0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Akünün Ah (Amper saat) kapasitesi yazmamış ama akünün şeklinden ve boyutu ve şekli benim bilgisayar kesintisiz güç kaynağında kullandığım aküye benziyor, bendeki akünün üzerinde 12V, 18Ah yazıyor. Bu akü de büyük ihtimalle aynı tip akünün biraz modifiye edilip 20Ah kapasitede olanı. 4 tanesi 48V, 20Ah kapasitede akü grubu oluşturuyor. Aküleri değiştirecekseniz Ah kapasitesi daha yüksek akü seçmeniz iyi olur. Li-po (lityum polimer) aküler daha az ağırlıkla daha yüksek kapasite sunuyorlar ama fiyatları çok pahalı, ancak cep telefonlar, laptoplar ya da uçan modeller için bu yüksek fiyatları uygun olabilir. Bu li-po akülerden iki tanesi seri bağlanınca 48V yapar tamam ama kapasiteleri 5000mAh yani 5Ah, 20Ah kapasite için 8 tane kullanmak gerekir bu da maliyeti abartı yükseltir ama aynı kapasite kalır, kapasiteyi çoğaltmak için 2'li seri bağlı gruplar halinde 4 grubu paralel bağlamak gerekir bu da şarj etmeyi güçleştirir, oluşan 8'li akü grubuna göre ayrı şarj devresi gerekir zaten lityum-polimer aküler şarj konusunda daha hassas cihazlar, şarj akımı ve voltajları daha hassas ayarlanmalı yoksa patlama tehlikesi bile var, yani demek istediğim li-po akülerle akü grubu oluşturursanız buna göre şarj cihazı yapmanız gerekir, bisikletteki akü kapasite göstergesi kurşun asit akülerin voltajına göre ayarlı olduğu için yanlış gösterecek onu da değiştirmek gerekecek çünkü li-po aküleri aşırı deşar etmeye yani bitirmeye daha hassastır, akü çabuk bozulur. Bunları hesaba katınca li-po aküler elektrikli bisiklet gibi bir cihazda kullanmak için aşırı karmaşık ve pahalı kalıyor, kurşun asit akü ile devam edin derim ama kurşun asit akülerin de çeşitleri var, resimdeki akü tipi piyasada kuru akü diye geçiyor ama kuru değil, içinde sülfirik asit var ama üzerinde kapakları olmadığından, tam kapalı tipte olduğundan piyasada kuru akü diye anılıyor. Bu tip aküde kapak yerine üst taraftaki plastik parçanın altında esnek valfler var, şarj sırasında çıkan gazlar sıkışıp akü patlamasın diye bu valfler esner, akü deşarj olurken zaten bu gazlar tekrar sıvıya karışır, yani akü tam kapalı olduğu için sıvı eksilmesi olmaz saf su ilavesi gerekmez ama kuru akü deniyor diye sürekli ters tutmaya kalkmayın yine de.Jel akülerde yine böyle esnek valflerle çıkan gazın sıkışma sorunu çözülür ama asit jel kıvamında olduğundan akü ters dönse bile kurşun plakalar hep jel ile temasta kalır. Hem bu jell aküler daha derin deşar için üretilmişlerdir, üzerinde yazan kapasitesi aynı bile olsa daha çok dayanır. Ama şimdi varolan aküleri atıp yenilemek bence gereksiz, önce onları iyice tüketin, 5-6 ay geçsin eskimeye başladıklarında değiştirin, çünkü şimdi yeni akü alıp eskilerini atınca verilen paraya değer bir fark olmayacak.
Timuçin bey şuanda dünyanın en verimli pilleri lipo pillerdir fiyat performans olarak birde yeni çıkan A123 piller vardır ancak bu işe uygulanamaz boyutları nedeni ileancak lipo pillerde 10Amperlik olanlarıda var, ben olsam birkaçtanesini seri ve paralel olarak bağlıyarak bu işi yapardım, ayrıca benim bir önceki sayfada eklediğim şarj aleti bu pilleri 1 2 saate tam olarak doldurabilmektedir.
vedat abi şu işi çöz bende düşünücem bu bisiklet tarzı aletten
Timuçin Abi, Mesut elektronikçi. Yaparsa o yapar. Biz bakarız sadece .Ben iyisimi je akü aramaya devam edeyim.Bu sitede uygun olduğunu düşündüğüm 2 akü var.http://www.akudunyasi.com/index.php?do=catalog/resultsHaze 12Volt 18Amper Akü Gel (012V-0018Ah) ve EuroStar 12Volt 18Amper Akü EG Gel (012V-0018Ah)Bu iki üründe kullanılabilir sanırım. Toptancı bir tanıdık var. Bir fiyat soracağım.Akü değiştirmekteki amacımı tekrarlıyorum . Yokuş performansını artırmak.
Bu iki akü de olur ama kapasiteleri 18Ah, 4 tane alınca da 18x4 olmaz yine 18Ah olur ama voltajı 48V olur.Akü kapasitesi akünün çabuk bitmemesini sağlar, yani yakuşta dolu oküyle daha rahat çıkarsın ama zaten dolu aküyle de yokuşta zorlanıyorsa aküleri değiştirmen işi çözmez, akü almadan önce zorlanan yokuş yerlere tam dolu akü ile denemeler yap yine zorlanıyorsa akü değiştirmek çözüm olmaz, aküyü değiştirmek gücü arttırmaz, menzili uzatır.
Jel aküdeki sabit akım, yokuş performansını artırmaz mı Abi?Yani hiç zorlanmasın demiyorum. 15 km ile çıkacağına 20 km ile çıksın. Buna faydası olmaz mı?
İki tip akü de tam doluyken motora yetecek kadar akımı rahatça verebilir yani varolan akü tam doluyken zorlanan yokuşta jel akü de zorlanır. Ama akü yarımken yokuşta zorlanıyorsa jel akü bu durumda biraz daha az zorlanır o kadar.
Abi gittiğin yerde yokuş varsa arka tarafa bisikletteki gibi büyük dişli tak olur biter
Bakıcas .