0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar, Olay çok basit...Söktürüp bantı etrafına dolayın, tabi ki genişliğini ayarlayarak dolayın..Sonra grass yağ sürün geri takın.işlem tamam 20 dakikada sese son.Benim aracıma ben yaptırdım. Sesten kurtuldum.
Merhaba arkadaşlar,İzninizle konuyu biraz toparlamak isterim,-Şimler, balatanın yukarı aşağı yönde titreşim yaparak ses çıkarmasını önler ve başarılıdırlar.-Yaylar, her otomobilin kaliperlerinde bulunması gereken parçadır ama her marka malesef uygulamaz. Bunlar, balataların mikron oranında diskten uzaklaşarak eskimelerini ve sürtünme sesi çıkartmalarını önler (Corolla'da yoktur).-Kaliper pimine O-ring uygulamak, sadece balatayı eskitmeye yarar, ileri giden kaliper pimi, vakum oluşması yüzünden geri gelemez.-Ses yapan kaliper pimlerinin tek çaresi, onları yenilemektir, ucuz çözümler hiç bir zaman uzun ömürlü olamaz.-Avrupa da kaliper pimlerinin ses yapmaya başlama süreleri, ülkemizden 4 - 5 kat daha uzundur (yol kalitesi nedeniyle).-Ülkemiz, karayolu kullanım amaçlı parke yol yapımını bir an evvel durdurmalıdır.
Sesi çekemem ben diyorsanız bayagı bir meblağ ödemeniz gerekiyor......daha kaliper dahil fiyatını soramadım ona kalbim dayanmazdı herhalde.....Sesi çekerim genede o kadar parayı ödeyemem memur maaşıyla.....Uploaded with ImageShack.us
arkadaşlar geçen ebay da kaliperle ilgili şeyler aramıştım.. uyanık ebay benim e postaya bu ürünü göndermiş ... sizlerle paylaşmak istedim... sizce uyumlu mudur bizim corollalarla http://www.ebay.com/itm/Wagner-Disc-Brake-Caliper-Guide-Pin-Boot-Kit-H8229-/300629707407?_trksid=e17001.m185&_trkparms=algo%3DSIC.NPJS%26its%3DI%26itu%3DUA%26otn%3D2%26pmod%3D300616547323%26ps%3D63%26clkid%3D4776909621579532323
Tuncay bey,Yukarıda vurguladığınız konuda çok haklısınız ve bu parçaların fiyatları malesef çok can yakıcı, her an benim başıma bile gelebilir.Fakat, her türlü yolu önceden denemiş olmam nedeniyle, malesef bir çıkar yolu olmadığını tecrübe etmiş olmaktayım.Bu acı sözler üzerine, yinede ucuz yöntemler içinden en mantıklısının şunun olduğunu söyleyebilirim;-Kaliper pimlerinizi sökünüz,-Pimin dip kısmı en az yada hiç aşınmayan bölgesidir, yeni bir kumpasla hassas bir şekilde oranın çapını ölçün ve kaydedin,-Tornacı, aşınma belirtisi olan yerleri veya pimin tamamına yakınını elektrik kaynağı ile doldurarak çapını genişletsin, daha sonra orjinal çapına tornalasın, dikkat edilmesi gereken nokta, pim kanalının açık kalması.-Geri montaj sırasında bakır-gresle yağlanması gerekir.
evet emrah bence uyumlu. gayet başarılı bir ürün. o lastik bozulmuşsa bunu kullanabilirsin.
bir taraf sert malzemeyse diğer kısmın yumuşak olması esastır..... fren disklerimizi tornalamak mesela. aslında değiştirmemiz gerekir tornalama işi disk üzerinde azda olsa yalpalamaya neden olacaktır...
Seradar bey,Bu mantıkla bakarsak, LPG kullanıldığı için çabuk aşınan piston segmanlarının da pirinçten yapılması gerektiğini söyleyebilirmiyiz?Birbirine sürtünerek görev yapan maddelerin yapıları, ne iş yapacaklarına göre ayarlanır,Frenlerde, diske sürtünen diğer malzemenin (fren pabucu) yumuşak ve eskiyebilen bir malzeme olması gerekirken,Piston kollarıyla krank mili arasındaki kullanılan malzemede, çok dayanıklı özel sert bir malzemedir.Bakır Gres içinde çalışan çelik bir malzemenin dahi aşındığı bir durumda, fren yaptığımızda oluşan basınç, oraya konan pirinç malzemeyi çok çabuk ezecektir/aşındıracaktır.Eski sanayicilere bakarsanız, "fren hidroliği ve şanzıman/difransiyel yağı değişmez, eksilmişse ilave olur" derler. Disklerin kalınlıkları yeterliyse, tornalama işleminin uygun olduğunu otomobil üreticileri onaylar, Tornalanan diskte yalpalama meydana gelmez, Zannedersem sizin demek istediğiniz şey şu; diskin merkez dik açısıyla torna kesicisi birbirine 90C açıyla ayarlanamazsa, farklı yöne bakan disk yüzeyi oluşur, bu da yalpalama yapmasına sebep olur, ancak böyle bir hatayı hayatında hiç torna makinası kullanmamış biri yapabilir.
Serdar bey,Motor bloğu alüminyum alaşımlıdır, doğru.Pistonun içinde çalıştığı yere silindir/gömlek denir, çeliktir, segmanlar gibi.Bilgi olarak anlatmak istediğiniz şeyi anlıyorum, elbette sürtünen iki metalden biri diğerinden yumuşak olmalıdır ki düzgün aşınma oluşsun. Ama bu fark çok fazla değerlerde olursa aşınma çok daha hızlı gerçekleşir. Yani, sertlik oranlarını bilemediğim kaliper pimi yada yuvadan birini daha yumuşak malzemeyle düzenlersek, ömrü sadece bir kaç ay olur.Fren pistonu iç taraftaki balataya basınç yaparken, basınç uygulamak için arkasından destek aldığı yer (kaliper) aynı basıncı ön tarafa aktarır. İç tarafın bu nedenle daha fazla aşınması diye bir şey olamaz, "yamuk aşınma vardır" derseniz daha anlaşılır olur, yada yinede öyle bir durum varsa bu, kullanılan fren papuçlarının kalitelerinin birbirini dahi tutmadığının göstergesidir. O nedenledir, ön teker fren balataları değişime girdiğinde, arka teker fren balatalarının, orjinal dahi olsalar iç dış yapılmasında ve kaliper pimlerinin tekrar yağlanmasında fayda vardır. Kaliperlerde bildiğim kadariyle çoklu piston uygulansa bile değişen bir şey yoktur, yine aynı taraftan çalışırlar, çoklu piston uygulama sebebi, ya fren papucunun daha büyük olması yada daha fazla basınç uygulamak istendiğindendir.