalıştığı yere silindir/gömlek denir, çeliktir, segmanlar gibi.

Bilgi olarak anlatmak istediğiniz şeyi anlıyorum, elbette sürtünen iki metalden biri diğerinden yumuşak olmalıdır ki düzgün aşınma oluşsun. Ama bu fark çok fazla değerlerde olursa aşınma çok daha hızlı gerçekleşir. Yani, sertlik oranlarını bilemediğim kaliper pimi yada yuvadan birini daha yumuşak malzemeyle düzenlersek, ömrü sadece bir kaç ay olur.

Fren pistonu iç taraftaki balataya basınç yaparken, basınç uygulamak için arkasından destek aldığı yer (kaliper) aynı basıncı ön tarafa aktarır. İç tarafın bu nedenle daha fazla aşınması diye bir şey olamaz, "yamuk aşınma vardır" derseniz daha anlaşılır olur, yada yinede öyle bir durum varsa bu, kullanılan fren papuçlarının kalitelerinin birbirini dahi tutmadığının göstergesidir.  O nedenledir, ön teker fren balataları değişime girdiğinde, arka teker fren balatalarının, orjinal dahi olsalar iç dış yapılmasında ve kaliper pimlerinin tekrar yağlanmasında fayda vardır.

Kaliperlerde bildiğim kadariyle çoklu piston uygulansa bile değişen bir şey yoktur, yine aynı taraftan çalışırlar, çoklu piston uygulama sebebi, ya fren papucunun daha büyük olması yada daha fazla basınç uygulamak istendiğindendir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #54 : Ocak 14, 2012, 18:50:03 »
Abdurrahman Bey,
Etrafına bant dolayıp takın dediğiniz pim ,  aşağıda bir resim var onu tıklayıp açtığınızda , " front disc brake cylinder slide pin "  denilen pin/civatamı ? Her bir teker için 2 adet , alt üst..

http://www.upload.gen.tr/resim.php/www/0aoazsme/__n_fren.png.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #55 : Ocak 15, 2012, 00:34:21 »
Serdar bey,

Motor bloğu alüminyum alaşımlıdır, doğru.

Pistonun içinde çalıştığı yere silindir/gömlek denir, çeliktir, segmanlar gibi.

Bilgi olarak anlatmak istediğiniz şeyi anlıyorum, elbette sürtünen iki metalden biri diğerinden yumuşak olmalıdır ki düzgün aşınma oluşsun. Ama bu fark çok fazla değerlerde olursa aşınma çok daha hızlı gerçekleşir. Yani, sertlik oranlarını bilemediğim kaliper pimi yada yuvadan birini daha yumuşak malzemeyle düzenlersek, ömrü sadece bir kaç ay olur.

Fren pistonu iç taraftaki balataya basınç yaparken, basınç uygulamak için arkasından destek aldığı yer (kaliper) aynı basıncı ön tarafa aktarır. İç tarafın bu nedenle daha fazla aşınması diye bir şey olamaz, "yamuk aşınma vardır" derseniz daha anlaşılır olur, yada yinede öyle bir durum varsa bu, kullanılan fren papuçlarının kalitelerinin birbirini dahi tutmadığının göstergesidir.  O nedenledir, ön teker fren balataları değişime girdiğinde, arka teker fren balatalarının, orjinal dahi olsalar iç dış yapılmasında ve kaliper pimlerinin tekrar yağlanmasında fayda vardır.

Kaliperlerde bildiğim kadariyle çoklu piston uygulansa bile değişen bir şey yoktur, yine aynı taraftan çalışırlar, çoklu piston uygulama sebebi, ya fren papucunun daha büyük olması yada daha fazla basınç uygulamak istendiğindendir.
http://www.continual.com.tr/urun.php?urun=3704 bu sarı malzeme (pirinç) kaliper pim yuvası kullanılan fren kaliper tamir kiti.                                  Çift pistonlu yüzer kaliper, tek piston meslektaşı göre bazı üstünlükleri vardır. En belirgin avantajı, artmış piston alanı. Artan piston alanı ile kaliper daha fazla tork üretebilir. Daha fazla tork, daha fazla durma gücü anlamına gelir. Ayrıca, karşıt pistonlu tasarım yüzer tip kaliper tasarımı yerine kullanarak, mühendisler, yüzer tip kaliper tekerlek boşluk sorunları ve diğer sağlam tasarım özellikleri önlemek mümkün.
Tek pistonlu kaliper ile yastığı, ayak izi, piston çapı bazı açılardan sınırlıdır. Çapı sadece rotor ve fren balataları ile ilgili olarak çok büyük büyümek. Pad çok uzunsa, şişiriyor. Ped şişiriyor, rotor yüzü pürüzlü bir sürtünme kaplin oluşturur. Düzensiz sürtünmeden istenmeyen gürültü oluşturabilirsiniz. Esneme yeterince sever ise, sürtünme malzeme desteğini plaka ayırabilirsiniz. Bunun bir örneği erken Chrysler Neon. Ayrıca, rotor çapı ve tek piston kaliper çapı arasında doğrudan bir ilişki vardır.
Çift veya ikiz pistonlu fren balataları, yastıkları, basınç dağılımı ile bile büyük olabilir. Daha büyük bir fren balatası, pek çok faydaları vardır. İlk olarak, daha büyük bir yastık daha ilk ısı (daha az termal şok) absorbe edecektir. İkincisi, daha büyük bir fren balatası daha iyi aşınma özellikleri ve hatta basınç dağılımı nedeniyle daha uzun ömürlü olacaktır. Üçüncü olarak, daha büyük bir ped rotor daha kapsayacak şekilde mümkün, çünkü daha istenmeyen gürültü ve titreşim absorbe edebilir.
Sürükle ve yakıt tasarrufu alanında bir diğer avantajı. Çift veya ikiz pistonlu, sürücünün fren pedalına ayağını kaldırır sonra pedleri daha etkin bir şekilde geri çekmek daha agresif bir piston contaları olması mümkündür. bunuda otomatik çeviri yaptım biraz kelime düşüklüğü olabilir ama genel hatları ile tek pistonlu yüzer tip yani araçlarda çokça kullnılan kaliperdeki üzensiz sürtünmeden bahsediliyor. http://www.brakeandfrontend.com/Article/38800/twinpiston_calipers__are_two_pistons_better_than_one.aspx

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #56 : Ocak 15, 2012, 08:48:32 »
Serdar bey,

http://www.continual.com.tr/urun.php?urun=3704  linkinde gösterilen tamir takımı Mercedes kamyon için kullanılan sistem, hemen hemen hiç bir binek araçta kullanılmayan cinsten,

Burdaki malzemelere dikkat ederseniz, pim yine çelik silindir içinde çalışıyor, o silindirin dışınada pirinç kaplama silindiri geçiriliyor,
Yani pim, pirinç içinde ileri geri hareket yapmıyor,
Pirinç silindire de sürtünen bir şey yok,
O, orada ara malzeme olarak, belli titreşimleri/sesleri absorbe etmek için konmuş.

Ve, evet haklısınız bu tip bir sistem binek araçlarda da yapılsa, komple kaliper almaya gerek kalınmaz. Yalnız üreticiler şöyle düşünmüş olmalılar, binek araçlar asfaltta gider (malesef ülkemizde çok az olan), dolayısiyle kaliper pimleri çok nadiren eskir (gelişmiş ülkelerde çok az rastlanan bir durum), ticari araçlar her türlü yol şartlarında çalıştıklarından, çok daha fazla yol katettiklerinden, kaliperlerininde büyük olması nedeniyle böyle bir uygulamaya yer açısından müsait olduklarından.

Bir Alman kasko firmasından emekli olan bir Alman avukat tanıdığım, çalıştığı yıllarda 1998-otomatik-7.50 BMW marka otomobilini iş için de koşturmuş, iş gereği bazı durumlarda kaza olan yerlere gidip detaylı araştırma yapan bu kişinin, Almanya'da gitmediği nokta kalmamış, dolayısiyle hala Almanya'da kendisinde olan bu otomobil şu günlerde 650.000km civarlarındaymış. Kendisine bu km içinde neler değiştiğini sorduğumda şöyle cevap vermişti;  Yağlar, hidrolikler, bütün filtreler, buji, bazı ampuller, soğutma sıvısı, teker lastiği, silecek lastikleri, fren papuçları, egzost sistemi, kayışlar, akü, ... vs. yani mekanik çalışan bir şey duymadım.   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #57 : Ocak 15, 2012, 23:04:46 »
evet ülkemizdeki yol şartları araçlarımızı olumsuz yönde etkiliyor. sadece ülke geneli değil şehirlerde bile araçların hırpalanması farklı oluyor. istanbulda araçlarımız sürekli dur kalk sıkışık trafik içinde uğraşırken başka bir şehirde boş yolda sabit hızla vatandaşımız istediği yere ulaşıyor. istanbul gibi büyük metropoldeki araçlar daha yıpranmış oluyor. bu bilgi harmanlaması için teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #58 : Ocak 15, 2012, 23:24:54 »
Avrupadaki en alçak ve en yüksek farklılıklar arasındaki mesafeler ülkemizle kıyas konusu dahi edilemeyecek düzeydeler,

O nedenle, oralardaki yol kalitesi daha üstün olabiliyor, yani adamlar dağları tırmanmıyorlar, kayalar kırmıyorlar, tüneller açmıyorlar, 0m den 2000m lere çıkmıyorlar, yazın ortalama 35 kışın 0 C gibi ısı farkları yok, ekonomileride şimdiye kadar iyiydi, yol için ayrılan parayla kaliteli yollar yapabildiler.

Oysa bizde bunların üstüne birde zayıf ekonomi olunca, aslında bunada şükür demeliyiz ama yeri geldikçede eleştirmeliyiz.

Yollarımızın kaliteleri hala zayıf olsada, özellikle şehirlerarası yolların duble olmasıyla güvenlikleri artırıldı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #59 : Aralık 24, 2012, 23:54:25 »
kaliper piminin alta kalan  bir tanesinde oring  var arkadaşlar tuncay şahin arkadaşımızın verdiği katoloğ da gözüküyor pimin üztünde nokta  gibi gözüküyor o  oring olmazsa ses yapıyor.ayrıca pimlerin geçtiği körükler yırtık ise toz ve kir girmesinden dolayı pimler rahat hareket edemiyor.pim(örnek corolla 2000-2002 modelleri için 50 tl),pim körüğü(corolla 2000-2002 için tane 15tl),pim ucundaki orinğ (corolla için tane 25 tl)i temin edebilirim irtibata geçenlere