0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
işten anlamakta bir yere kadar aslında mesut bey. ben öğretmenim. uzun yıllardır toyotacıyım.daha benım arabam yokken ailemde herkes toyotacıydı. aracı tanırım. ne zaman hangi reaksiyonla karşılaşacağımı bilirim ama bu öteye gitmez ki. hangi kullanıcı teknik bir okulunu okumadan ya da bunu meslek olarak yapmadan aracının kaputunu açıp ameliyat yapabilmiş ki? bi an insan kendini aptal gibi hissediyor ama haklısınız. çünkü adamların eline düşmüşsünüz kim ne dese onu yapacaksınız çünkü işin içinde çok değer verdiğiniz aracınız ondanda öte canınız var. işte o an devreye tct giriyor. hiçbirşey yapılmasa burada ki insanlar kendi usta tecrübelerini yazsalar onlarca makale çıkar. Allah razı olsun diyebiliyorum sizlere. neticede zaman ayırıp sorunun çözüm aşamasında yol gösterici ve paha biçilmez bilgilerinizi paylaşıyorsunuz. dörtnalda telden bağlanıp süreci pyalşmaya çalışacağım.
Atilla bey mağlesef artık servisler (sadece otomobil servisleri değil tüm mekanik elektronik cihaz servisleri) bunu yapıyor , amaç daha çok para kazanmak hizmet vermek değil mağlesef
dörtnal toyota servisinden şu an döndüm ve ilk işim sonucu sizlere bildirmek oldu sadık usta başımdan geçenleri dinledi. sonra aracı makineye bağladı hata görülmedi sonra direksiyonda bir parça söktü (direksiyonun motoruydu sanırım) onu yağladı ve yeniden taktı. yine makineye bağladı yine hata yok. V kayışımda çatlaklar vardı gitmişken onu değiştirmiş oldum. anlayacağınız 1940 tl hala elimizde )) tct olarak ankara buluşması teklif ediyorum buradan anlıyoruz ki toyan baştan savma iş çıkararak beni korkunç bir zarara uğratabilirdi. umarım bunca obsesif tavrımın getirdiği araştırma sizlerle yapılan beyin fırtınası sonucu bugün içimin rahatlamış olması yarın birgün aynı sorun oluşarak bozulmaz. sizlerin ve dörtnal toyota servisinin bu samimi yaklaşımına çok teşekkür ediyorum. en kısa zamanda yapılacak bir ankara buluşmasında yer almak içinde sabırsızlanıyorum.
saat 2 de dörtnalda olacağım. bakalım araya ne kadar sıkışmış 2000 tl den bahsediyoruz eğer dediğiniz kadar külfetli olmazsa artanla tct ye yemek ısmarlayabilirim
o buluşmada ben ve duble iskender olacak o halde
toyotanın fabrikasında çalışan arkadaşıma da durumum hakkında bilgi vermiştim. az önce ondanda haber geldi. bu hatalarla ilgilenen bir birimi varmış fabrikanın o birime sormuş c1524 ü. birimden aldığı cevap şu şekilde ( bunlar muhtemelen sizler gibi tecrübeli arkadaşlarca bilinen şeylerdir yinede paylaşayım dedim)bizler araçları sürüşe hazırlamadan önce göstergelerinde bütün ışıklar yanıyor halde elimize gelir sonra barkodla ( ne çeşit birşeydir bilmiyorum) tüm sistemi birbirine tanıtırız ve sonrasında ışıklar söner ve araç sürüşe hazırdır. c1524 dediğimiz hata elektirikli direksiyonla ilgili bir ecu hatasıdır ve sistemin anlık olarak kollektif çalışamamsından kaynaklıdır. bizim araçlarımızda da çok sık bu tarz hatalar meydana gelmekte ve bizde hatayı silip piyasaya sürmekteyiz bu gibi hatalar parçanın bozulmasıyla doğrudan ilgili değildir. bu nedenle kesinlikle parça değiştirmeden kullanmaya devam etsin şeklinde cevap vermiş.
Merhabalar,zevkle ve merakla okuduğum bir konu oldu,güzel ve değerli bir paylaşım, emeği ve katkısı geçenlere teşekkürler...
Murat Bey, öncelikle çok geçmiş olsun tekrar. Problemin vukuatsız ve nakitsiz hallolmasına sevindim Yalnız bu konuyla ilgili canımı çok sıkan, kafamı kurcalayan bazı sorular oluşuyor. (Daha doğrusu kafamdaki soru işaretlerine yenileri ekleniyor) Bunlar üzerinde hepimizin düşünmesinde fayda var.1. Bu tarz hatalar sık sık oluyor?Yani arabalarımızdaki direksiyon sisteminin mekanik ve elektrikli kısımları zaman zaman kollektif çalışmıyor. Bu hatalar biliniyorsa kalıcı çözümler niye üretilmiyor? Yani çoluğumu çocuğumu bindirdiğim aracımın direksiyonu her an arıza verebilir. Ama bu önemli birşey değil? (Buna en kibarca yuuh derim)2.Sizin gibi normal bir kullanıcı, bunu 1-2 telefon görüşmesi veya 1-2 forum inceleyerek öğrenebiliyorsa, yetkili servisler bunu nasıl oluyorda öğrenemiyor ve 2000TL'lik direksiyon kolonunu değiştirelim diyorlar?3. 2000'li yıllara kadar, kalitesi, dayanıklılığı, müşteri odaklılığı, sorunsuzluğu vb. kriterlerde rakiplerine açık ara fark atan bir markanın ürettiği araçların kalitesi, bu dönemden sonraki her gün daha da kötüye gidiyor. Teknolojik imkanlar sürekli artarken, ortaya daha dayanıksız, kronik problemleri olan, binlercesi geri çağrılan, müşterilerini mutsuz eden araçlar nasıl üretiliyor?4.Bizden önceki kasalar, efsaneler falan evladiyelik. Bizim 2002-2007 kasalar idare eder. 2007 sonrası kasaları kullananlar ise, plastik depodaki su sesi, yolda tenekeye (çamurluk) çarpan taşların tınnn sesleri gibi abuk sabuk problemlerden şikayetçi oluyorlar. Ters giden birşeyler yok mu?5.Artık toyotalar için "bu kasanın kronik problemi" gibi laflar konuşuluyor. Toyota ve kronik problem kavramları eskiden yanyana gelmezdi hiç bir ortamda. Kronik kelimesini yeni mi öğrendik, yoksa eskiden yok muydu böyle problemler?Tüm bunlarla birlikte araç fiyatları katlanarak artıyor.Bu durumda müşteri tercihlerini belirleyen seçim kriterlerinde (araç kalitesi, sorunsuzluk, performans, tasarım, servis kalitesi, yedek parça, ekonomi vb.vb.) Toyotanın, ford, vw, hyundai, renault, fiat, ve adını sayamadığım diğer markalardan ne farkı kalıyor? Tüm markalarda benzer olaylar yaşıyorsak o zaman "en ucuz araç en iyi araçtır" mantığıyla mı hareket etmeli insanlar?Sizleri bilmiyorum ama, bu tür olayları gördükçe duydukça ben sinirleniyorum, insanlara ve markalara güvenim daha da azalıyor.
sözlerinize ve beklentilerinize katılmakla birlikte eklemek istediklerim var. ilerleyen otomotiv sektörü ve teknolojisinin insanda beklentiyi artırdığı gibi sağlamlıktada azalmaya sebep oldu. bu da kullanıcıyı isyan ettirdi. insanlar hem kendi kendine park eden aracım olsun derken hemde taş gibi olsun demeye başladı. burada ki herkesin bu konularda ki her noktaya benden daha vakıf olduğunu düşünüyorum bu nedenle yazdıklarım ukalalık olarak görülmesin. dikkat ederseniz araçlar tamamen dijital ve elektronik olmaya başladı yani artık bizim yönettiğimiz değilde bizi yöneten durumuna gelmeye başladı. şu an yazdıklarınızı 1-2 gün süren uykusuz gecelerimde kendi kendime tartıştım. bir marka önce aracını tasarlar sonra prototipini oluşturur hatta bu prototipten 100 tane falan üretir. sonra bu araçlar 6 ay ile 1 yıl arasında hergün olmadık yerlerde olmadık koşullarda denenir. hiç mi sorun çıkmadı, yine inanma aracı tekrar parçala. bi bak bakalım o kablolar ne alemde, elektronik aksam mekanik aksam plastik aksam ne durumda. eğer bu yapılırsa sorun olmasa bile parçanın o an ki durumundan oluşabilecekler tahmin edilebilir ve en kötü olasılıklar düşünülerek önlem alınabilir. sonra kullanıcıda başka bir sorun mu oldu "amenna arkadaş Allah yapısı değil ya" deriz biz.
Bu sistemde hareket eden elektrikli parça ise röle. Direksiyonu çevirdiğiniz yöne göre röle içindeki tırnaklar hareket ediyor ve rölenin farklı uçlarına elektrik çıkışı veriyor.Bu mantıktan hareketle röledeki kirlenme, oksitlenme veya arızanın bu sonuçları doğurabileceğini düşünüyorum.
Dediğiniz gibi ilk çalıştırmada oldu ise ısınmayı elemek lazım. Bence şu sıralar özellikle gözünüz o ikaz ışığında olsun. Yakın bir zamanda yanmaz ise muhtemelen anlık bir hatadan kaynaklanmıştır. Direksiyon yağına vs. baktınız mı hiç?