0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Pedalları söker, pervaneyi takarım .
Ben yanlış anlattım galiba Selçuk Abi . 48V20Ah. olacak :)eyvallah diyelim
Yeni elektrikli bisikletinizi güle güle kullanın. Bence de çok iyi bir tercih olmuş elektrikli araç kullanmak. Hem çevreye hem cüzdana faydalı bir seçim. Akülerin seri ya da paralel bağlanması konusunda kafa karışıklığı var, bildiğim kadarıyla düzelteyim. Aküler piyasada en çok 12V olarak satılıyor. Bunlar kurşun asit akü denilen aküler. Kurşun plakalar arasında asit içeren sıvı var. Aslında kurşun asit akü 2V gerilim üretir, bunlardan 6 tanesi seri baplanır ve 12V akü oluşturur, yani 12V aküde 6 tane kurşun asit akü hücresi vardır. Nasıl 1.5V'luk kalem piller 4 tanesi 6V oluyorsa aynı şey.Aküleri seri bağlayınca gerilim toplanır, yani yüksek gerilim için aküleri seri bağlarız, 48V için 4 tane 12V akü seri bağlanır. Aküleri paralel bağlamak gerilimi değil kapasiteyi arttırmış olur. 4 tane 12V aküyü paralel bağlarsak gerilim yine 12V olur ama kapasite dört katına çıkar.Akülerde kapiste Ah (Amper/saat) olarak verilir. 12V 20Ah bir akü demek 12V gerilimle 1 Amper akımı 20 saat boyunca verebilir demek. 4 Tane 12V 20Ah aküyü seri bağlarsak 48V 20Ah akü grubu elde ederiz, yani 48V gerilimde 1Amper akımı 20 saat boyunca kullanabiliriz demektir. Elektrikte güç hesabı Gerilim x Akım olarak hesaplanır. 12V aküden 1A akım çeken bir cihaz 12x1=12 Watt güç harcıyor demektir. 20Ah kapasiteli bir akü bu cihazı 20 saat çaıştırabilir. Eğer cihaz 48V ile 5A akım çekiyorsa o zaman 48x5=240 Watt güç harcıyor demektir. Şimdi bu cihazı (yani elektrik motoru) 48V 20Ah kapasiteli bir akü ile tam güçte yani 240W güç harcarken 4 saat sürekli çalıştırabiliriz. Eğer 48V 20Ah yerine 48V 40Ah kapasiteli akü kullanırsak o zaman süre iki katına çıkar. Ama motor yine kendi çekeceği kadar güç çeker yani akü büyük diye motora aşırı fazla güç verip motoru bozacak durumu yok.12V 20Ah akülerden 4 tanesini seri bağlayınca 48V 20Ah akü grubu oluyor demiştim. Bunu kapasitesi 48Vx20=960Watt/saat oluyor. Şimdi aynı aküleri paralel bağlayınca 12x80=960Watt/saat olur, yani seri de bağlasak, palalel de bağlasak kapasite aynıdır, yani akülerde depolanan enerji değişmez, yalnızca kullanım amacına göre voltaj değişir.Aynı gücü yüksek voltaj ile daha az akımla elde edebiliriz. Yani 240W güç için 48 volt gerilimde 5Amper akım yeter ama 12V gerilimde 240W güç elde etmek için 20Amper akım geçmesi gerekirdi. Akım yükseldikçe kablolarda ve diğer elektronik parçalarda ısınma şeklinde kayıplar artar, daha kalın kablolar ve daha pahalı elektronik parçalara gerek olur bu yüzden aküleri seri bağlayıp voltaj arttırılır ve elektrik motoru ve bu motoru kontrol eden elektronik cihazlar yüksek voltaja göre tasarlanır ki daha ince kablolarla maliyet düşsün ve ısınma şeklindeki kayıplar azalsın. Daha yüksek güçlü elektrik motorları çalıştırmak için daha çok sayıda akü seri bağlanır. Seri - paralel bağlama konusu böyle. Şimdi Jel akü konusuna geleyim. Eğer uygun fiyata bulabiliyorsanız kesinlikle alın, hem derin deşarj denilen akünün kapasitesini iyice azalana kadar kullanıp sonra şarj etme döngüsüne daha dayanıklıdırlar hem de kapasiteleri yüksektir. Normal kurşun asit aküler yani arabalarda kullandığımız aküler kısa sürede çok yüksek akım üretmek için tasarlanmışlardır, böylece motoru döndüren marş motoruna kısa sürede yüksek akım verirler. Jel akülerin kurşun plakaları daha derin deşar için uygundur, yani kısa süreli çok yüksek akım veremezler ama uzun süre düşük akım verebilirler. Arabalarda niye jel akü kullanmıyoruz sorusunun yanıtı da budur, yani marşa basılan birkaç saniye için çok yüksek akım gerekiyor, daha sonra çok uzun süre akü kullanılmıyor, motor çalışınca akü hemen yeniden şarj oluyor bu yüzden arabalardaki akülere starter akü deniyor, görevi motorun çalışmasını başlatmak olduğu için.Eğer akünün gerilim aynı ise ama kapasitesi daha yüksekse bu aküyü bağlamak cihaza zarar vermez, akü ile kullanım süresi artar. Tek sorun şarj etme devresinde çıkabilir. daha düşük kapasitedeki aküyü şarj etmek için tasarlanmış şarj devresi yüksek kapasiteli aküyü haliyle daha uzun sürede şarj eder, bu uzun sürede daha çok ısınıp yanabilir, eğer 20Ah kapasiteli akü yerine 100Ah kapasiteli akü kullanacağım deseydiniz yapmayın derdim ama abartı bir fark yoksa şarj devresi de dayanır diye düşünüyorum. Yine de şarj ederken devreler aşırı ısınıyor mu diye kontrol etmek lazım.
olsun vedatım sonuçta 12V.20A. 4 ad. akü seri bağlandığında dediğine gelir. Mesutta 12V. 20 A. var derse tamamdır. Takabilirsin pervaneni.
Vedat kablolara zararı olmaz motorun çekebildiği akım ne ise pillerden o akımı çeker sadece , benim söylemeye çalıştığım piller çok performanslı 125 ampere kadar akım verebiliyor sabit olarak, senin motor 20 amper çekiyorsa pilden 20 amper çıkar sadece,istersen direk 48 voltluk pil bulayım sana bu pil işini görür ozaman vedat
Vedat jel aküye takmışsın anlaşılan sürekli sabit akım vermesi rampada motorun bayılmasını önlerbahsettiğim piller 750 gram ağırlığında çok hafifler ayrıca bunların özel şarj aleti var ve 1 saate şarj oluyorlar
vedat 22,2 volt boş hali o tam dolduğunda 24,2 volt kadar oluyor en boş halide 21 volt civarındadır5000Mah = 5 Ah dediğin gibi
Vedat akünün üzerinde hiç bilgi yok ama kaç Amper kaç volt diye
Timuçin Abi. Ben anladıysam herkes anlamıştır. Ben anladım. Açık anlatımın için teşekkürler. Yakında akü kutusunu söküp akülerin amper ve volt değerlerini okuyacağım. Tabi eğer yazıyorsa.Jel akü için bir sorum var. Sürekli sabit bir akım veridiğini duymuştum. Bu bana yokuşta artı performans verir mi?Şarj aleti budur. Max3A diyor ama manası nedir bilemedim. Max kaç amper içindir. Sağlıklı olarak, süre uzatmadan kaç amper şarj edebilir? Hayırlsı baaaabi . yahu Mesut, benim şarj aleti bunu kaç saatte şarj eder acaba? birde bunun boyutları nedir? kaç dolum yapılır?
Timuçin bey,faydalı bilgileriniz için teşekkürler.Meslek nedir?
Timuçin Abi, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Çalışıtığım firmalarla aramda bazı yokuşlarda motor bayılıyor. Uzun yolları kullanmak zorunda kalıyorum. Halihazırdaki aküyü 2.el fiyatına son kullanıcıya satabilirim.Sizden ricam, bisikletimi jel akü ile çalıştırabilmem için temin etmem gereken akü ve şarj cihazını, yapmam gereken değişiklikleri yazmanız.Şuana kadar yazdıklarınız, benim gibi akü bilgisi "0" olan biri için kurs niteliğindeydi zaten. Onun için ayrıca teşekkür ediyorum .