0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ben kararsız kaldım,, en iyisi turbolu benzinli olur galiba. dizele hayat veren turbo olduğundan ekonomiklik dışında pek bi artısı yok bence,, turbo benzinli motorlar da yüksek tork üretiyor hemde daha geniş devir aralığında turbo benzinlilerin ömrü yeterli olduğu sürece tercih edilebilir ( toyota üretirse daha iyi olur tabi ) ama vw ler gibi 80-100 km de su koyacaksa hiç bulaşmayalım
Nasıl yani bakım maliyetlerine de katılmaman mümkün mü? Sessizlik ve verdiği konfora? Evet şimdiki dizel motorlar biraz daha sessizler ama bir kaç yıl sonra kamyon çalışıyor sanıyorsunuz kışları çok sert geçen yerlerde mozotun donduğunu biliyormusunuz? Kamyoncuların mazot tankının altında ateş yaktığına şahit oldunuz mu? Turbo arızasının kaç para maliyet çıkardıklarını biliyormusunuz veya motor arızalarında kim ne derse desin kesinlikle dizel motorlu araç düşünmedim düşünmem de herkesin yorumları farklıdır bence dizelin bir avantajı kalmamıştır dediğim gibi çok aşırı km yapılmadıkça
Zafer abi kırmızı ile işaretlediğim yere katılmıyorum, geçti o devirler artık , dün Peugeot 206Plus dizel aracımı ilk defa bakıma götürdüm kilometre tam 20,000 oldu ve bakım maliyeti 240TL tuttu ! benzinli bir araçta 260 280TL bakım ücreti ödüyor ve her 10,000km de birkere ama ben dizel aracımı 20,000km de bir bakıma götürüyorumyani benim aracım 100,000 km de 5 defa bakıma girerken 240TL X 5 = 1200 TL bakım ücreti ödemiş oluyorum ama benzinli araç 100,000km de 10 defa bakıma girer ve 240 TL X5 = 2400 TL bakım masrafı ödenmiş oluyorTurbo arızası tamamen kullanıcı hatasıdır,dizel aracı kullanırken dikkat edilmesi gerek ufak birkaç nokta varhemen aktarayım : 1- motor soğuk iken aracı olduğu yerde 2 3dk çalışıtırmak2- hareket edince ilk 100metre 2000 deviri geçmemek ve vites değiştirmemk mümkünse3- uzun yolculuklar sonunda araçtan inmeden mutlaka aracın olduğu yerde 30 40 sn çalışıtrımlası gerekli ki, motor devir düşmesine rağmen çok hızlı dönen turbonun yavaşlaması ve yavaşlarken motorun yağlamasının devam etmesi gerekirbunlara dikkat edildiği sürece dizel motor durduk yere sorun çıkartmaz.Son olarak yakıt konusunda birb irine çok yaklaştılar demişsiniz. benzin ile aynı fiyat olsa bile dizel yine daha ekonomiktir, çünkü dizel araçlar 100km de ortalama 4LT yakıt yakarken benzinli araçlar 6,5litre yakıt tüketiyor buda 100km de 2,5LT yakıt karı demek oluyor47 litre depom ile 1300KM yol katediyorum, hata geçen ay tatilde yer yer 130 140 yer yer 90 km ve şehir içi sıkışık trafikte olmaam ve aracın full dolu olmasına rağmen bir depo mazot ile 1130km yol yaptım. benzinli aracınızın menzili nedir 1 depo ile ?
Bakım maliyetleri benzinli ile aynı seviyede en fazla 10-15 tl fark vardır kamyoncuların deponun altında ateş yaktığına şahit oldum fakat daha bugune kadar yeni nesil dizel motora sahip araçların altında ateş görmedim turbo arızasınıda dizel arabayı kullanmayı bilen yaşamaz .Yalnız benzinli tabi dizelden herzaman iyi ama ülkemizdeki yakıt fiyatları insanları mecburen dizele yönlendiriyor ve bu ekonomi yapmak istiyenler için bana göre en mantıklı seçim .Dizel motorun bir avantajı kalmamış olsaydı son yıllarda pazar payı benzinliye oranla yükselmezdi bu bizim 2. dizel aracımız ve yakıt fiyatları böyle kadığı sürece ben benzinli bir arabaya binmeyi düşünmüyorum ama benzine sponsor olacak birini bulursam ozaman olabilir .Sizin düşüncenizide anlıyorum ama dediklerinizin hemen hepsi eskidendi artık dizel motorlarında benzinliden aşağı kalır yanı yok özellikle yüksek torkları sayesinde rampaları benzinliden çok rahat çıkabiliyorlar ben 1.8 benzinli 125 hp arabadan inip 1.4 dizel 90 hp arabaya bindim bugune kadar performansta sıkıntı yaşamadım hatta rampalarda 1.4 dizelin ivmelenmesi eski arabamdan daha iyi diyebilirim .Benim bir çok arkadaşımda sizin düşündüğünüz gibi düşünyordu ama şimdi bir çoğu dizel araba kullanıyor ve birdaha benzinli araba düşünyormusunuz diye sorduğumda asla cevabı alıyorum .Eski arabam 1.8 gdi mitsubushi carisma elegance A/T idiDizelin avantajına gelirsek benim araba adanada şehir içi klima açık en fazla 6 lt yakıyor c sınıfı bir araba adanada aynı koşullarda en az 9 lt yakar dizelin 100km de yaktığı 6 x 3,71 =22,26 tlbenzinli olsa idi 9 x 4,40 = 39,60 tl yani her 100 km de benim cebimde 17,34 lira para kalıyor varsın bakımıda 15 tl fazla olsun Arıza konusuda dizel bir arabada yakıta ve kullanıma dikkat ettikten sonra benzinliye oranla daha uzun km yapılabiliyor ama gidip yakıtı bilmediğiniz yerden alırsanız aracıda hor kullanırsanız tabikide arızalarla uğraşırsınız.
Sadece şu kadarı ile yanıt vereyim sırf sessizlik için bile olsa tercihim kesinlikle benzinli araç olurdu daha öncekier gibi
Toyota bu konuda biraz daha temkinli yaklaşıp benzinli araçlarda turbocharger yerine, superchargerı tercih ediyor. Çokta sağlıklı çalışıyorlar; aynı zamanda sadece yüksek devirlerde değil, her devirde verimliler (not: toplam güç artışında turbocharger'lar daha başarılıdır)